Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta7614.03.20187

2470-2018 (05 19 00)

Ehkäisevän toimeentulotuen myöntämisen perusteet

Tiivistelmä:

Perustoimeentulotuki siirtyi Kansaneläkelaitoksen päätettäväksi 1.1.2017 alkaen. Tästä syystä on tarpeen uudistaa ennaltaehkäisevänä taloudellisena tukimuotona myönnettävä ehkäisevän toimeentulotuen myöntämiseen liittyvät perusteet. Koska ehkäisevän toimeentulotuen myöntäminen perustuu yksilölliseen harkintaan sekä asiakkaan ja asiakasperheen tilanteeseen, ei ole tarkoituksenmukaista määritellä myöntämiselle erityisiä eurorajoja.

Sosterla § 76

Perhe- ja sosiaalipalvelun palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen, avohuollon sosiaalityön toimistopäällikkö Minna Virta, johtava sosiaalityöntekijä Eeva Eskelinen ja vs. johtava sosiaalityöntekijä Elina Wiljanen 27.2.2018:

Ehkäisevän toimeentulotuen tarkoituksena on edistää henkilön ja perheen sosiaalista turvallisuutta ja omatoimista suoriutumista sekä ehkäistä syrjäytymistä ja pitkäaikaista riippuvuutta toimeentulotuesta. Ehkäisevä toimeentulotuki on suunnitelmallisen sosiaalityön väline akuutteihin kriisitilanteisiin tai niiden ehkäisemiseen. Ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää myös tilanteissa, joissa henkilöllä tai perheellä ei toimeentulotukilaskelman perusteella ole oikeutta varsinaiseen toimeentulotukeen (perus- ja täydentävä toimeentulotuki).

Ehkäisevää toimeentulotukea on myönnetty vuonna 2016 yhteensä 745 151 € ja vuonna 2017 yhteensä 698 673 €.

Ehkäisevän toimeentulotuen myöntäminen perustuu yksilökohtaiseen harkintaan, minkä vuoksi ei ole tarkoituksenmukaista määritellä yksityiskohtaisia myöntämisperusteita ja euromääräisiä rajoja. Ehkäisevän toimeentulotuen tavoitteena on mm. tuen saajan aktivointia tukevat toimenpiteet, asumisen turvaaminen, ylivelkaantumisesta ja taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä aiheutuvien vaikeuksien lieventäminen ja muut tuen saajan omatoimista suoriutumista edistävät tarkoitukset.

Ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää esimerkiksi:

Ehkäisevän toimeentulotuen käyttöä ei ole rajattu yllä mainittuihin tarkoituksiin, vaan tukea tulee käyttää tarpeen mukaan. Ehkäisevää toimeentulotukea myönnetään pääsääntöisesti kertaluonteisesti ja edellyttää pääsääntöisesti asiakassuunnitelman laatimista.

Virka-aikana myönnettävän ehkäisevän toimeentulotuen myöntäminen edellyttää, että Kela on tehnyt asiakkaalle perustoimeentulotukipäätöksen. Sosiaalipäivystyksestä voidaan Kelan palveluaikojen ulkopuolella myöntää ehkäisevää toimeentulotukea kiireellisen ja välttämättömän avun turvaamiseksi poikkeustilanteissa ilman Kelan päätöstä Jos asiakas hakeutuu Kelan palveluiden ollessa auki kunnan sosiaalipäivystykseen, on asiakasta neuvottava ja tarvittaessa autettava ottamaan yhteyttä Kelaan ensisijaista perustoimeentulotukipäätöksen hakemista varten.

Esitämme ehkäisevän toimeentulotuen myöntämisen kriteereiksi seuraavat asiat:

Ehkäisevän toimeentulotuen tavoitteena on mm. tuen saajan aktivointia tukevat toimenpiteet, asumisen turvaaminen, ylivelkaantumisesta ja taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä aiheutuvien vaikeuksien lieventäminen ja muut tuen saajan omatoimista suoriutumista edistävät tarkoitukset.

Ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää esimerkiksi:

Ehkäisevän toimeentulotuen käyttöä ei ole rajattu yllä mainittuihin tarkoituksiin, vaan tukea tulee käyttää tarpeen mukaan. Ehkäisevää toimeentulotukea myönnetään pääsääntöisesti kertaluonteisesti ja edellyttää pääsääntöisesti asiakassuunnitelman laatimista.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä ehkäisevän toimeentulotuen myöntämisen perusteet noudatettavaksi 1.4.2018 lukien.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvEskelinen Eeva
tpvKuronen Sirpa
tpvWiljanen Elina
tpvVirta Minna