Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta14016.05.20188

4681-2017 (065, 441)

Ateriapalveluautomaatin sisältävän ateriapalvelun pilottisopimus 28.2.2021 päättyvälle sopimuskaudelle

Tiivistelmä:

Puitesopimus ateriapalveluautomaattien käyttöpilotista Menumat Oy:n kanssa päät-tyy 31.5.2018. Käyttäjämäärän vähäisyydestä sekä kokeiluajan lyhyestä kestosta johtuen käyttökokemuksia ei ole tarpeeksi aukottomien johtopäätösten tekemiseen koskien ateriapalveluautomaatin sisältävää ateriapalvelua. Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään ateriapalveluautomaatin sisältävän pilottisopimuksen solmimista 28.2.2021 asti.

Sosterla § 140

Hyvinvointitoimiala, palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja avopalvelujen johtaja Anne Vuorinen 7.5.2018:

Hyvinvointitoimialalla on Arkea Oy:n kanssa voimassa oleva puitesopimus diaarinumerolla 11088-2014 Ruokapalvelut (vaihe 1) 1.3.2016 alkavalle sopimuskaudelle / Asiakkaiden koteihin toimitettavat ateriat. Puitesopimuksessa on mainittu, että Turun kaupunki varaa oikeuden tehdä muiden toimittajien kanssa projekti/ pilottiluonteista palvelun kehittämistä (esim. ns. ruokamaatit, joka toteutuessaan vähentäisi n. 10 % kotiin kuljetettavien kylmien aterioiden toimitustarvetta ja siten tilausmäärää Palveluntuottajalta).

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kokouksessaan 25.4.2017 § 97 solmia pilottisopimuksen Menumat-ateriapalvelun käytöstä ikäihmisten tukipalveluissa 31.5.2018 asti. Päättäessään asiasta lautakunta edellytti lisäksi selvityksen tekemistä palvelun toimivuudesta.

Menumat–ateriapalvelun käyttäjiä on tällä hetkellä 40 henkilöä, joista 21 on sotaveteraaneja. Sotaveteraanit ovatkin ottaneet palvelun innokkaana vastaan. Kotihoidon asiakkaita käyttäjistä on 19 henkilöä. Menumat–ateriapalvelusta ollaan yleisesti ottaen kovin kiinnostuneita.

31.5.2018 asti voimassa olevan pilottisopimuksen puitteissa Menumat–ateriapalvelun turkulaisille käyttäjille on tehty kysely Menumat-ateriapalvelun käytöstä. Kokonaisuudessaan Menumat-ateriapalvelua pidetään joko hyvänä tai erittäin hyvänä. Menumat-palvelulaitteen (ateriapalveluautomaatti) käyttö sekä tilan löytäminen laitteelle kotona koetaan pääosin erittäin helpoksi. Ruokarasioiden avaamisen helppous ja käyttö sai kyselyn heikoimmat arvosanat, mutta samainen asia nousee esille myös koskien Arkea Oy:n ruokien pakkauksia sekä eri valmisruokien pakkauksia. Ruoan makuun ja annoskokoon ollaan tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä. Erityistä kiitosta sai pääruokien valikoiman monipuolisuus. Menumat-asiakaspalvelu koetaan lisäksi pääosin erittäin hyväksi. Asiakkaat kokevat erittäin merkitykselliseksi sen, että saavat valita itse, mitä ruokaa syövät ja milloin syövät. Ruoan valintaan liittyvän merkityksen tärkeys nousi koko kyselyn parhaaksi arvosanaksi.

Menumat–ateriapalvelu on tarjonnut vaihtoehdon ravintopäivän toteutukseen ikäihmisille ja sen kaltaiselle palvelulle on tilausta kehitettäessä ja parannettaessa ikäihmisten ravitsemustilannetta. Ravitsemuksen merkitys ikäihmisen kotona asumisen mahdollistajana on merkittävä. Helppokäyttöinen ikääntyneiden toimintakykyä ylläpitävä palvelu turvaa osaltaan ikäihmisten autonomian toteutumista, kun ateriat ja ruokailuajankohdat ovat asiakkaan itsensä valittavissa. Palvelun käytöllä voidaan vapauttaa myös kotihoidon resursseja ateriaprosesseista kotihoidon muihin vaativiin tehtäviin.

Menumat–ateriapalvelun käyttäjämäärän vähäisyydestä sekä kokeiluajan lyhyestä kestosta johtuen, käyttökokemuksia ei kuitenkaan ole tarpeeksi aukottomien johtopäätösten tekemiseen koskien ateriapalveluautomaatin sisältävää ateriapalvelua. Käyttökokemuksia helppokäyttöisestä ikääntyneiden toimintakykyä ylläpitävästä palvelusta tarvitaan lisää ja pidemmältä ajanjaksolta.

Strateginen hankinta on selvittänyt päivittäisen kylmien aterioiden määrän, joka voidaan toteuttaa muiden palveluntuottajien kanssa pilottiluonteisesti ruokapalveluautomaatin tapaisella ratkaisulla, viitaten Arkea Oy:n kanssa voimassa olevaan puitesopimukseen. Laskennallinen päivittäisen aterioiden määrä on noin 50 ateriaa. Strateginen hankinta on hyvinvointitoimialan toimeksiannosta julkaissut tietopyynnön HILMA-ilmoituskanavassa. Tietopyynnön tarkoituksena on ollut kartoittaa hankinnan kohteena olevan palvelun markkinoita sekä saada kattavasti tietoa palvelun saatavuudesta, toimivuudesta, toteutusmahdollisuuksista sekä potentiaalisista palveluntarjoajista. Tietopyyntöön saatiin yksi (1) vastaus. Vastauksen antoi Menumat Oy.

Ateriapalveluautomaatti on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät pysty heikentyneen toimintakykynsä tai terveydentilansa vuoksi valmistamaan itse aterioitaan tai tarvitsevat muusta syystä tehostettua ravitsemusta. Asiakkaan tulojen tulee olla alle 2000 euroa (tämä ei koske veteraaneja). Palvelulla haetaan ensisijaisesti asiakkaiden autonomian lisääntymistä, ravitsemustilan kohentamista sekä kotihoidon käyntien optimointia. Ateriapalveluautomaatin avulla asiakkaiden poissaoloista ateriantuontihetkellä johtuvien tilanteiden selvittely vähenee.

Menumat–ateriapalvelu sisältää pääruoan jälkiruokineen, palvelun sekä laitteen. Palvelukokonaisuuden hinta on 9,00 euroa / ateria. Ateriahintaan lisätään laskutettaessa kulloinkin lainmukainen arvonlisävero. Asiakkailta peritään ateriakohtaisesti 7,40 euroa, joka on hintana sama kuin kotiin kuljetettavan Arkea Oy:n lämpimän aterian. Kaupungin subventio tulee olemaan Menumat-ateriapalvelun ateriaa kohden 1,60 euroa. Hankinnan arvo koko sopimuskaudella on arviolta noin 437 400 euroa (alv 0%). Kaupungin subventio-osuus hankinnan arvosta on noin 77 700 euroa (alv 0%).

Esitämme, että ateriapalveluautomaatin sisältävän ateriapalvelun pilottisopimus 28.2.2021 päättyvälle sopimuskaudelle solmitaan Menumat Oy:n kanssa. Hankinta tehdään suorahankinta. Suorahankintaperusteena on julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 40 §:n 2 momentin 2 kohta.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 8.5.2018:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että ateriapalveluautomaatin sisältävän ateriapalvelun pilottisopimus 28.2.2021 päättyvälle sopimuskaudelle solmitaan Menumat Oy:n kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoMenumat Oy
tiedAhonen Sari
tiedHelin Eira
tiedKaila Taina
tiedLindström Fredrik
tpvMäkelä Anja
tiedVuorinen Anne
tiedVuorinen Elisa