Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta19818.10.20168

10618-2016 (012, 033, 113)

Kanta-palvelun käyttöönoton laajentaminen sosiaalihuollon asiakastietoihin ja valtionavustuksen hakeminen Kanta-palveluiden pilotointiin

Tiivistelmä:

Kanta-palvelut laajenevat koskemaan myös sosiaalihuoltoa, kun valtakunnallinen sosiaalihuollon asiakastiedon arkiston käyttöönotot alkavat vuonna 2018. Arkiston avulla organisaatio varmistaa asiakastiedon välittämisen, luovuttamisen ja arkistoinnin myös mahdollisissa organisaatiomuutoksissa. Kanta-palveluihin liittyminen vaatii tietojärjestelmiltä toiminnallisuuksia, joiden pilotointiin Turulla on mahdollisuus hakea valtionavustusta.

Sosterla § 198

Toimialajohtaja Riitta Liuksa, projektipäällikkö Saija Siivonen ja projektipäällikkö Jaakko Penttinen 7.10.2016:

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaisemaan Kansa-hankesuunnitelmaan (2016-2020) on koottu sosiaalihuollon tiedonhallinnan valtakunnallisen kehittämisen suunnitelma. Kanta-palveluiden käyttöönotto on vaiheistettu neljään eri vaiheeseen:

Kanta-palveluihin liittyminen edellyttää kuntaorganisaatioilta sosiaalihuollon määrämuotoisen kirjaamisen ja kansallisten asiakirjarakenteiden käyttöönottoa, sekä tietojärjestelmien saattamista perustoiminallisuuksilta Kanta-yhteensopiviksi. Turun hyvinvointitoimialalla on tehty vaadittavaa asiakastietojen ja -prosessien uudistamista toimeentulotuessa, aikuis- ja lapsiperhesosiaalityössä, sekä mielenterveys- ja päihdetyössä. Lastensuojelun osalta vastaavaa uudistusta tehdään tällä hetkellä.

Valtakunnallisesti Kanta-palveluiden tuotantokäyttö sosiaalihuollossa käynnistyy syksyllä 2018. Ensimmäisen vaiheen tavoitteena on Kanta-palveluiden laajentaminen siten, että liittyvästä järjestelmästä on mahdollista arkistoida PDF/A- ja XHTML-muotoisia asiakasasiakirjoja sosiaalihuollon asiakastiedon arkistoon.

Turulla on mahdollisuus hakea THL:lta valtionavustusta Kanta-palveluiden käyttöönoton pilotointiin sosiaalihuollossa. THL ei järjestä avointa valtionavustushakua syksyllä 2016, mutta he käsittelevät Turun hakemuksen normaaliin tapaan, mikäli se jätetään lokakuun aikana. Sosiaalihuollon asiakastiedon arkistoon liittyminen THL:n pilottiprojektina antaisi Turulle mahdollisuuden saada ulkopuolista asiantuntijatukea ja lisäresursseja muutosten toteuttamiseen. Pilotti-projekteilla on myös mahdollista testata Kanta-palveluita tuotannossa 6 kuukautta ennen palvelun avaamista muille liittyville organisaatioille.

Alustava kustannusarvio projektin koko ajalle 1.1.2017 – 31.12.2018 on noin 400 000 €, josta Turun hyvinvointitoimialan omavastuuosuus on 100 000 euroa (25 %) ja haettavan valtionavustuksen osuus 300 000 euroa (75 %).

Organisaation tehtävät liittymisessä ja käyttöönotossa ovat muun muassa organisaatioiden omavalvonta ja itseauditointi, sosiaalihuollon varmennepalveluiden hankinta ja jakelu, SOTE-organisaatiorekisterin tarkistaminen ja rekisterinpitäjä rekisterin perustaminen, arkistojen ja asiakirjahallinnan läpikäynti asiakasasiakirjalain mukaisesti, teknisen liittymisympäristön toteutus, järjestelmien vaatimustenmukaisuuden varmistaminen, järjestelmän tietoturva-auditoinnin toteuttaminen, toimintamallien paikallistaminen, henkilöstön koulutus, kanta-palvelusopimuksen tekeminen, kanta-palvelujen liityntäpisteiden järjestäminen sekä käyttöönotto ja tuotantokäytön ylläpito ja tuki. Turussa Kanta-palveluiden käyttöönotto aloitettaisiin sosiaalipäivystyksen ja päihdehuollon asiakirjoilla. Liittyvänä tietojärjestelmänä on YPH Effica. Projektissa Kanta-palveluihin siirrettäisiin uusia ja jo olemassa olevia sähköisiä asiakasasiakirjoja.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 10.10.2016:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että Turun kaupungin hyvinvointitoimiala voi hakea Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen valtionavustusta Kanta-palveluiden pilotointiin sosiaalipalveluissa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvPenttinen Jaakko
tpvSiivonen Saija