Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta14316.05.20181

4597-2018 (00 04 01)

Lausunto Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin strategiasta vuosille 2019-2020

Tiivistelmä: -

Sosterla § 143

Toimialajohtaja Riitta Liuksa, palvelualuejohtajat Sari Ahonen, Päivi-Leena Honkinen, Katariina Kauniskangas, Sirpa Kuronen ja asiantuntijalääkäri Jane Marttila:

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on päivittänyt nykyistä vuosille 2017 - 2018 yltävää strategiaansa sote-uudistuksen valmistelusta johtuen vain seuraavalle kahdelle vuodelle 2019-2020. Sairaanhoitopiiri katsoo, että maakuntauudistuksen toteutuessa piirin strategia tulee olemaan virallisesti voimassa vain vuoden 2019, mutta se antaisi silti arvokkaita suuntaviivoja mahdollisen maakunnan liikelaitoksen toiminnalle ja terveyspalvelujen järjestäjätaholle.

Strategiapäivitystyössä sairaanhoitopiirin luottamushenkilöiden ja virkamiesten voimin konsulttiyritys Deloitten tukemana on tunnistettu toimintaympäristöä muokkaavia trendejä seuraavasti:

Strategialuonnos kuvaa tiiviisti sairaanhoitopiirin keskeiset arvot, yhteistyökumppanit ja mission. Sairaanhoitopiiri on määrittänyt visiokseen ”Terveyttä huippuosaamisella – yhdessä”. Vision mukaisesti sairaanhoitopiiri haluaa tuottaa enemmän terveyttä olemalla vahvempi yhteistyökumppani muiden toimijoiden ja kaikkien asiakkaidensa kanssa. Visio sisältää sen, että lääketieteellisen huippuosaamisen rinnalla kaikessa toiminnassa tavoitellaan huippua aina potilaan kohtaamisesta esimiestyöhön saakka. Missiossa puolestaan kuvataan yliopistosairaalaa kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävänä terveydenhuollon huippuosaajana.

Lausuntopyyntö on laadittu webropol-muotoon, josta kaupunginhallitus jo edellistä strategialausuntoa annettaessa 16.5.2016 § 201 totesi, ettei Webropol- kysely ole tarkoituksenmukainen tapa pyytää lausuntoa Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin strategiasta. Palautetta strategiasta vuosille 2019-2020 on pyydetty kyselyn avulla 11.5.2018 mennessä.

Strategialuonnoksesta voidaan yleisesti todeta, että esitetyt strategiset valinnat, vaikutukset ja toimenpiteet valintojen toteuttamiseksi ovat pääosin hyviä ja kannatettavia. Jäsenkuntien omistajaohjaus ja jäsenkuntien taloudellinen kantokyky ei tule kuitenkaan niissä huomioiduiksi. Myöskään yhteistyöhön peruspalvelujen kanssa ei juurikaan kiinnitetä huomiota.

Sairaanhoitopiirin toiminnan kehittämisestä on Turun kaupunginhallitus antanut lausuntonsa 30.4.2018 § 159, jossa on kiinnitetty huomiota niin toiminnalliseen kuin taloudelliseen kehitykseen.

Turun kaupungin sairaanhoitopiirille suorittaman maksuosuuden vuotuinen kasvu aikajaksolla 2013 - 2017 on ollut 2,6 %. Sairaanhoitopiiri arvioi, että vuodelle 2019 jäsenkuntien maksurasituksen kasvu olisi 2,8 %. Tämä ei ole kestävää kehitystä kuntatalouden näkökulmasta erityisesti ottaen huomioon yleisen kuntatalouden kehityksen.

Liite 1Kaupunginhallituksen päätös 30.4.2018 § 159 Sairaanhoitopiirin toiminnan kehittäminen 2019

Visio: ”Terveyttä huippuosaamisella – yhdessä”

Visio on kunnianhimoinen ja lääketieteellinen huippuosaaminen korostuu, sen sijaan terveyshyödyn tuottaminen ja potilaan hoitaminen ei näy kokonaisuuden kuvauksessa. Lääketieteellinen huippuosaaminen ei vielä takaa hyvää hoitoa.

Potilaan näkökannalta visio on selkeä ja luo turvallisuudentunnetta. Yhteistyökumppanin näkökannalta, yhdessä – sana kaipaisi selkeyttämistä. Miten jatkossa teemme asioita yhdessä? Miten hoito- ja palveluketjun sujuvuus turvataan myös peruspalvelujen näkökulmasta ammatillista osaamista kunnioittaen? Lisäksi miten omistajien näkemykset ja omistajuus huomioidaan?

Missio:

Olemme yliopistosairaalana kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä terveydenhuollon huippuosaaja

Olemme potilaidemme ja asiakkaidemme paras yhteistyökumppani

Olemme luotettava, läheinen ja tehokas toimija

Koulutamme, rekrytoimme ja sitoutamme huippuosaavia

Myös missio on kunnianhimoinen ja ylevä. Se luo turvallisuutta potilaalle; hän saa lääketieteellisesti huippu-hoitoa. Potilaan kannalta jatkohoidon järjestyminen ja järjestäminen ovat erittäin tärkeitä, jotta annetulla hyvällä hoidolla päästään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Tämän vuoksi missiossa voisi korostua myös yhteistyö jatkohoitoa antavien kumppaneiden kanssa.

Viisi strategista valintaa vision toteuttamiseksi:

  1. Kehitämme palvelu- ja hoitoketjujamme saatavuuden, vaikuttavuuden ja kustannustehokkuuden parantamiseksi.
  2. Kehitämme osaamista ja palveluluitamme toimimalla kotimaisissa ja kansainvälisissä yhteistyöverkostoissa. Tunnistamme mahdollisuudet huippuosaamiselle ja tuemme sitä.
  3. Turvaamme henkilöstön työssä jaksamisen ja tasavertaisen kohtelun.
  4. Vahvistamme potilaan osallistumista hoitoonsa ja asiakaskokemuksen toiminnassamme.
  5. Edistämme toiminnassamme kestävää kehitystä

Kaikki strategiset valinnat ovat ajantasaisia. Valinnoissa on nostettu esille hoitoketjut, kansainvälinen toiminta, henkilöstö, potilas ja kestävä kehitys. Erikoissairaanhoidon palvelujen tuottaminen eli sairaanhoitopiirin perustehtävän tekeminen tulisi näkyä myös strategiassa.

”Kehitämme palvelu- ja hoitoketjujamme” voisi olla muodossa: kehitämme palvelu- ja hoitoketjuja yhdessä peruspalveluja tuottavien kumppaniemme kanssa.

Erikoissairaanhoidon jalkautuminen ja konsultatiivisen työn kehittäminen ei näy strategiassa, vaikka toimintoja on mm. kärkihankkeissa kehitetty tähän suuntaan.

Strategisista valinnoista puuttuu myös taloudellisten näkökantojen huomioiminen. Toiminnan, talouden ja rahoituksen yhteensovittaminen tulisi näkyä myös kuntien eli omistajien näkökulmasta.

Palkkapolitiikassa tulisi huomioida sen vaikutukset muuhun julkiseen tuotantoon.

Tekemisen tapaa pitäisi voida kehittää ja tuoda tämä esille myös strategiassa.

Strategisissa valinnoissa ei huomioida riittävällä tavalla kaksikielisyyttä.

Digitalisaation mahdollisuuksia ja vaatimuksia ei strategisissa valinnoissa ole huomioitu.

Liite 2Webropol -kysely

Oheismateriaali 1Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin strategia vuosille 2019 – 2020 - luonnos

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa ylläolevan lausunnon Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin strategiasta vuosille 2019-2020.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi lautakunta päätti yksimielisesti, että esittelytekstiin lisätään "Tasataan alueellista epätasa-arvoa etälääketieteen keinoin".

Jakelu

lausKaupunginhallitus


Liitteet:

Sosterla § 143
Liite 1:Kaupunginhallituksen päätös 30.4.2018 § 159 Sairaanhoitopiirin toiminnan kehittäminen 2019
Liite 2:Webropol- kysely