Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta11531.05.20166

5115-2016 (015, 33)

Hyvinvointitoimialan ja TVT Asunnot Oy:n välinen yhteistyösopimus - mielenterveyskuntoutujien yhteisöasumisen käynnistäminen osana alueellista kehittämisprojektia

Tiivistelmä: -

Sosterla § 115

Palvelualuejohtaja Katariina Korkeila, palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja toimistopäällikkö Merja Niinimäki:

Osana mielenterveys- ja päihdepalveluiden integraatiota käynnistettiin loppuvuodesta 2015 mielenterveyskuntoutujien yhteisöasumisen kehittämisprojekti. Kehittämisprojekti on Turun kaupungin toimintoanalyysin tulosta ja sisältyy terveyspalveluiden kehittämissalkkuun. Tarkoitus on alkaa tuottaa mielenterveyskuntoutujien tuetun asumisen palvelua myös kaupungin omana toimintana os. Töykkälänkatu 17, jossa on tuettuun asumiseen soveltuvia pieniä vuokra-asuntoja. Lisäksi alueelle on tarkoitus kehittää tiiviissä yhteistyössä TVT Asunnot Oy:n ja kolmannen sektorin kanssa yhdyskuntatyön malli, joka on siirrettävissä esim. Halisten alueelle.

Asukkaat ohjautuvat tuetun asumisen yhteisöön porrastetusti psykiatrian kuntoutusosaston ja asumis- ja päihdepalveluiden sosiaalityön yhteistyönä. Asuttamissuunnitelman mukaan yhteisössä on 28.2.2017 mennessä yhteensä 20 asukasta. Puolet asuinyhteisöön ohjattavista asiakkaista tarvitsisi tavallisen palveluasumisen tasoista ostopalvelua ja puolet vahvasti tuettua tukiasumista ostopalveluna. Kustannukset ostopalveluista olisivat vuositasolla n. 370.000 €. Kun asukkaiden tukityöhön palkataan kaksi mielenterveys- ja päihdetyöhön suuntautunutta kaupungin omaa ohjaajaa, ovat henkilöstömenot vuositasolla 86.000 € ja toimintamenot n. 11.000 €, yhteiskustannukset näin 97.000 €. Asumispalvelun järjestäminen kaupungin omana toimintana aikaansaa huomattavat kustannussäästöt ostopalveluissa.  Näin on mahdollista päästä samalla tavoitteeseen lisätä tuntuvasti tuetun asumisen osuutta ja toisaalta pysäyttää ostopalvelukustannusten kasvu asiakasmäärän vuosittaisesta kasvusta huolimatta. Ohjaajien tilapäiset palkkaamisluvat on hyväksytty 22.3.2016. Toinen ohjaajista on aloittanut asuinalueella työskentelyn 1.5.2016 ja toinen aloittaa 1.8.2016.  Yhteisöasumisessa on tarkoitus toteuttaa ns. isäntä-emäntä –mallia, jossa asukkaiden vastuu yhteisöstä lisääntyy vaiheittain. Asuinyhteisön kehittämisprojekti on 2-vuotinen. Kehitettävä toimintamalli on tarkoitus siirtää vaiheittain Halisiin Paavinkadun 23-paikkaiseen päihdehuollon tukiasuntoyksikköön.

TVT Asunnot Oy on kohdentanut hyvinvointitoimialan ohjaajien työtilaksi yhden työhuoneen alueen keskellä sijaitsevasta huoltorakennuksesta. Samassa rakennuksessa sijaitsevat myös asukastoiminnan käyttöön tarkoitetut huonetilat, jotka TVT Asunnot Oy kohdentaa projektissa maksutta järjestöjen käyttöön. Viranomaiset ja kolmas sektori työskentelevät näin asuinalueella rinnakkain ja tiiviissä yhteistyössä sekä yleisen asuinviihtyvyyden ja asukasaktiivisuuden lisäämiseksi että yksilöllisiin palvelutarpeisiin vastaamiseksi. Rinnakkaisessa työskentelyssä mm. projektissa mukana olevien päihdejärjestöjen avokuntoutusmahdollisuudet voidaan helpommin viedä lähemmäs aluetyötä, samoin vertaistuen toimintamallit.

Turun seudun Mielenterveyspalveluyhdistys ry.llä (Tsemppi) on lähistöllä toimintakeskus, ja sillä on myös mm. erilaisia ryhmätoimintoja, joihin tarvittaessa voidaan asukkaita ohjata. Ohjaajat tekevätkin tiivistä yhteistyötä Tsempin kanssa erityisesti asuinyhteisöön siirtyvien asukkaiden asumisen alkaessa, jotta asukasta tukevat toiminnot tulevat hänen tietoisuuteensa, ja ohjaaja voi avustaa asukasta hänen tärkeiksi kokemiinsa toimintoihin mukaan pääsemisessä.

Kyseessä on uuden sosiaalihuoltolain mukainen yhdyskuntatyö alueella ja toisaalta erityistä tukea tarvitsevien aikuisten monimuotoisen sosiaalisen kuntoutuksen eri muotojen kehittäminen..

Yhteisöasumisen ja organisoidun aluetyön käynnistämiseksi tarvitaan yhteistyötä sekä TVT Asunnot Oy:n kanssa (asuntojen kohdennus ja hallinnointi) että järjestöjen kanssa (asukastoiminnan kehittäminen asuinalueella). Tietu ry ja Sininauha ry ovat hakemassa 1.1.2017 alkaen raha-automaattiyhdistykseltä avustusta aluetyön kehittämiseen Töykkälänkadun asuinalueen kehittämisprojektissa.

Projektin suunnitteluryhmässä on psykiatrian, Sillankorvan ensisuojan, asumis- ja päihdepalveluiden sosiaalityön, Itäisen sosiaalitoimiston, TVT Asunnot Oy:n ja kolmen mielenterveys- ja päihdejärjestön edustajat. Alueen isännöitsijän kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä.

Yhteistyösopimuksilla luodaan raamit ja sovitaan vastuut yhteiselle työskentelylle projektissa.

Liite 1TVT Asunnot Oy:n ja hyvinvointitoimialan välinen yhteistyösopimus Töykkälänkadun asuinalueen kehittämisprojektissa

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 4.5.2016:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee selvityksen asuinalueprojektista tiedokseen ja päättää hyväksyä hyvinvointitoimialan ja TVT Asunnot Oy:n välisen yhteistyösopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKorkeila Katariina
tpvKuronen Sirpa
tpvNiinimäki Merja


Liitteet:

Sosterla § 115
Liite 1:TVT Asunnot Oy:n ja hyvinvointitoimialan välinen yhteistyösopimus Töykkälänkadun asuinalueen kehittämisprojektissa