Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta16023.08.20161

8221-2015 (001, 012, 014, 065)

UNA-hankkeen pohjalta käynnistettävä asiakas- ja potilasjärjestelmien uusiminen

Tiivistelmä:

UNA-hanke on päättynyt 1.6.2016 pidettyyn sairaanhoitopiirien ja suurten kaupunkien johtajien tilaisuuteen Kuntatalolla. Hanke saatiin loppuun aikataulussaan ja budjetissaan. Syntyneiden määrittelyjen ylläpidosta, jatkokehittämisesta ja hyödyntämisestä uuden sukupolven järjestelmien hankinnasta tulisi nyt tehdä päätöksiä. 1.6. tilaisuudessa osallistujat kannattivat yksimielisesti työn jatkamista laajassa yhteistyössä.

Sosterla § 160

Toimialajohtaja Riitta Liuksa ja ratkaisupäällikkö Jaakko Penttinen 16.8.2016:

UNA-tietojärjestelmäytimen kilpailutushankkeen päätavoitteena on valmistella ja toteuttaa UNA-tietojärjestelmäytimen hankinta, jossa kohteena ovat tulevaisuuden järjestelmäkokonaisuuden keskeiset toiminnallisuudet (mm. tiedonhallinta ja asiakkuudenhallinta). Nämä pohjautuvat UNA-hankkeen vaatimusmäärittelyihin.

Lisäksi hankkeen tavoitteena on

  1. tarkentaa tietojärjestelmäytimen hankintastrategia sekä ensimmäisen vaiheen sisältö hankintaa varten
  2. tarkentaa muut ensimmäisessä vaiheessa yhteisesti hankittavat kohteet ja valmistella näiden hankintojen käynnistämistä
  3. tarkentaa tietojärjestelmäytimen ja muiden hankintakohteiden vastuunjakoa sidoshankkeiden mm. Kelan, ODA- ja Apotti-hankkeiden osalta
  4. suunnitella hankittavien ratkaisujen toteutus- ja käyttöönottomalli sekä laatia toteutus- ja käyttöönottovaiheen suunnitelma
  5. koordinoida ja tukea konsortiokohtaisten kilpailutusten valmistelua ja toteutuksia

Kansallisen uudistamisyhteistyön kohteena on 1. vaiheessa sote-palvelutuottajarajat ylittävän toiminnanohjauksen määrittely ja hankinnan valmistelu. Tällä varmistetaan hoito- ja palveluvastuiden hallinta ja asiakkuudenhallinnan jatkuvuus palvelukokonaisuudessa sekä kattava näkymä asiakkaan kokonaistilanteeseen.

UNA-tietojärjestelmäytimen toteuttamisen alustava kustannusarvio vuosille 2016-2019 on 37,3 M€ sisältäen hanketoimiston kustannukset ja ydinjärjestelmän toteutuksen. Varsinais-Suomen osuus kustannuksista on noin 4,6 M€. Turun Kaupungin hyvinvointitoimialalle kohdistuvat kustannukset on kustannusarviossa sisällytetty Varsinais-Suomen alueen kustannuksiin. Turun kaupungin hyvinvointitoimialan osuus tarkentuu myöhemmin yhteistyösopimusluonnoksessa mainitulla tavalla sairaanhoitopiirin väestöpohjan mukaisesti.  

Kansallisen hanketoimiston perustamisesta ja toiminnasta vuosille 2016-2019 on tehty sopimusluonnos. Hanketoimisto vastaisi määrittelyjen ylläpidosta ja tarkentamisesta sekä hankintojen valmistelusta. Hanketoimiston kustannukset 2016-2019 olisivat Varsinais-Suomelle yhteensä noin 650.000 €.

Päätösesitys ja sopimusluonnos koskevat tässä vaiheessa vain hanketoimiston kustannuksiin osallistumista. Jatkohankkeeseen ja hanketoimiston perustamis- ja toimintakustannuksiin osallistuminen ei vielä sido järjestelmähankintoihin. UNA-tietojärjestelmäytimen hankinnasta laaditaan erillinen sopimus hankintaan osallistuvien osapuolten välille.

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala on sopinut konsernihallinnon kanssa, että hyvinvointitoimiala voi osallistua hankkeeseen. Hanke olisi hyvinvointitoimialan hanke. Hankkeeseen osallistuminen ei ole ristiriidassa Turun kaupungin muun kehittämisen kanssa. 

Liite 1UNA-jatkohankkeen päätösesityspohja

Liite 2UNA-jatkohankkeen kustannusarvio

Liite 3UNA-jatkohankkeen yhteistyösopimusluonnos

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että Turun kaupungin hyvinvointitoimiala osallistuu Una-jatkohankkeeseen edellä esitetyn mukaisesti. Päätösesitys ja sopimusluonnos koskevat tässä vaiheessa vain hanketoimiston kustannuksiin osallistumista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvPenttinen Jaakko


Liitteet:

Sosterla § 160
Liite 1:UNA-jatkohankkeen päätösesityspohja
Liite 2:UNA-jatkohankkeen kustannusarvio
Liite 3:UNA-jatkohankkeen yhteistyösopimusluonnos