Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta6021.02.20181

3275-2017 (46, 065)

Päihdehuollon kuntouttavan laitoshoidon ostopalvelut

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta. Päihdehuollon kuntouttavan laitoshoidon ostopalveluista on pyydetty tarjoukset ajalle 1.4.2018 - 31.3.2021, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa yhdellä (1) vuodella (optio). Puitesopimukset esitetään solmittaviksi asiakasryhmän yksi (1) osalta kahdeksan (8) palveluntuottajan, asiakasryhmän kaksi (2) osalta kahdeksan (8) palveluntuottajan, asiakasryhmän kolme (3) osalta kahdeksan (8) palveluntuottajan, asiakasryhmän neljä (4) osalta kuuden (6) palveluntuottajan ja asiakasryhmän viisi (5) osalta viiden (5) palveluntuottajan kanssa. Palveluja ostetaan sopimuskaudella yhteensä noin 2,8 milj. eurolla.

Sosterla § 60

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 3 kohta.

 

Hyvinvointitoimiala, toimistopäällikkö Merja Niinimäki, johtava sosiaalityöntekijä Pasi Lehti sekä strategisten hankintojen osuus hankinta-asiantuntija Emilia Aho ja projektipäällikkö Jaana Friman 7.2.2018:

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi päihdehuollon kuntouttavan laitoshoidon ostopalvelujen kilpailuttamisasiakirjat kokouksessaan 1.11.2017 § 271. Hankinta- ja logistiikkakeskus on hyvinvointitoimialan toimeksiannosta pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia päihdehuollon kuntouttavan laitoshoidon ostopalveluista ajalle 1.4.2018 – 31.3.2021, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin yhdellä (1) vuodella (optio). Palvelujen on oltava käytettävissä 1.4.2018 alkaen. Palveluja ostetaan sopimuskaudella yhteensä noin 2,8 milj. eurolla.

 

Hankintailmoitus EU-kynnysarvon ylittävänä hankintalain liitteen E mukaisena palveluhankintana julkaistiin 3.11.2017 HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistiin samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku. Samalla sivustolla julkaistiin 24.11.2017 hankintaa koskevat kysymykset sekä niihin annetut vastaukset. Täsmennys kysymyksen numero 2 vastaukseen julkaistiin 18.12.2017. Hankinnasta julkaistiin korjausilmoitukset 22.11.2017 sekä 13.12.2017. Korjausilmoitusten syinä olivat tarjouspyynnön soveltuvuusvaatimusten sekä liitteenä olleen palvelukuvauksen tarkennukset.

 

Tarjoukset saatiin määräaikaan 28.11.2017 klo 11.00 mennessä seuraavilta palveluntuottajilta: A-klinikkasäätiö, A-Klinikka Oy (3 tarjousta), Kaislakoti Oy, Marjalinna Oy, VAK ry (2 tarjousta), Coronaria Botnia 24 h Oy (2 tarjousta), Sanaskoti Oy, MiunElämä Oy, Abnoy Oy, Hoitokoti Tuhkimo Oy, Hoitokoti Kangaskartano Oy ja Tervassalon päihdeklinikka Oy.

 

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että osatarjoukset otetaan huomioon ja hyväksytään asiakasryhmittäin seuraavasti:

-asiakasryhmä 1, Alkoholiongelmaiset ja ensisijaisesti alkoholia väärinkäyttävät monipäihteiset asiakkaat

-asiakasryhmä 2, Lääkeriippuvaiset ja ensisijaisesti lääkkeitä väärinkäyttävät monipäihteiset asiakkaat

-asiakasryhmä 3, Huumeongelmaiset ja ensisijaisesti huumeita käyttävät monipäihteiset asiakkaat

-asiakasryhmä 4, Kuntoutus henkilöille, joilla on päihdeongelma ja samanaikainen vakava mielenterveysongelma, jotka vaativat yhtäaikaista hoitoa ja kuntoutusta

-asiakasryhmä 5, Opioidikorvaushoidossa olevat monipäihteiset asiakkaat, joilla on oheiskäyttöä.

 

Palveluntuottajan tulee tarjota palveluja suomen ja/tai ruotsin kielellä sekä ympärivuorokautisesti.

 

Tarjoushinta tuli ilmoittaa asiakasryhmittäin verottomina hoitovuorokauden hintoina asiakasta kohden. Tarjotun hoitovuorokausihinnan tuli sisältää ympärivuorokautisen hoidon ja ylläpidon lisäksi päihdehoitoon liittyvät lääkkeet ja kotilomista/kotiharjoittelusta aiheutuvat kustannukset. Sopimushinnat ovat kiinteitä 31.3.2020 asti, jonka jälkeen palveluntuottaja voi esittää tilaajalle perustellusta syystä hintojen muutosta palvelun yleistä kustannuskehitystä vastaavasti.

 

Hankinnasta tehdään erilliset puitesopimukset valittujen palveluntuottajien kanssa. Palveluja ostetaan ensisijaisesti kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteella, mikäli asiakkaan erityistarpeet eivät edellytä muuta. Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen. Asiakkaiden tarvitsemat palvelut arvioidaan Turussa moniammatillisessa asiantuntijaryhmässä sosiaalityön palveluissa laadittavan asiakassuunnitelman yhteydessä.

 

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen ja 3) tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu.

 

Tarjoajan kelpoisuuden arviointi

 

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua palvelujen tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

 

Päihdehuollon kuntouttava laitoshoito lasketaan terveyden- ja sairaanhoidoksi silloin, kun hoitopaikan palveluksessa on terveydenhuollon ammattihenkilöitä ja he tekevät muun muassa terapiaan sekä lääkitykseen liittyviä hoitotoimenpiteitä. Abnoy Oy ei toimittanut lakisääteisen potilasvakuutuksen todistusta toiminnalleen, eikä Abnoy:n jättämän tarjouksen voida näin ollen katsoa täyttävän tarjouspyynnössä tarjoajalle asetettua vaatimusta. Abnoy Oy suljetaan pois tarjouskilpailusta.

 

Tarjoajalla tuli olla palvelun laatuun ja laajuuteen nähden riittävästi kokemusta tarjouspyynnön kohteena olevasta päihdehuollon kuntouttavasta laitoshoidosta. Riittävänä kokemuksena pidettiin vähintään vuoden mittaista tarjouspyynnön kohteena olevaa vastaavaa toimintaa Suomessa, joka on toteutettu viimeisen kahden (2) vuoden aikana ennen tarjouksen viimeistä jättöpäivää. Selvitysten perusteella MiunElämä Oy:n sekä Tervassalon päihdeklinikka Oy:n tarjousten ei voida katsoa täyttävän tarjoajalle asetettua vaatimusta. Miunelämä Oy ja Tervassalon päihdeklinikka Oy suljetaan pois tarjouskilpailusta.

 

Muiden tarjoajien voidaan katsoa täyttäneen tarjoajille asetetut kelpoisuusehdot.

 

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus

 

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta palveluilta tarjouspyynnössä edellytettiin.

 

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arvioinnin ja tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailun suoritti tilaajan arviointiryhmä.

 

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjottavien palveluiden tulee olla saatavissa palveluntuottajan sellaisissa tiloissa, että ne sijaitsevat enintään 600 kilometrin etäisyydellä Turun kauppatorilta. Coronaria Botnia 24 h Oy:n kahden Kemin yksikön tarjouksen ei voida katsoa täyttävän tätä vaatimusta. Coranaria Botnia 24h Oy:n kaksi tarjousta tulee hylätä tarjouskilpailusta.

 

Tarjouksessa asetettiin vaatimus, että tarjoajalla on käytettävissään asianmukaiset päihdehuollon kuntouttavaan hoitoon soveltuvat, esteettömät tilat tai selvitys näiden tilojen hankkimisesta sopimuskauden alkuun mennessä. VAK ry:n Mikkeli-yhteisön tarjouksen ei voida katsoa täyttävän tätä vaatimusta. Tarjous tulee hylätä tarjouskilpailusta.

 

Hankintayksikkö voi hylätä hankinnan laatuun ja laajuuteen nähden hinnaltaan tai kustannuksiltaan poikkeuksellisen alhaisen tarjouksen, jos tarjoajan antama selvitys ja muu toimitettu näyttö ei tyydyttävästi selitä tarjottujen hintojen tai kustannusten alhaista tasoa (laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016 § 96). Kaislakoti Oy:lle lähetettiin 15.1.2018 alhaisen hinnan tarkastuspyyntö. Kaislakoti Oy toimitti 17.1.2018 selvityksen tarkastuspyyntöön, mutta annettua selvitystä ei voitu pitää hankinnan laatuun ja laajuuteen nähden riittävänä. Lisäksi Kaislakoti Oy ilmoitti, että tarjouksen laatimisessa on tapahtunut laskennallinen virhe. Kaislakoti Oy:n tarjousta ei selvityksen perusteella voida hankinnan laadun ja laajuuden edellyttämien taloudellisten, oikeudellisten ja teknisten tekijöiden vuoksi pitää varteenotettavana, eikä tarjouksen hintaa voida korjata laskennassa tehdyn virheen vuoksi. Kaislakoti Oy:n tarjous tulee hylätä tarjouskilpailusta.

 

Muut tarjoukset täyttävät tarjouspyynnön vaatimukset ja näin ollen ne on otettu mukaan tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailuun.

 

Tarjousten vertailu ja valinta

 

Valinnan perusteeksi ilmoitettiin, että annetuista tarjouksista valitaan se tai ne, jotka ovat kokonaistaloudellisesti edullisimpia. Vertailu ja valinta tehdään asiakasryhmittäin. Arviointiperusteina ovat palvelujen hinta ja laatu. Hinnan painoarvo on 70 % ja laadun 30 %. Tilaajan arvioiman palvelumäärän turvaamiseksi suomen ja ruotsin kielellä, palveluntuottajia valitaan kahdeksan (8) per asiakasryhmä, mikäli hyväksyttyjä tarjouksia ei ole vähemmän.

 

Liite 1                                  Kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu asiakasryhmittäin

 

Tarjouksen jättäneistä kaikki ilmoittivat toimintansa pääkieleksi suomen. Useat tarjoajat ilmoittivat toimintayksikössään käytettävän hoitotyössä myös ruotsin ja/tai englannin kieltä.

 

Kaikki tarjoajat ilmoittivat palvelujen olevan käytettävissä 1.4.2018 alkaen.

 

1.Alkoholiongelmaiset ja ensisijaisesti alkoholia väärinkäyttävät monipäihteiset asiakkaat

 

Asiakasryhmään yksi (1) saatiin yhteensä 16 tarjousta.

 

Saaduista tarjouksista esitetään valittaviksi kahdeksan (8) kokonaistaloudellisesti edullisinta palvelun riittävän kapasiteetin turvaamiseksi tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjousten mukaisin ehdoin. Mikäli useampia tarjouksia päätyy vertailussa samaan tulokseen, ratkaistaan voittaja arvalla.

 

a)A-Klinikka Oy (Tampere) ja A-Klinikka Oy (Salo) sekä

b)A-Klinikka Oy (Haarajoki) ja A-klinikkasäätiö (Etelä-Suomen palvelualue) saivat samat pisteet.

 

Suoritetussa arvonnassa voittajaksi tulivat

a)A-Klinikka Oy (Salo) sekä

b)A-Klinikka Oy (Haarajoki).

 

2.Lääkeriippuvaiset ja ensisijaisesti lääkkeitä väärinkäyttävät monipäihteiset asiakkaat

 

Asiakasryhmään kaksi (2) saatiin yhteensä 15 tarjousta.

 

Saaduista tarjouksista esitetään valittaviksi kahdeksan (8) kokonaistaloudellisesti edullisinta palvelun riittävän kapasiteetin turvaamiseksi tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjousten mukaisin ehdoin. Mikäli useampia tarjouksia päätyy vertailussa samaan tulokseen, ratkaistaan voittaja arvalla.

 

a)A-Klinikka Oy (Tampere) ja A-Klinikka Oy (Salo) sekä

b)A-Klinikka Oy (Haarajoki) ja A-klinikkasäätiö (Etelä-Suomen palvelualue) saivat samat pisteet.

 

Suoritetussa arvonnassa voittajaksi tulivat

a) A-Klinikka Oy (Salo) sekä

b)A-Klinikka Oy (Haarajoki).

 

3.Huumeongelmaiset ja ensisijaisesti huumeita käyttävät monipäihteiset asiakkaat

 

Asiakasryhmään kolme (3) saatiin yhteensä 14 tarjousta.

 

Saaduista tarjouksista esitetään valittaviksi kahdeksan (8) kokonaistaloudellisesti edullisinta palvelun riittävän kapasiteetin turvaamiseksi tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjousten mukaisin ehdoin. Mikäli useampia tarjouksia päätyy vertailussa samaan tulokseen, ratkaistaan voittaja arvalla.

 

a)A-Klinikka Oy (Tampere) ja A-Klinikka Oy (Salo) sekä

b)A-Klinikka Oy (Haarajoki) ja A-klinikkasäätiö (Etelä-Suomen palvelualue) saivat samat pisteet.

 

Suoritetussa arvonnassa voittajaksi tulivat

a)A-Klinikka Oy (Salo) sekä

b)A-Klinikka Oy (Haarajoki).

 

4.Kuntoutus henkilöille, joilla on päihdeongelma sekä samanaikainen vakava mielenterveysongelma, jotka vaativat yhtäaikaista hoitoa ja kuntoutusta

 

Asiakasryhmään neljä (4) saatiin yhteensä 12 tarjousta.

 

Saaduista tarjouksista esitetään valittaviksi kuusi (6) kokonaistaloudellisesti edullisinta palvelun riittävän kapasiteetin turvaamiseksi tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjousten mukaisin ehdoin. Mikäli useampia tarjouksia päätyy vertailussa samaan tulokseen, ratkaistaan voittaja arvalla.

 

a)A-Klinikka Oy (Tampere) ja A-Klinikka Oy (Salo) sekä

b)A-Klinikka Oy (Haarajoki) ja A-klinikkasäätiö (Etelä-Suomen palvelualue) saivat samat pisteet.

 

Suoritetussa arvonnassa voittajaksi tulivat

a)A-Klinikka Oy (Tampere) sekä

b)A-klinikkasäätiö (Etelä-Suomen palvelualue).

 

5.Opioidikorvaushoidossa olevat monipäihteiset asiakkaat, joilla on oheiskäyttöä

 

Asiakasryhmään viisi (5) saatiin yhteensä seitsemän (7) tarjousta.

 

Saaduista tarjouksista esitetään valittaviksi viisi (5) kokonaistaloudellisesti edullisinta palvelun riittävän kapasiteetin turvaamiseksi tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjousten mukaisin ehdoin. Mikäli useampia tarjouksia päätyy vertailussa samaan tulokseen, ratkaistaan voittaja arvalla.

 

a)A-Klinikka Oy (Tampere) ja A-Klinikka Oy (Salo) sekä

b)A-Klinikka Oy (Haarajoki) ja A-klinikkasäätiö (Etelä-Suomen palvelualue) saivat samat pisteet.

 

Suoritetussa arvonnassa voittajaksi tulivat

a)A-Klinikka Oy (Salo) sekä

b)A-Klinikka Oy (Haarajoki).

 

Liite 2      Arvontapöytäkirja

 

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 12.2.2018:

 

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että

-Abnoy Oy, MiunElämä Oy ja Tervassalon päihdeklinikka Oy suljetaan tarjouskilpailusta, sillä tarjoajat eivät täytä tarjoajille asetettuja vaatimuksia.

-Coronaria Botnia 24 h Oy:n, VAK ry:n Mikkeli-yhteisön ja Kaislakoti Oy:n tarjoukset hylätään tarjouspyyntöä vastaamattomina.

-päihdehuollon kuntouttavan laitoshoidon ostopalvelujen puitesopimukset solmitaan asiakasryhmittäin ajalle 1.4.2018 – 31.3.2021 liitteessä yksi (1) mainittujen palveluntuottajien kanssa liitteen mukaisin hinnoin sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjousten mukaisin ehdoin.

 

Palveluja ostetaan ensisijaisesti kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteella, mikäli asiakkaan erityistarpeet eivät edellytä muuta.

 

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

 

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä hankintapäätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedasianosaiset
tiedAho Emilia
tiedAhola Hanna
tiedFriman Jaana
tiedJonsson Sari
tiedKaila Taina
tiedLehti Pasi
tiedLindström Fredrik
tpvMäkelä Anja
tiedNiinimäki Merja
tiedTurunen Annie
tiedVuorinen Elisa


Liitteet:

Sosterla § 60
Liite 1:Kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu asiakasryhmittäin
Liite 2:Arvontapöytäkirja