Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta5221.02.20186

2086-2018 (02 05 00)

Maksu käyttämättä ja peruuttamatta jääneistä ultraäänikäyntiajoista

Tiivistelmä:

Turun kaupungin ultraääniyksikkö poiketen muista Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kunnista ei ole perinyt maksua käyttämättä ja peruuttamatta jääneistä ultraäänikäyntiajoista. Tässä esitetään maksun asettamista ultraääniyksikön käyttämättä ja peruuttamatta jääneille käyntiajoille.

Sosterla § 52

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja ehkäisevän terveydenhuollon johtaja Tuula Cornu 9.2.2018:

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan ehkäisevässä terveydenhuollossa on oma ultraäänitutkimusyksikkö, joka tuottaa erikoissairaanhoidon poliklinikan mukaisia ultraäänitutkimuksia turkulaisille. Toiminnasta vastaavat erikoislääkärit (gynekologia) ja 3 koulutettua ultraäänitutkimushoitajaa. Alkujaan yksikkö on toiminut Heidekenin synnytyssairaalassa.

VSSHP:n alueella sijaitsevat kunnat ostavat ultraäänitutkimukset asiakkailleen pääsääntöisesti joko Tyksistä tai aluesairaaloista. Lakisääteiset raskaudenaikaiset ultraääniseulontatutkimukset ovat asiakkaalle ilmaisia, mutta kotikuntaa laskutetaan tutkimuksista. Muista (ylimääräisistä) ultraäänitutkimuksista VSSHP:n sairaaloissa laskutetaan asiakkaalta poliklinikkamaksu ja kunnalta kuntalaskutuksen mukainen korvaus. Lisäksi sairaaloissa laskutetaan käyttämättä ja peruuttamatta jääneistä käyntiajoista maksu.

Turun kaupungin omassa ultraääniyksikössä tehdään lähes kaikki turkulaisten lakisääteiset raskaudenajan ultraääniseulontatutkimukset, jotka ovat seulontatutkimuslain perusteella asiakkaalle maksuttomia. Asiakkaille maksuttomia tutkimuksia ovat sikiöseulonta-asetuksen mukaiset tutkimukset: varhaisraskauden yleinen ultraäänitutkimus, varhaisraskauden yhdistelmäseula ja rakenneultraäänitutkimus. Sosiaali- ja terveyslautakunta on kokouksessa 31.5.2016 päättänyt, että ei-lakisääteisistä ultraäänitutkimuksista peritään 1.7.2016 alkaen asiakasmaksulain mukainen poliklinikkamaksu, joka vuonna 2018 on 41,20 €.

Turun kaupungin ultraääniyksikkö ei ole perinyt maksua käyttämättä ja peruuttamatta jääneistä ultraäänikäyntiajoista.

Esitämme, että käyttämättä ja peruuttamatta jääneistä hoitajan ja lääkärin ultraäänikäyntiajoista peritään maksu 50,80 €. Tällöin Turun ultraääniyksikön käytäntö olisi yhteneväinen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin käytännön kanssa ja VSSHPn asiakkaat olisivat tasaveroisessa asemassa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että käyttämättä ja peruuttamatta jääneistä hoitajan ja lääkärin ultraäänikäyntiajoista peritään maksu 50,80 €.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvCornu Tuula
tiedKuronen Sirpa
tiedSundman Jyrki