Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta19718.10.20167

12488-2015 (011, 001)

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan tiettyjen kliinisten toimintojen yhdistymistä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vastaavien toimintojen kanssa koskevan selvityksen tilannekatsaus

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveyslautakunta on käsitellyt Turun hyvinvointitoimialan tiettyjen kliinisten toimintojen yhdistämisselvitystä kokouksissaan 15.12.2015 § 243 ja 10.5.2016 § 98. Selvitystyölle esitetään lisäaikaa siten, että mahdollisen yhdistymisen vaikutukset geriatrisen osaamisen ja turkulaisten potilaiden palvelujärjestelmän kysymyksissä sekä kustannusvaikutukset ovat selvillä ennen kuin toimintojen yhdistämisessä voidaan edetä.

Sosterla § 197

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Korkeila, asiantuntijalääkäri Hilkka Virtanen, hankintapäällikkö Elisa Vuorinen 10.10.2016:

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin eräiden kliinisten erikoisalojen ja toimintojen yhdistymisen edellytyksiä on selvitetty kummankin organisaation päätöksin vuoden 2016 alusta (Sosterla 15.12.2015 § 243 ja HAL 15.12.2015 § 166). Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 10.5.2016 § 98, että selvitystä jatketaan erikoisalojen ja toimintojen erilaisten tarpeiden lähtökohdista: Pienten tai tehostamisen tarpeessa olevien toimintojen osalta yhdistyminen voitaisiin valmistella päätöksentekoon tarvittaessa jo vuoden 2017 talousarviokäsittelyn aikana. Muilta osin tulisi tarkastella kaupungin oman geriatrisen sairaalan erikoisalakohtaisia tarpeita tai jatkaa selvitystä osana sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelmatyöskentelyä. Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta esitti, että päätöksenteon yhteydessä tulee selvittää toiminnallisen muutoksen vaikutus turkulaisiin asiakkaisiin ja potilaisiin, henkilöstöön ja kustannuksiin.

Suunnittelun edetessä on todettu, että minkään toiminnon osalta ei ole mahdollista edetä yhdistymisselvitykselle aiemmin asetetussa tavoiteaikataulussa 1.1.2017 alkaen. Selvitystyötä on tehty yksittäisten erikoisalojen tai toimintojen näkökulmasta. Mahdollisen yhdistymisen vaikutukset geriatrisen osaamisen, hoidonporrastuksen ja turkulaisten potilaiden palvelujärjestelmän kysymyksissä tulee kuitenkin selvittää yksittäisiä erikoisalatoimintoja laajemmalla asiakasnäkökulmalla ennen kuin yhdistymisessä voidaan edetä. Myös tavoitellun taloudellisen hyödyn osoittaminen nykyiseen organisaatiorakenteeseen on edelleen kesken. Suunnittelutyötä on niin ikään hidastanut samanaikaisesti käynnissä oleva psykiatristen toimintojen yhdistymisen valmistelutyö.

Pienten tai tehostamisen tarpeessa olevien kliinisten erikoisalojen tai toimintojen osalta on tarkoituksenmukaista kehittää yhteistyön muotoja jo nykyisen organisaatiorakenteen mukaisessa toiminnassa. Näin mm. hoidon porrastusta ja lähetekäytäntöjä pyritään saamaan nykyistä paremmin toimiviksi ilman organisatorista yhdistämistäkin.

Valmistelussa tarvitaan siis lisäaikaa, mutta samanaikaisesti kehitetään yhteistyön muotoja ja erinäisten tietojärjestelmien soveltuvuuden arviointia tiiviissä yhteistyössä VSSHP:n kanssa. Geriatrisen sairaalan toimintojen ja osaamistarpeiden kokonaisuutta suunnitellaan rinnan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman kanssa. Tässä yhteydessä ajankohtaiseksi tulee myös VSSHP:n lähisairaaloiden rooli geriatrisen ja kuntouttavan sairaalahoidon näkökulmasta.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 13.10.2016:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee yhdistymistä koskevan tilannekatsauksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKorkeila Katariina
tpvVirtanen Hilkka
tpvVuorinen Elisa