Turun kaupungin

päihdepalvelujen

tilinpäätös

2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turun kaupunki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala

Mielenterveys- ja päihdepalvelut

Yhteiset toiminnot / ehkäisevä päihdetyö

Niina Jalo

niina.jalo@turku.fi

 

toukokuu 2016

Sisällys

1   Johdanto   4

2   Turun päihdetilanne 2015   5

2.1   Alkoholin käyttö Turussa 2015   5

2.2   Tupakointi ja tupakkatuotteiden käyttö Turussa 2015   8

2.3   Huumausaineiden käyttö Turussa 2015   9

2.4   Rahapelaaminen Turussa 2015   11

3   Päihteiden käytön ehkäisy Turussa   11

3.1   Pakka – Paikallinen alkoholi-, tupakka- ja rahapelihaittojen ehkäisy   12

3.2   Ehkäisevä päihdetyö Turun perusopetuksessa ja lukioissa   12

3.3   Päihdekasvattaja-yhteistyö   13

3.4   Ehkäisevä päihdetyö Turun ammatti-instituutissa   13

3.5   Ehkäisevä päihdetyö nuorisopalveluissa   14

3.6   Vamos Turku   14

3.7   Ehkäisevän päihdetyön yhdistykset ja järjestöt   15

3.8   Yhteistyö ja koulutukset   15

4   Turun päihdepalveluiden tilastot 2015   17

4.1   Lasten ja nuorten päihdepalvelut   17

4.1.1   Nuorten selviämisasema   17

4.1.2   Nuorisopoliklinikka   18

4.1.3   Nuorisoasema   20

4.2   Työikäisten ja ikääntyneiden päihdepalvelut   21

4.2.1   Terveysasemien moniammatilliset mielenterveys- ja päihdetiimit   22

4.2.2   Terveysasemien päihdevertaisryhmä   22

4.2.3   Lastu-projekti   23

4.2.4   Turun A-klinikka   23

4.2.5   Turun selviämisasema   24

4.2.6   Turun katkaisuhoitoasema   25

4.2.7   Yhteispäivystyksen mielenterveys- ja päihdeyksikkö   26

4.2.8   TYKS:in Addiktiopoliklinikka   28

4.2.9   Terveysasemilla hoidettavat ylläpitopotilaat   28

4.2.10   Terveysneuvontapiste Milli   28

4.2.11   Sirkkalan päiväkeskus   29

4.2.12   Päihdeongelmaisten kuntoutumishoito   29

4.2.13   Päihdeongelmaisten asumispalvelut   30

4.3   Päihdepalvelut raskaanaoleville ja päihdeäideille   34

4.3.1   HAL (huumeet, alkoholi, lääkkeet) – poliklinikka   34

4.3.2   Ensikoti Pinja   34

4.3.3   Avopalveluyksikkö Olivia   35

5   Yhteenveto   37

Lähteet:   41

 

 

 

1Johdanto

 

Tähän Päihdepalvelujen tilinpäätökseen on koottu Turun kaupungin ja keskeisten yhteistyötahojen päihdetyötä ja päihdepalveluja päihdetyötä koskevia tilasto- ja toimintatietoja vuodelta 2015. Raportti pyrkii antamaan kokonaiskuvan Turun päihdetilanteesta, päihteidenkäytön ennaltaehkäisystä ja päihdeongelmien hoidosta.

 

Turun kaupungissa tehtävää päihdetyötä ohjasi vuoden 2015 loppuun asti Turun kaupungin mielenterveys- ja päihdeohjelma. Ohjelma pohjautuu Kansalliseen mielenterveys- ja päihdesuunnitelmaan 2009–2015 ja sen keskeinen tavoite on palvelujen painopisteen siirtäminen korjaavista erityispalveluista ehkäiseviin lähipalveluihin ja terveyden edistämiseen. Muita tärkeitä päämääriä ovat oikea-aikainen palveluohjaus ja siihen liittyvä hoitoketju- ja poikkihallinnollinen yhteistyö sekä korjaavien erityispalvelujen roolin kehittäminen. Ohjelman toimenpide-ehdotukset on laadittu siten, ettei niiden toteuttamiseksi ole käytettävissä merkittäviä lisäresursseja, vaan niiden toteuttaminen edellyttää kehittämistahtoa eri hallintokunnilta, yksiköiltä ja työntekijöiltä. Lisäksi päihdehaittojen vähentämiseen tähtääviä toimia on suunniteltu ja toteutettu osana Turun kaupungin turvallisuussuunnitelmaa.

 

Mielenterveys- ja päihdeohjelman toteutumista on seurannut kaupungissa päihdetyön yhteistyöryhmä. Päihdetyön yhteistyöryhmä on palvelutoimen apulaiskaupunginjohtajan asettama työryhmä, jonka jäsenet koostuvat Turun kaupungin eri hallintokuntien päihdeasioista vastaavista virkamiehistä. Vuonna 2015 ryhmä ei kokoontunut. Päihdetyön yhteistyöryhmän kokoonpanoa ja tehtäviä on tarkoitus päivittää vuoden 2016 aikana uuden lain asettamien vaatimuksien mukaiseksi.

 

Tämä päihdepalvelujen tilinpäätös toimii Turun kaupungin päihdeolojen seurantavälineenä. Yhdessä Turun päihdeohjelman ja toimintaa ohjaavan toimielimen kanssa se luo rakenteet Turussa tehtävälle päihdetyölle.

 

Turku on monessa suhteessa edelläkävijä ja suunnannäyttäjä, näin myös päihdetilanteen ja päihdeasenteiden suhteen. Suurena kaupunkina, opiskelijakaupunkina ja satamakaupunkina päihteidenkäyttö ja päihdehaitat näkyvät niin tilastoissa kuin katukuvassa. Kannabiksen käyttö ja kotikasvatus ovat lisääntyneet, samoin kannabismyönteiset asenteet. Valopilkkuna on kuitenkin nuorten ikäluokkien lisääntynyt täysraittius ja alaikäisten päihteidenkäytön vähentyminen.

 

Vuonna 2015 Turun päihdetilanteessa ei tapahtunut suuria muutoksia. Esiin nousevia huolenaiheita turkulaisten päihteidenkäytössä ovat työikäisten liiallinen alkoholinkäyttö ja nuorten tai nuorten aikuisten lisääntynyt kannabiksen käyttö. Päihdepalveluissa tapahtuneita muutoksia olivat Orikedon palvelukeskuksen ja TYKS:n yhteispäivystyksen Mielenterveys- ja päihdeyksikön toiminnan käynnistyminen.

 


 

 

2Turun päihdetilanne 2015

 

Vuonna 2015 Turun päihdetilanteessa ei tapahtunut suuria muutoksia. Käytetyin päihde Turussa on alkoholi, mikä näkyy sekä päihteiden käyttöä että päihdepalveluja koskevissa tilastoissa. Tupakointi on selvästi vähenemässä, mutta tupakoinnin rinnalle on nousemassa kannabiksen poltto, mikä näkyy erityisesti nuorissa ikäluokissa. Muiden laittomien huumausaineiden käyttö on melko marginaalista. Huumausaineiden ja huumaavien lääkkeiden käyttö sekä lääkkeiden, huumeiden ja alkoholin sekakäyttö kuitenkin näkyvät, työllistävät ja aiheuttavat kustannuksia päihdetyössä ja muissa sosiaali- ja terveyspalveluissa.

 

Turussa on perinteisesti käytetty valtakunnallista keskiarvoa enemmän päihteitä. Syitä tähän ovat mm. kaupungin koko ja väestörakenne. Huumausaineiden saatavuus on isoissa kaupungeissa helpompaa. Satamakaupunkina Turku toimii kauttakulkukaupunkina myös huumausaineille.

 

 

.1Alkoholin käyttö Turussa 2015

 

Alkoholin kokonaiskulutusta ja sen kehitystä voidaan käyttää alkoholin haitallisen kulutuksen yleisindikaattorina, koska väestön kuluttaman alkoholin kokonaismäärän ja erilaisten alkoholinkäyttöön liittyvien haittojen välillä on vahva yhteys. Suomessa alkoholin kokonaiskulutus 15 vuotta täyttänyttä kohti lisääntyi yli kolminkertaiseksi vuodesta 1960 vuoteen 2007. Vuodesta 2007 alkoholin kokonaiskulutus on vähentynyt tai pysynyt ennallaan, mikä selittyy alkoholiveron korotuksilla ja hitaalla tai negatiivisella tulokehityksellä (Alkoholijuomien kulutus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2016). Kuviossa 1 on kuvattu alkoholijuomien kokonaiskulutus, tilastoitu kulutus ja tilastoimaton kulutus 100-prosenttisena alkoholina 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti vuosina 1960-2015.

 

 

Kuvio 1. Alkoholijuomien kulutus 100-prosenttisena alkoholina
15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti 1960- 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alkoholijuomien kulutus 2015. Tilastoraportti 5/2016.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
.

 

 

 

Koko maassa alkoholin kokonaiskulutus 100-prosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna on 9,0 litraa per asukas vuonna 2015. Turun osalta ei ole saatavilla tietoa alkoholin kokonaiskulutuksesta.

 

Alkoholin myyntiä koskevia tilastoja saadaan myös Turun osalta. Turussa alkoholin myyntiluvut ovat hieman korkeammalla tasolla kuin koko maassa keskimäärin. Kuviossa 2 on nähtävillä alkoholin myynti 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohden Turussa ja koko maassa vuosina 1990-2015. Vuonna 2015 Turussa myytiin 9,1 litraa 100-prosenttista alkoholia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohden, koko maassa 8,5 litraa.

 

 

Kuvio 2. Alkoholijuomien myynti 15 vuotta täyttänyttä asukasta
kohti 100 %:n alkoholina, litraa

Excel-taulukko

Tilasto- ja indikaattoripankki Sotkanet.fi ©

 

 

Alueellisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (ATH) mukaan suuri osa turkulaisista käyttää alkoholia liikaa. Myös humalahakuinen käyttö on yleisempää kuin muissa isoissa kaupungeissa tai koko maassa keskimäärin. Liikaa alkoholia käyttäviä on Turussa 32,8 % ja koko maassa 29 %. Humalahakuisesti alkoholia käyttää turkulaisista 13,5 % kun vastaava luku koko maassa on 11,4 %. Miehillä alkoholin liikakäyttö on selvästi yleisempää kuin naisilla. 20–54 -vuotiaista turkulaismiehistä peräti 45 prosenttia käyttää liikaa alkoholia. Alkoholin liikakäyttö aiheuttaa terveydellisiä riskejä. Se on myös yksi keskeisimmistä elintapatekijöistä, joka voidaan nähdä sosiaaliryhmien välisten terveys- ja kuolleisuuserojen taustalla; alkoholi selittää miehillä noin neljänneksen väestöryhmien välisistä ns. sosioekonomisista eroista kuolleisuudessa. (Kaikkonen, Murto, Pentala, Koskela, Virtala, Härkänen, Koskenniemi, Ahonen, Vartiainen & Koskinen 2015.)

 

Kuvioissa 3 ja 4 on vertailtu alkoholia liikaa käyttävien ja humalahakuisesti käyttävien osuuksia yli 50 000 asukkaan kaupungeissa. Alkoholia liikaa käyttävien osalta Turun tilanne on neljänneksi huonoin ja humalahakuisen käytön osalta toiseksi huonoin. Työikäisten riskirajat ylittävä alkoholinkäyttö ja humalahakuisuus ennustavat alkoholiriippuvuuden lisääntymistä ja alkoholiperäisten sairausten kasvua tulevina vuosina.


 

Kuvio 3.             Kuvio 4.

 

Alaikäisten osalta alkoholinkäytössä on nähtävissä paljon positiivisia trendejä. Kouluterveyskyselyn mukaan täysin raittiiden nuorten osuus on kasvanut ja humalajuominen vähentynyt niin Turussa kuin koko maassa. Kuviossa 5 on esitetty raittiiden nuorten määrän kasvu koko Suomessa vuosina 2000 – 2015. (Kouluterveyskysely, THL.)

 

 

Kuvio 5. Raittiiden nuorten määrä eri kouluasteilla vuosina 2000/2001 - 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kouluterveyskysely toteutettiin vuonna 2015 myös Turun kouluissa. Valitettavasti tiedonkeruussa tapahtuneiden ongelmien vuoksi tulokset eivät ole käytettävissä. Valtakunnallisten tilastojen mukaan positiivinen kehitys on kuitenkin jatkunut: alkoholikokeilut ovat vähentyneet yläasteikäisten keskuudessa ja tosi humalaan asti juo yhä harvempi nuori.

 

Taulukossa 1 on esitetty kouluterveyskyselyn alkoholia koskevien kysymysten tuloksia Turusta vuosina 2013 ja 2011. Kaikilla kouluasteilla raittiiden nuorten määrä on kasvanut ja viikottain alkoholia käyttävien määrä vähentynyt vuosina 2011-2013. Myös kerran kuussa itsensä humalaan juovien nuorten määrä on vähentynyt. Valtakunnalliset tilastot ovat saman suuntaisia.

 

 

Taulukko 1. Turkulaisten nuorten alkoholinkäyttö kouluterveystutkimuksen mukaan 2013 (suluissa 2011 tilanne).

 

8.-9.-lk

Lukio

Ammatillinen

oppilaitos

Raittiit

51 % (43 %)

26 % (21 %)

18 % (15 %)

Käyttää alkoholia viikoittain

6 % (7 %)

10 % (11 %)

17 % (23 %)

Juo itsensä humalaan vähintään kerran kuussa

12 % (14 %)

21 % (24 %)

32 % (38 %)

 

 

 

 

.2Tupakointi ja tupakkatuotteiden käyttö Turussa 2015

 

Suomessa aikuisten ja nuorten tupakoinnin yleisyydestä on luotettavaa tutkimustietoa huomattavan pitkältä ajalta. Työikäisten tupakointitottumuksia on kartoitettu vuodesta 1978 lähtien Aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys (AVTK) -tutkimuksessa, joka toteutetaan vuosittain. Nuorten tupakointia on tutkittu vuodesta 1977 lähtien Nuorten terveystapatutkimuksessa, joka toistetaan joka toinen vuosi. Lisäksi kouluterveyskysely tuottaa tietoa tupakoinnista.

 

Vuoden 2014 Aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys (AVTK) -tutkimuksen mukaan työikäisistä miehistä 17 prosenttia ja naisista 14 prosenttia tupakoi päivittäin. Miesten tupakointi on 1980-luvulta lähtien vähentynyt, ja myös naisten tupakointi näyttäisi viime vuosina kääntyneen laskuun. (Helldan ja Helakorpi 2015.) ATV-tutkimuksen mukaan tupakoivien määrä olisi tätäkin vähäisempi: tutkimuksen mukaan kaikista suomalaisista 14,6 % ja turkulaisista 12,9 % tupakoi päivittäin. Päivittäin tupakoivien osuus suurissa kaupungeissa on esitetty kuviossa 6.

 

 

Kuvio 6.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nuorten terveystapatutkimuksen mukaan 16–18-vuotiaista tytöistä tupakoi 13 ja pojista 14 prosenttia. Terveys 2015 -kansanterveysohjelman tavoite, 16–18-vuotiaista tupakoi alle 15 %, on näin ollen saavutettu. Muutos on ollut suuri, sillä ohjelmaa asetettaessa vuonna 2001 vastaava osuus oli 31 prosenttia sekä tytöillä että pojilla. Nuorten tupakkakokeilut ovat siirtyneet yhä myöhemmälle iälle. Tyypillisesti kokeiluja tapahtuu 13–16-vuotiaana. Tupakkaa hankitaan yleisimmin kavereilta. (Nuorten terveystapatutkimus 2015.)

 

Nuuskan myynti on Suomessa kielletty, mutta sitä käytetään edelleen ulkomailta tuotuna. Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys (AVTK) -tutkimuksen mukaan Suomessa nuuskaa käyttää päivittäin 2,4 prosenttia ja satunnaisesti 3,2 prosenttia aikuisista miehistä. Vuonna 2014 päivittäinen nuuskaaminen oli yleisintä 25–34-vuotiaiden ikäryhmässä, josta 5,2 % nuuskasi päivittäin. Satunnainen nuuskaaminen oli vuonna 2014 yleisintä niin ikään 25–34-vuotiaiden keskuudessa (8,1 %).

 

Nuorten terveystapatutkimuksen (2015) mukaan 16-vuotiaista pojista 12 % ja 18-vuotiaista 17 % nuuskaa joko päivittäin tai silloin tällöin. 18-vuotiaista pojista 47 % ja 16-vuotiaista 32 % on kokeillut nuuskaa.

 

Nuorten terveystapatutkimuksen perusteella vesipiipun käyttö on pysynyt suomalaisnuorilla vähäisenä, mutta kokeiluja esiintyy. Vuonna 2015 vähintään kerran vesipiippua oli käyttänyt 18-vuotiaista pojista ja tytöistä noin kolmannes (34 %), 16-vuotiaista pojista viidennes (20 %) ja 16-vuotiaista tytöistä vajaa viidennes (18 %).

 

Sähkösavuke on osittain tullut perinteisten savukkeiden tilalle. Valitettavasti osa lapsista ja nuorista aloittaa tupakointikokeilut sähkösavukkeella. Vuonna 2015 neljännes (25 %) 12–18-vuotiaista oli vähintään kokeillut sähkösavuketta. Vuosien 2013 ja 2015 välillä sähkösavukekokeilut yleistyivät 16-vuotiailla ja varsinkin 18-vuotiailla nuorilla. Päivittäin sähkösavuketta käytti 18-vuotiaista pojista 3,5 prosenttia ja 16-vuotiaista pojista 1,2 prosenttia. Muissa ryhmissä päivittäin käyttävien osuus oli alle yhden prosenttiyksikön. Suurin osa (61 %) sähkösavukkeita käyttäneistä nuorista ilmoitti käytön syyksi halun kokeilla jotain uutta. (Nuorten terveystapatutkimus 2015.)

 

 

 

.3Huumausaineiden käyttö Turussa 2015

 

Huumeiden käyttö on Turussa yleisempää kuin koko maassa keskimäärin, mutta samaa tasoa kuin muissa suurissa kaupungeissa

 

Vuonna 2014 toteutetun väestötutkimuksen mukaan 20 prosenttia 15–69-vuotiaista suomalaisista on käyttänyt ainakin kerran elämässään jotain laitonta huumetta. Vastaajista kuusi prosenttia oli käyttänyt huumeita kuluneen vuoden aikana ja kaksi prosenttia kuluneen kuukauden aikana. Tutkimuksessa arvioitiin, että liki 800 000 suomalaista on joskus kokeillut huumeita, vuoden sisällä huumeita on käyttänyt noin 250 000 suomalaista ja edellisen kuukauden aikana yli 90 000 suomalaista. (Hakkarainen, Karjalainen, Ojajärvi ja Salasuo 2015.)

 

ATH-tutkimuksen mukaan koko väestöstä 3,6 prosenttia on käyttänyt kannabista viimeisten 12 kuukauden aikana, turkulaisista 6 prosenttia. Eniten käyttäjiä on 20–54 -vuotiaissa miehissä, joista koko maassa 7,7 % ja Turussa jopa 11,5 % oli käyttänyt kannabista viimeisen 12 kuukauden aikana. Turku onkin kaupunkitilastossa kolmannella sijalla Helsingin ja Tampereen jälkeen. (Kaikkonen ym. 2010–2015.) Kuviossa 7 on esitetty kannabiksen käyttäjien määrä ATH-tutkimuksen mukaan.

Kuvio 7.

 

 

 

Nuorissa ikäluokissa sekä kannabiksen kokeilu että käyttö vielä yleisempää kuin aikuisväestössä. Myös nuorten kannabisasenteet ovat erittäin myönteisiä, vaikka omia kokeiluja ei vielä olisikaan. Kouluterveyskyselyn tulosten mukaan lukiolaisten asenteet näyttävät olevan tiukentumassa, mutta peruskoulun yläluokkalaiset ja ammattiin opiskelevat suhtautuivat kannabiskokeiluihin yhä myönteisemmin. Huolestuttavaa on myös, että nuoret arvioivat huumeiden hankkimisen entistä helpommaksi. (Kouluterveyskysely 2013.)

 

Taulukko 2. Nuorten kannabiskokeilut Turussa 2013. Vastaukset kouluterveyskyselyn kysymykseen ”Oletko koskaan kokeillut tai käyttänyt marihuanaa tai hasista?”

 

 

8.-9.-lk

Lukio

Ammatillinen oppilaitos

Turku

9 %

14 %

20 %

Koko maa

8 %

13 %

20 %

 

 

Muiden huumausaineiden, kuten amfetamiinin ja opiaattien käyttö on melko marginaalista. Amfetamiini ja opiaattien käyttäjiä arvioidaan olevan noin 0,55–0,90 prosenttia 15–64-vuotiaista suomalaisista (Varjonen 2015.). Turussa tämä tarkoittaisi noin 650 – 1000 käyttäjää. Terveysneuvontapiste Millissä käy vuosittain noin 560 - 760 turkulaista suonensisäisten huumausaineiden käyttäjää, mikä vastaa tilastoarvioita.

 

Huolestuttava ilmiö päihdekentällä ovat niin sanotut muuntohuumeet. Muunto- eli design huumeet ovat synteettisesti valmistettuja päihdyttäviä aineita, joiden kemiallinen rakenne on muokattu niin, että sen vaikutukset vastaavat jotain laitonta huumausainetta. Vuoden 2014 lopulla muuntohuumeiden kieltäminen siirtyy lääkelaista huumausainelakiin ja samalla kiellettiin 150 muuntohuumetta, jotka määritellään jatkossa kuluttajamarkkinoilta kielletyiksi psykoaktiivisiksi aineiksi.

 

 

.4Rahapelaaminen Turussa 2015

 

Vuoden 2015 lopulla voimaan astunut ehkäisevän päihdetyön laki kattaa päihderiippuvuuksien ehkäisyn lisäksi myös rahapelaamisesta aiheutuvien haittojen ehkäisyn. (Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä, 523/2015.)

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos mittaa neljän vuoden välein rahapeliongelmien muutoksia kyselytutkimuksella. Suomalaisten rahapelaaminen -tutkimukset on julkaistu vuosina 2003, 2007, 2011 ja 2015.

 

Rahapeliongelmat ovat lisääntyneet Suomessa, etenkin naisilla ja nuorilla aikuisilla. Vuonna 2015 suomalaisista 3,3 prosentilla eli noin 124 000 henkilöllä oli rahapeliongelma. Vastaava osuus vuonna 2011 oli 2,7 prosenttia. Rahapeliongelma oli yleisin 18–34-vuotiailla. Tarkastelujaksolla nuorten aikuisten pelaaminen lisääntyi, mutta alaikäisten rahapelaaminen väheni. Alaikäisten peliongelman vähentymiseen on vaikuttanut etenkin arpajaislain muutos, joka on kieltänyt raha-automaattien pelaamisen alle 18-vuotiailta. (Salonen ja Raisamo 2015.)

 

Tyypillisin rahapelihaitta on oman pelaamisen hallinnan puute: vastaajat kertoivat pelanneensa enemmän kuin olivat alun perin aikoneet (14 prosenttia). Toiseksi tyypillisin haitta oli niin sanottu häviöiden tasaaminen: vastaajat olivat palanneet jonain toisena päivänä pelaamaan yrittääkseen voittaa hävityt rahat takaisin (8 prosenttia). (Salonen ja Raisamo 2015.)

 

Rahapeliongelma oli yleisintä työttömillä tai lomautetuilla, työkyvyttömyyseläkkeellä olevilla tai pitkäaikaisesti sairailla. He myös pelasivat eniten, useita kertoja viikossa ja kuluttivat muita enemmän rahaa pelaamiseen. Rahapeliongelma vaikuttaa myös pelaajan läheisten elämään. Vastaajilla, joiden läheisellä oli ollut rahapeliongelma, oli itselläänkin muita useammin rahapeliongelma. Joka viidennellä vastaajalla oli ollut vähintään yksi ongelmallisesti pelaava läheinen. (Salonen ja Raisamo 2015.)

 

ATH-tutkimuksessa on kysytty onko vastaaja tuntenut rahapelaamisen olevan ongelma 12 viime kuukauden aikana. Sekä koko maan vastaajista että turkulaisista vastaajista 6,1 % on kokenut rahapelaamisen olevan ongelma vuosina 2013-2015. (Kaikkonen ym. 2010-2015.)

 

2Päihteiden käytön ehkäisy Turussa

 

Vuoden 2015 lopulla astui voimaan laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä. Uusi laki kumoaa raittiustyölain ja sen tarkoituksena on ehkäistä ja vähentää alkoholista, huumeista, tupakasta ja rahapelaamisesta aiheutuvia haittoja. Lain tueksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelman (STM 2015.).

 

Ehkäisevän päihdetyön laki velvoittaa kuntia huolehtimaan ehkäisevän päihdetyön tarpeen mukaisesta organisoinnista alueellaan. Yhtenä kunnan lakisääteisenä tehtävänä on seurata kunnan päihdeoloja ja järjestää tarpeen mukaisia toimia ja päihdepalveluja. Kunnan tehtävänä on huolehtia päihdehaittojen vähentämisestä laaja-alaisesti sekä omilla toimillaan että yhteistyössä esimerkiksi poliisin, alkoholi- ja tupakkalain valvontaviranomaisten ja elinkeinoelämän kanssa.

 

Turussa ehkäisevää päihdetyötä on tehty aiemmin perusterveydenhuollon terveyden edistämisen yksikössä. Organisaatiouudistuksen yhteydessä vuodenvaihteessa 2014–2015 yksikkö lakkautettiin ja ehkäisevän päihdetyön työntekijät, suunnittelija ja terveysohjaaja, liitettiin osaksi terveyspalveluiden mielenterveys- ja päihdepalveluita. Nämä työntekijät toteuttavat ehkäisevää päihdetyötä lain vaatimusten mukaisesti ja laajan yhteistyöverkoston tuella. Keskeisiä ehkäisevän päihdetyön toimia Turussa ovat Pakka-toiminta, päihdekasvattaja-toiminta, koulutukset sekä yhteistyö alan järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa.

 

 

 

2.5 Pakka – Paikallinen alkoholi-, tupakka- ja rahapelihaittojen ehkäisy

 

Pakka-toiminta on ehkäisevän päihdetyön toimintamuoto, jonka avulla pyritään vaikuttamaan paikallisesti yhteisöön päihdehaittojen vähentämiseksi. Pakka-toiminta aloitettiin Turussa lokakuussa 2014. Toiminnan aloittamisen myötä Turun ehkäisevään päihdetyöhön saatiin mukaan kysynnän ehkäisyn lisäksi saatavuuden sääntely.

 

Vuoden 2015 aikana Pakka-toiminnassa muodostettiin kaksi tarjontatyöryhmää: toinen vähittäismyynnin ja toinen anniskelun ammattilaisille sekä viranomaisille. Työryhmissä on mukana edustajat seuraavilta tahoilta: PAM, Lounais-Suomen poliisi, MaRa ry, NightClub Marilyn& Vegas, The Cow, TOK, Ravintola Laituri, LIDL, Alko, Alkoholihallinto, MLL, S-ravintolat, Turun kaupungin ehkäisevä päihdetyö, ammatillinen koulutus ja etsivä nuorisotyö. Työryhmät kokoontuivat vuoden aikana yhteensä seitsemän kertaa. Tarjontatyöryhmien toimintaa koordinoi Turun kaupungin ehkäisevä päihdetyö.

 

Vuoden 2015 aikana Pakka-toiminnassa toteutettiin ravintolahenkilöstön koulutus keväällä 2015 sekä vähittäismyynnin alkoholin ostokokeet syyskuussa 2015. Alkoholin ostokokeet toteutettiin yhteistyössä Turun ammatillisen koulutuksen sekä Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin kanssa. Alkoholin ostokokeissa nuoren näköiset täysi-ikäiset henkilöt yrittävät ostaa pienen määrän alkoholia ilman henkilöllisyyspapereita. Näin saadaan selville kuinka usein virallisia henkilöllisyyspapereita kysytään. Turussa henkilöllisyyspapereita kysyttiin 48 %:ssa koeostoyrityksistä. Päivittäistavarakauppiaiden liitto suosittelee henkilöllisyyspapereiden tarkastamista alle 30-vuotiaan näköisiltä henkilöiltä, Alkossa suositusikäraja on 25 vuotta. Ostokokeiden tulosten myötä saadaan tietoa vähittäismyynnin omavalvonnan tilasta ja pystytään kehittämään toimintaa tulosten mukaisesti.

 

 

2.6Ehkäisevä päihdetyö Turun perusopetuksessa ja lukioissa

 

Kasvatus päihteettömyyteen aloitetaan jo alakoulussa ja sitä jatketaan nuoren siirtyessä yläkouluun. Ehkäisevä päihdetyö kuuluu perusopetuksessa terveystiedon sisältöihin ja sitä käsitellään aktiivisesti nimenomaan terveystiedon tunneilla. Lisäksi koulut järjestävät oppilaille tapahtumia, joissa päihteettömyys on teemana. Kouluissa kokoontuu kuukausittain kouluyhteisön hyvinvointia käsittelevä yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä, jonka tehtäviin kuuluu myös ehkäisevä päihdekasvatus.

 

Tärkeä työkalu koululle on Kouluterveyskysely, josta saadaan koulukohtaiset tulokset 8.-9.luokkalaisten ja lukiolaisten päihteidenkäytöstä. Kouluterveyskyselyn tulosten avulla asiat voidaan ottaa puheeksi sekä oppilaiden että huoltajien kanssa, kun on tutkittua tietoa käytettävissä.

 

Turun kouluissa ehkäisevää päihdetyötä tehdään monin eri tavoin: Mannerheimin lastensuojeluliitto (MLL) kouluttaa yläkoulujen tukioppilaita ohjaamaan päihteettömyyteen ja terveisiin elämäntapoihin. Oppilaskunta järjestää terveisiin elämäntapoihin kannustavia tapahtumia. Poliisi on myös tärkeä koulujen yhteistyötaho. Yläkoulujen vanhempainilloissa käsitellään usein nuorten päihteiden käyttöä. Joissakin tilaisuuksissa on nuorten ja huoltajien kesken keskusteleva lähestymistapa (Kasvamme yhdessä -illat). Myös oppilashuoltohenkilöstö (esim. terveydenhoitaja tai kuraattori) toimii omassa työssään nuorten tukihenkilöinä ja valistajina.

 

 

 

2.7Päihdekasvattaja-yhteistyö

 

Koulujen itsenäisesti toteuttaman ehkäisevän päihdetyön tueksi Turussa on luotu koulujen päihdekasvatuksen malli, joka perustuu hyvinvointitoimialan, sivistystoimialan, Turun ammattikorkeakoulun, Humanistisen ammattikorkeakoulun ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen yhteistyöhön.

 

Toimintamallissa kaupungin ehkäisevän päihdetyön työntekijät kouluttavat sosiaali- ja terveysalan ja nuorisoalan opiskelijoita vetämään päihdeaiheisia oppitunteja Turun alakoulujen kuudesluokkalaisille. Tarkoituksena on sekä perehdyttää tulevia hoitajia, sosionomeja ja yhteisöpedagogeja ehkäisevään päihdetyöhön että tarjota Turun perusopetukseen tukea kattavan ja laadukkaan päihdekasvatuksen toteuttamiseksi. Kuudesluokkalaisten oppituntikokonaisuuden sisältönä on antaa lapsille käsitys siitä mitä päihdeaineet ovat ja miksi niitä ei kannata kokeilla tai käyttää. Oppituntien pääpaino on päihdekokeiluilta suojaavien tekijöiden kuten itsetunnon vahvistamisen ja kieltäytymistaitojen tukemisessa erilaisten toiminnallisten harjoitusten avulla.

 

Vuonna 2015 ehkäisevän päihdetyön suunnittelija koulutti 29 Turun ammattikorkeakoulun sosiaalialan opiskelijaa ja Humanistisen ammattikorkeakoulun yhteisöpedagogiikan opiskelijaa päihdekasvattajiksi. Päihdekasvatuskurssiin sisältyi 3x 90 min päihdekasvatustunnin pitäminen alakoulujen 6. luokkalaisille. Yhteensä oppitunteja pidettiin 38:lle kuudennelle luokalle.

 

 

2.8Ehkäisevä päihdetyö Turun ammatti-instituutissa

 

Turun ammatti-instituutin kahdeksassa eri koulutalossa on toteutettu ehkäisevää päihdetyötä sekä osana opetusta, että erillisinä tapahtumina ja teemapäivinä. Myös vanhempainilloissa on ollut esillä ehkäisevän päihdetyön teemoja.

 

Sosiaali- ja terveysalan opiskelijat ovat ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön valinnaisessa tutkinnon osassa saaneet vertaispäihdekasvattajakoulutuksen, joka on toteutettu yhteistyössä MLL:n kouluttajan kanssa. Koulutuksen jälkeen opiskelijat ovat toteuttaneet toiminnallisia päihdekasvatustunteja ensimmäisen vuoden opiskelijaryhmille.  Päihdekasvatustunteja oli toteuttamassa 40–45 lähihoitajaopiskelijaa. 

 

Varhaisen puuttumisen mallia (VARPU-ryhmä) toteutetaan ryhmänohjaajan opinto-ohjaajan toimesta, jos herää huoli opiskelijasta tai hänen opintojensa etenemisestä. Tarvittaessa opiskelija ohjataan hakemaan apua terveydenhoitajalta, kuraattorilta, psykologilta tai koululääkäriltä. Ensimmäisen vuoden opiskelijoiden kanssa käydään terveydenhoitajan vastaanotolla henkilökohtaista keskustelua nuoren päihteidenkäytöstä nuoren esitäyttämän lomakkeen pohjalta.

 

Ehkäisevään päihdetyöhön liittyviä tapahtumia ammatti-instituutissa:

Päihdepäivä "Mä en ota, kiitos"

koulupoliisin luennot

hyvinvointimessut

ykkösten futisturnaus

elämän eväitä kolmosille

ystävänpäivän tempaukset

ryhmäytyspäivät

amissoudut

liikunta- ja toimintapäivät

Raide ryn tunti kaikille perustutkintoa opiskeleville 2.vuoden opiskel Aninkaisissa.

 

 

2.9Ehkäisevä päihdetyö nuorisopalveluissa

 

Turun Nuorisopalvelut järjestää monipuolista lasten ja nuorten toimintaa erilaisissa toimintaympäristöissä. Toiminta on päihteetöntä ja terveisiin elämäntapoihin ohjaavaa.

 

Päihdeputki on vuosittainen seiskaluokkalaisille tarkoitettu elämyksellinen oppimistapahtuma. Sen avulla halutaan vahvistaa nuorten päihteille kielteisiä asenteita ja toisaalta edistää terveellisiä valintoja. Tapahtumassa nuorille esitellään tupakan, huumeiden ja alkoholin vaikutuksia ja vaaroja havainnollisin esimerkein. Tilaisuudessa on draama- tai elokuvaesityksiä, joihin nuoret voivat samastua. Esitykset myös pohjustavat keskustelua, joka käydään nuorten kanssa heti tapahtuman yhteydessä.

 

Päihdeputki 2015 toteutettiin nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa 28.9.–2.10.2015. Päihdeputkeen osallistui 7. luokan oppilaita. Luokkia kävi 20, ja oppilaita oli yhteensä 431 + n. 30 opettajaa ja avustajaa. Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä nuorisopalvelujen, Turun ammatti-instituutin opiskelijoiden (n. 20 oppilasta), sekä TVJ ry:n / Happy Housen kanssa.

 

Nuorisopalveluiden ohjaus ja tuki -yksikön työmuodot tukevat nuorten päihteettömyyttä muun muassa:

palveluohjauksella esim. päihdepalveluihin

toiminnallisuudella ja aktivoinnilla

keskusteluilla

päihteettömien tilaisuuksien järjestämisellä

päihdeohjelmilla ja puuttumisohjeistuksilla

työ- ja toimintakyvyn arvioinneilla

 

Turun kaupungin nuorisopalveluiden nuorten työpaja Fendari ja Starttivalmennus toimivat omalta osaltaan nuorten päihteettömän elämän tukemisessa. Fendarissa ja Starttivalmennuksessa ei voi olla asiakkaana, jos nuorella on akuutti hoitamaton päihdeongelma, vaan nuori ohjataan ensin päihdehoitoon ja hoitojakson jälkeen hän voi mahdollisuuksiensa mukaisesti osallistua toiminaan ja palveluihin.

 

 

 

2.10 Vamos Turku

 

Vamos on Helsingin Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tukemiseen. Vamos on nuorille suunnattua toimintaa, jonka tarkoituksena on vahvistaa nuoren voimavaroja ja tukea häntä kiinnittymään koulutukseen tai työhön. Vamos-toiminta on käynnistynyt Helsingissä, mutta levinnyt myös muille paikkakunnille. Vamos Turku käynnistyi 2015 Turun kaupungin ja Me-säätiön rahoittamana. Vamos Turku toimii hankkeena

 

Turussa Vamos tarjoaa monipuolista tukea ja toimintaa turkulaisille 12─19-vuotiaille nuorille. Tavoite on auttaa nuorta eteenpäin erilaisissa elämäntilanteissa sekä tukea nuoren kiinnittymistä kouluun, opiskeluun, työelämään tai niihin valmentavaan toimintaan. Työskentelyssä korostuu toiminnallisuus ja ennaltaehkäisevä työote. Vamokseen ei tarvita lähetettä tai diagnoosia ja toiminta on nuorelle täysin maksutonta.

 

Nuoren on mahdollisuus saada yksilövalmennusta eli intensiivistä ja tarvittaessa pitkäkestoista yksilötyötä, ryhmävalmennusta eli eri aihealueiden ympärille räätälöityä vertaisryhmätoimintaa, sekä yhteisövalmennusta, jonka tarkoituksena on vaikuttaa nuoren jo olemassa oleviin sosiaalisiin toimintaympäristöihin, kuten koululuokkaan.

 

Ensimmäisen toimintavuotensa aikana Vamos Turku on tavoittanut 250 nuorta. Suuri osa

nuorista on ohjautunut oppilaitoksen, nuoren läheisen, Lasten ja nuorten psykiatrisen poliklinikan tai sosiaalitoimen ohjauksesta. Yhteydenoton syinä on ollut mm. nuoren yksinäisyys, koulukiusaaminen, päihteiden käyttö, koulunkäyntiin liittyvät ongelmat/motivaation puute, sosiaaliset haasteet ja vaara syrjäytyä.

 

 

2.11Ehkäisevän päihdetyön yhdistykset ja järjestöt

 

Turussa toimii useita ehkäisevää päihdetyötä tekeviä yhdistyksiä ja järjestöjä. Turun sosiaali- ja terveyslautakunta (ent. peruspalvelulautakunta) tukee kansanterveystyötä, ehkäisevää päihdetyötä ja sosiaalista hyvinvointia tuottavien yhdistyksiä vuosittain haettavilla avustuksilla. Lautakunnan ja yhdistysten välisen yhteistyön pääpaino on Turun kaupungin omaa palveluntuotantoa täydentävien toimintojen avustamisessa.

 

Vuonna 2015 seuraavat yhdistykset saivat sosiaali- ja terveyskunnan avustusta:

Kristillinen Yhdistys Toivo ry

Kunnon Elämä Turun Aluekeskus ry

Lounais-Suomen Liikenneturvallisuustyön keskus ry

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry

Markku Juhani Fingerroosin säätiö

Naistenkartano ry

Operaatio TOIVO ry

Raittiusyhdistys Taimi II

Raittiusyhdistys Toivo II

RS- Ajovalistus ry

Suomen Pelastusarmeijan säätiö / Turun päiväkeskus

Terveys ry Turun seudun alueyhdistys

Tietu ry

Turun A-kilta ry

Turun Alueen Elämäntapayhdistys ry

Turun ETRA ry

Turun Katulähetys ry

Turun Valkonauha ry

Varsinais-Suomen Raittiuspiiri ry

Varsinais-Suomen Sininauha ry

 

 

Taulukko 3. Sosiaali- ja terveyslautakunnan avustukset ehkäisevän päihdetyön
yhdistyksille vuosina 2012-2015

 

2012

2013

2014

2015

Avustussumma

116 000 €

116 000 €

110 650 €

110 650 €

 

 

2.12 Yhteistyö ja koulutukset

 

Ehkäisevä päihdetyö perustuu viranomaisten väliseen yhteistyöhön sekä yhteistyöhön muiden toimijoiden kuten järjestöjen kanssa.

 

Turussa toimii päihdehoidon ja ehkäisevän päihdetyön asiantuntijoista koottu nuorten päihdemyrkytysten ehkäisytyöryhmä (Myky-ryhmä), jonka tehtävänä on reagoida kentältä tuleviin tarpeisiin nuorten päihteidenkäytön ehkäisemiseksi. Ryhmään kuuluvat Lounais-Suomen poliisi, Turun vapaa-aikatoimialan Nuorten palvelut, Turun hyvinvointitoimialan terveyden edistämisen yksikkö ja lasten ja nuorten poliklinikan nuorisopoliklinikka, A-klinikkasäätiön Turun nuorisoasema, Varsinais-Suomen Sininauhan Polku – etsivä nuorisotyö ja Mannerheimin lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri.

 

Myky-ryhmä organisoi muun muassa alkoholin välittämisen ehkäisyyn painottuvan Älä välitä kampanjan. Kampanja järjestettiin keväällä 2015 keskusta-alueella ja syksyllä ehkäisevän päihdetyön viikolla Skanssin ostoskeskuksessa. Kampanjassa yläkoulujen tukioppilaat jakoivat aikuisille esitteitä ja muistuttivat, ettei alaikäisille tulisi välittää alkoholia. Lisäksi Myky-ryhmä järjesti koulutuksen kannabiksesta.

 

Viikolla 45 vietettiin valtakunnallista ehkäisevän päihdetyön viikkoa teemalla ”Kenet sinä teet onnelliseksi”. Yhteistyössä järjestöjen ja yhdistysten kanssa järjestettiin kansalaistapahtuma Hansa-torilla. Järjestäjinä olivat Turun hyvinvointitoimiala / ehkäisevä päihdetyö, Turun Ammattikorkeakoulun Hasic-hanke, HUMAK (Humanistinen ammattikorkeakoulu), Turun A-kilta, AA, SPR, Ehyt ry, Liikenneturvallisuuden keskus ja Fingerroosin säätiön Löytävä-hanke.

 

Päihdealan koulutuksia järjestettäessä Turun kaupungin tärkein on Varsinais-Suomen päihdekoulutustyöryhmä eli Halko-ryhmä. Halko on alun perin A-klinikkasäätiön Huugo-projektissa koottu ryhmä, jonka tehtävänä on kartoittaa Varsinais-Suomessa päihdekoulutuksen tarvetta, järjestää alueellisesti tarkoituksenmukaisia koulutuksia sekä tiedottaa päihdekoulutuksista. Koulutuksia järjestetään ryhmän toimesta sekä yhteistyössä muiden tahojen kanssa. Halko-ryhmän jäsenet ovat alueen päihdehoitoyksiköiden edustajia ja muita asiantuntijoita.

 

Päihdetyön ja ehkäisevän päihdetyön koulutuksia Turussa järjestettiin 6 kappaletta vuonna 2015. Koulutusten tarkemmat tiedot löytyvät taulukosta 4.

 

 

Taulukko 4. Vuonna 2015 järjestetyt päihdekoulutukset

Järjestäjä

Koulutus

Ajankohta

Osallistuja-määrä

Halko-ryhmä

Päivän toimijat 2015- uudet toimintamallit nuorten ja nuorten aikuisten kanssa tehtävään työhön

15.4.2015

70

Halko-ryhmä

Päivän toimijat 2015- osa II - Uudet toimintamallit aikuisten ja iäkkäiden kanssa tehtävään työhön

12.11.2015

60

Nuorten päihdemyrkytysten ehkäisytyöryhmä (Myky-ryhmä)

Faktoja kannabiksesta

31.3.2015

110

Pakka

Ravintolahenkilökunnan vastuullisuus-koulutus

21.5.2015

60

Turun hyvinvointitoimiala / Terveyden edistämisen yksikkö

Ruoka,rauha &rakkaus

20.1.2015

40

Turun hyvinvointitoimiala / ehkäisevä päihdetyö

Päihdekasvattajakurssi

9.9–4.11.2015

29

Yhteensä

369

 

 

 


 

 

 

3Turun päihdepalveluiden tilastot 2015

 

 

3.1Lasten ja nuorten päihdepalvelut

 

Alaikäisille ja nuorille tarkoitettuja päihdepalveluita ovat Turussa nuorten selviämisasema, lasten ja nuorten poliklinikan nuorisopoliklinikka ja Turun nuorisoasema. Lisäksi päihteitä käyttäviä nuoria kohdataan ja hoidetaan sosiaalipalveluissa lastensuojelun ja sijaishuollon palveluissa.

 

3.1.1Nuorten selviämisasema

 

Nuorten selviämisasema on hallinnollisesti Turun hyvinvointitoimialan lasten ja nuorten poliklinikan toimintaa mutta sijaitsee fyysisesti Turun pääpoliisiasemalla. Nuorten selviämisaseman toiminnan tarkoituksena on auttaa nuorta tilanteessa, jossa hän on päihteiden vaikutuksesta menettänyt käyttäytymisensä kontrollin ja vaarassa vahingoittaa itseään tai toista ihmistä. Nuorten selviämisasema toimii poliisilaitoksen putkatiloissa ja on auki kouluvuoden aikana perjantai- ja lauantai -iltaisin klo 20.30 – 02.00. Selviämisasemalla työskentelee työvuorossa terveydenhoitaja ja sosiaalityöntekijä ja/tai nuorisotyöntekijä.

 

Pääosa nuorten selviämisaseman asiakkaista tulee selviämisasemalle poliisin tuomina. Asiakasmäärissä heijastuukin enemmän poliisin toiminta-alueen kasvu, kuin päihtyneiden nuorten määrän vähentyminen.

 

Jokaisesta asiakkaana olleesta nuoresta tehdään lastensuojeluilmoitus. Turkulaiset nuoret ohjataan arviointikäynnille Lasten ja nuorten poliklinikan nuorisopoliklinikalle. Ulkokuntalaisista asiakkaista ilmoitus tehdään kotikunnan sosiaalitoimistoon, joka määrittää nuorelle tehtävät jatkotoimenpiteet. Suurin osa ulkokuntalaisista nuorista on kotoisin Turun lähikunnista.

 

 

Taulukko 5. Nuorten selviämisaseman asiakastilastot

 

2012

2013

2014

2015

Asiakaskäyntejä yht., joista

162

206

165

116

Turkulaisten käyntejä

111

125

122

68

Ulkokuntalaisten käyntejä

51

81

53

48

Asiakkaiden

sukupuolijakauma

 

48 % poikia

52 % tyttöjä

52 % poikia

48 % tyttöjä

60 % poikia

40 % tyttöjä

64 % poikia

36 % tyttöjä

Kävijöiden keski-ikä

15,8 vuotta

15,9 vuotta

16 vuotta

15,8 vuotta

Kävijöiden ikähaarukka

12–17

13–17

12–17

12-17

Menot

81 515 €*

71 774 €*

73 462 €*

37 903 €

*Summa sisältää Millin erikoissairaanhoitajan palkan eikä se sisällä kuntalaskutuksen tuloja.

 

 

 

 

3.1.2Nuorisopoliklinikka

 

Lasten ja nuorten poliklinikan yhteydessä toimiva nuorisopoliklinikka on Turun kaupungin hyvinvointitoimialan erikoissairaanhoidon yksikkö. Poliklinikalla hoidetaan turkulaisia alle 18-vuotiaita nuoria, joilla on varhaisen vaiheen päihteiden käyttöä. Nuorisopoliklinikan tavoitteena on ehkäistä päihteiden käytöstä aiheutuvia terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja, päihderiippuvuuden syntymistä sekä nuorten syrjäytymistä.

 

Poliklinikalla on kehitetty alle 18-vuotiaille tarkoitettu varhaisen puuttumisen interventiomalli, joka perustuu motivoivaan haastatteluun ja kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan. Hoito-ohjelma pohjautuu yhdysvaltalaiseen Cannabis Youth Treatment -ohjelmaan, joka on muokattu Suomen oloihin soveltuvaksi. Hoito-ohjelmaan sisältyy lääkärin ja hoitajan arviokäynti perheelle, nuorelle yhdeksän yksilökäyntiä, vanhemmille/huoltajille oma käynti sekä perheen yhteinen päätöskäynti hoitajan vastaanotolla. Lisäksi intervention jälkeen on neljä seurantakäyntiä vuoden aikana. Interventiokäynteihin sisältyy tarvittaessa huumeseulanäytteiden ottaminen. Osa nuorista käy läpi lyhennetyn interventio-ohjelman.

 

Taulukossa 6 on esitetty nuorisopoliklinikan asiakastilastot ja taulukossa 7 kustannukset vuosina 2012-2015.

 

 

Taulukko 6. Nuorisopoliklinikan asiakastilastot 2012-2015

 

2012

2013

2014

2015

Suoritteiden määrä

1307

1421

1702

2010

Lähetteiden määrä

205

246

228

136

Käynnit yhteensä

1128

1013

1199

1037

Arviokäyntejä

142

196

197

83

– yksilökäyntejä

523

533

531

481

– perhekäyntejä

24

37

42

42

– verkostokäyntejä

32

24

36

51

– seurantakäyntejä

15

3

15

15

– puhelinkäyntejä

179

408

503

386

Jatko-ohjaus muualle

0

0

3

0

Hoidon keskeyttäneet

1

1

3

1

Huumeseuloja,

308

380

391

502

joista positiivisia

60

90

126

68

Lastensuojeluilmoituksia

45

74

103

82

Kannabis kokeilu/käyttö

92

736*

1099*

1097*

Huumeiden iv-käyttö

0

0

0

0

*Luku sisältää tulleet lähetteet 94 kpl, otetut huumeseulat ja edell. vuodelta siirtyneiden
käynnit ja huumeseulat

 

 

Taulukko 7. Nuorisopoliklinikan kustannukset vuosina 2012-2015

 

2012

2013

2014

2015

Menot

(palkat, laboratoriokulut, pikatestit)

 

109 800 €

 

109 654 €

 

112 615 €

 

118 655

 

 

Nuorisopoliklinikalle tuli vuonna 2015 lähetteitä kaikkiaan 136 kpl. Eniten lähetteitä tuli Nuorten selviämisasemalta (68 kpl) ja toiseksi eniten poliisilta (40 kpl). Lähettämisen syynä oli 49 %:lla (66 kpl) alkoholin käyttö. Kannabis tai sen käytön epäily oli lähettämisen aiheena 47 %:lla tapauksista (64 kpl).

 

 

Kuvio 8. Nuorisopoliklinikalle saapuneet lähetteet lähettäjän mukaan   

Excel-taulukko

 

 

Nuorisopoliklinikan tyypillinen asiakas oli iältään 15–17-vuotias. Nuorin asiakas vuonna 2015 oli 12-vuotias.

 

Kuvio 9. Nuorisopoliklinikan asiakkaitten ikäjakauma

Excel-taulukko

 


 

3.1.3Nuorisoasema

 

Turun kaupunki ostaa päihdehuollon polikliiniset palvelut ostopalvelusopimuksella A-klinikkasäätiön Länsi-Suomen palvelualueelta. Avohoitopalveluja tuottavat Turun A-klinikka ja nuorisoasema sekä Salon A-klinikka.

 

Turun nuorisoasema on alle 25-vuotiaille tarkoitettu päihde- ja riippuvuusongelmien avohoitopoliklinikka. Asiakkaina ovat alkoholi-, lääke-, huume- ja sekakäyttöriippuvaiset sekä peli- ja nettiriippuvaiset nuoret ja heidän läheisensä. Turkulaiset voivat asioida maksutta nuorisoasemalla.

 

Taulukossa 8 on esitetty Nuorisoaseman turkulaisten asiakkaiden määrät ja käyntimäärät vuosina 2012–2015. Taulukossa 9 on Nuorisoaseman kaikkien asiakkaiden tilastotietoja vuosilta 2012–2015

 

Taulukko 8. Nuorisoaseman turkulaiset asiakkaat yhteensä

 

2012

2013

2014

2015

Asiakkaiden määrä

213

233

244

216

Käyntien määrä

2 740

3 203

3 018

3 017

Kustannukset

379 500

399 000

404 862

415 400

 

 

Taulukko 9. Turun Nuorisoaseman tilastot

(koskee myös muita kuin turkulaisia asiakkaita)

 

2012

2013

2014

2015

Asiakkaita yhteensä

285

306

323

306

Nuoria

212

172

70*

215

Nuorten vanhempia

58

36

31*

76

Muita

15

9

3*

15

Käyntejä yhteensä

3 323

3 263

3 598

3699

Nuorten

2 759

2 885

328*

3223

Nuorten vanhempien

481

315

31*

408

Muiden

83

63

8

68

Sukupuoli:

 

 

 

 

Tyttöjä

123

(43 %)

151

(49 %)

159

(49 %)

166

(54 %)

Poikia

162

155

164

140

Ikäjakauma

 

 

 

 

15 vuotta ja nuoremmat

1

2

0

2

16–17

21

21

14

25

18–19

29

45

43

53

20–24

146

128

135

133

25–29

28

55

64

33

30 ja yli

60

65

67

86

Riippuvuus

 

 

 

 

Alkoholi

58

68

62

 

Huumeet

73

85

90

 

Lääkkeet

5

4

9

 

Sekakäyttö

39

51

40

 

Peliriippuvuus tms.

31

27

20

 

Hoitoontuloajankohta

 

 

 

 

Uusia asiakkaita (ko. vuonna hoitoon tulleita)

144

42

7*

 

Vanhoja asiakkaita (edellisenä vuonna tai aikaisemmin hoitoon tulleita)

141

264

 

 

*Tiedot koskevat kolmen kuukauden ajanjaksoa

 

 

Vuonna 2015 Nuorisoaseman ensisijainen käyntisyy asiakkailla oli alkoholi 15,7%, huumeet 22,3%, lääkkeet 3,2 %, monipäihteisyys 7,0 % ja peliriippuvuus tms 5,7%.

 

Nuorisoasemalla työskentelee 1 palvelupäällikkö (yhteinen A-klinikan kanssa), 1 palveluesimies, ½ lääkäriä, 2 sosiaaliterapeuttia, 1 sairaanhoitaja ja 1 ohjaaja.

 

 

 

4.1.4 Lastensuojelun päihdeasiakkaat

 

Lapsiperhesosiaalityössä, lastensuojelussa ja sijaishuollossa päihdeongelmat ovat usein asiakkuuden taustalla. Seurantatietoja ei suoraan saada asiakastietojärjestelmästä. Ainoastaan lastensuojeluilmoituksista voidaan erotella ne ilmoitukset, joissa syynä on ollut vanhempien tai lapsen päihteidenkäyttö.

 

Vuonna 2015 Turussa tehtiin 6048 lastensuojeluilmoitusta 2658 lapsesta. Näistä 30 prosentissa syynä oli joko lapsen tai hänen vanhempiensa päihteidenkäyttö (taulukko 10).

 

Taulukko 10. Lastensuojeluilmoitukset, joissa syynä lasten tai vanhempien päihteiden käyttö.

 

Vireillepanojen lkm

Asiakkaiden lkm

Ilmoituksen syynä lapsen päihteiden käyttö tai käyttöepäily

393

(6,5 %)

259

(9,7 %)

Ilmoituksen syynä Vanhemman/vanhempien päihteiden käyttö

1185

(19,6%)

553

(20,8 %)

Kaikki päihdesyiset ilmoitukset yhteensä

1578

(26,1 %)

798

(30 %)

Kaikki lastensuojeluilmoitukset yhteensä

6048

(100 %)

2658

(100 %)

 

 

 

3.2Työikäisten ja ikääntyneiden päihdepalvelut

 

Yli 25-vuotiaat turkulaiset päihdeongelmaiset voivat hakea apua useasta eri paikasta. Päihdeongelmainen turkulainen voi hakeutua hoitoon ilman lähetettä omalle terveysasemalle, Turun A-klinikalle, katkaisuhoitoasemalle tai päihdepsykiatrian poliklinikalle. Lisäksi sosiaalityöntekijät ohjaavat ja tukevat asiakkaita päihteiden käytön vähentämiseen ja päihdehoitoon. Vahvasti päihtyneet ohjautuvat useimmiten ensin joko Turun selviämisasemalle tai yhteispäivystyksen mielenterveys- ja päihdeyksikköön. Kaupungin päihdepalveluihin kuuluvat myös päihdeongelmaisten päivätoimintakeskus eli Sirkkalan päiväkeskus sekä ruiskuhuumeiden käyttäjille tarkoitettu terveysneuvontapiste Milli.

 

Päihdekuntoutusta Turku hankkii ostopalveluna usealta eri palveluntuottajalta. Maksusitoumuksen saaminen päihdekuntoutukseen edellyttää pääsääntöisesti asian käsittelemistä moniammatillisessa päihdetiimissä. Asiakkaan oma sosiaalityöntekijä esittelee asiakkaan hoitoon hakeutumisen päihdetiimille, joka arvioi asiakkaalle soveltuvaa hoitomuotoa ja -paikkaa hänen kokonaistilanteensa pohjalta ja antaa suosituksen hoidolle. Kuntoutushoitoa koskevan viranhaltijapäätöksen valmistelee aina asiakkaan oma sosiaalityöntekijä.

 

Päihderiippuvaiset odottavat äidit hoidetaan Tyksin äitiyspoliklinikan yhteydessä toimivalla HAL- poliklinikalla ja Turun ensi- ja turvakodin Pinjassa ja Oliviassa. Raskaanaolevien päihteidenkäyttäjienkuntouttavaan laitoshoitoonhakeutuminen käsitellään aina kiireellisesti.

 

Opiaattiriippuvaisten korvaushoito järjestetään kaupungin korvaushoitopoliklinikan, Tyksin addiktiopoliklinikan ja terveysasemien yhteistyönä.

 

Päihdekuntoutujien asumispalveluita on tarjolla sekä kaupungin omissa että ostopalveluyksiköissä. Varsinaisen päihdehoidon lisäksi päihderiippuvaisille tai päihdekuntoutujille on tarjolla useita erilaisia tukipalveluita. Järjestöt ja yhdistykset kuten Turun A-kilta, Varsinais-Suomen Sininauha ja Tietu järjestävät tukihenkilötoimintaa, itseapuryhmiä, vertaisryhmiä, päiväkeskustoimintaa, ohjausta ja neuvontaa. Turussa kokoontuu päivittäin myös AA- ja NA-ryhmiä eri puolilla kaupunkia.

 

Toiminnallisia riippuvuuksia kuten peli- ja nettiriippuvuutta hoidetaan pääasiallisesti Turun A-klinikalla ja nuorisoasemalla. Oman terveysaseman kautta vaikeasti peliriippuvainen henkilö pääsee psykiatriseen hoitoon.

 

 

3.2.1Terveysasemien moniammatilliset mielenterveys- ja päihdetiimit

 

Turun terveysasemilla on kokeiltu vuosina 2014–2015 uudentyyppistä toimintamallia mielenterveys- ja päihdeasiakkaille. Palvelumuotoilulla parempia palveluita riskiryhmille -hankkeen moniammatillinen tiimi tarjoaa mielenterveys- ja päihdepalveluja matalalla kynnyksellä terveysaseman yhteydessä. Palvelu on tarkoitettu aikuisille asiakkaille, joilla mielenterveys-ja/tai päihdeongelma aiheuttaa vaikeuksia selvitä omassa arjessaan ja vaikeuksia saada tai hakea tarvitsemiaan palveluita.

 

Moniammatillisessa mielenterveys- ja päihdetiimissä toimii terveydenhoitaja, sosiaaliohjaaja ja lääkäri. Lisäksi tiimin kautta on mahdollista saada sosiaalityöntekijän, psykiatrisen sairaanhoitajan, päihdetyöntekijän tai kokemusasiantuntijan apua. Toiminta on tavoitteellista ja asiakkaan tarpeista lähtevää. Palvelun piiriin voi tulla ammattilaisen ohjaamana tai oma-aloitteisesti, lähetettä ei tarvita. Tiimin palveluihin kuuluu muun muassa: Moniammatilliset työpari- ja verkostovastaanotot, hoitotyö ja terveyttä edistävä työ, sosiaaliohjaus ja arjen tuki, muutoksen tukeminen, päihdetyö, psyykkisen hyvinvoinnin vahvistaminen, lääkärin vastaanotto, kotikäynnit, palveluohjaus, ryhmätoiminta sekä verkostotyö. Palvelu on vakiintumassa vuonna 2016 osaksi terveyspalveluiden normaalitoimintaa.

 

Taulukko 11. Terveysasemien moniammatillisten mielenterveys-
ja päihde
tiimien asiakasmäärä 2014-2015

 

2014

2015

Asiakkaita yhteensä

50

140

 

 

 

3.2.2Terveysasemien päihdevertaisryhmä

 

Runosmäen terveysasemalla on kokoontunut syksystä 2014 päihteidenkäyttäjien vertaisryhmä eli ”Runosmäen ryhmä”. Ryhmä on ammatillisesti ohjattu vertaisten keskusteluryhmä, jossa pohditaan päihderiippuvuutta ohjaajan, kokemusasiantuntijan ja samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien vertaisten kanssa.

 

Ryhmätoiminta hankitaan ostopalveluna A-klinikkasäätiöltä. Ryhmä käynnistettiin hankerahoituksella Palvelumuotoilulla parempia palveluita riskiryhmille -hankkeessa ja keväästä 2015 lähtien ryhmä siirtyi osaksi terveysaseman normaalia palvelua. Ryhmä kokoontuu viikoittain Runosmäessä, mutta se on avoin myös muilla alueilla asuville.

 

Vuonna 2015 Runosmäen ryhmä kokoontui 42 kertaa. Asiakaskäyntejä ryhmässä oli 184. Keskimäärin yhdessä tapaamiskerrassa oli 4,7 osallistujaa.

 

 

 

3.2.3Lastu-projekti

 

Vuonna 2015 kehitettiin uudentyyppistä toimintaa niiden lastensuojeluperheiden avuksi, joissa vanhemmilla on mielenterveys- ja päihdeongelmia. Lastu-projektin tavoitteena on selkeän, vastuutetun palveluketjun luominen avohuollon lastensuojeluperheiden vanhempien mielenterveys- ja päihdeongelmien arviointiin, konsultaatioihin, hoitoon ohjaukseen ja perhekohtaisen palvelu- ja hoitosuunnitelman toteuttamiseen.

 

Lastun perhetiimi käynnistyi elokuussa 2015. Tiimissä työskentelevät sosiaali/päihdeterapeutti, lastensuojelun perheohjaaja ja perhetyöntekijä sekä konsultoiva psykiatrinen sairaanhoitaja. Työmallia pilotoitiin Läntisessä sosiaalitoimistossa ja Pernon sosiaalitoimistossa. Perhetiimin kotipesä perustettiin sosiaalitoimistojen välittömään läheisyyteen.

 

Lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden arvion perusteella lastensuojelullinen huoli väheni yli puolessa perheitä (N=10). Kahden lapsen sijoitusta olisi lähdetty hyvin todennäköisesti valmistelemaan lähitulevaisuudessa ilman Lastu-perhetiimin väliintuloa. Alustavat tulokset projektista ovat lupaavia ja näyttävät säästävän lastensuojelun kustannuksia.

 

Lastu-perhetiimin työskentelyssä on ollut mukana projektin toiminta-aikana 32 perhettä. Lastu-projekti jatkuu vuonna 2016.

 

 

 

 

3.2.4Turun A-klinikka

 

Turun kaupunki ostaa päihdehuollon polikliiniset palvelut ostopalvelusopimuksella A-klinikkasäätiön Länsi-Suomen palvelualueelta. Avohoitopalveluja tuottavat Turun A-klinikka ja nuorisoasema sekä Salon A-klinikka.

 

Turun A-klinikka ja nuorisoasema sekä Salon A-klinikka ovat avohoitopoliklinikoita, joka palvelevat Turun ja Salon sekä ympäristökuntien asukkaita alkoholi-, lääke-, huume- ja sekakäyttöongelmissa sekä peli- ja nettiriippuvuusongelmissa. A-klinikoiden asiakkaina ovat riippuvuusongelmaiset sekä heidän läheisensä, joille tarjotaan tuki- ja neuvontapalveluja. Nuorisoaseman palvelut ovat suunnattu Turun ja ympäristökuntien alle 25-vuotiaille riippuvuusongelmaisille nuorille ja heidän läheisilleen.

 

 

Taulukko 12. A-klinikan turkulaiset asiakkaat yhteensä

 

2012

2013

2014

2015

Asiakkaiden määrä

938

971

901

825

Käyntien määrä

8305

9 026

8 265

8 436

Kustannukset

867 436

911 800

809 952

834 200

 

Taulukko 13. Turun A-klinikan tilastot (koskee myös muita kuin turkulaisia asiakkaita)

 

2012

2013

2014

2015

Asiakkaita

1 186

1 163

1 140

1 033

Käyntejä

10 296

10 213

9 946

10 101

Sukupuoli

 

 

 

 

Naisia

408 (34,5 %)

426 (34,1 %)

433 (38 % )

371 (36 %)

Miehiä

778

822

707

662

Ikäjakauma

 

 

 

 

alle 20v.

3

2

2

3

20–24

21

25

26

15

25–29

129

131

117

92

30–39

291

321

370

258

40–49

300

298

364

255

50–59

286

291

372

251

60–64

83

98

127

87

65 ja yli

71

82

83

68

ei tietoa

2

-

-

4

Riippuvuus

 

 

 

 

Alkoholi

934

946

989

 

Huumeet

84

99

107

 

Lääkkeet

32

24

32

 

Sekakäyttö

73

85

112

 

Peliriippuvuus tms.

33

52

43

 

läheinen / muu

8

9

24

 

ei tietoa

22

8

8

 

Hoitoontuloajankohta

 

 

 

 

Uusia asiakkaita (ko. vuonna hoitoon tulleita)

123

149

37 (3kk)*

113

Vanhoja asiakkaita (edellisenä vuonna tai aikaisemmin hoitoon tulleita)

1 063

1 014

(3kk) *

920

*Tiedot koskevat kolmen kuukauden ajanjaksoa

 

Vuonna 2015 A-klinikan asiakkaiden ensisijainen käyntisyy oli alkoholi 55,5,%, huumeet 6,1%, lääkkeet 1,8%, sekakäyttö 7,0%, peliriippuvuus tms. 4,5% ja läheisen päihdekäyttö 1,6%.

A-klinikalla työskentelee 1 palvelupäällikkö, 1 alueen ylilääkäri, 1 palveluesimies, ½ lääkäriä, 2 sairaanhoitajaa, 6 sosiaaliterapeuttia, 2 toimistosihteeriä ja 1 alueen atk-vastaava.

 

 

3.2.5Turun selviämisasema

 

Turku ostaa katkaisu- ja selviämisaseman palvelut A-klinikkasäätiön Länsi-Suomen palvelualueelta. Turun selviämisasema toimii Katkaisuhoitoaseman (Katkon) yhteydessä. Turun katkaisuhoitoasema on 21 paikkainen yli 18-vuotiaille tarkoitettu hoitolaitos. Selviämisasemalla on 5 paikkaa.

 

Selviämisasemalle asiakas voi tulla oma-aloitteisesti, omaisen saattamana tai yhteistyötahojen ohjaamana. Lähetettä ei tarvita ja selviämisasemalle voi tulla mihin vuorokauden aikaan tahansa. Selviämisasemalla ei lääkitä, mutta taataan turvallinen paikka päihtymystilasta selviämiseen. Selviämisasemalta asiakas voi siirtyä kotiin tai jatkaa hoitoaan katkaisuhoitoasemalla paikkatilanteen niin salliessa. Tarvittaessa asiakas voidaan myös siirtää vointinsa vuoksi hoitoon esim. sairaalaan.

 

Taulukossa 14 on esitetty turkulaisten asiakkaiden asiakasmäärät ja hoitovuorokausien määrä Turun selviämisasemalla. Selviämisasema on aloittanut toimintansa vuonna 2013. Taulukossa 14 on esitetty selviämisaseman turkulaisten asiakkaiden määrät vuosina 2013–2013 ja taulukossa 15 kaikkien asiakkaiden tilastotiedot vuodelta 2015.

 

Taulukko 14. Turkulaiset asiakkaat Turun selviämisasemalla 2013-2015

 

2013

2014

2015

Asiakkaat

250*

562

449

Hoitovuorokaudet

333*

760

915

Kustannukset

66 600 €*

179 170

170 090

*Kustannukset ja asiakasmäärät koskevat vain osaa vuotta 2013.

 

 

Taulukko 15. Selviämisaseman asiakastilastoja 2014-2015

 

2014

2015

Asiakkaita

512

542

Hoitojaksoja

902

627 *

Hoitovuorokausia

920

1030

Sukupuoli

 

 

Naisia

114

105

Miehiä

398

437

Ikäjakauma

 

 

19 ja nuoremmat

2

5

20–24

30

19

25–29

15

28

30–39

65

77

40–49

91

105

50–59

162

167

60–64

72

54

65 ja yli

75

87

Riippuvuus

 

 

alkoholi

483

 

huumeet

22

 

lääkkeet

1

 

sekakäyttö

6

 

peliriippuvuus

0

 

muu / ei tietoa

0

 

 

 

 

 

3.2.6Turun katkaisuhoitoasema

 

Katkaisuhoitoasema on päihdekierteen katkaisuun tarkoitettu hoitolaitos. Hoidon tavoitteena on päihdekierteen katkaisu, vieroitusoireiden hoitaminen ja jatkohoidon suunnittelu. Jokaiselle asiakkaalle tehdään jatkohoitosuunnitelma, jossa asetetaan hoidolliset tavoitteet yhdessä asiakkaan kanssa.

 

Hoitojakson pituus on yksilöllinen. Alkoholivieroituksen kesto on 3 - 9 vuorokautta. Lääke- ja huumevieroituksessa hoitoaika on 14 vuorokautta. Myös korvaushoitoasiakkaat voivat tulla vieroittautumaan oheiskäytöstä 14 vuorokauden ajaksi. Lähetettä ei tarvita. Hoitoon hakeudutaan varaamalla paikka puhelimitse.

 

 

Taulukko 16. Turkulaiset asiakkaat Turun katkaisuhoitoasemalla

 

2012

2013

2014

2015

Asiakkaat

447

474

452

434

Hoitovuorokaudet

4 784

4 756

4 735

4 958

Kustannukset

959 993

1 032 000

1 173 000

1 352 769

 

 

Taulukko 17. Katkaisuhoitoaseman tilastot

(koskevat myös muita kuin turkulaisia asiakkaita)

 

2012

2013

2014

2015

Asiakkaita

600

631

667

637

Hoitojaksoja

875

1 325

1 068

1010

Hoitovuorokausia

6 245

 6 088

6 700

6866

Sukupuoli

 

 

 

 

Naisia

143

(24 %)

 145

160

152

(24 %)

Miehiä

457

 486

507

485

Ikäjakauma

 

 

 

 

19 ja nuoremmat

4

 4

4

6

20–24

38

 35

37

35

25–29

62

 53

52

59

30–39

117

 128

134

149

40–49

143

 126

121

123

50–59

148

 170

193

156

60–64

55

 67

73

55

65 ja yli

33

 47

52

54

Riippuvuus

 

 

 

 

alkoholi

449

 482

539

 

huumeet

71

 76

95

 

lääkkeet

12

 6

5

 

sekakäyttö

68

 65

28

 

peliriippuvuus

0

 0

0

 

muu / ei tietoa

0

 1

0

 

 

 

Vuonna 2015 Katkaisuhoitoaseman asiakkaiden tulosyy oli alkoholi 77%, huumeet 2% ja sekakäyttö 16%.

 

 

 

3.2.7Yhteispäivystyksen mielenterveys- ja päihdeyksikkö

 

Tyksin T-sairaalassa sijaitsevassa Turun alueen yhteispäivystyksessä hoidetaan äkillisesti sairastuneita ja loukkaantuneita erikoissairaanhoitoa vaativia potilaita. Yhteispäivystyksen yhteydessä käynnistyi maaliskuussa 2015 Mielenterveys- ja päihdeyksikkö, johon ohjaudutaan yhteispäivystyksen kautta. Mielenterveys- ja päihdeyksikkö palvelee potilaita, joilla on äkillinen mielenterveyden kriisi, muu psyykkisesti erityisen kuormittava tilanne tai päihteiden käyttöön liittyvä kriisitilanne.

 

Mielenterveys- ja päihdeyksikössä työskentelee psykiatrian erikoisalan lääkäri ja sairaanhoitajia. Yksikkö on avoinna kaikkina vuorokauden aikoina. Yksikössä arvioidaan psykiatrisen avun tarve ja annetaan ensiapu vaikeisiin psyykkisiin oireisiin sekä ohjataan tarvittaessa jatkohoitoon.

 

Psykiatrian poliklinikoiden ja päihdeyksiköiden asiakkaiden muut kuin päivystykselliset asiat hoidetaan omassa hoitopaikassa. Vierailuaikoja ei varsinaisesti ole, mutta lähiomaisten lyhyet vierailut ovat mahdollisia. Omaisia pyydetään tarvittaessa mukaan tilanteen selvittelyyn.

 

Yhteispäivystyksen mielenterveys- ja päihdeyksikkö palvelee Turun, Liedon, Kaarinan, Piikkiön, Raision, Naantalin, Ruskon, Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten asukkaita. Vuonna 2015 mielenterveys- ja päihdeyksikön potilaista 67 % oli turkulaisia. Käyntimäärät on esitetty taulukossa 18.

 

Taulukko 18. EPLL:n Mielenterveys- ja päihdeyksikön asiakastilastot 2015

 

Kaikki käynnit 2015

Turkulaisten käynnit 2015

Sairaanhoitajan vastaanotto

443

314

Nopean toiminnan linja, lääkärin vastaanotto

996

679

Psykiatrin vastaanotto

1287

851

Asiakaskäynnit yhteensä

2726

1844 (67%)

 

 

4.2.7 Turun hyvinvointitoimialan päihdepsykiatrian yksikkö

 

Päihdepsykiatrian yksikkö kuuluu Turun kaupungin hyvinvointitoimialan erikoissairaanhoidon psykoosin hoidon palveluihin. Yksikön muodostavat päihdepsykiatrian poliklinikka, päihdepsykiatrian osasto A3 sekä korvaushoitopoliklinikka. Hyvinvointitoimialan omien yksiköiden lisäksi päihdepsykiatrian yksikkö tuottaa palveluita kaupungin muille organisaatioille sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kunnille sopimuksen mukaan.

 

Päihdepsykiatrian poliklinikalla tehdään päihteiden käyttäjien hoidon tarpeen arviointia, suunnittelua ja toteutusta sekä verkostotyötä alueen muiden päihdetoimijoiden ja lastensuojelun kanssa. Hoito painottuu huumeidenkäyttäjien vieroitushoitoihin, joihin sisältyy lääkehoidon lisäksi supportiivista terapiaa ja perhetyötä.

 

Osasto A3 on 12-paikkainen suljettu psykiatrinen vuodeosasto, jonka tehtävänä on tutkia ja hoitaa vakavista mielenterveys- ja päihderiippuvuusongelmista kärsiviä potilaita (18-64v). Se vastaa ensisijaisesti turkulaisten ympärivuorokautisista päihdepsykiatrisista osastopalveluista.

 

 

Korvaushoitopoliklinikka toteuttaa opioidiriippuvaisten korvaushoitoa, joka perustuu asetukseen (33/2008). Korvaushoito perustuu hoitosuunnitelmaan, jossa potilaslähtöisesti määritellään hoidon tavoitteet ja sisältö. Korvaushoito on joko kuntouttavaa, päihteettömyyteen tähtäävää hoitoa tai potilaan elämänlaadun parantamiseen ja terveyshaittojen vähentämiseen tähtäävää, haittoja vähentävää hoitoa. Hoito on integroitua hoitoa, jossa yhdistyy opioidiriippuvuuden hoidon lisäksi psykososiaalinen hoito. Hoidoissa käytetään korvaushoitolääkkeenä joko metadonia tai buprenorfiinia/naloksonia sisältäviä lääkeaineita Hoitotakuu on toteutunut kaikkien potilaiden kohdalla ja he ovat saaneet hoitotakuun puitteissa ensimmäisen käyntiajan. Osa korvaushoitoon suunnitelluista potilasta eivät kuitenkaan ole aloittaneet hoitoa potilaasta johtuvista syistä.

 

 

Taulukko 19. Päihdepsykiatrisen yksikön asiakasmäärät

 

2012

2013

2014

2015

Päihdepsykiatrian osasto A3

 

 

 

 

Yksittäisiä asiakkaita

196

178

189

203

Hoitojaksoja

247

260

241

234

Avohoitokäyntejä*

911

52

28

 

turkulaiset asiakkaat

191

164

181

191

turkulaisten hoitovuorokaudet

3 418

3 290

3 681

3304

Ulkopaikkakuntalaisten hoitojaksoja

5

1

10

10

Päihdepsykiatrian poliklinikka

 

 

 

 

Yksittäisiä asiakkaita

272

264

261

316

Poliklinikkakäyntejä

2 255

2 699

2 652

2447

turkulaiset asiakkaat

269

260

252

312

turkulaisten pkl-käynnit

2 324

2 663

2632

2420

Korvaushoitopoliklinikka

 

 

 

 

Yksittäisiä asiakkaita

147

143

162

193

turkulaiset asiakkaat

146

141

161

192

Ulkopaikkakuntalaisten hoitojaksoja

2

4

3

0

Poliklinikkakäyntejä

23 374

24 690

25 318

24374

turkulaisten poliklinikkakäynnit

 

24 641

25 290

24325

Vuoden lopussa poliklinikalla

hoidossa potilaita

94

86

108

105

Metadoni-potilaita

25

31

29

26

Suboxone-potilaita

68

67

79

79

Subutex-potilaita

1

-

0

0

* Käynnit ovat jälkipoliklinikkakäyntejä (lääkärin ja/tai hoitajan tapaaminen), ja ns. poliklinikan töitä (seulojen otto, lääkkeiden jako, puhallutus jne.), joita osasto hoitaa virka-ajan ulkopuolella.

 

 

Taulukko 20. Päihdepsykiatrisen yksikön menot (netto)

 

2012

2013

2014

2015

Päihde- ja korvaus-hoitopoliklinikat

796 188 €

887 379 €

834 560 €

969 088 €

Osasto A3

1 231 386 €

1 143 820 €

1 224 124 €

1 306 916 €

Päihdepsykiatrian yksikkö yhteensä

2 027 574 €

2 031 199 €

2 058 684 €

2 276 004 €

 

 

3.2.8TYKS:in Addiktiopoliklinikka

 

Tyksin addiktiopoliklinikalla tehdään turkulaisten opiaattiriippuvaisten potilaiden vieroitus- ja korvaushoidon arviot sekä hoidetaan raskaana olevien ja jo synnyttäneiden opiaattiriippuvaisten korvaushoidot. Lisäksi hoidetaan ne turkulaiset korvauspotilaat, joilla on somaattisia hoitojaksoja kesken VSSHP:ssä. Addiktiopoliklinikka tarjoaa myös 4 -5 käynnin interventiojaksoa somaattisessa hoidossa alkoholiperäisistä syistä oleville potilaille. Sairaanhoitaja tekee konsultaatioita somaattisille osastoille ja jatkokäynnit toteutetaan addiktiopoliklinikalla. Jatkokäyntien yhteydessä tarjotaan myös mahdollisuutta tavata lääkäri, psykologi ja sosiaalityöntekijä.

 

Turun kaupunki maksaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian tulosalueen palveluhinnaston mukaan addiktiopoliklinikan palveluista 80 – 350 € / käynti palvelusta riippuen. Hoitotakuu toteutuu, esim. korvaushoitoarviot aloitetaan alle 3 viikon kuluessa lähetteen saapumisesta. Turkulaisten korvaushoitopäätöksen saaneiden potilaiden jatkohoito tapahtuu Turun psykiatrian korvaushoitopoliklinikalla.

 

Taulukossa 21 on esitetty kaikkien addiktiopoliklinikalla hoidettujen turkulaisten potilaiden asiakastilastot vuosina 2012-2015.

 

Taulukko 21. Addiktiopoliklinikan asiakastilastot (turkulaiset asiakkaat) 2012–2015

 

2012

2013

2014

2015

Potilasmäärä

283

116

242

259

Käyntien määrä

2 847

2 990

3 324

3 689

 

 

3.2.9Terveysasemilla hoidettavat ylläpitopotilaat

 

Terveysasemilla perusterveydenhuollossa toteutetaan kuntouttavan korvaushoidon jälkeen tapahtuva opioidiriippuvaisten potilaiden jatkohoito, joka painottuu lääkehoidon toteuttamiseen. Terveysasemilla hoidettuja korvaushoitopotilaita oli vuonna 2015 yhteensä 59.

 

Taulukko 22. Perusterveydenhuollossa hoidettavat ylläpitopotilaat

 

Asiakkaiden määrä

2012

2013

2014

2015

Asiakkaiden määrä

65

60

84

59

Kustannukset

 

 

 

141 586*

*Ylläpitopotilaiden hoidon kustannukset koostuvat useasta eri tekijästä: Kustannuksia tulee mm. lääkehoidosta, hoitajien ja (lääkärien) työajan käytöstä, laboratoriotutkimuksista. Lääkekulut olivat 115 584,57 € ja hoitajapanosta on arvioitu menevän 26 000€ eli yhteensä tästä tulisi n. 141 586 €.

 

 

3.2.10Terveysneuvontapiste Milli

 

Terveysneuvontapiste Milli toimii suonensisäisesti huumeita käyttävien matalan kynnyksen neuvontapisteenä. Toiminnassa noudatetaan suomalaisen terveysneuvontapisteen periaatteita, joita ovat 1) mahdollisuus asioida nimettömänä, 2) ruiskujen ja neulojen vaihtotoiminta sekä 3) mahdollisuus osallistua tukikeskusteluihin. Toiminnan tavoitteena on ehkäistä veriteitse tarttuvien tautien leviämistä, parantaa huumeidenkäyttäjien elämänlaatua sekä tavoittaa heitä tarjoamalla heille mahdollisimman helposti lähestyttävä paikka palveluineen ja näin madaltaa myös kynnystä hoitoon hakeutumiselle.

 

Millin toiminta on osa Turun kaupungin hyvinvointitoimialaa. Millissä työskentelee yhden terveydenhoitajan lisäksi terveydenhuollon eri toimipisteiden työntekijöitä. Näiden henkilöiden palkkakustannukset eivät sisälly Millin budjettiin. 

 

Asiakaskäynnit lähtivät nousuun vuonna 2015, samoin asiakkaiden käyntimäärät. Myös ruiskuja ja neuloja vaihdettiin enemmän kuin edellisenä vuonna. Asiakkaille on tarjottu A- ja B-hepatiittirokotuksia edellisten vuosien tapaan. Rokotuskattavuus on vanhojen asiakkaiden keskuudessa ollut erinomainen ja myös uusia asiakkaita on saatu hyvin rokotettua. Verinäytteitä otetaan säännöllisesti.

 

Millissä jaetaan kondomeja ja liukuvoidetta. Lisäksi lääkäri on tavoitettavissa 1,5 tuntia viikossa keskittyen pääasiassa raskaudenehkäisyasioihin. Tämä on mahdollistanut myös ehkäisykapseleiden asentamisen sitä haluaville.

 

Taulukossa 23 on esitetty Millin asiakastilastot vuosilta 2012–2015.

 

   Taulukko 23. Millin asiakastilastot 2012–2015.

 

2012

2013

2014

2015

Asiakaskäyntejä yht.

8 539

5 952

5 861

6018

Ulkokuntalaisten käyntejä

1 135

969

1 008

1145

Turkulaisten käyntejä

7 404

4 983

4 853

4873

Eri asiakkaita yht.

1 019

881

859

1095

Turkulaisia asiakkaita

744

640

564

766

Jaetut ruiskut (kpl)

337 974

435 942

471 111

538 439

Jaetut neulat (kpl)

431 208

547 946

632 102

743 024

Hiv- näytteiden määrä

108, kaikki negatiivisia

65, kaikki negatiivisia

84, kaikki negatiivisia

58, kaikki negatiivisia

Asiakkaiden sukupuolijakauma

70 % miehiä

70 % miehiä

68,5 % miehiä

68,0 % miehiä

Kävijöiden keski-ikä

31,4 vuotta

32,9 vuotta

33,5 vuotta

34,5 vuotta

Menot

59 000 €

73 303 €

76 244 €

128 232€

 

 

3.2.11 Sirkkalan päiväkeskus

 

Sirkkalan päiväkeskus Turun hyvinvointitoimialan alainen päihdeongelmaisten päivätoimintakeskus. Palvelu on suunnattu turkulaisille päihdeongelmaisille ja asunnottomille henkilöille. Sirkkalan päiväkeskuksen palveluihin kuuluu päivätoiminnan lisäksi päihdehuollon tukiasunto-ohjaustoimintaa

 

Päiväkeskuksessa voi käydä suihkussa ja pesettää pienen määrän vaatepyykkiä. Lisäksi aikaa voi viettää lehtien, tv:n tai pelien parissa. Asiakkailla on mahdollisuus myös maksuttomaan ruokaluun arkisin klo 11 - 12. Henkilökunta auttaa viranomaisasioiden hoitamisessa, asumiseen liittyvissä kysymyksissä ja on mukana tukemassa ja motivoimassa asiakkaita päihteiden käytön vähentämispyrkimyksissä. Asiakas voi asioida päihtyneenä, mutta päiväkeskus edellyttää asiallista ja muita kävijöitä kunnioittavaa käyttäytymistä.

 

Taulukko 24. Sirkkalan päiväkeskuksen tilastot 2012-2015.

 

2012

2013

2014

2015

Asiakkaita

228

350

639

613

Asiakaskäyntejä

10 861

14 622

17 104

17 460

Kustannukset

190 055 €

210 180 €

195 012 €

192 397 €

 

 

 

 

 

 

3.2.12Päihdeongelmaisten kuntoutumishoito

 

Kuntoutumishoito on tarkoitettu avohoitoa tukevaksi hoitojaksoksi päihdeongelmaisille, joille avohuollon palvelut eivät ole riittäviä tai tarkoituksenmukaisia. Turun hyvinvointitoimiala hankkii kaikki päihdeongelmaisten kuntoutumishoidot ostopalveluna kilpailutetuilta palveluntuottajilta.

 

Taulukossa 25 on esitetty Kuntoutumishoitopaikkojen asiakkaat, hoitopäivät ja ostopalvelun kustannukset vuosina 2010-2015. Taulukossa 26 on esitetty asiakkaiden ja hoitopäivien lukumäärä hoitopaikoittain vuodelta 2015.

 

Taulukko 25. Kuntoutumishoitopaikkojen asiakkaat ja hoitopäivät

 

2012

2013

2014

2015

Asiakkaita

88

95

56

80

Hoitopäiviä

5 764

6 887

3 423

5117

Kustannukset

891 216

972 684 €

547 795 €

762 199 €

 

Taulukko 26. Turkulaisten asiakkaiden lukumäärä ja hoitopäivien lukumäärä eri päihdekuntoutusyksiköissä vuonna 2015.

 

Asiakkaiden lkm

Hoitopäivien lkm

A-klin. Anjalansalon kuntoutumiskeskus

6

365

A-klin. Järvenpään sosiaalisairaala

14

692

Kalliolan klinikat

4

120

Kankaanpään a-koti

34

2438

Marjalinna Oy

2

153

Mikkeli-yhteisö

8

477

Sanaskoti

1

181

Silta-Valmennus

4

168

Terapiatehdas Oy

8

332

Villa Hockey

2

191

Yhteensä

83

5117

 

 

 

Eri asiakkaita

80

5117

 

 

 

 

3.2.13 Päihdeongelmaisten asumispalvelut

 

Turun hyvinvointitoimialan asumis- ja päihdepalveluiden sosiaalityön yksikkö tarjoaa asunnottomille ohjausta ja neuvontaa asunnottomuuteen liittyvissä ongelmissa. Yksikössä arvioidaan asiakkaalle soveltuvia asumispalveluja ja annetaan toimeentulotukeen ja päihdehuoltoon liittyviä palveluita. Asunnottomille päihdeongelmaisille turkulaisille on tarjolla tilapäisasumista, tuettua asumista ja palveluasumissa kaupungin omissa ja ostopalveluyksiköissä.

 

Vuonna 2015 asumispalveluissa tapahtui muutoksia kun Niuskalan hoitokoti ja Paattisten huoltokoti yhdistyivät Orikedon palvelukeskukseksi.

 

Sillankorva

 

Sillankorva on asuntoa vaille oleville turkulaisille päihdeongelmaisille tarkoitettu väliaikainen majoituspaikka. Sillankorva tarjoaa asunnottomalle turkulaiselle akuutin majoituksen ja ruoan, kun sitä ei ole muualta mahdollista saada. Sillankorvaan voi tulla myös päihtyneenä. Päihtyneiden osasto on avoinna iltapäivästä klo 13 seuraavaan aamuun klo 10. Paikkaa voi tiedustella suoraan Sillankorvasta.

 

Sillankorvan palvelun tavoitteena on antaa päihdekuntoutujalle hänen tarvitsemaansa perushoitoa. Asumiskokeilujen tavoitteena on selvittää yhdessä asiakkaan kanssa hänen tarvitsemansa asumispalvelut ja ohjata tarvittaessa muuhun hoitoon.

 

Taulukossa 27 on esitetty Sillankorvan asiakastilastot vuosina 2012–2015.

 

 

Taulukko 27. Sillankorvan tilastot vuosina 2012–2015

 

2012

2013

2014

2015

Hoitopaikkoja

36

36

36

36

Asiakkaiden määrä

211

230

249

229

Hoitopäivien määrä

6 675

7 414

8 523

7180

Käyttöaste

 

 

 

 

päihteellinen osasto

 

 

 

82,6 %

…päihteetön osasto

 

 

 

65,0 %

Kustannukset

613 251 €

809 117 €

793 919 €

760 623 €

 

 

 

Tuettu asuminen

 

Turun päihdehuollon asumispalvelujen rakennetta on kehitetty itsenäistä asumista painottavaan suuntaan valtakunnallista linjausta noudattaen. Asumispalvelujen painopistettä on siirretty palveluasumista tuetun asumisen suuntaan ja ympärivuorokautisen palveluasumisen tarve on vähentynyt. Tuetun asumisen palveluita on kehitetty TALK-hankkeessa ja tämän jälkeen vuoden 2012 alusta toiminta vakiinnutettiin osaksi hyvinvointitoimialan omaa toimintaa.

 

Tuetussa asumisessa päihdeongelmainen asuu ns. tukiasunnossa, johon hän saa oman sosiaalityöntekijänsä ja ohjaajan tuen. Tukiasunnossa asuminen edellyttää asiakkaalta lähes itsenäistä selviytymistä arjessa. Tuen tarvetta arvioidaan yhdessä asiakkaan kanssa säännöllisin väliajoin ja tuen määrä voi vaihdella eri asiakkaiden kohdalla. Tukiasunnot ovat kaupungin vuokra-asuntoja, joihin hyvinvointitoimiala osoittaa asukkaat. Vuokrasopimukset tehdään kiinteistöyhtiön ja asukkaan välillä määräajaksi.

 

Tuetun asumisen palveluja on Turussa tarjolla useamman asunnon tukiasuntoyksiköissä ja erillisissä yksittäisissä tukiasunnoissa (hajautetuissa tukiasunnoissa). Tukiasumisessa sovelletaan pääsääntöisesti määräaikaista huoneenvuokralain mukaista vuokrasopimusta.

 

Päihdehuollon tukiasuntoyksilöt sijaitsevat kolmessa erillisessä tukiasuntoyksikössä eli Liekakadulla (28 asuntoa), Paavinkadulla (23 asuntoa) ja Vähä-Heikkiläntiellä (11 asuntoa). Yhteensä asuntoja on 62. Liekakadun tukiasuntojen asukkaiden tukeminen ja ohjaus on kytketty Orikedon palvelukeskuksen toimintaan. Paavinkadun tukiasuntoyksikön asukkaiden ohjaamisesta vastaa Sillankorvan ensisuoja Vähä-Heikkiläntiellä asuvien päihdeongelmaisten tukemisesta vastaa Sirkkalan päiväkeskus. Asumispäiviä tukiasunnoissa oli vuonna 2014 20411.

 

Tukiasuntoyksiköiden lisäksi Turussa on ns. hajautettuja tukiasuntoja, eli yksittäisiä vuokra-asuntoja, jotka on varattu päihdeongelmaisten tukiasunnoiksi. Yksittäisten tukiasuntojen määrällinen kiintiö on 60. Asunnot on irrotettu tukiasuntotoiminnan käyttöön TVT Asunnot Oy:n normaalista vuokra-asuntokannasta. Kun tukiasuminen päättyy joko onnistuneesti, eli asuminen muuttuu normaaliksi vuokra-asumiseksi tai asumista ei voida jatkaa häiriöiden tms. syiden vuoksi, TVT Asunnot Oy tarjoaa tukiasuntokäyttöön korvaavan asunnon aiemman tilalle. Näin asuntojen määrä säilyy ennallaan.

 

Ohjaajien palkkamenot sekä päihdehuollon tukiasuntoyksiköissä että hajautetuissa, yksittäisissä tukiasunnoissa sisältyvät päihdehuollon omien toimintayksiköiden palkkamenoihin.

 

Taulukossa 28 on esitetty Turun omien tukiasuntojen asiakasmäärät, asumisvuorokausien määrä ja kustannukset vuosina 2012-2015.

 

 

Taulukko 28. Turun omien tukiasuntojen tilastot 2012-2015

 

2012

2013

2014

2015

Asiakkaita

117

155

103

144

Asumisvuorokausia

42 455

40 630

39 272

38 086

Kustannukset

184 741

199 337

201 130

197 691

 

Omien tukiasuntojen lisäksi Turku ostaa tukiasuntopalvelua kilpailutetuilta palveluntuottajilta. Taulukossa 29 on esitetty ostopalveluna hankittujen tukiasuntojen asiakasmäärät, asumisvuorokausien määrä ja kustannukset vuosina 2013-2015

 

Taulukko 29. Ostopalveluna hankittujen tukiasuntojen tilastot 2012-2015

 

2012

2013

2014

2015

Asiakkaita

52

44

49

42

Asumisvuorokausia

12 242

12 266

11 527

10 747

Kustannukset

382 937

312 571

306 276

369 115

 

 

Palveluasuminen ja tehostettu palveluasuminen: Orikedon palvelukeskus ja ostopalvelut

 

Vuonna 2015 Turun hyvinvointitoimialan omat päihdehuollon laitokset yhdistyivät: työikäisille tarkoitettu Niuskalan hoitokoti ja ikääntyneille tarkoitettu Paattisten huoltokoti yhdistyivät Orikedon palvelukeskukseksi 1.8.2015 alkaen.

 

Orikedon palvelukeskus tarjoaa sekä tavallista palveluasumista että tehostettua palveluasumista turkulaisille päihdekuntoutujille. Ryhmäkodit tarjoavat sekä lyhyt- että pitkäaikaista palveluasumista. Palvelukeskuksessa on kolme ryhmäkotia: työikäisten palveluasumisen ryhmäkoti, ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen ryhmäkoti ja ikääntyneiden tavallisen palveluasumisen ryhmäkoti. Orikedon asiakkaiden kanssa tehdään pääsääntöisesti määräaikainen huoneenvuokralain mukainen vuokrasopimus. Asiakas maksaa palvelukeskuksessa asuessaan itse ateriansa ja vuokransa.

 

Taulukossa 30 on esitetty Niuskalan, Paattisten ja Orikedon yksiköiden asukasmäärät ja hoitovuorokausien määrät vuosina 2012-2015.

 

 

Taulukko 30. Orikedon, Niuskalan ja Paattisten asiakastilastot 2012-2015.

 

2012

2013

2014

2015

Orikedon palvelukeskus

 

 

 

 

Asukkaita

 

 

 

93

Hoitopäiviä

 

 

 

10298

Niuskalan hoitokoti

 

 

 

 

Asukkaita

96

118

80

53

Hoitopäiviä

10 591

10 924

7 467

9860

Paattisten huoltokoti

 

 

 

 

Asukkaita

61

55

59

54

Hoitopäiviä

16 511

16 569

17 142

9706

Kaikki yhteensä

 

 

 

 

Asukkaita

368

403

388

200

Hoitopäiviä

33 777

34 907

33 132

29 864

Kustannukset yhteensä

2 027 947

2 165 097

2 584 785

1 729 553

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taulukossa 31 on eritelty hyvinvointitoimialan itse tuottaman palveluasumiseen ja tehostetun palveluasumisen asiakkaat ja asumisvuorokaudet.

 

Taulukko 31. Oman toiminnan palveluasumisen ja tehostetun palveluasumisen asiakkaat ja asumisvuorokaudet 2012-2015

 

2012

2013

2014

2015

Palveluasuminen

 

 

 

 

asiakkaita

157

173

139

106

asumisvuorokausia

27 102

27 493

24 609

11 269

kustannukset

1 493 763

1 854 346

1 721 067

778 299

 

 

 

 

 

Tehostettu palveluasuminen

 

 

 

 

asiakkaita

-

-

-

54

asumisvuorokausia

-

-

-

12 775

kustannukset

 

 

 

951 254

 

 

 

 

 

Yhteensä

 

 

 

 

asukkaita

157

173

139

160

asumisvuorokausia

27 102

27 493

24 609

24 044

kustannukset

1 493 763

1 854 346

1 721 067

1 729 553

 

 

Orikedon palvelukeskuksen lisäksi Turun hyvinvointitoimiala hankkii palveluasumista ja tehostettua palveluasumista kilpailutetuilta palveluntuottajilta. Taulukossa 32on esitetty päihdehuollon ostettujen asumispalveluiden tilastot vuosina 2012–2015. Taulukossa 33 on esitetty ostopalveluiden tilastot palveluntuottajien mukaan vuonna 2015.

 

 

Taulukko 32. Päihdehuollon ostetut asumispalvelut vuonna 2012–2015

 

2012

2013

2014

2015

 

 

 

 

 

Palveluasuminen

 

 

 

 

asiakkaita

65

34

48

49

asumisvuorokausia

10 737

9 737

11 839

12 139

kustannukset

613 643

558 046

612 553

738 231

 

 

 

 

 

Tehostettu palveluasuminen

 

 

 

 

asiakkaita

28

32

41

32

asumisvuorokausia

7 903

10 318

11 434

10 248

kustannukset

726 171

850 886

782 706

943 295

 

 

 

 

 

Yhteensä

 

 

 

 

asiakkaita

93

66

89

81

asumisvuorokausia

18 640

20 055

23 273

22 387

kustannukset

1 342 814

1 408 932

1 395 259

1 681 526

 

 


 

 

Taulukko 33. Turkulaisten asiakkaiden lukumäärä ja hoitopäivien lukumäärä ostopalveluna hankituissa asumispalveluyksiköissä laitoksittain vuonna 2015

 

Asiakkaiden lkm

Hoitopäivien

lkm

Päihdehuollon palveluasuminen

49

8233

Mainio Vire Oy/Ykköskoti Artukainen

31

6097

Pelastusarmeijan Turun hoitokoti

19

1041

Ratamo-koti Oy

3

1095

Päihdehuollon tehostettu palveluasuminen

32

14154

Hoitokoti Matinkartano

14

4775

Hoitokoti Setälänpiha Oy

2

730

Mainio Vire Oy/Ykköskoti Artukainen

9

2549

Pelastusarmeijan Turun hoitokoti

3

4947

Ratamo-koti Oy

5

1153

Päihdehuollon tuettu asuminen

42

10747

Kotisairaala Luotsi Oy

3

909

Mainio Vire Oy

17

5231

Ratamo-koti Oy

16

4077

Silta-Valmennus

1

61

suorahankinta (muut)

1

61

Turvatupa r.y/Pääskylä

2

58

Silta-Valmennus

2

350

Kaikki yhteensä

120

33134

 

 

 

 

3.3Päihdepalvelut raskaanaoleville ja päihdeäideille

 

3.3.1 HAL (huumeet, alkoholi, lääkkeet) – poliklinikka

 

Tyksin HAL-poliklinikalla hoidetaan turkulaisia päihderiippuvaisia odottavia ja vastasynnyttäneitä äitejä. Kaikki Turun äitiysneuvolassa todetut päihteiden riskikäyttäjät saavat lähetteen HAL- poliklinikalle, jossa tehdään psykiatrisen sairaanhoitajan ja sosiaalityöntekijän haastattelut ja erikoislääkäritutkimus. Asiakaskäyntien määrä vaihtelee käytetyn päihteen mukaan. Pääsääntöisesti potilas käy erikoislääkärillä 1-3 kertaa. HAL--työryhmä tapaa äitiä myös verkostotapaamisissa. HAL-poliklinikka ohjaa päihderiippuvaiset äidit hoitoon Tyksin addiktiopoliklinikalle.

 

 

3.3.2Ensikoti Pinja

 

Ensikoti Pinja on Turun ensi- ja turvakoti ry:n ylläpitämä raskaana oleville naisille ja vauvaperheille ympärivuorokautista palvelua tarjoava kuntoutusyksikkö. Kuntoutus koostuu samanaikaisesta päihdekuntoutuksesta, vanhemmuuden tukemisesta sekä varhaisen vuorovaikutuksen hoidosta. Kohderyhmänä ovat päihteitä käyttävät raskaana olevat naiset sekä vauvaperheet.

 

Toiminnan tavoitteena on:

sikiövaurioiden ehkäisy tai minimoiminen

toimivan ja vauvan tervettä kehitystä tukevan vuorovaikutuksen syntyminen äidin ja vauvan välille arkielämän taitojen hallinnan lisääntyminen niin, että äiti selviää ilman päihteitä vauvan kanssa kotoutumisen jälkeen.

Kuntoutuksen viitekehyksenä on kiintymyssuhdeteoria, objektisuhdeteoria ja sen menetelminä on mm. reflektiivinen työote, yhteisökuntoutus, omahoitajatyöskentely, verkostotyö, toiminnallisuus, motivoiva haastattelu, valokuvaterapeuttinen työskentely, vuorovaikutuksen video-ohjaus sekä ratkaisukeskeisyys. Päihteettömyyden tukena ovat valvotut huumeseulat ja alkometripuhallutukset.

 

Kuntoutukseen tarvitaan lähettäjäkunnan maksusitoumus, mutta raskaana olevien naisten kuntoutuksen ensimmäiset kolme kuukautta ovat kunnille ilmaisia Raha-automaattiyhdistyksen tuella. Pinjan henkilöstörakenne on seuraava: 1 yksikön vastaava, 1 sosiaalityöntekijä, erityistyöntekijä, 8 ohjaajaa, joilla on joko sosiaali- tai terveydenhuollon vähintään opistotasoinen koulutus.

 

Taulukossa 34 on esitetty Pinjan asiakastilastot vuosina 2012-2015 kaikkien asiakkaiden ostalta. Pinjassa oli 2015 yhteensä 8 turkulaista perhettä, joista 3 yksinhuoltajaperheitä, muissa molemmat vanhemmat mukana kuntoutuksessa

 

Taulukko 34. Ensikoti Pinjan asiakastilastot 2012-2015

 

2012

2013

2014

2015

Asiakkaiden määrä

 

 

 

 

 

 

11 perhettä

11 äitiä

1 isä

4 raskaana

olevaa

11 lasta

11 perhettä

11 äitiä

5 isää

4 raskaana olevaa

9 lasta

 

8 perhettä

8 äitiä

3 isää

5 raskaana olevaa

9 lasta

 

8 perhettä

8 äitiä

5 isää

2 raskaana olevaa

9 lasta.

 

Hoitopäiviä

3526

4135

4273

4263

Turkulaisten asiakkaiden määrä

 

 

 

5 äitiä

5 lasta

 

 

6 äitiä

2 isää

5 lasta

 

5 äitiä

2 isää

5 lasta

 

3 äitiä

3 vauvaa

 

 

Hoitopäiviä

1624

1448

2522

999

Kuntoutusjaksojen keskimääräinen pituus

 

9,1 kk

 

8,8 kk

 

9,9 kk

9,8 kk

 

 

..3Avopalveluyksikkö Olivia

 

Avopalveluyksikkö Olivia tarjoaa vauvalähtöistä päihdekuntoutusta päihteitä käyttäville raskaana oleville naisille ja alle 3-vuotiaiden lasten perheille. Toiminnan tavoitteina ovat 1) toimivan vuorovaikutuksen vahvistaminen vanhemman ja vauvan välillä sekä vauvaikäisen lapsen terveen kehityksen edistäminen 2) päihteettömyyden tukeminen jo raskausaikana sikiövaurioiden ehkäisemiseksi sekä vanhempien päihdekuntoutus 3) psyykkisen, fyysisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tukeminen yhteistyössä muiden hoito-/viranomaistahojen ja mahdollisen lähiverkoston kanssa. Kuntoutukseen tarvitaan kunnan sosiaalitoimelta maksusitoumus. Kuntoutus alkaa noin kuukauden mittaisella arviointijaksolla, jolloin tutustutaan ja kartoitetaan kuntoutuksen tarve.

 

Kuntoutus rakentuu arviointi- ja kuntoutusjaksosta sekä seurannasta, joka päättää suunnitelmallisesti ja sovitusti kuntoutuksen. Kuntoutusjakso sisältää kahdesta kolmeen viikkokäyntiä omaohjaajatapaamisena, koti- ja ryhmäkäyntinä. Kuntoutuksen kokonaisuus suunnitellaan yhdessä asiakkaan, lastensuojelun sosiaalityöntekijän sekä muiden hoitavien tahojen kanssa. Tavoitteiden toteutumista seurataan säännöllisesti asiakkaan ja toimijoiden kanssa verkostokokouksissa 2 – 3 kuukauden välein. Asiakkuutta voidaan jatkaa siihen saakka, kunnes lapsi täyttää 3 vuotta ja tarpeen mukaan pitempäänkin. Jatkohoito ja tukitoimet suunnitellaan sekä sovitaan yhdessä asiakkaan ja hänen verkostonsa kanssa kuntoutuksen päättyessä.

 

Päihdekuntoutuksen menetelminä ovat yhteisökuntoutus, maohjaajasuhteessa tapahtuva työskentely, elämänjana-ja minätila-työskentely, valokuvaterapeuttinen työskentely, yhteisö- ja tunneryhmät kerran viikossa, omaohjaajakeskustelut, valokuvaterapeuttinen työskentely sekä keholliset hoidot ja valvotut huumeseulat sekä alkometripuhallutukset. Lisäksi toiminnalliset menetelmät kuten retket kuuluvat kuntoutukseen. Oliviassa työskentelee yksikön vastaava / sosiaalityöntekijä ja 6 ohjaajaa, joilla on joko sosiaali- tai terveydenhuollon vähintään opistotasoinen koulutus.

 

Taulukossa 35 on esitetty Olivian kaikkien asiakkaiden asiakastilastot. Turkulaisia asiakkaita oli OIiviassa vuonna 2015 yhteensä  23,joista naisia 18 ja miehiä 5.

 

 

 

 

 

 

Taulukko 35. Avopalveluyksikkö Olivian asiakastilastot 2012-2015

 

 

2012

 

2013

 

2014

2015

Asiakkaiden määrä

18 äitiä

5 isää

23 lasta

13 äitiä

3 isää

16 lasta

12 äitiä

4 isää

13 lasta

19 äitiä

7   isää

20 lasta

Turkulaisten asiakkaiden määrä

 

 

 

18 äitiä

5 lasta

Kuntoutusjaksojen määrä

21 kpl

19 kpl

17 kpl

31 kpl

 

 


4Yhteenveto

 

Vuosi 2015 toi muutamia merkittäviä muutoksia Turun päihdepalveluihin: yhteispäivystyksen mielenterveys- ja päihdeyksikkö aloitti toimintansa ja päihdehuollon asumispalveluyksiköt yhdistyivät Orikedon palvelukeskukseksi.

 

Turkulaisten päihteidenkäytössä vuonna 2015 näkyivät aikuisten humalahakuinen, runsas alkoholinkäyttö sekä nuorten ja nuorten aikuisten lisääntynyt kannabiksen käyttö. Tupakointi sen sijaan on vähentynyt entisestään. Myös nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt. Kannabiksenkäyttöön nuoret suhtautuvat sallivasti, mikä saattaa tulevina vuosina näkyä myös lisääntyneinä kokeiluina ja säännöllisenä käyttönä.

 

Turun kaupungin tuottaa sekä tuottaa itse että hankkii ostopalveluina päihdepalveluita. Päihdehuollon asumispalvelut aiheuttavat Turussa suurimmat päihdehuollon kustannukset. Asumispalveluissa onkin tehty rakenteellisia muutoksia kustannusten nousun hillitsemiseksi: yhä suurempi osa päihdekuntoutujista pyritään asuttamaan itsenäiseen asumiseen erilaisten tukimuotojen avulla, jotta laitospalveluiden määrää saataisiin vähennettyä.

 

Pitkien laitoskuntoutushoitojen osuus Turun päihdehoidoissa on vähentynyt, sen sijaan katkaisuhoidon asiakasmäärä ja samalla kustannukset kasvavat. Sekä valtakunnalliset suositukset että Turun kaupungin tavoitteet painottavat päihdeongelmien hoitamista mahdollisimman varhaisessa vaiheessa peruspalveluissa. Turun hyvinvointitoimialan hallinnoimassa Kaste-rahoitteisessa Parempia palveluita riskiryhmille hankkeessa onkin kehitetty päihde- ja mielenterveysongelmaisten asiakkaiden hoitoa osana terveysasemien toimintaa. Tavoitteena on luoda yhtenäisiä, asiakaslähtöisiä hoito- ja palveluketjuja, joiden avulla asiakas saa tarvitsemansa palvelukokonaisuuden.

 

Taulukko 35. Turun päihdepalveluiden kustannuksia vuosina 2010-2015, €.

 

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Ehkäisevä päihdetyö*)

273 645

314 667

333 805

287 677

193 927

157 147

Nuorten selviämisasema**)

82 826

84 591

81 515

71 774

73 462

37 903

Lasten ja nuorten nuorisopoliklinikka

112 000

104 500

109 800

109 654

112 615

118 655

A-klinikka ja Nuorisoasema yhteensä

1 195 902

1 283 531

 

 

 

 

A-klinikka

 

 

867 432

911 800

809 952

834 200

Nuorisoasema

 

 

379 504

399 000

404 862

415 400

Katkaisuhoitoasema

832 404

1 165 784

959 993

1 032 000

1 173 000

1 352 769

Selviämisasema

 

 

 

66 600

179 170

170 090

Päihdepsykiatrian yksikkö

2 000 514

1 979 301

2 027 574

2 031 199

2 058 684

2 276 004

Kuntoutumishoidot

525 782

945 772

891 216

972 684

547 795

762 199

Päihdehuollon asumispalvelut

4 322 327

4 367 727

3 937 506

4 481 105

4 296 111

4 738 508

Sirkkalan päiväkeskus

179 312

192 359

190 055

210 180

195 012

192 397

Milli***)

79 000

79 000

59 000

73 303

76 244

128 232

Yhteensä

9 605 722

10 519 243

9 839 412

10 648 989

10 122 848

11 185 519

*) Sisältää ehkäisevän päihdetyön suunnittelijan ja terveysohjaajan palkkakulut, ehkäisevän päihdetyön hankkeet sekä ehkäisevän päihdetyön järjestöjen avustukset. Vuonna 2015 terveysohjaajan vakanssi oli suurimman osan vuotta täyttämättä.

**) Nuorten selviämisaseman kuluihin on sisällytetty Millin erikoissairaanhoitajan palkkakulut vuosina 2010-2014.

***) Millin erikoissairaanhoitajan palkkakulut on sisällytetty Millin kustannuksiin vasta vuodesta 2015.

 

Taulukossa 35 on esitetty Turun päihdepalvelujen kustannukset vuosina 2010–2015. Eri vuosien kustannukset eivät kuitenkaan ole täysin vertailukelpoisia, sillä Turun kaupungin päihdehuollon raportoinnin periaatteita täsmennettiin vasta vuonna 2013 vastaamaan paremmin erityisesti Kuuden suurimman kaupungin eli Kuusikko-kuntien päihdehuollon palveluiden ja kustannusten vertailuraportin kriteerejä. Vuoden 2013, 2014 ja 2015 luvut ovat nettomenoja, joihin on vyörytetty mm. sisäiset vuokrat, it-kulut, kuel- ja varhemaksut sekä hallintokulut.

 

Kuviossa 10 on esitetty vuoden 2015 päihdepalvelujen kustannusten prosentuaaliset osuudet. Ehkäisevän työn ja nuoriin kohdistuvan työn kustannukset ovat edelleen murto-osa siitä, mitä aikuisten palvelut ja kuntoutus- ja asumispalvelut tulevat maksamaan. Terveysasemilla tehtävän päihdetyön kustannuksia ei ole toistaiseksi pystytty erottamaan omaksi kohdakseen.

 

 

Kuvio 10. Päihdepalvelujen kustannusten prosentuaaliset osuudet vuonna 2015.

Excel-taulukko

 

 

 

 

Kuviossa 11 on esitetty päihdepalveluiden kustannusten kehitystä vuosina 2008 – 2015. Kustannuksissa ei ole tapahtunut dramaattisia muutoksia. Päihdehuollon kokonaismenot ovat olleet noin 9,5–11 miljoonaa euroa vuodessa. Päihdehuollon asumispalvelut vievät kokonaissummasta noin 40 – 45 prosenttia. Turun kaupungin oman toiminnan ja ostopalveluina hankittujen palveluiden osuudet vaihtelevat vuosittain. Vuonna 2015 päihdehuollon asumispalvelut aiheuttivat 42 prosenttia päihdehuollon kustannuksista, oman toiminnan kustannukset olivat noin 2,7 miljoonaa euroa, ostopalveluiden noin 2 miljoonaa euroa.


 

 

Kuvio 11. Turun päihdehuollon kustannusten muutokset 2008-2015.

Excel-taulukko

 

 

Päihdepalveluiden asiakasmäärissä ja käyntimäärissä ei tapahtunut suuria muutoksia vuonna 2015. A-klinikan kävijämäärät ovat hitaasti laskeneet vuodesta 2011. Samaan aikaan Millin ja Sirkkalan päiväkeskuksen asiakasmäärät ovat kasvaneet.

 

Asumispalveluiden asiakasmäärät ovat selvästi pienentyneet ostopalveluna hankituissa asumispalveluissa. Omissa asumispalveluissa asiakkaita on ollut noin 500 henkeä vuosina 2008-2015, ostopalveluissa asiakasmäärä on laskenut vuoden 2009 jälkeen reilusta 300 hengestä noin 120 henkeen vuodessa. Samalla ostopalvelujen asumisvuorokausien määrä on laskenut noin 10.000 vuorokautta vuodessa. Tästä huolimatta ostopalvelujen kustannukset ovat kuitenkin nousseet. Nousu selittyy tehostetun palveluasumisen ostopalvelujen osuuden kasvulla.

 

Vuonna 2014 selvitettiin yksityiskohtaisesti turkulaisten päihdeasiakkaiden kokonaismäärä. Kaiken kaikkiaan Turun päihdepalveluissa oli asiakkaana 1807 henkilöä. Lisäksi voidaan arvioida, että Turussa on tuhansia päihderiippuvaisia, jotka eivät ole hoidon piirissä. Alkoholiriippuvaisia arvioidaan olevan noin 5-10 % väestöstä, mikä Turussa tarkoittaisi 9.000 – 18.000 henkilöä.

 

Tulevia haasteita Turun päihdepalveluissa ovatkin aikuisväestön ja ikääntyvän väestön alkoholihaittojen ehkäisy ja alkoholin riski- ja ongelmakäyttäjien saaminen hoidon piiriin. Alkoholilakiin kaavaillut uudistukset ja normien purku saattavat vaikuttaa alkoholin kulutuksen lisääntymisenä. Lakimuutokset lisäävät selkeästi tarvetta alkoholimyynnin ikärajojen omavalvonnan tehostamiseen. Yhteistyö Pakka-toiminnassa ja terveydenhuollon mini-interventio ovat valtakunnallisia, tutkittuja keinoja haittojen vähentämiseen.

 

Nuorten kannabismyönteisyys ja kannabiksen käytön lisääntyminen ovat ehkäisevän työn haasteena niin Turussa kuin laajemmin koko Suomessa. Erityisiä toimia tarvittaisiin toisen asteen oppilaitoksissa ja erityisesti ammattikouluissa.

 

Uusi, kasvava ilmiö on lasten ja nuorten digitaalinen pelaaminen ja netin käyttö. Niin lasten ja nuorten koulutehtävät kuin vapaa-ajan harrastukset ovat enenevissä määrin siirtymässä nettiin, älypuhelimien ja digilaitteiden pariin. Tämä sinänsä positiivinen ilmiö saattaa aiheuttaa myös haittoja, mikäli digilaitteiden käyttöä ei tauoteta tai käyttö aiheuttaa riippuvuusoireita. Turun koulu- ja opiskeluterveydenhuolto ovatkin yhteistyökumppaneineen havahtumassa haittojen varhaiseen tunnistamiseen ja hoidon kehittämiseen.

 

Turun mielenterveyspalvelut ovat siirtymässä vuonna 2016 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin. Tämä tarkoittaa muutoksia päihdepsykiatrian yksikössä ja mahdollisesti myös päihde- ja asumispalveluiden organisoinnissa. Vielä isompi muutos on edessä siirryttäessä sote-uudistuksen tuomaan maakunnalliseen malliin. Turun päihdeohjelman tavoitteet luovat erinomaisen pohjan palveluiden kehittämiselle ja painopisteen siirtämiselle korjaavista erityispalveluista ehkäiseviin lähipalveluihin ja terveyden edistämiseen.

 


Lähteet:

 

 

 

Alkoholijuomien kulutus 2015. Suomen virallinen tilasto, Alkoholijuomien kulutus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tilastoraportti 5/2016.

 

Hakkarainen, P., Karjalainen, K., Ojajärvi, A., Salasuo, M. (2015). Huumausaineiden ja kuntodopingin käyttö ja niitä koskevat mielipiteet Suomessa vuonna 2014. Yhteiskuntapolitiikka 80 (4): 319–333.

 

Helldán, Anni; Helakorpi, Satu 2015. Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys, kevät 2014. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Raportti: 2015 /006.

 

Jääskeläinen, M. (2012). Päihdehaittakustannuslaskennan menetelmät – Esimerkkinä vuoden 2010 päihdehaittakustannuslaskenta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Luokitukset, termistöt ja tilasto-ohjeet 5/2012.

 

Kaikkonen R, Murto J, Pentala O, Koskela T, Virtala E, Härkänen T, Koskenniemi T, Ahonen J, Vartiainen E & Koskinen S. Alueellisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen perustulokset 2010-2014. Verkkojulkaisu: www.thl.fi/ath

 

Kouluterveyskysely 2013. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Verkkojulkaisu: https://www.thl.fi/fi/tutkimus-ja-asiantuntijatyo/vaestotutkimukset/kouluterveyskysely

 

Kuussaari, K., Ronkainen, J.–E., Partanen, A., Kaukonen, O., Vorma, H. 2012. Kun-

toutuksesta katkaisuun. Päihdetapauslaskenta palvelujärjestelmän kuvaajana. Yh-

teiskuntapolitiikka 77 (6/2012).

 

Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä 523/2015. Finlex.

Internet-linkki: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150523

 

Nuorten terveystapatutkimus 2015. Nuorten tupakkatuotteiden ja päihteiden käyttö - 1977-2015. Sosiaali- ja terveysministeriö. Raportteja ja muistioita (STM): 2015:31.

 

Salonen, Anne; Raisamo, Susanna (2015). Suomalaisten rahapelaaminen 2015 - Rahapelaaminen, rahapeliongelmat ja rahapelaamiseen liittyvät asenteet ja mielipiteet 15-74-vuotiailla. THL 2015 / 016.

 

Mielenterveys- ja päihdesuunnitelma - Ehdotukset mielenterveys- ja päihdetyön kehittämiseksi vuoteen 2015. Julkaisuja (STM): 2012:24

 

Päihdehaittakustannukset 2010. Tilastoraportti 11/2012, 24.5.2012. THL.

 

Päihdehuoltolaki. www.finlex.fi

 

Päihdetilastollinen vuosikirja 2015. Suomen virallinen tilasto. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Sosiaaliturva 2015.

 

Thomas Karlsson, Elina Kotovirta, Christoffer Tigerstedt, Katariina Warpenius (toim.) 2013. Alkoholi Suomessa. Kulutus, haitat ja politiikkatoimet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Raportti 13/2013

 

Turun kaupungin turvallisuussuunnitelma 2014-2016. Internet-linkki: http://ah.turku.fi/kh/2014/0331007x/Images/1305050.pdf

 

Turun mielenterveys- ja päihdeohjelma 2011-2015. Internet-linkki:

http://ah.turku.fi/perla/2011/0119001x/Images/1023126.pdf

 

Tilasto- ja indikaattoripankki Sotkanet.fi © Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2005–2016

 

Vanhatalo J, P. Mäkelä & A. Vehtari 2010. Alkoholikuolleisuuden alueelliset erot Suomessa 2000-luvun alussa. Yhteiskuntapolitiikka 75 (2010):3.

 

Valtiovarainministeriö 2012. Peruspalveluien tila–raportti 2012. Juvenes Print

Tampereen Yliopistopaino Oy, 2012.

 

Varjonen, Vili 2015. Huumetilanne Suomessa 2014. Kansallinen huumevuosiraportti

EMCDDA:lle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Raportti 1/2015.