Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta12025.04.20181

1909-2017 (065, 065, 021)

Lääkkeiden koneellinen annosjakelu

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta. Lääkkeiden koneellisen annosjakelupalvelun hankinnasta on pyydetty tarjoukset ajalle 1.9.2018 - 31.8.2021, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin yhdellä (1) vuodella. Turun kaupunki on hankinnassa jaettu kolmeentoista eri annosjakelualueeseen, joista jokaiselle alueelle valitaan yksi (1) alueelle edullisimman tarjouksen antanut palveluntuottaja. Tarjoaja voi tarjota yhteen tai useampaan alueeseen. Tarjouksia saatiin yhteensä 14 kpl ja jokaiseen annosjakelualueeseen saatiin vähintään yksi (1) tarjous. Puitesopimukset esitetään solmittavaksi viiden (5) eri palveluntuottajan kanssa. Lääkkeiden koneellista annosjakelupalvelua ostetaan sopimuskaudella noin 340 000 eurolla.

Sosterla § 120

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta.

 

Hyvinvointitoimiala, palvelualuejohtaja Sari Ahonen, avopalvelujen johtaja Anne Vuorinen, asumispalvelujen vs. johtaja Sari Hievanen ja kotihoidon palveluesimies Tiina Turja sekä strategisen hankinnan osuus hankinta-asiantuntija Tapani Järvinen 12.4.2018:

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kokouksessaan 28.3.2017 § 75, että lääkkeiden koneellinen annosjakelupalvelu kilpailutetaan avoimella menettelyllä.

 

Strateginen hankinta on hyvinvointitoimialan toimeksiannosta pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia lääkkeiden koneellisesta annosjakelupalvelusta ajalle 1.9.2018 - 31.8.2021, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin yhdellä (1) vuodella, ajalle 1.9.2021 – 31.8.2022 (optio).

 

Hankintailmoitus EU-kynnysarvon ylittävänä liitteen E mukaisena sosiaalipalveluhankintana lähetettiin julkaistavaksi 2.2.2018 HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen lähetettiin samana päivänä julkaistavaksi Tarjouspalvelu.fitoimittajaportaalissa. Samalla sivustolla julkaistiin yhteenveto hankintaan liittyvistä kysymyksistä ja niihin annetuista vastauksista 27.2.2018. Korjausilmoituksia tehtiin kaksi (2). Ne lähetettiin julkaistavaksi 27.2.2018 ja 9.3.2018 HILMA-ilmoituskanavassa ja Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa. Tarjoukset tuli antaa sähköisesti Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa.

 

Tarjouksia saatiin määräaikaan 20.3.2018 klo 11:00 mennessä 14 kpl.

 

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset.

 

Lääkkeiden koneellinen annosjakelu on palvelu, jossa apteekki toimittaa asiakkaan säännöllisesti käyttämät annosjakeluun soveltuvat lääkkeet jaettuina annoskohtaisiin pusseihin kahden viikon erissä. Palvelua tarjoava apteekki tilaa annosjaetut lääkkeet annosjakeluyksiköstä hoitoyksikön toimittaman lääkelistan mukaan. Koneellinen jakelu annospusseihin on virheetöntä ja se sisältää useamman tarkistuskerran. Apteekki toimittaa annosjaetut lääkkeet hoitoyksikköön. Annosjakelupussien mukana toimitetaan annosjakelukortti, joka sisältää tiedot annospussissa olevista lääkkeistä.

 

Palvelua voidaan tarjota asiakkaille, joilla on vakiintunut lääkitys ja useampi reseptilääke käytössä. Yksilöllisen hoitopäätöksen palvelun aloittamisesta tekee hoitava lääkäri.

 

Toiminnan käynnistyessä apteekkien koneellinen lääkkeiden annosjakelu on kotihoidon pääasiallinen malli toteuttaa lääkejakelua. Kotihoidon asiakkaat siirtyvät apteekkien koneellisen annosjakelun piiriin, jos he palvelutarpeen arvioinnin perusteella tarvitsevat lääkkeenjaon sairaanhoitopalveluna ja koneellinen annosjakelu soveltuu heille. Koneelliseen lääkkeiden annosjakeluun siirtyvät ainakin kaikki ne kotihoidon asiakkaat, joilla on jaettavia lääkkeitä vähintään kolme. Pelkästään lääkkeenjakoa dosettiin ei ole mahdollista myöntää kotihoidon palveluna. Kotihoitoon kuuluu lääkkeiden annosjakelun lisäksi lääkkeiden otossa avustaminen, lääkkeiden vaikuttavuuden seuranta ja asiakkaiden lääkehoidon kokonaisuudesta vastaaminen yhdessä hoitavan lääkärin kanssa. Jos asiakas ei halua kyseistä palvelua, hänellä on oikeus järjestää lääkkeenjako itse haluamallaan ja kustantamallaan tavalla.

 

Hankinta on jaettu maantieteellisesti alueisiin. Tarjouspyynnössä määritettiin, että tarjouksen voi antaa yhteen tai useampaan alueeseen. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että annetuista hyväksytyistä tarjouksista valitaan alueittain halvin siten, että jokaiseen alueeseen valitaan yksi (1) palveluntuottaja, ja että yksi tarjoaja voi tulla valituksi palveluntuottajaksi enintään kuuteen (6) annosjakelualueeseen.

 

Tarjoushinta tuli ilmoittaa verottomana annosjakelupalvelun kokonaishintana (€/kahden viikon lääke-erän toimitus/asiakas). Sopimushintojen tarkistus voidaan tehdä yhden (1) kerran sopimuskauden aikana. Sopimushinta on kiinteä kaksi (2) ensimmäistä vuotta, minkä jälkeen Palveluntuottaja voi esittää Tilaajalle perustellusta syystä hinnan muutosta palvelun yleistä kustannuskehitystä vastaavasti.

 

Hankinnasta tehdään erilliset puitesopimukset valittujen palveluntuottajien kanssa. Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai hankinta-arvoon. Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

 

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen ja 3) tarjousten vertailu ja valinta.

 

Tarjoajien kelpoisuuden arviointi

 

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua palvelujen tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

 

Tarjoajat täyttävät tarjoajille asetetut kelpoisuusehdot.

 

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus

 

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta palveluilta tarjouspyynnössä edellytettiin.

 

Tarjoukset täyttävät niille asetetut vaatimukset ja ne on otettu mukaan tarjousten vertailuun.

 

Tarjousten vertailu ja valinta

 

Valinnan perusteeksi ilmoitettiin, että annetuista tarjouksista valitaan ne, jotka ovat alueittain halvimpia. Jokaiseen alueeseen valitaan yksi (1) palveluntuottaja, ja sama tarjoaja voi tulla valituksi palveluntuottajaksi enintään kuuteen (6) annosjakelualueeseen. Vertailu ja valinta tehdään annosjakelualueittain, aloittaen arvioidulta asiakasmäärältään suurimmasta alueesta pienimpään. Jos kaksi (2) aluetta on arvioidulta asiakasmäärältään yhtä suuria tehdään valinta näistä alueista numerojärjestyksessä ensimmäiseen ensin.

 

Hankintayksikkö voi hylätä hankinnan laatuun ja laajuuteen nähden hinnaltaan poikkeuksellisen alhaisen tarjouksen, jos tarjoajan antama selvitys ja muu toimitettu näyttö ei tyydyttävästi selitä tarjottujen hintojen tai kustannusten alhaista tasoa (julkisista hankinnoista annettu laki 1397/2016 § 96). Turun VII Aura-apteekille lähetettiin 9.4.2018 alhaisen hinnan selvityspyyntö. Turun VII Aura-apteekki toimitti 12.4.2018 selvityksen selvityspyyntöön. Annettu selvitys todettiin hankinnan laatuun ja laajuuteen nähden riittäväksi ja se hyväksyttin.

 

Tarjousten vertailu esitetään erillisellä liitteellä.

 

Liite 1                                  Tarjousten vertailutaulukko

 

Lääkkeiden koneellisen annosjakelun palveluntuottajiksi esitetään valittavan annosjakelualueittain tarjousvertailun (liite 1) perusteella seuraavat tarjoajat:

 

Annosjakelualue

Tarjoaja

Annosjakelualue 1: Runosmäen vanhuskeskus (sisältää yksikön Villa Piipari)

Turun VII Aura-apteekki

Annosjakelualue 2: Kerttulin vanhainkoti

Turun IX apteekki

Annosjakelualue 3: Liinahaka ja Portsakoti

Humaliston apteekki

Annosjakelualue 4: Mäntyrinne

Turun IX apteekki

Annosjakelualue 5: Kutomokoti, Niittykoti, Höveli, Mäntykoti Räntämäki, Mansikkapaikka ja Pohjantähti, Katariinanpuisto, Sävelkoti

Turun VII Aura-apteekki

Annosjakelualue 6: Lähipalvelualueet Pansio – Jyrkkälä, Pohjola ja Suikkila

Turun VII Aura-apteekki

Annosjakelualue 7: Mäntykoti Yli-Maaria ja Lähipalvelualueet Maaria – Paattinen sekä Nummi – Halinen

Skanssin Apteekki

Annosjakelualue 8: Lähipalvelualueet Linna, Ruusu ja Portsa

Turun VII Aura-apteekki

Annosjakelualue 9: Lähipalvelualueet Varissuo, Lauste ja Pääskyvuori

Turun IX apteekki

Annosjakelualue 10: Lähipalvelualueet Nättinummi, Paltta ja Runosmäki

Turun VII Aura-apteekki

Annosjakelualue 11: Lähipalvelualueet Tuomiokirkko, Aninkainen ja Martti

Turun VII Aura-apteekki

Annosjakelualue 12: Lähipalvelualueet Uittamo ja Vähäheikkilä – Hirvensalo

Turun 18. Hirvensalon apteekki

Annosjakelualue 13: Lähipalvelualueet Kupittaa ja Lehmusvalkama

Turun 18. Hirvensalon apteekki

 

Sopimuskaudella vuosittaiset kustannukset ovat noin 85 000 euroa.

 

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 16.4.2018.

 

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että lääkkeiden koneellisen annosjakelun puitesopimukset 31.8.2021 päättyvälle sopimuskaudelle solmitaan liitteen 1 mukaisin palvelun yksikköhinnoin sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjousten mukaisin ehdoin seuraavien palveluntuottajien kanssa:

-Turun VII Aura-apteekki:

oAnnosjakelualue 1: Runosmäen vanhuskeskus (sisältää yksikön Villa Piipari)

oAnnosjakelualue 5: Kutomokoti, Niittykoti, Höveli, Mäntykoti Räntämäki, Mansikkapaikka ja Pohjantähti, Katariinanpuisto, Sävelkoti

oAnnosjakelualue 6: Lähipalvelualueet Pansio – Jyrkkälä, Pohjola ja Suikkila

oAnnosjakelualue 8: Lähipalvelualueet Linna, Ruusu ja Portsa

oAnnosjakelualue 10: Lähipalvelualueet Nättinummi, Paltta ja Runosmäki

oAnnosjakelualue 11: Lähipalvelualueet Tuomiokirkko, Aninkainen ja Martti

-Turun IX apteekki:

oAnnosjakelualue 2: Kerttulin vanhainkoti

oAnnosjakelualue 4: Mäntyrinne

oAnnosjakelualue 9: Lähipalvelualueet Varissuo, Lauste ja Pääskyvuori

-Humaliston apteekki:

oAnnosjakelualue 3: Liinahaka ja Portsakoti

-Skanssin Apteekki:

oAnnosjakelualue 7: Mäntykoti Yli-Maaria ja Lähipalvelualueet Maaria – Paattinen sekä Nummi – Halinen

-Turun 18. Hirvensalon apteekki:

oAnnosjakelualue 12: Lähipalvelualueet Uittamo ja Vähäheikkilä – Hirvensalo

oAnnosjakelualue 13: Lähipalvelualueet Kupittaa ja Lehmusvalkama

 

Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään- tai arvoon.

 

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

 

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä hankintapäätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aotarjoajat
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tpvXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX


Liitteet:

Sosterla § 120
Liite 1:Tarjousten vertailutaulukko