Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta7914.03.201810

12488-2015 (011, 001)

Turun hyvinvointitoimialan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin gastroenterologisten toimintojen yhdistämisen keskeyttäminen

Tiivistelmä: -

Sosterla § 79

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Kauniskangas ja ylilääkäri Kari Koskela 5.3.2018:

Sosiaali- ja terveyslautakunta on käsitellyt Turun kaupungin hyvinvointitoimialan eräiden kliinisten toimintojen yhdistymisselvitystä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vastaavien toimintojen kanssa vuosien 2015–16 aikana (Sosterla 15.12.2015 § 243, 10.5.2016 § 98). Selvitystyön yhteydessä todettiin, että mahdollisen toimintojen yhdistymisen vaikutukset mm. geriatrisen osaamisen ja turkulaisten potilaiden palvelujärjestelmäkokonaisuuden kysymyksissä tulee olla tiedossa yksittäisiä erikoisalatoimintoja laajemmalla asiakasnäkökulmalla ennen kuin yhdistymisessä voidaan edetä. Erityisen ajankohtaista on palvelujärjestelmän kokonaisuus tulevassa sote-uudistuksessa, jossa tarkastellaan Turun oman erikoissairaanhoidon mutta myös VSSHP:n lähisairaaloiden roolia geriatrisen ja kuntouttavan hoidon näkökulmasta.

Edellä olevan lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta (Sosterla 15.12.2015 § 243) antoi työryhmän tehtäväksi selvityksessään arvioida sekä hyödyt potilashoidolle (esimerkiksi jonojen lyheneminen ja laadun paraneminen) että toiminnan taloudellista tehostumista. Lähtökohtana pidettiin arviota hoidon tarpeen kehittymisestä. Henkilöstön, tilojen ja laitteiden tehokkaammasta käytöstä tuli saada vähintään 10 % kustannushyöty. Hyödyksi voitiin arvioida myös kasvavan tarpeen hoitaminen ilman resurssilisää, mikäli voidaan esittää perusteltu näkemys hoidon tarpeen selvästä lisääntymisestä esimerkiksi väestön ikääntyessä.

Gastroenterologisen poliklinikan osalta selvitystyön yhteydessä todettiin, että Turun hyvinvointitoimiala ei ole kyennyt nykyisellä resurssilla vastaamaan palvelutarpeeseen toivotusti: odotusajat tutkimuksen ja hoitoon ylittävät merkittävällä osalla lähetepotilaista kolmen kuukauden ajan ja potilasmäärät ovat edelleen lisääntymässä. Osa kiireellisestä tutkimustarpeesta on toteutettu ostopalveluna. Alueellinen integroitu toimintamalli katsottiin olevan ratkaisu ja yhdistämismahdollisuutena selvitystyön kriittisin toiminta. Hyvinvointitoimialan geriatrisen sairaalakokonaisuuden tarvitsema osaaminen tulisi kuitenkin varmistaa mahdollisessa fuusiossa.

Gastroenterologian poliklinikan selvitystyötä jatkanut alatyöryhmä on todennut, että gastroenterologian vastaanottotoiminnan ja tähystystutkimusten tarve tulee maha-suolikanavan sairauksien yleistymisen johdosta edelleen lisääntymään. Yleistyviä sairauksia ovat esimerkiksi sisätautialan maksasairaudet ja tulehdukselliset suolistosairaudet. Alatyöryhmän näkemys on ollut, että Turun hyvinvointitoimialan sairaalapalveluiden gastroenterologinen toiminta keskittyisi sisätautien alan tutkimuksiin ja hoitoon. Lisäksi tulisi huomioida sairaalapalveluiden tarvitsemat keskeiset koulutus-, päivystys- ja konsultaatiotarpeet. Tavoitteeksi asetettiin, että sairaalapalveluiden kolmen tähystyshuoneen sekä gastroenterologian hoitaja- ja lääkärivastaanottojen käyttöasteet nousisivat 90 % tasolle, jolloin turkulaisten potilaiden tutkimuksen ja hoidon saatavuus parantuisivat.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kokouksessaan 6.6.2017 (Sosterla § 129) yksityiskohtaisten sopimusneuvotteluiden käynnistämisestä Turun kaupungin hyvinvointitoimialan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin välillä siten, että gastroenterologian toiminnot yhdistyisivät 1.1.2018. Sopimusneuvotteluissa liikkeenluovuttamisen muodossa tapahtuvan yhdistymisen tavoitepäiväksi asetettiin sittemmin 1.5.2018.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja Turun hyvinvointitoimialan välillä käydyissä neuvotteluissa 23.10.2017, 7.12.2017 ja 22.1.2018 on todettu, että tutkimukseen ja hoitoon liittyvä henkilöresurssi ei olisi riittävä varmistamaan tutkimukseen ja hoitoon pääsyn hoitotakuun rajoissa toimintojen yhdistyessäkään. 2.2.2018 tilanteessa yli kolme kuukautta tutkimukseen odottavia oli 306 potilasta. Palvelutarve on maha-suolikanavan sairauksien yleistymisen johdosta niin suurta, että riittävän lääkärihenkilöstön määräksi Turun hyvinvointitoimialan gastroenterologian poliklinikalla on arvioitu neljä lääkäriä. Lukumäärä perustuu kokemusperäiseen havaintoon tilanteista, jolloin yksikön käytettävissä on väliaikaisesti ollut kaksi erikoislääkäriä ja kaksi kokenutta erikoistuvaa lääkäriä. Kolme lääkäriä voi tällöin hoitaa lähetepotilaat tähystyksiin ja neljäs voi vastata erikoislääkärivastaanotoista. Neuvotteluissa esitettiin, että Turun hyvinvointitoimialan tulisi purkaa yli kolme kuukautta tutkimusta odottavien tutkimuspotilaiden jono ennen yhdistymistä. Sairaanhoitopiirissä ei ole ylimääräistä kapasiteettia jonon hoitamiseksi, vaan jo nyt sairaanhoitopiiri purkaa jonoja lisätyötoiminnalla. Pelkän kolme kuukautta ylittävän hoitojonon purkamiseksi tarvittavien, ostopalveluna tehtävien tähystystutkimusten hinta-arvio olisi noin 176 000 euroa, ja ostopalvelun toteuttaminen edellyttäisi kilpailutusmenettelyä. Tämän lisäksi tarvittaisiin uusia vakansseja tulevan jonon hallitsemiseksi.

Uusien vakanssien perustamisen kustannusvaikutus on erikoislääkärien virkojen osalta sivukuluineen 166 615 euroa ja muiden toimien osalta 71 460 euroa, yhteensä 238 075 euroa vuodessa. Mikäli työ tehtäisiin niin, että yli 3 kk jonoja ei jononpurun jälkeen kertyisi, tarvittaisiin joka tapauksessa neljän erikoislääkärin resurssi ja avustava henkilökunta.

Turun hyvinvointitoimialan sairaalapalveluiden gastroenterologian yksikössä on tehty vuoden 2017 aikana 2534 tähystystutkimusta kahden erikoislääkärin työpanoksella (1267 tutkimusta/lääkäri) kahdessa tutkimushuoneessa, minkä lisäksi lääkärin vastaanottokäyntejä 675 käyntiä (338 vastaanottoa/lääkäri). Toiminnassa on painotettu tähystystutkimuksia, minkä vuoksi erikoislääkärivastaanotoista on jouduttu tinkimään, ja potilaita on siirretty terveysasemille seurantaan. Vastaavasti sairaanhoitopiirissä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on suoritettu sisätautialan tähystystutkimuksia 1720 kappaletta 4,4 erikoislääkärin ja kahden erikoistuvan lääkärin työpanoksella (269 tutkimusta/lääkäri) kahdessa tutkimushuoneessa ja yhdessä anestesiahuoneessa. Vuonna 2017 sisätautialan poliklinikkavastaanottokäyntejä oli 1866 kappaletta (291 vastaanottoa/lääkäri). Lisäksi tähystyksiä tehdään myös gastrokirurgialla, jossa potilaat painottuvat kirurgiseen hoitoon.

Suora kustannusvertailu sairaanhoitopiirin ja kaupungin gastroenterologisten toimintojen välillä ei ole tällä hetkellä mahdollinen erilaisten laskentaperusteiden vuoksi. Sairaanhoitopiiri laskuttaa tutkimusten yhteydessä tehtävistä toimenpiteistä erikseen, minkä lisäksi potilasmateriaali on erilaista.

Toimintojen yhdistymiselle asetettujen keskeisten tavoitteiden osalta liikkeenluovutus ei sellaisenaan toisi ratkaisua kustannussäästöjen, resurssien käytön tai palvelujen saatavuuden osalta. Lisäresursointi on joka tapauksessa tarpeen henkilöstön, palvelujen oston ja tutkimushuonekapasiteetin suhteen.

Asukkailla tulee olla yhtäläiset ja tasa-arvoiset mahdollisuudet päästä tutkimukseen ja hoitoon sekä saada hoitoa yhtenäisten käytäntöjen mukaisesti.

Näiden tavoitteiden toteuttamiseksi ehdotetaan seuraavia toimia jonojen purkamiseksi ja toiminnan pitkäaikaiseksi turvaamiseksi: henkilöstöresurssin lisääminen edellä olevasti kahdella erikoislääkärin viralla ja tarvittavalla muulla henkilöstöllä, palvelujen ulkopuolisilla ostoilla ja tällöin erityisesti palvelusetelijärjestelmän käyttöönottamisella sekä sairaalapalveluiden kolmannen tutkimushuoneen oman käyttökelvottoman laitteiston korvaaminen aikaisempaa leasing-sopimusta laajentamalla.

Esitämme, että Turun hyvinvointitoimialan sairaalapalveluiden ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin gastroenterologisten toimintojen yhdistäminen keskeytetään. Tulevan SOTE-uudistuksen myötä yhteistyön jatkaminen ja toimintojen yhtenäistäminen toimijoiden välillä on edelleen tärkeätä ja näiltä osin yhteisiä neuvotteluja jatketaan.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 6.3.2018:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että Turun hyvinvointitoimialan sairaalapalveluiden ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin gastroenterologisten toimintojen yhdistäminen keskeytetään.

PäätösSosiaali- ja terveyslautakunta päätti, että Turun hyvinvointitoimialan sairaalapalveluiden ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin gastroenterologisten toimintojen yhdistäminen keskeytetään.

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päätti yksimielisesti, että jonojen purkamiseksi ja toiminnan pitkäaikaiseksi turvaamiseksi henkilöstöresursseja lisätään kahdella erikoislääkärin viralla ja tarvittavalla muulla henkilöstöllä, palvelujen ulkopuolisilla ostoilla ja tällöin erityisesti palvelusetelijärjestelmän käyttöönottamisella ja sairaalapalveluiden kolmannen tutkimushuoneen oma käyttökelvoton laitteisto korvataan aikaisempaa leasing-sopimusta laajentamalla.

Jakelu

ilmVarsinais-Suomen sairaanhoitopiiri
tpvKauniskangas Katariina
tpvKoskela Kari