Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta11431.05.20165

5864-2016 (032, 312)

Muiden kuin lakisääteisten ultraäänitutkimusten maksullisuus

Tiivistelmä:

Muista Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kunnista poiketen Turussa myös muut kuin sikiöseulonta-asetuksen mukaiset ultraäänitutkimukset ovat olleet asiakkaalle maksuttomia. Tässä esitetään poliklinikkamaksun asettamista ei-lakisääteisille ultra-äänitutkimuksille.

Sosterla § 114

Ylihoitaja Pirjo-Riitta Liuksila ja palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen 23.5.2016:

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan ehkäisevässä terveydenhuollossa on oma ultraäänitutkimusyksikkö. joka tuottaa erikoissairaanhoidon poliklinikan mukaisia ultraäänitutkimuksia turkulaisille. Toiminnasta vastaavat erikoislääkärit (gynekologia) ja 3 koulutettua ultraäänitutkimushoitajaa. Alkujaan yksikkö on toiminut Heidekenin synnytyssairaalassa.

VSSHP:n alueella sijaitsevat kunnat ostavat ultraäänitutkimukset asiakkailleen pääsääntöisesti joko TYKS:stä tai aluesairaaloista. Lakisääteiset raskaudenaikaiset ultraääniseulontatutkimukset ovat asiakkaalle ilmaisia, mutta kotikuntaa laskutetaan tutkimuksista. Muista (ylimääräisistä) ultraäänitutkimuksista VSSHP:n sairaaloissa laskutetaan asiakkaalta poliklinikkamaksu ja kunnalta kuntalaskutuksen mukainen korvaus.

Turun kaupungin omassa ultraääniyksikössä tehdään lähes kaikki turkulaisten lakisääteiset raskaudenajan ultraääniseulontatutkimukset, jotka ovat seulontatutkimuslain perusteella asiakkaalle maksuttomia. Asiakkaille maksuttomia tutkimuksia ovat sikiöseulonta-asetuksen mukaiset tutkimukset: varhaisraskauden yleinen ultraäänitutkimus, varhaisraskauden yhdistelmäseula ja rakenneultraäänitutkimus.

Ultraääniyksikössä tehdään vuosittain 1500-1600 sellaista tutkimusta, joista asiakas joutuu muissa kunnissa maksamaan erikoissairaanhoidon poliklinikkamaksun 37,20 €. Mikäli Turku laskuttaisi näistä tutkimuksista poliklinikkamaksun, saatava tulo olisi arviolta 55000–59000 €/v. Mikäli asiakasmaksuksi asetettaisiin terveyskeskusmaksu, saatava tulo olisi arviolta 28000 - 30000 €/v.

Esitämme, että ei-lakisääteisistä ultraäänitutkimuksista peritään asiakasmaksulain mukaista poliklinikkamaksua 37,20 €. Tällöin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kaikissa terveyskeskuksissa olisi yhtenevä käytäntö ultraäänitutkimusten maksullisuudessa.  

Toimialajohtaja Riitta Liuksa24.5.2016:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että ei-lakisääteisistä ultraäänitutkimuksista peritään 1.7.2016 alkaen asiakasmaksulain mukaista poliklinikkamaksua 37,20 €.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmHyvinvointitoimiala, neuvolapalvelut ja UÄ-yksikkö
ilmLiuksila Pirjo-Riitta
tpvPitkäkari Ritva