Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta15623.08.20164

8645-2016 (441, 033)

Sosiaali- ja terveysministeriön kärkihankehaku ikääntyneiden palveluiden kehittämisen osalta (I&O-hanke)

Tiivistelmä: -

Sosterla § 156

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen:

Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt osana hallituksen kärkihankkeita valtakunnallisen ikääntyneiden palvelujärjestelmän kehittämistä koskevan hankekokonaisuuden ”Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja kaikenikäisten omaishoitoa”.

Hankkeen hakuaika on 10.5. – 31.8.

Ministeriön määrittelyjen mukaan hankkeen tulee kohdistua johonkin seuraavista asiakokonaisuuksista:

Toimenpide 1. Ikäihmisten kotihoidon kehittämiseen liittyvät toimintamallit

Toimenpide 2. Omaishoitokokeilut

Toimenpide 3.

Rahoitusta hallituksen kärkihankkeisiin on ikäihmisten osalta haettavissa valtakunnassa noin 20 miljoonaa euroa. Ministeriö on linjannut, että haettavien hankkeiden rahoitusosuus voi olla noin 1-7 miljoonaa euroa/hanke. Kaikkiaan ministeriö tulee rahoittamaan valtakunnassa noin 4-7 hanketta.

Ministeriön mahdollinen rahoitusosuus hankkeelle on 80 %, joten kuntien osuus tulee olla 20 %. Kuntien rahoitusosuuteen lasketaan mukaan hankkeelle tehty työ. Kuntien välinen kustannusjako tullaan jakamaan 75 vuotta täyttäneiden asukkaiden määrän suhteessa.

Varsinais-Suomessa on hankevalmistelu käynnistynyt siten, että alueen sote-johtajien kokouksessa 9.6. päätettiin, että hankevalmisteluun lähdetään maakunnan alueella ja alustavasti kaikki Varsinais-Suomen kunnat tulevat mukaan hankkeeseen. Lopullisen sitoumuksen hankkeeseen osallistumisesta kunnat antavat syyskuun aikana.

Hankevalmistelu vastuutettiin Turulle, valmistelussa on ollut tiiviisti mukana alueen vanhustyön vastaavien verkosto.

Hankkeen sisällöksi on valikoitunut ikääntyneiden keskitetyn palveluohjauksen (ns. Kaapo) asiakasprosessin, arviointivälineiden ja kriteerien yhdenmukaistaminen ja kehittäminen Varsinais-Suomen kunnissa sähköistä palvelualustaa hyödyntäen. Palveluohjauksen kehittäminen on Turun kaupungin kärkihanke ja sitä on kehitetty varsin voimakkaasti myös muissa Varsinais-Suomen kunnissa. Erityisenä kohderyhmänä hankkeessa ovat ikääntyneet omaishoitajat, joiden palveluvalikoimaa halutaan laajentaa ja monipuolistaa maakunnassa. 

Erityispiirteenä Varsinais-Suomen maakunnalle on mm. hajanainen kuntarakenne, ruotsinkielisen väestön asema, saariston tuomat haasteet palvelujen järjestämiselle sekä varsin ikääntynyt väestö. Hankkeen tavoitteen toteutuminen tulee näin ollen tukemaan Soten edellyttämää palvelujen yhdenmukaistamista sekä maakunnan asukkaiden tasa-arvoisuutta ja valinnan vapautta.

Hankkeessa tullaan hyödyntämään Turun kaupungin ja Sitran yhteistyönä kehittämää munpalvelut.fi sähköistä alustaa sekä jalkauttamaan maakunnassa aiemmin tehtyä varsin laajaa mm. Kaste-hankkeiden kehittämistyötä.

Sähköiselle alustalle tullaan kokoamaan kaikki keskeiset ikääntyneiden käyttämät julkiset, yksityisten yritysten sekä järjestöjen tuottamat palvelut. Alustan käyttäjiä ovat palveluohjauksen henkilöstö, asiakkaat sekä omaiset. Alusta toimii myös markkinapaikkana alueen yrityksille.

Vanhustyön vastaavat ovat kokoontuneet Turun kaupungin johdolla kesän aikana kolmeen kokopäivän työpajaan, joissa hankkeen sisältöjä ja tavoitteita on täsmennetty. Turku on irrottanut yhden henkilön kokopäiväisesti laatimaan hankesuunnitelmaa, lisäksi hankevalmisteluun osallistuu Turun kaupungista mm. It-palvelut, vanhuspalvelujen johto, hyvinvointitoimialan kehittämisyksikön edustajia ym. henkilöitä tarpeen mukaan. Hankkeelle on perustettu oma extranet-työtila, jossa hankevalmistelu tehdään, tämä mahdollistaa maakunnan kuntien osallistumisen varsinaiseen hankesuunnitelman valmisteluun ja kommentointiin.

Hankevalmistelussa ovat kuntien edustajien lisäksi olleet aktiivisesti mukana seuraavat ikääntyneiden palveluissa toimivat keskeiset järjestöt; Omaiset ja Läheiset ry, Varsinais-Suomen muistiyhdistys, SPR ja Turun Kaupunkilähetys ry.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee Ikääntyneiden kärkihankkeen valmistelutilanteen tiedokseen ja valtuuttaa hyvinvointitoimialan jättämään hankehakemuksen sosiaali- ja terveysministeriöön.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAhonen Sari