Hyvinvointitoimiala

10253-2015

 

 

 

Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetuspalvelut sekä sotainvalidien kuljetuspalvelut

 

Hankinnan kuvaus

Hankinnan kohteena ovat vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaan järjestettävät kuljetukset niihin liittyvine saattajapalveluineen sekä kuljetuspalveluun liittyvät tilausvälityspalvelut. Kuljetuspalvelupäätökset oikeuttavat käyttämään taksia tai invataksia. Kuljetuspalvelua myönnetään Turun kaupungin alueen lisäksi Kaarinan, Raision, Liedon ja Ruskon kunnan alueilla. Erityisistä syistä voidaan säännöllisesti toistuvaan kuljetuspalvelutarpeeseen myöntää matkoja tapauskohtai-sesti myös muihin Turun alueen lähikuntiin (noin 40 km etäisyydellä).

 

Vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua saa tällä hetkellä noin 3700 asiakasta. Yhdensuuntaisten matkojen määrä on noin 222.000 matkaa vuodessa, joista noin 50.000 matkaa tehdään esteettömillä ajoneuvoilla. Valitun palveluntuottajan tulee voida suoriutua tarvittavista kuljetuspalveluista. Kuljetukset painottuvat arkipäiviin klo 9-15 välille, mutta kuljetuspalvelua tulee olla saatavissa kaikkina päivinä ja kaikkina vuorokaudenaikoina asiakkaiden tarpeiden mukaan.

 

Sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua myönnetään henkilölle, joka ei ole oikeutettu vammaispalvelulain mukaiseen kuljetuspalveluun, mutta jolla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa julkisilla joukkoliikennevälineillä. Sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua on mahdollista käyttää vain tavallisessa taksissa.Sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua saa tällä hetkellä 650 asiakasta. Ajettujen matkojen määrä on arvioilta noin 34.200 yhdensuuntaista matkaa vuodessa.

 

Asiakkaiden tulee voida tilata kuljetuspalvelu yhdestä tilausvälityskeskuksesta, johon asiakkaalla on yksi puhelinnumero tai yksi puhelinnumero ruotsinkielisille asiakkaille sekä yksi puhelinnumero suomenkielisille asiakkaille. Puhelun hinta ei saa ylittää normaalia paikallispuhelumaksua.

 

Autoissa tulee olla kortinlukijalaitteet, joilla asiakkaan kortti luetaan, maksu peritään ja tuotetaan laskutusraportti. Asiakkaan tulee saada kuitti kuljetuspalvelusta. Kuljetusten tilausvälityksen ja kuljetuspalvelujen tulee toimia kaikkina vuorokauden aikoina.

 

 

 

 

1. Arvioitu sopimuskauden pituus eli millä aikavälillä hankinnalla on vaikutuksia yrityksiin

 

 

1.9.2016–31.8.2018 (+ 1+1 v optiot)

 

 

2. Taloudellisen vaikutuksen suuruusluokka eli mikä on hankinnan ennakoitu arvo sisältäen mahdolliset optiokaudet

 

 

n. 4.500.000 € / vuosi eli n. 18.000.000 euroa

 

 

3. Onko hankintayksikön/tilaajan kannalta tarkoituksenmukaista jakaa hankinta osiin (sallitaanko osatarjoukset)

 

 

Kyllä

Ei

Perustelut

Palvelut eroavat toisitaan mm. kaluston osalta.

 

 

 

4. Arvio valituksi tulevien toimittajien/palveluntuottajien määrästä ja valitaanko varatoimittajia

 

 

Kaksi (2) palveluntuottajaa, joista toinen vastaa perusvarusteiden taksien tilausvälitys- ja kuljetuspalveluista ja toinen esteettömien/invataksien tilausvälitys- ja kuljetuspalveluista.

 

 

5. Saattaako hankinnalla olla vaikutuksia toimialan markkinarakenteeseen

 

 

Kyllä

Ei

Minkälaisia vaikutuksia

Tarjoajilla on mahdollisuus luoda yhteenliittymiä ja hoitaa osa palvelusta (esimerkiksi liikennöinti tai tilausvälitys) alihankintana. Alihankinta huomioiden palvelukokonaisuuden järjestämiseen tulee osallistumaan kymmeniä paikallisia toimijoita.

 

 

 

6. Onko hankinnassa paikallisia (Turun seutu) tarjoajia

 

 

Kyllä

Ei

Mahdollisesti / En osaa sanoa

 

 

7. Potentiaalisten tarjoajien lukumäärä

 

alle 10 yritystä

10–20 yritystä

yli 20 yritystä

 

8. Onko suunnitteilla markkinavuoropuhelu potentiaalisten tarjoajien kanssa

 

 

Kyllä

Ei

 

 

9. Voidaanko hankinnalla edistää innovaatioita

 

Kyllä

Ei

Mahdollisesti / En osaa sanoa

 

 

10. Voidaanko hankinnalla edistää seudullisen elinkeinoelämän kilpailukykyä

 

Kyllä

Ei

Mahdollisesti / En osaa sanoa

 

 

 

 

26.1.2016

 

Lausuntopyynnön valmistelija(t):

 

Sari Ahonen

 

Kaisa Kiiski

palvelualuejohtaja

vammaispalvelujohtaja

 

 

Varsinais-Suomen Yrittäjät ry:n lausunto pvm 9.2.2016:

 

 

Kyseessä on merkittävä kuljetuspalveluhankinta jolla on merkittäviä vaikutuksia toimialan yritysten liiketoimintaan. Hankinnan jakaminen osiin ja kymmenien palveluntuottajien osallistumien palvelun tuottamiseen edistää terveellä tavalla markkinoiden toimintaa.

Hankinnan valmistelussa markkinakartoitus ja -vuoropuhelu ja sekä niiden yhteydessä saadut tiedot auttavat hankinnan valmistelussa. Siksi on tärkeää, että markkinakartoitus tehdään huolellisesti ja potentiaaliset tarjojat kutusutaan avoimella kutsulla (ilmoitus HILMA-palvelussa) osallistumaan vuoropuheluun. Varsinais-Suomen Yrittäjillä on jäsenistössään merkittävä määrä alan palveluita tarjoavia yrittäjiä, joten olemme tarvittaessa käytettävissä markkinavuoropuhelun valmistelussa ja toimijoiden kartoittamisessa sekä kutsumisessa vuoropuheluun.

 

 

 

 

Turun kauppakamarin lausunto pvm:

 

 

     

 

 

 

 

 

Tämä asiakirja ei ole hankintailmoitus tai tarjouspyyntö, vaan kyse on ainoastaan mahdollisen hankinnan yritysvaikutusten arvioinnista.

 

Pyydämme laatimaan lausunnot siten, etteivät ne sisällä salassa pidettäviä liike- tai ammattisalaisuuksia.

 

Lomake palautetaan täydennettynä osoitteeseen hankinnat@turku.fi

Aihe-kenttään merkintä ”yrva, hankinnan nimi”