Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta8428.03.20171

4773-2016 (065, 441)

Ruokapalvelut vaihe 2, Mäntymäen sairaala-alue alkaen 2.10.2017 ja Runosmäen vanhuskeskus alkaen 1.9.2017

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 3 kohta. Ruokapalveluista Mäntymäen sairaala-alueen ja Runosmäen vanhuskeskuksen asiakkaille sekä Turun kaupungin henkilökunnalle on pyydetty tarjouksia siten, että Mäntymäen sairaala-alueen osalta sopimuskausi alkaa 2.10.2017 ja Runosmäen vanhuskeskuksen osalta 1.9.2017. Sopimukset ovat voimassa kolme (3) vuotta määräaikaisina, jonka jälkeen ne jatkuvat toistaiseksi voimassa olevana noudattaen yhdeksän (9) kuukauden molemminpuolista irtisanomisaikaa kuitenkin siten, että sopimuskausi on yhteensä enintään viisi (5) vuotta. Puitesopimukset esitetään solmittaviksi Mäntymäen sairaala-alueen ruokapalveluiden ja kanttiinipalveluiden osalta Fazer Food Services Oy:n kanssa ja Runosmäen vanhuskeskuksen ruokapalveluiden ja kanttiinin osalta Arkea Oy:n kanssa. Palveluja ostetaan sopimuskaudella noin 27 milj. eurolla.

Sosterla § 84

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 3 kohta.

Hyvinvointitoimiala, talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist sekä hankinta- ja logistiikkakeskuksen osuus palvelupäällikkö Päivi Seppä ja hankinta-asiantuntija Päivi Aaltonen 15.3.2017:

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi ruokapalveluiden kilpailuttamisasiakirjat kokouksessaan 10.1.2017 § 20.

Hankinta- ja logistiikkakeskus on hyvinvointitoimialan toimeksiannosta pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia hankinnan kohteena olevista ruokapalveluista Mäntymäen sairaala-alueen ja Runosmäen vanhuskeskuksen asiakkaille ja Turun kaupungin henkilökunnalle. Sopimukset ovat voimassa kolme (3) vuotta määräaikaisina, jonka jälkeen ne jatkuvat toistaiseksi voimassa olevana noudattaen yhdeksän (9) kuukauden molemminpuolista irtisanomisaikaa, kuitenkin siten, että sopimuskausi on yhteensä enintään viisi (5) vuotta. Irtisanominen on tehtävä kirjallisesti. Irtisanomisilmoituksesta on käytävä ilmi, milloin sopimus päättyy irtisanomisen johdosta. Sopimus päättyy kuitenkin irtisanomista vaatimatta viimeistään, kun viisi (5) vuotta on kulunut sopimuksen alkamisesta. Sopimus alkaa ryhmän yksi (1) osalta 2.10.2017 ja ryhmän kaksi (2) osalta 1.9.2017.

Hankintailmoitus julkaistiin 11.1.2017 EU-kynnysarvon ylittävänä E-liitteen mukaisena muut erityisalat hankintana HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistiin samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa https://tarjouspalvelu.fi/turku. Hankinnasta esitettyihin kysymyksiin vastattiin 13.2.2017 Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa. Hankinnasta julkaistiin korjausilmoitukset 13.2.2017, jolloin jatkettiin myös tarjousten jättämisen määräaikaa sekä 20.2.2017. Muutosten ja korjausilmoitusten syynä olivat muutokset tarjouspyynnön hintaliitteisiin sekä liitteisiin 1 – 1M, 3, 3C, 3F-3H, 3I-3K.

Tarjouspyynnön kohteena oli kaksi kohderyhmää:

1.    Mäntymäen sairaala-alueen ruokapalvelut sekä Mäntymäen sairaalan kanttiinipalvelut

2.    Runosmäen vanhuskeskuksen ruokapalvelut sekä kanttiini

Määräaikaan 8.3.2017 klo 11.00 mennessä saatiin kohderyhmittäin seuraavien palveluntuottajien tarjoukset:
Fazer Food Services Oy kohderyhmät 1 ja 2
Sunborn Catering Oy kohderyhmät 1 ja 2
Arkea Oy kohderyhmät 1 ja 2

Tarjouspyynnössä edellytettiin, että tarjoaja osallistuu niiden osa-alueiden näyttöön, joista tarjousta on jättämässä. Osallistumatta jättäminen johtaa tarjouksen hylkäämiseen. Kohteiden esittely järjestettiin 17.1. ja 24.1.2017. Kaikki tarjouksensa jättäneet palveluntuottajat osallistuivat tarjoamiensa osa-alueiden näyttöihin.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että osatarjouksen voi jättää ryhmään yksi (1) ja/tai ryhmään kaksi (2). Osatarjouksia kohderyhmän sisällä ei sallita.

Tarjoushinnat tuli ilmoittaa tarjouspyynnön hintaliitteellä arvonlisäverottomina hintoina. Hintojen tuli sisältää kaikki palveluntuottamisesta aiheutuvat kustannukset ja korvaukset. Sopimushinnat ovat kiinteät 31.1.2019 asti, minkä jälkeen Palveluntuottaja voi esittää Tilaajalle perustellusta syystä hintojen muutosta palvelun yleistä kustannuskehitystä vastaavasti kunkin vuoden kolmantena vuosineljäntenä, pois lukien hedelmät ja vihannesten hinnat, jotka ilmoitetaan vuosittain 1.3., 1.6. ja 1.11.

Hankinnasta tehdään erilliset puitesopimukset valittujen palveluntuottajien kanssa kohderyhmittäin. Tilaaja ei sitoudu hankkimaan palveluntuottajalta tiettyä määrää ateriatoimituksia sopimuskauden aikana. Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen ja 3) tarjousten vertailu ja valinta.

Tarjoajien kelpoisuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua palvelujen tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

Tarjoajat täyttävät tarjoajille asetetut kelpoisuusehdot.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta palveluilta tarjouspyynnössä edellytettiin.

Tarjousten todettiin täyttävän tarjouspyynnön vaatimukset ja ne otettiin mukaan tarjousten hintavertailuun.

Tarjousten vertailu ja valinta

Valinnan perusteeksi ilmoitettiin halvin hinta ja että palveluntuottajia valitaan yksi kumpaankin ryhmään. Vertailu ja valinta tehdään kohderyhmäkohtaisesti.

Tarjousten vertailu kohderyhmässä 1. Mäntymäen sairaala-alueen ruokapalvelut sekä Mäntymäen sairaalan kanttiinipalvelut:

Tarjoaja Vertailuhinta euroa Pisteet
Fazer Food Services Oy 2 631 206,41 100,00
Arkea Oy 3 783 232,40 69,549
Sunborn Catering Oy 3 522 163,20 74,704

Tarjousten vertailu kohderyhmässä 2: Runosmäen vanhuskeskuksen ruokapalvelut sekä kanttiini:

Tarjoaja Vertailuhinta euroa Pisteet
Arkea Oy 1 313 657,00 100,00
Fazer Food Services Oy 1 329 120,10 98,837
Sunborn Catering Oy 1 957 316,45 67,115

Liite 1Tarjousten hintavertailu

Esitämme, että tarjousten arvioinnin ja vertailun perusteella:

Sopimuskaudella vuosittaiset kustannukset ovat noin 5,4 miljoonaa euroa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 16.3.2017:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Ennen hankintasopimuksen allekirjoittamista valitun palveluntarjoajan on toimitettava hankintalain (29.12.2016/1397) 88 §:n mukaisesti rikosrekisterilain (770/1993) 6 §:n 8 momentissa ja 6 b §:ssä tarkoitettu ote rikosrekisteristä taikka ehdokkaan tai tarjoajan tai sen hallinto-, johto- tai valvontaelimen jäsenen tai edustus-, päätös- tai valvontavaltaa käyttävän henkilön alkuperämaan tai sijoittautumismaan toimivaltaisen viranomaisen antama ote rikosrekisteristä tarkastettavaksi hankintayksikköön. Tämän päätöksen mukaista sopimusta ei tehdä, mikäli otetta ei toimiteta tai siitä ilmenee jokin hankintalain 80 §:ssä tarkoitetuista pakollisista poissulkemisperusteista.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoArkea Oy
aoFazer Food Services Oy
aoSunborn Catering Oy
tiedAaltonen Päivi
tiedLindström Fredrik
tiedLönnqvist Max
tpvMäkelä Anja
tiedRavea-Unkuri Teija
tiedSeppä Päivi
tiedVuorinen Elisa


Liitteet:

Sosterla § 84
Liite 1:Tarjousten hintavertailu