Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta5129.03.20169

11769-2014 (001, 065)

Omahoito ja digitaaliset arvopalvelut -toteutusprojektin käynnistyminen osana valtakunnallista toteutusprojektia

Tiivistelmä: -

Sosterla § 51

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Korkeila, vs. ylilääkäri Suvi Vainiomäki, konsernihallinto, kehittämispäällikkö Päivi Sannola 22.3.2016:

Turku osallistui 2014 Sitran osin rahoittamaan määrittelyprojektiin ”Omahoito ja digitaaliset arvopalvelut”, jonka lopputuotoksena syntyi toteutusprojektin projektisuunnitelma sekä siihen liittyvä hankehakemus. ODA -yhteiskonsortiota isännöi määrittelyvaiheessa Espoo, ja muut toimijat Turun lisäksi olivat Eksote, Hämeenlinna, Joensuu, Oulu ja Tampere. Osallistuminen hankkeeseen ja rahoituksen hakeminen hyväksyttiin sosiaali- ja terveyslautakunnassa 31.3.2015 § 63 dnro 11769–2014. 

Vuoden 2015 aikana hanke herätti paljon kiinnostusta ja toteutusprojektiin liittyi uusia tahoja. Eri rahoittajien kanssa käytyjen neuvottelujen tuloksena hankerahoitusta päädyttiin hakemaan Sosiaali- ja terveysministeriöstä. Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi 30.1.2015 Espoon kaupungille (hallinnoija) valtionavustusta ODA-hanketta varten 6,8 meuroa. Hankkeen arvioidut kokonaiskustannukset ovat 13,6 meuroa, johon kuntayhtymät ovat varanneet omahankeosuudeksi 6,8 meuroa. ODA on hallitusohjelman ”Digitalisaatio sekä Palvelut asiakaslähtöisiksi” –kärkihanke, joka toteuttaa STM:n näkemyksen mukaan Sotetieto hyötykäyttöön –strategiaa.

Liite 1Valtionavustuksen myöntäminen kehittämishankkeelle

Tavoite, laajuus ja aikataulu

Digitaalisten palvelujen käyttö suomalaisessa sosiaali- ja terveydenhuollossa on vasta alkamassa ja tuottavuuspotentiaalia on paljon hyödyntämättä. Pirstaleinen kunkin toimijan yksin kehittäminen on todettu kalliiksi ja tehottomaksi tavaksi toimia. Tässä hankkeessa kuvattu palvelukokonaisuus on edistyksellinen kansainvälisestikin ja tarjoaa suomalaisille yrityksille mahdollisuuksia paitsi kansalliseen, myös kansainväliseen levitykseen.

ODA-projektissa toteutetaan laaja toiminnallinen muutos, jossa keskeisessä roolissa on muutoksen mahdollistava, projektissa kehitettävä ja pilotoitava sähköisten palvelujen kokonaisuus, joka sisältää sähköisen hyvinvointitarkastuksen ja valmennuksen, ns. älykkäät oirearviot ja palvelutarpeen arviot sekä sähköisen hyvinvointisuunnitelman. Kyse on palvelukokonaisuudesta, joka integroidaan asiakas- ja potilastietojärjestelmiin sekä muihin sähköisiin palveluihin (esim. ajanvarauspalvelut). Palvelukokonaisuus mahdollistaa myös asiakkaan itse keräämien tietojen hyödyntämisen. ”Arvopalveluilla” tarkoitetaan järjestelmän ”älykkyyttä” eli kykyä ohjata asiakasta eri lähteistä saatua tietoa yhdistämällä sekä integroitua kokonaisuutta erillisten osien sijaan. Hankkeen alustava aikataulu on seuraava:

Projektin jälkeinen palvelun hallintamalli määritellään ja sovitaan projektin aikana riippuen mm. sote-uudistuksen etenemisestä.

ODA-projektin kustannushyötyanalyysin (KPMG OY) mukaan laskennallinen hyöty on 17/euroa per asukas kun ODA on laajamittaisessa käytössä.

Konsortiossa on mukana 13 kuntaa tai sairaanhoitopiiriä eri puolilta Suomea. Hanketta hallinnoi isäntäkuntana Espoon kaupunki. ODA-konsortion jäsenet ovat Espoo, Oulu, Turku, Tampere, Kuopio, Joensuu, Hämeenlinna, Eksote, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, Lahti, Porvoo ja Sodankylä. Projektia on valmisteltu tiiviissä yhteistyössä STM:n, Kuntaliiton, Kelan, VM:n, THL:n ym. keskeisten kansallisten toimijoiden kanssa. Projektin ohjausryhmään kutsutaan edustus seuraavista organisaatioista: VM, STM, Kela, THL, Kuntaliitto/ Akusti.

Liite 2Projektisuunnitelma, Omahoito ja digitaaliset arvopalvelut toteutusprojekti, koordinaatioprojekti

Hankkeen hallinnointi ja talous

ODA-projekti jakautuu keskitettyyn koordinaatioprojektiin ja alueellisiin pilottiprojekteihin.

Koordinaatioprojekti vastaa hankinnasta ja teknisestä kehittämisestä sekä muusta yhteisen tekemisen koordinoinnista. Alueellisissa pilottiprojekteissa kuvataan eri asiakasryhmien prosessit, valmennetaan niiden omistajat muutoksen läpivientiin, viedään läpi toiminnalliset muutokset ja kerätään sähköisen palvelun tuottavuutta kuvaavaa numerotietoa.

Koordinaatioprojektin kokonaiskustannukset ovat 4 604 000 euroa. Tästä Turun laskennallinen väestöön pohjautuva osuus on 228 561 euroa.

Kuntapilottien kokonaiskustannukset ovat 8 996 000 euroa. Turun kuntaprojektin (pilotin) osalta haettu rahoituksen yhteissumma oli hakemuksessa 893 194 euroa kolmelle vuodelle (2016–2018). Tästä STM:n rahoituksen osuus on 50 % eli omarahoitusosuus on 446 597 euroa.

Budjetti sisältää työpanoksen siirtoa kaupungin sisällä, palkattavaa henkilöstöä sekä palvelujen ostoa. Budjetti ei sisällä teknisen kehittämisen menoja, jotka käytännössä tulevat olemaan ODA -käyttöliittymän integroimista nykyisiin asiakas- ja potilastietojärjestelmiin sekä kuntapilotissa hyödynnettävän ratkaisun testaamista alueellisessa ympäristössä ja infrastruktuurissa. Arviota teknisen kehittämisen menoista ei vielä ole.

Turun pilottiprojekti

Turun pilottiprojektin erityisenä kohderyhmänä ovat maahanmuuttajat. Tavoitteena on määritelty hyvinvointitarkastuksen ja –suunnitelman ja hyvinvointiarvioiden kehittäminen ja pilotointi osana maahanmuuttajien itsepalvelua ja palveluprosessia ja oirearvioiden, lähinnä tuberkuloosin seulonnan sähköistäminen ja pilotointi osana maahanmuuttoprosessia. Pilotoinnin kohteena ovat ensisijaisesti ulkomaalaistoimiston asiakkaat ja tarkoitus on myöhemmin levittää toimintamallia alueellisiin sosiaalitoimistoihin ja terveysasemille.

Esitämme että lautakunta merkitsee tiedoksi STM:n myöntämän rahoituksen Omahoito ja digitaaliset arvopalvelut (ODA) –hankkeelle.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 23.3.2016:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä STM:n myöntämän rahoituksen Omahoito ja digitaaliset arvopalvelut (ODA) –hankkeelle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKorkeila Katariina
tpvSannola Päivi
tpvVainiomäki Suvi


Liitteet:

Sosterla § 51
Liite 1:Valtionavustuksen myöntäminen kehittämishankkeelle
Liite 2:Projektisuunnitelma, Omahoito ja digitaaliset arvopalvelut toteutusprojekti, koordinaatioprojekti