Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta6928.03.20173

3406-2017 (442)

Yli 18 -vuotiaiden omaishoidon tuen tilannekatsaus

Tiivistelmä: -

Sosterla § 69

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja avopalvelujen johtaja Anne Vuorinen 20.3.2017:

Omais- ja perhehoitolakia koskevat muutokset tulivat voimaan 1. heinäkuuta 2016. Muutosten tavoitteena on ollut tukea hoitajien jaksamista ja hyvinvointia sekä kehittää hoitotehtävää tukevia palveluja.

Uuden lain olennaisin muutos on omaishoitajalle järjestettävän vapaan laajennus koskemaan kaikkia omaishoitajia. Omaishoitajalla on oikeus pitää vapaata vähintään kaksi vuorokautta kalenteri kuukautta kohti. Jos omaishoitaja on yhtäjaksoisesti tai vähäisin keskeytyksin sidottu hoitoon ympärivuorokautisesti tai jatkuvasti päivittäin on hänellä oikeus pitää vapaata vähintään kolme vuorokautta kalenterikuukautta kohti. Kunnan on huolehdittava hoidettavan hoidon tarkoituksenmukaisesta järjestämisestä hoitajan vapaan aikana. Vapaapäivien pitäminen ei vähennä hoitopalkkion määrää. Turussa omaishoidon kriteerit on päivitetty alkuvuoden aikana vastaamaan nykyistä lainsäädäntöä.  Kaikkien omaishoitajien hoito- ja palvelusuunnitelmat on niin ikään tarkistettu ja tarvittaessa päivitetty lain edellyttämällä tavalla.

Uusi laki ottaa kantaa myös omaishoitajan hoitotehtävää tukeviin palveluihin.

Kunnan on tarvittaessa järjestettävä omaishoitajalle valmennusta ja koulutusta hoitotehtävää varten. Tämä lain kohta tulee voimaan 1.1.2018 alkaen.

Kunnan on järjestettävä omaishoitajalle hyvinvointi- ja terveystarkastuksia sekä hänen hyvinvointiaan ja hoitotehtäväänsä tukevia sosiaali- ja terveyspalveluja. Hyvinvointi- ja terveystarkastuksella tarkoitetaan hyvinvoinnin, terveydentilan ja toimintakyvyn tarkastusta sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen liittyvää terveydentilan selvittämistä ja neuvontaa. Hyvinvointi- ja terveystarkastuksen tekee omaishoitoon liittyviin erityiskysymyksiin perehtynyt terveydenhuollon ammattihenkilö, kuten esim. terveydenhoitaja. Tarkastuksen perusteella omaishoitajat ohjataan tarvittaessa muiden sosiaali- ja terveyspalvelujen piiriin, kuntoutukseen tai esimerkiksi järjestöjen vertaistukiryhmiin.

Eri kunnat ovat vaihtelevasti järjestäneet omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastuksia. Koska yksilöllisten hyvinvointi- ja terveystarkastusten järjestäminen vaatii paljon resursseja, on kunnissa kehitetty kyselyn tekoa mm sähköisenä. Joissain kunnissa on omaishoitajien ryhmäkokoontumisia, joissa keskustellaan terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä kysymyksistä.

Turussa omaishoidon ohjaajat tapaavat vuosittain vastuualueensa omaishoitajat ja tässä yhteydessä käydään aina läpi omaishoitajan hyvinvointi ja jaksaminen. Vuonna 2016 tällaisia seurantakäyntejä tehtiin 557 kpl. Tämän lisäksi keväällä 2017 ollaan käynnistämässä yksilöllisiä hyvinvointitarkastuksia iäkkäille pitkään omaishoitajana (vähintään 2 – 3 vuotta) toimineille omaishoitajille. Toimintamallia on aikaisemmin pilotoitu Turussa käyttäen COPE – indeksiä, joka mittaa hyvin omaishoidon kokemuksia. Lisäksi omaishoitajille on järjestetty hyvinvointikeskuksissa hyvinvointipäiviä ja kuntouttava päivätoiminta käynnistää kevään aikana omaishoidettavien ryhmiä. 

Kaikille omaishoidon tuen piirissä oleville on täytynyt tehdä uusi palvelu- ja hoitosuunnitelma 31.3.2017 mennessä. Omaishoidon tuesta yhdessä hoidettavan ja hoitajan kanssa laadittavaan hoito- ja palvelusuunnitelmaan tulee kirjata mm. omaishoitajan antaman hoidon määrä ja sisältö, muiden hoidettavalle tarpeellisten sosiaali- ja terveyspalvelujen määrä ja sisältö, omaishoitajan hoitotehtävää tukevien palvelujen määrä ja sisältö ja miten hoidettavan hoito järjestetään hoitajan vapaan aikana.

Yli 18 -vuotiaille myönnettäviä omaishoidontuen asiakkaita oli helmikuussa 2017 yhteensä 994. Yli 18 -vuotiaiden omaishoitoon tuli vuoden 2016 aikana yhteensä 367 uutta hakemusta, joista omaishoidontuki myönnettiin 225 hakijalle. Yleisin syy hylylle oli hoidettavan vähäinen hoitoisuus. Määrärahaperusteisia hylkypäätöksiä ei tehty lainkaan.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 22.3.2017:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee tiedoksi selvityksen yli 18 –vuotiaiden omaishoidon tuesta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.