Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta9810.05.20164

12488-2015 (011, 001)

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan tiettyjen kliinisten toimintojen yhdistymistä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vastaavien toimintojen kanssa koskeva selvitys

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi 15.12.2015 (§ 243) selvitystyön käynnistämisen Turun hyvinvointitoimialan tiettyjen kliinisten toimintojen ja tukitoimintojen yhdistymisestä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vastaavien toimintojen kanssa. Selvitystyöryhmä esittää raportissaan yhdistymisselvityksen jatkamista vaiheistetusti.

Sosterla § 98

Palvelualuejohtaja Katariina Korkeila, asiantuntijalääkäri Hilkka Virtanen, laatuasiantuntija oto hankintacontroller Elisa Vuorinen 29.4.2016:

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin eräiden kliinisten erikoisalojen ja toimintojen yhdistymisen edellytyksiä on selvitetty kummankin organisaation päätöksin vuoden 2016 alusta (Sosterla 15.12.2015 § 243 ja HAL 15.12.2015 § 166). Selvitystyöryhmässä on ollut hallinnon, erikoisalojen ja henkilöstön edustajat kummastakin organisaatiosta. Selvitystyöryhmän puheenjohtajana on ollut terveyspalveluiden palvelualuejohtaja. Erikoisalakohtaisia kysymyksiä sekä tiloihin ja kustannuksiin liittyviä kysymyksiä on lisäksi selvitetty alatyöryhmissä. Selvitystyön toimeksiannon mukaisesti hyvinvointitoimialan toimialajohtajalle ja sairaanhoitopiirin johtajalle on 29.4.2016 luovutettu raportti selvitystyön tuloksista (liite).

Liite 1Raportti kliinisten toimintojen yhdistämisen selvitystyöryhmän työstä ajalla 1.1.–30.4.2016

Selvitystyöryhmän näkemyksen mukaan selvitystyössä on kannattavaa edetä. Yhdistämisellä on saavutettavissa toiminnallista hyötyä mm. laadun paranemisen, palveluiden saatavuuden, haavoittuvuuden vähenemisen, rekrytointietujen ym. kautta.

Koska selvitystyön kohteena olevat erikoisalat tai toiminnot ovat keskenään erilaisia, on tarkoituksenmukaista tarkastella mahdollista yhdistymistä erilaisten tarpeiden mukaisista näkökulmista. Tämän tarkastelun pohjalta erikoisalat ja toiminnot on jaoteltu kolmeen osioon, joiden osalta selvitystyöryhmä esittää raportissaan yhdistämisselvityksen vaiheistamista.

  1. Erikoisalat/toiminnot, jotka ovat volyymiltään pieniä tai joissa on tehostamisen tarve;
  2. Erikoisalat/toiminnot, joihin liittyy Turun geriatrisen/kuntouttavan osaamiskeskuksen erikoisalakohtaisia tarpeita;
  3. Erikoisalat/toiminnot, joihin liittyy perustasoon voimakkaasti integroituvaa ja sitä tukevaa erikoisalakohtaista osaamista.

Selvitystyöryhmä ehdottaa, että selvitystyö jatkuu siten, että päätöksentekoon voidaan tarvittaessa tuoda vielä vuoden 2017 talousarviokäsittelyn aikana ne erikoisalat/toiminnot jotka ovat volyymiltään pieniä tai joissa on tehostamisen tarvetta (1) sekä henkilöstökysymysten osalta ne joihin liittyy kaupungin oman geriatrisen sairaalan erikoisalakohtaisia tarpeita (2). Toteuttamisvaihtoehdoissa hyödynnetään hyvin jo toimivan yhteistyön ja matalan kynnyksen konsultaatioiden malleja sekä eri osaamiskeskittymiä siten, että työnjaon toteuttamiselle esitetään uudenlaisia vaihtoehtoja. Muiden erikoisalojen/toimintojen ja laajemman geriatrisen osaamiskeskuksen osalta työskentely jatkuu järjestämissuunnitelmatyöskentelyn kautta (3).

Kustannustavoitteeseen pääseminen on osoitettavissa vasta myöhemmin, kun toiminnalliset muutokset on kuvattu tarkemmin. Potilastiedon hallinnan periaatteet tulee käsitellä yhdistämissuunnitelman mukaisessa aikataulussa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 2.5.2016:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää merkitä selvityksen tiedokseen ja päättää samalla, että selvitystyöryhmä jatkaa työskentelyään raportissa ehdotetulla tavalla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päätti Rosenlöfin ehdotuksesta yksimielisesti, että päätöksenteon yhteydessä tulee selvittää toiminnallisen muutoksen vaikutus turkulaisiin asiakkaisiin ja potilaisiin, henkilöstöön ja kustannuksiin.

Jakelu

tiedKorkeila Katariina
tpvVirtanen Hilkka
tpvVuorinen Elisa


Liitteet:

Sosterla § 98
Liite 1:Raportti kliinisten toimintojen yhdistämisen selvitystyöryhmän työstä ajalla 1.1.-30.4.2016