Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta11525.04.201811

4745-2018 (04.03)

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden hätämajoituspalveluiden järjestäminen

Tiivistelmä:

Osa kielteisen päätöksen saaneista turvapaikanhakijoista jää Suomeen. Sosiaali- ja terveystoimella on velvoite järjestää välttämätön ja kiireellinen tuki myös laittomasti maassa oleskeleville henkilöille. Velvoite kattaa myös hätämajoituksen järjestämisen.

Sosterla § 115

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen:

Sosiaalihuoltolain 21 § mukaan tilapäistä asumista järjestetään henkilöille, jotka tarvitsevat kiireellistä tilapäistä apua. Tämä voi koskea myös ilman oleskeluoikeutta maassa oleskelevia henkilöitä. (STM Kuntainfo 2/2017)

Oheismateriaali 1STM Kuntainfo 2/2017

Perheettömien aikuisten hätämajoitukseen on ollut osoitettavissa Sillankorva. Sillankorvan tilanne on merkittävästi muuttunut kevättalven aikana, kun sinne on jouduttu tilapäisesti siirtämään Sirkkalan päiväkeskuksen toimintoja. Sillankorvan vastaanottokykyä ovat vähentäneet myös toimet, joilla Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen tekemiin huomioihin on lähdetty hakemaan korjausta. Sillankorva ei siis tällä hetkellä tosiasiallisesti pysty toimimaan hätämajoituspaikkana. Suuremman henkilömäärän sijoittaminen Sillankorvaan ei ole ollut aikaisemminkaan mahdollista. Perheiden hätämajoitustarpeeseen on suunniteltu vastattavan tapauskohtaisesti.

Turussa laittomasti oleskelevien henkilöiden kokonaismäärää on vaikea arvioida, arviot liikkuvat muutamissa kymmenissä. Pääasiassa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt ovat hakeutuneet pääkaupunkiseudulle. Toistaiseksi Turun sosiaalipalveluihin on ohjautunut vain muutama yksittäinen laittomasti maassa oleskeleva henkilö. Paperittomat henkilöt hakevat perustoimeentulotuen Kelasta. Heidän tuen tarpeensa on arvioitu yksilöllisesti ja tarpeeseen on vastattu tapauskohtaisesti paperittomien palvelujen koskevien STM.n ohjeistusten mukaisesti. Myös terveydenhuollon palveluissa tarve on ollut vähäistä. Viranomaisilla on velvoite ohjata laittomasti maassa oleskelevia henkilöitä vapaaehtoiseen paluuseen kotimaansa ja tämä sekä yleinen viranomaispelko epäilemättä vähentävät palveluihin hakeutumista.

Hyvinvointitoimiala ja konsernihallinto ovat alustavasti neuvotelleet yhteistyöstä majoituspalveluiden järjestämisessä Suomen Punaisen Ristin kanssa, jolla on pitkä kokemus turvapaikanhakijoiden sekä paperittomien kanssa toimimisesta. Suomen Punainen Risti / Varsinais-Suomen piiri ja Turun kaupunki tekivät yhteistyötä turvapaikanhakijoiden hätämajoituksen järjestämisessä vuosina 2015-2016. SPR:n kanssa on alustavasti keskusteltu kokonaisuudesta, johon kuuluisi hätämajoituksen ohella mahdollisuus aterioihin. Lähtökohtana on ollut yöpymisen turvaaminen eikä siihen sisälly päivätoimintaa. Tavoitteena on kustannustehokkaasti ja taloudellisesti tuottaa lyhytaikaista ja välttämätöntä apua. Tavoitteena on edelleen ohjata kyseiseen asiakasryhmään kuuluvia henkilöitä vapaaehtoisen paluun piiriin.

Esitämme SPR:n Lounais-Suomen piirin kanssa tehtäväksi puitesopimusta laittomasta maassa oleskelevien henkilöiden hätämajoituksen järjestämiseksi siten, että palvelun kohteena olisivat

SPR tuottaa paperittomille henkilöille, paitsi tässä sovitun hätämajoituksen, myös heidän tarvitsemansa välttämättömän tuen, kuten ohjaus- ja neuvontapalvelut sekä vapaaehtoisverkoston avulla palveluja, kuten henkistä tukea ja terveysneuvontaa.

SPR ohjaa muut majoitukseen hakeutuvat henkilöt Turun kaupungin sosiaalihuollon osoittamiin majoituspalveluihin.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 20.4.2018

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta oikeuttaa hyvinvointitoimialan solmimaan SPR:n Lounais-Suomen piirin kanssa puitesopimuksen laittomasti maassa olevien henkilöiden hätämajoituksen järjestämiseksi.

PäätösAsia palautettiin Lammen esityksestä yksimielisesti.

Jakelu

palXXXXX