Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta7814.03.20189

1887-2018 (00 01 00)

Diabetesta sairastavien lasten ja nuorten hoidon toiminnallinen yhdistyminen

Tiivistelmä: -

Sosterla § 78

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Kauniskangas ja ylilääkäri Minna Aromaa 7.2.2018:

Lasten ja nuorten diabeteksen hoidon toimintojen yhdistymistä suunnitellaan osana Turun kaupungin hyvinvointitoimialan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin yhteistyötä. Turun kaupungin Lasten ja nuorten poliklinikalla hoidetaan noin 120 turkulaista diabetesta sairastavaa lasta ja nuorta. VSSHP:n Lasten ja nuorten klinikka hoitaa puolestaan noin 240 diabetespotilasta koko sairaanhoitopiirin alueella. Diabeteksen hoito on luonteeltaan ns. vaativaa erikoissairaanhoitoa, jossa hoito, tutkimus ja tekniikka kehittyvät nopeasti.

Turun Lasten ja nuorten poliklinikan ja Tyksin lasten ja nuorten klinikan diabetesosaajien työskenteleminen yhdessä toisi merkittävää toiminnallista etua. Tyksin U-sairaalan 12. kerroksen laboratoriotoiminnasta vapautuu tiloja, joihin olisi mahdollista perustaa organisaatioiden yhteinen lasten ja nuorten diabetesyksikkö. Yksikössä tulevat työskentelemään Tyksin ja Turun kaupungin Lasten ja nuorten poliklinikan diabetestoimijat ja se palvelee koko maakuntaa.

Lasten ja nuorten poliklinikalta yksikköön on suunniteltu siirtyvän yksi diabetespotilaita hoitava lääkäri ja sairaanhoitaja. Turun kaupungin työntekijät pysyvät hallinnollisesti Turun kaupungin työntekijöinä, mutta työnjohdollinen vastuu on VSSHP:n lasten diabetesyksikön vastaavalla lääkärillä ja osastonhoitajalla. Kyseessä on toiminnallinen yhdistyminen, ei hallinnollinen. Asiasta on pidetty yhteistyökokous molempien toimijoiden henkilökunnan kanssa 31.1.2018, minkä lisäksi terveyspalveluiden yt-elin käsittelee asiaa 8.2.2018. Turun kaupungin Lasten ja nuorten poliklinikalta diabeteslääkäri ja sairaanhoitaja ovat ilmoittaneet halukkuutensa siirtyä ko. yksikköön. Lääkärin työaikamuoto säilyy ennallaan, mutta sairaanhoitajan työaikamuoto pyritään muuttamaan yleistyöajasta muodolliseen jaksotyöaikaan, jotta perustettavan diabetesyksikön kaikilla sairaanhoitajilla olisi sama työaikamuoto. Yksikössä toimivilla Turun kaupungin työntekijöillä työ on polikliinista päivätyötä ilman päivystysvelvoitetta.

Lasten ja nuorten diabetesyksikön toiminta on suunniteltu alkavaksi syyskaudella 2018.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 9.2.2018:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee diabetesta sairastavien lasten ja nuorten hoidon toiminnallisen yhdistymisen syyskaudella 2018 tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAromaa Minna
tpvKauniskangas Katariina