Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta7628.03.201710

3251-2017 (065)

Lääkkeellisten kaasujen kilpailuttaminen

Tiivistelmä:

Lääkkeellisten kaasujen sekä kaasuihin liittyvien palvelujen kilpailutus esitetään tehtäväksi ajalle 1.1.2018 - 31.12.2020. Kilpailutus sisältää myös teollisia kaasuja, kuten argonin. Sopimuskaudella kustannukset ovat yhteensä noin 180 000 euroa.

Sosterla § 76

Hyvinvointitoimiala, sairaala-apteekkari Tiina Järvinen ja sairaalainsinööri Kari Saarinen 13.3.2017:

Lääkkeellisten kaasujen puitesopimus Oy Woikoski Ab:n kanssa päättyy 31.12.2017.

Lääkkeellisiä kaasuja käytetään laajasti potilaiden hoitoon hyvinvointitoimialan terveyspalveluiden palvelualueella ja varsinkin sairaalapalveluissa. Lääkkeellisiä kaasuja toimitetaan myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kirurgiselle sairaalalle.

Suurimman osan lääkkeellisten kaasujen kulutuksesta muodostaa lääkkeellinen happi, jota tilataan nestemäisenä noin 60 000 kg vuodessa. Muita lääkkeellisiä kaasuja tarvitaan pienempiä määriä kuin lääkkeellistä happea. Nestemäistä typpeä ja hiilidioksidia tilataan satunnaisesti. Teollisista kaasuista käytetään lähinnä vain argonia.

Itse tuotetun lääkkeellisen hengitysilman laadusta ja kaasuverkoston asianmukaisuudesta on varmistuttava säännöllisesti vähintään kerran vuodessa sekä mahdollisten valmisteisiin tai kaasuverkostoon tehtyjen muutosten yhteydessä. Varmistaminen tehdään analysoimalla kaasut Euroopan neuvoston julkaisun Euroopan farmakopean mukaisesti. Pullokaasujen ja nestemäisen hapen kulutuksen seurantaa ja tuotevirhetapausten selvittämistä varten tarvitaan sähköinen järjestelmä, jonka avulla saadaan mm. kaasujen kulutus ja eri toimituserät jäljitettyä. Nestemäisen hapen säiliön käytönvalvojan tehtävät kuuluvat kaasun toimittajalle, ja näin ollen myös ne sisältyvät siten kilpailutukseen.

Sopimuskauden vuotuiset kustannukset ovat noin 60 000 euroa. Hankinta pitää sisällään kaasut, kaasusäiliöiden vuokrat ja tarvittavat palvelut. Tuotteiden on täytettävä Suomessa ja EU:n alueella voimassa olevat säädökset ja viranomaismääräykset, kuten mm. Euroopan farmakopean määräykset.

Esitämme, että lääkkeellisten kaasujen sekä niihin liittyvien palvelujen kilpailutus käynnistetään avoimella menettelyllä ajalle 1.1.2018 – 31.12.2020. Kilpailutus käynnistetään ja tarjouspyyntö valmistellaan yhdessä Hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 16.3.2017:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että lääkkeellisten kaasujen sekä niihin liittyvien palvelujen kilpailutus ajalle 1.1.2018 – 31.12.2020 käynnistetään avoimella menettelyllä yhdessä Hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedJärvinen Tiina
tiedLindström Fredrik
tpvMäkelä Anja
tiedSaarinen Kari
tiedVuorinen Elisa