Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta10710.05.20162

10253-2015 (065)

Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetuspalvelut sekä sotainvalidien kuljetuspalvelut ajalle 1.9.2016 - 31.8.2018

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta. Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisista kuljetuspalveluista sekä sotainvalidien kuljetuspalveluista on pyydetty tarjoukset ajalle 1.9.2016 - 31.8.2018, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin kahdella yhden vuoden pituisella jaksolla (optiot). Määräaikaan mennessä saatiin kolme tarjousta. Puitesopimukset esitetään solmittaviksi Huvipulju Oy:n ja Lounais-Suomen Taxidata Oy:n kanssa. Kuljetuspalveluja ostetaan sopimuskaudella noin 9 000 000 eurolla.

Sosterla § 107

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 3 kohta.

Hyvinvointitoimiala, palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski sekä hankinta- ja logistiikkakeskuksen osuus tuoteryhmäpäällikkö Karolus Haarte 25.4.2016:

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetuspalvelujen sekä sotainvalidien kuljetuspalvelujen kilpailuttamisasiakirjat kokouksessaan 16.2.2016 § 35.

Hankinta- ja logistiikkakeskus on hyvinvointitoimialan toimeksiannosta pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisista kuljetuspalveluista sekä sotainvalidien kuljetuspalveluista ajalle 1.9.2016–31.8.2018, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin kahdella (2) yhden (1) vuoden pituisella jaksolla, ajalle 1.9.2018–31.8.2019 ja 1.9.2019–31.8.2020 (optiot). Kuljetuspalvelujen on oltava käytettävissä 1.9.2016.

Hankintailmoitus EU-kynnysarvon ylittävänä palveluhankintana julkaistiin 18.2.2016 HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistiin samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku. Samalla sivustolla julkaistiin 9.3.2016 hankintaa koskevat kysymykset ja niihin annetut vastaukset. Hankinnasta julkaistiin 9.3.2016 korjausilmoitus. Korjausilmoituksen syynä olivat hankinnan kohteen kriteerien muutokset ja tarkennukset.

Tarjoukset tuli antaa sähköisesti Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa.

Annettuun määräaikaan 31.3.2016 kello 14.00 mennessä tarjoukset saatiin seuraavilta tarjoajilta: Lounais-Suomen Taxidata Oy, Huvipulju Oy ja Turun Invataksit Oy.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut kelpoisuus- ja vähimmäisvaatimukset.

Palvelujen suorittajalla tulee olla sopimuskauden ajan voimassa oleva lupa henkilöliikenteen harjoittamiseen taksiluvan (taksiliikennelaki 217/2007 muutoksineen) nojalla. Palvelujen suorittajan tulee sitoutua toiminnassaan noudattamaan lakia lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä (504/2002).

Palveluntuottajan tuli tarjota palveluja suomen ja ruotsin kielellä. Palvelua on oltava saatavilla koko sopimuskauden ajan ja kaikkina vuorokaudenaikoina.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että osatarjous otetaan huomioon ja hyväksytään kuljetusryhmittäin; ryhmä A tilausvälitys ja kuljetuspalvelut esteettömillä autoilla (invataksipalvelut) ja ryhmä B tilausvälitys ja kuljetuspalvelut perusvarusteisilla autoilla. Vaihtoehtoisia tarjouksia ei hyväksytä.

Tarjoajan tuli antaa tarjouksessaan alennusprosentit, jotka lasketaan kulloinkin voimassa olevista liikenne- ja viestintäministeriön määrittelemistä taksitaksoista. Kuljetusryhmän A osalta annettu alennusprosentti koskee myös avustamislisää ja porrasvetoa. Alennusprosentit ovat kiinteät koko sopimuskauden ajan.

Hankinnasta tehdään erilliset puitesopimukset valittujen palveluntuottajien kanssa. Sopimuksella ei taata ostettavien palvelujen määrää. Tilaaja ei sitoudu palvelujen hankkimiseen palveluntuottajalta sopimuskauden aikana. Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen, 3) tarjousten hintavertailu ja tarjouksen valinta.

Tarjoajan kelpoisuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua palvelujen tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arviointiin ja tarjousten vertailuun otetaan mukaan vain niiden tarjoajien tarjoukset, jotka ovat osoittaneet täyttävänsä tarjoajille asetetut kelpoisuusvaatimukset.

Tarjoajat täyttävät tarjoajille asetetut kelpoisuusehdot.

Tarjouksen tarjouspyynnön mukaisuus

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta palveluilta tarjouspyynnössä edellytettiin.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arvioinnin ja tarjousten hintavertailun suoritti vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski.

Tarjoukset täyttävät tarjouspyynnön vaatimukset ja ne otettiin mukaan tarjousten hintavertailuun.

Tarjousten hintavertailu ja tarjousten valinta

Valinnan perusteeksi ilmoitettiin, että annetuista tarjouksista valitaan osatarjouksittain (kuljetusryhmä A ja B) se, joka on hinnaltaan halvin (suurin taksitaksasta annettu alennus).

Liite 1Tarjousten hintavertailu

Tarjousten arvioinnin ja vertailun perusteella esitämme, että vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisia kuljetuspalveluja sekä sotainvalidien kuljetuspalveluja koskevat puitesopimukset solmitaan ajalle 1.9.2016–31.8.2018 Huvipulju Oy:n (kuljetusryhmä A) ja Lounais-Suomen Taxidata Oy:n (kuljetusryhmä B) kanssa annetuilla alennusprosenteilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjousten mukaisin ehdoin.

Vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua saa tällä hetkellä noin 3 700 asiakasta ja sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua (sisältää sotainvalidien kuljetuspalvelut) 650 asiakasta. Sopimuskaudella vuosittaiset kustannukset ovat noin 4 500 000 euroa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 27.4.2016:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmasianosaiset
ilmAhonen Sari
tiedHaarte Karolus
tpvKiiski Kaisa
tpvLindberg Merja
tiedLindström Fredrik
ilmPaukku Jaana
tiedVuorinen Elisa


Liitteet:

Sosterla § 107
Liite 1:Tarjousten hintavertailu