Viite   Eduskunnan oikeusasiamiehen tarkastuspöytäkirja 16.2.2018 EOAK/385/2018

 

Tarkastuskohde Sillankorvan ensisuoja

Turun sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto:

 

Sillankorvassa tehtävät toiminnalliset muutokset eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen tarkastuskertomuksen pohjalta

 

Taustaa

 

Sillankorvan ensisuojan päihtyneiden vastaanotto-osastolla on 20 paikkaa ja päihteettömällä osastolla 16 asumiskokeilupaikkaa. Toiminnan ensisijaisena tavoitteena on tarjota tilapäisesti yösija päihtyneelle, jolla ei ole muuta majoittumismahdollisuutta. Pitkittyvän asunnottomuuden estämiseksi palveluun kuuluu asiakkaiden ohjaus päihtyneiden vastaanotto-osastolta päihteettömälle osastolle, jossa heillä on mahdollisuus saada yksilöityä omaohjaajan tukea palveluasumiseen, tukiasumiseen tai itsenäiseen asumiseen siirtymiseen. Sillankorva sijaitsee hyvien yhteyksien päässä kävelyetäisyydellä keskustasta. Se on aikanaan v.1998 rakennettu poikkeusluvan turvin tontille, joka on kaavoitettu asuintaloille. Poikkeuslupaa on jatkettu vuoteen 2023.

Sillankorvan tilapäismajoituksen ja Sirkkalan päiväkeskuksen päivätoiminnan palvelut on suunniteltu yhdistettävän ns. monipalvelukeskukseksi, josta on tehty v. 2016-2017 tilaohjelma. Toteutusehdotus on uudisrakentaminen kaupungin ruutukaava-alueelle. Palvelukeskukseen on suunniteltu tilat asumispäivystykselle, päihteiden käyttäjien tilapäisasumiselle ja päivätoiminnalle sekä 20:lle yhden hengen tukiasunnolle (kaikki samassa kiinteistössä). Palvelukokonaisuuteen on suunniteltu myös yleistä palveluohjausta asunnottomaksi jääneille. Koska monipalvelukeskuksen tilaohjelma perustuu uudisrakentamiseen, ei suunniteltua kokonaisuutta ole mahdollista toteuttaa missään jo olemassa olevassa rakennuksessa. Ko. tilaohjelmassa on huomioitu pitkälti eduskunnan oikeusasiamiehen tarkastuksessaan esille tuomat muutostarpeet ja asiakaslähtöisyys.

 

Sillankorvan ensisuojassa ajalla 1.1.-28.2.2018 aikana yöpyneiden asiakkaiden olosuhteista ja yöpymisen perusteista on tehty yhteenveto selvityksen liitteeksi. Yhteenveto antaa yleiskuvaa satunnaisten ulkopaikkakuntalaisten, turkulaisten tilapäisasujien, palveluasumiseen, tukiasumiseen tai itsenäiseen asumiseen siirtyneiden määrästä ja pitkäaikaisasukkaista sekä asumisen perusteista:

 

-ulkopaikkakuntalaisia       yhteensä 11   

-turkulaiset tilapäisasujia      yhteensä 17

-muuhun asumiseen siirtyneitä   yhteensä 19

-pitkäaikaisasukkaita      yhteensä 25

 

Sillankorva on onnistunut olosuhteista huolimatta hyvin asiakasohjauksessaan, koska muuhun asumismuotoon on ohjattu kahden ensimmäisen kuukauden aikana jo 19 asiakasta.

Pitkäaikaisasiakkaiden suuri määrä kertoo Turun asuntotilanteesta, joka on työllisyystilanteen parantuessa vaikeuttanut pienten vuokra-asuntojen saantia. Asumispalveluissa paikat alkavat olla täynnä sekä kaupungin omissa yksiköissä että yksityisillä palveluntuottajilla. Pitkäaikaisasujista liki kolmannes on tuonut toistuvasti esille, ettei halua edes siirtyä muihin asumismuotoihin. Tämä asettaa ohjaukselle omat asiakkaan itsemääräämisoikeuteen liittyvät haasteensa.

 

Eduskunnan oikeusasiamiehen tekemän arvion mukaan Sillankorvan ensisuojan nykyiset tilat eivät täytä hätämajoitukselle asetettavia vähimmäisvaatimuksia. Hän tuo esille seuraavia epäkohtia, joihin tulee kohdistaa kehittämistoimenpiteitä:

1.valtaosa päihtyneiden vastaanotto-osaston asiakkaista majoitetaan ahtaasti lattialle

2.tilapäismajoituksesta on poistuttava klo 10-13 siivouksen ajaksi

3.yöaikaan ilmapiiri ahtaissa tiloissa, joissa majoittuu useita henkilöitä, on rauhaton ja jopa väkivaltainen

4.majoitustila ja ruokailuun ja oleskeluun tarkoitettu tila oli poikkeuksellisen kolkko ja epäviihtyisä

5.asiakkaat saavat vain yhden aterian päivässä

6.tilat eivät sovellu pidempiaikaista asumiskokeilua tarjoavaksi paikaksi asunnottomille (valtaosa asiakkaista ei ollut päihteiden vaikutuksen alaisina tarkastushetkellä)

7.asiakkaiden tavaroiden säilytystilat ovat puutteelliset

8.asiakkaat tarvitsevat enemmän tukea, ohjausta ja palveluita, kuin heille voidaan nykyisillä voimavaroilla tarjota

 

Sillankorvan toiminnan kehittämisestä ja kiinteistössä tehtävistä parannuksista on laadittu toimintasuunnitelma 13.3.2018. Toimintasuunnitelma sisältää seuraavia parannustoimenpiteitä.

 

Kohta 1. Sillankorvassa luovutaan kokonaan lattiamajoituksesta ja hankitaan päihtyneiden osastolle 7 sänkyä pestävin patjoin. Tavoitteena on, että sängyt ovat käytössä 1.6.2018 alkaen.

 

Kohta 1 ja 3. Päihtyneiden miesten osaston paikkaluku pudotetaan 13:aan 31.8.2018 mennessä (vähenee neljällä). Päihtyneiden naisten osaston paikkaluku säilyy kolmena (3).

 

Kohta 1 ja 6. Neljä (4) paikkaa varataan asunnottomille ei-päihdeongelmaisille lyhytaikaiseen tilapäisasumiseen. Esim. ulkopaikkakuntalaiset yöpyjät sijoittuvat näille paikoille (1 neljän hengen huone)

 

Kohta 2. Päihtyneiden majoitustilan siivous suoritetaan porrastetusti niin, että talosta ei tarvitse poistua siivouksen ajaksi. Asumiskokeiluosastolta varataan tilaa siivouksen aikaiseen oleskeluun. Toiminnan muutos on voimassa 19.3.2018 alkaen.

 

Kohta 3. Hankitaan vartijapalvelut viikonlopuiksi pe-su klo 9.00-4.00 (4 kertaa yössä) ja satunnaisesti ma-to 1 krt/yö = n. 800€/kk = 10.000 €/vuosi. Vartijapalvelut ovat käytössä 2.4.2018 alkaen.

 

Kohta 4. Kiinteistössä tehdään pintaremontti, jolla voidaan poistaa eduskunnan oikeusasiamiehen tarkastuskertomuksessaan esille tuomaa tilojen kolkkoutta. Pyyntö pintaremontin toteuttamisesta on tehty Turun hyvinvointitoimialan tekniselle huollolle 20.3.2018.

Kohta 5. Sillankorvassa tarjotaan lounaan lisäksi aamupuuro ja iltapala viimeistään 1.6.2018 alkaen.

 

Kohta 6. Asiakasohjausta muihin palveluihin tehostetaan ja asumiskokeiluaika on max 2 kk 1.6.2018 alkaen.

 

Kohta 7. Asumiskokeiluosastolle hankitaan jokaista paikkaa kohti oma lukittava yläkomero seinälle (samalla lisätään sääntöihin, että irtain omaisuus tulee säilyttää vain komeroissa, muovikassit varastoidaan ulkovarastoon lukittuun tilaan ja ne saa vasta poistuessaan talosta. Säilytyskomeroiden rakentamissuunnitelma on tehty katselmuksessa 5.4.2018

 

Kohta 8. Henkilöstöä on lisätty yhdellä ohjaajalla 26.3.2018 alkaen. Lisäksi talossa on käytettävissä avustaviin tehtäviin siviilipalvelusmies.

 

Kohta 8. Neuvottelut Terveyspalveluiden kanssa asiakkaille kohdennettavista vuosittaisista lääkärintarkastuksista on käynnistetty 21.3.2018. Terveyspalvelut on osoittanut sairaanhoitajan työpanoksen(1 pv) kuluvan vuoden terveystarkastuksiin, jotka toteutuvat 31.5.2018 mennessä.

 

Sillankorvan vastaava ohjaaja Elisabeth Erholtz on toimittanut eduskunnan oikeusasiamiehelle Turun hyvinvointitoimialan Lounais-Suomen aluehallintovirastolle toukokuussa 2017 antamansa Sillankorvan kiinteistön korjauksia ja toimintatapojen kehittämistä koskevan selvityksen.

 

Allekirjoittaneet katsovat, että v. 2017 aikana tehdyt toiminnalliset parannukset ja edellä mainitut lisäparannukset mahdollistavat Sillankorvan toimimisen tilapäisasumista tarjoavana ja muihin asumismuotoihin ohjaavana yksikkönä, kunnes suunniteltu monipalvelukeskus valmistuu.

 

Turussa 13.4.2018

 

Merja Niinimäki      Elisabeth Erholtz

Toimistopäällikkö      Vastaava ohjaaja

Asumis- ja päihdepalvelut   Sillankorvan ensisuoja

Psykososiaaliset palvelut   Psykososiaaliset palvelut

Perhe- ja sosiaalipalvelut   Perhe- ja sosiaalipalvelut