Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta17927.09.20165

9752-2016 (015)

"Arkeen voimaa" -hankkeen valmistelu STM:n "Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta" -kärkihankehakuun

Tiivistelmä:

Arkeen Voimaa toimintamalli (Chronic Disease Self-Management Program, CDSMP) on kehitetty Stanfordin yliopistossa. Toimintamallin tarkoituksena on tarjota erilaisia vertaisryhmätoimintaan perustuvia ihmisen hyvinvointia lisääviä itsehoidon työkaluja pitkäaikaissairaille.

Sosterla § 179

Erityisasiantuntija Karoliina Luukkainen, suunnittelupäällikkö Jaana Halin ja controller Pekka Paatonen 21.9.2016:

Hankkeen tausta ja tarve

Mika Aaltonen ja Erkki Vauramo kuvaavat Kuntaliiton julkaisussa SoTe ja Suomi 2014 kahta keskeistä haastetta, jotka ovat vaikuttaneet osattomuuden ja yhteisöllisyyden heikkenemiseen. Suomi on hyvin-vointivaltio, jossa julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta on yli 50%. Valtio, kunnat ja kaupungit ovat vuosikymmenten kuluessa ottaneet kokoajan enemmän vastuuta ihmisten hyvinvoinnista. Samalla ihmiset ovat passivoituneet ja alkaneet odottaa, että heidän hyvinvoinnistaan huolehtii joku muu, kuin he itse. Passivoiva palvelujen käyttö johtaa elämänhallinnan ja sitä kautta onnellisuuden katoamiseen. Toinen merkittävä kehityskulku on kaupungistuminen. Ihmisten riippuvaisuus teknologiasta ja palveluista on lisääntynyt ja riippuvaisuus läheisistä vähentynyt. Samanaikaisesti monen lähisukulaiset ja tukiverkostot ovat entistä kauempana, kun nuoret muuttavat keskuksiin opintojen ja töiden perässä. Tunne yhteisöllisyydestä ja yhteenkuuluvuudesta on hukassa ja yksinäisyys sekä eristäytyneisyys ovat kasvussa.

Arkeen voimaa -toimintamallin vaikuttavuus perustuu nimenomaan ihmisten omaan aktiiviseen rooliin ja voimaannuttamiseen sen sijaan, että terveydenhuollon ammattilaiset antaisivat tarkkoja ohjeita esimerkiksi terveellisestä ruokavaliosta, hyvästä unirytmistä tai riittävästä liikunnasta. Vertaisohjaajien vetämissä ryhmissä pyritään löytämään ratkaisuja arjen ongelmiin ja elämänhallintaan itse, omasta motivaatiosta lähtien ja toisten vertaisten tukeen perustuen. Suomessa Arkeen Voimaa -toimintamalli on otettu käyttöön 2012. Ryhmätoimintaa toteutetaan tällä hetkellä Turun, Salon, Jyväskylän, Kuopion, Tampereen, Vantaan ja Ylöjärven kaupungeissa, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä sekä Sastamalan kaupungin ja Punkalaitumen kunnan yhteistoiminta-alueella. Toimintaa hallinnoi Suomen Kuntaliitto.

Hyte- kärkihankehaku

Kuntaliitto on käynyt STM:n kanssa keskusteluja Arkeen voimaa – toimintamallin levittämisestä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kärkihankehaun kautta. Kuntaliitto on pyytänyt Turun kaupunkia lähtemään hakijaksi/koordinaattoriksi levittämishankkeeseen. Muut hankkeessa mukana olevat ovat: Eksote, Jyväskylä, Kuopio, Mäntsälä, Salo, Sastamala-Punkalaidun, Tampere, Vantaa ja Ylöjärvi. Hyvinvointitoimiala työstää hankehakemusta yhteistyössä Kuntaliiton kanssa. Hakuun osallistuminen tukee myös alueellisen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman toimenpiteiden toteuttamista. Hyte -kärkihankehaku päättyy 30.9.2016.

Levittämishankkeen aikana koulutetaan lisää vertaisohjaajia ja samalla voidaan lisätä uusien vertaisryhmien määrää. Vaikka Arkeen voimaa- on näyttöön perustuva ja vaikuttavaksi todettu toimintamalli, levittämishankkeen aikana toteutetaan seurantaa, josta voidaan nähdä ryhmätoiminnan vaikuttavuus osallistujien sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöön. Oletuksena on, että Sote-palveluiden käyttö vähenee.

Turun toiminnan arvio hankevuosina 2017–2018

Näillä lukemilla Turku tulee olemaan Arkeen Voimaa ohjelman kärkikaupunkeja toiminnan määrässä.

Hankkeen kokonaisbudjetti ja Turun osuus hankkeessa

Hankkeen kokonaisbudjetti on yhteensä 507 473 €, joka jakaantuu seuraavasti:

vuonna 2017 281 882 € ja vuonna 2018 225 591 €.

Hanketoimijoiden omarahoitusosuus on 20 % kokonaiskustannuksista eli yhteensä 101 495 €, joista vuoden 2017 osuus on 56 377 € ja vuoden 2018 osuus on 45 118 €. Näistä luvuista Turun omarahoitusosuus on yhteensä 11 855 €, josta vuoden 2017 osuus on 6 350 € ja vuoden 2018 osuus on 5 505 €.

Haettava valtionavustus on 80 % kokonaiskustannuksista eli yhteensä 405 978 €, joista vuoden 2017 osuus on 225 505 € ja vuoden 2018 osuus on 180 473 €.

Hyvinvoinnin ohjausryhmä on käsitellyt Arkeen voimaa -hankehakua kokouksessaan 2.9.2016. Vertaisryhmätoiminnan lisääminen on kirjattu toimenpiteenä myös Varsinais-Suomen järjestämissuunnitelman hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen alatyöryhmän toimenpide-esityksiin.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 21.9.2016:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä Turun Hyvinvointitoimialan osallistumisen hakijana hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kärkihankehakuun Arkeen voimaa -hankkeella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHalin Jaana
tpvHonkinen Päivi-Leena
tiedKorkeila Katariina
tiedKuronen Sirpa
tiedLuukkainen Karoliina
tiedPaatonen Pekka
tiedSartes Minna