Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta2019.01.20162

6171-2015 (065, 021)

Psykoterapian ostopalvelut 1.3.2016 - 31.12.2018

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta. Psykoterapian ostopalveluista on pyydetty tarjoukset ajalle 1.3.2016 - 31.12.2018, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin yhdellä vuodella, ajalle 1.1.2019 - 31.12.2019 (optio). Määräaikaan mennessä saatiin 99 tarjousta, jotka sisälsivät yhteensä 126 terapiamuotokohtaista tarjousta. Puitesopimukset esitetään solmittaviksi 70 palveluntuottajan kanssa. Psykoterapiapalveluja ostetaan sopimuskaudella noin 660 000 eurolla.

Sosterla § 20

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 3 kohta.

Hyvinvointitoimiala, palvelualuejohtaja Katariina Korkeila ja ylilääkäri Jyrki Heikkilä ja hankinta- ja logistiikkakeskuksen osuus hankinta-asiantuntija Mia Oksa 5.1.2016:

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi psykoterapian ostopalvelujen kilpailuttamisasiakirjat kokouksessaan 20.10.2015 § 202.

Hankinta- ja logistiikkakeskus on hyvinvointitoimialan toimeksiannosta pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia psykoterapian ostopalveluista ajalle 1.3.2016–31.12.2018, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin yhdellä vuodella, ajalle 1.1.2019–31.12.2019 (optio). Palvelujen on oltava käytettävissä 1.3.2016.

Hankintailmoitus EU-kynnysarvon ylittävänä hankintalain liitteen B mukaisena toissijaisena palveluhankintana julkaistiin 22.10.2015 HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistiin samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku. Samalla sivustolla julkaistiin 13.11.2015 hankintaa koskevat kysymykset ja niihin annetut vastaukset HILMA-ilmoituskanavassa. Tarjouspyyntöön ei tehty muutoksia.

Tarjouspyynnön kohteena oli kolme terapiamuotoa: yksilöpsykoterapia, ryhmäterapia, perheterapia.

Tarjous tuli laatia psykoterapeuttikohtaisesti siten, että yhdellä tarjouksella annettiin yhden psykoterapeutin tiedot.

Määräaikaan 24.11.2015 mennessä saatiin 99 tarjousta, jotka sisälsivät yhteensä 126 terapiamuotokohtaista tarjousta: yksilöpsykoterapia 77 kpl, ryhmäterapia 13 kpl, perheterapia 36 kpl.

Liite 1Tarjoukset

Tarjoukset tuli antaa sähköisesti Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa. Tarjouksen liitteet oli mahdollista toimittaa paperisena Hankinta- ja logistiikkakeskukseen. Psykofyysinen terapia Tiina Granö toimitti liitteet paperisena tarjousten jättämisen määräaikaan mennessä Hankinta- ja logistiikkakeskukseen, mutta ei jättänyt sähköistä tarjousta.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset.

Palvelut tuli tarjota Turussa tai sen lähikunnissa Palveluntuottajan toimitiloissa. Palveluja tulee olla saatavilla ympärivuotisesti, lukuun ottamatta loma-aikoja.

Palvelujen suorittajalla tulee olla Valviran myöntämä oikeus harjoittaa Suomessa psykoterapeutin ammattia nimikesuojattuna ammattihenkilönä. Palveluntuottajalla tulee olla riittävä pätevyys tarjoamaansa/tarjoamiinsa terapioihin. Yksilö- ja ryhmäterapian tarjoajilta edellytetään lisäksi vähintään erityistason psykoterapiakoulutusta sekä koulutusta juuri siihen terapiasuuntaukseen, jota tarjotaan.

Palveluntuottajan tuli tarjota palveluja suomen ja/tai ruotsin kielellä.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että osatarjous otetaan huomioon ja hyväksytään terapiamuodoittain; yksilöpsykoterapia, ryhmäterapia, perheterapia. Vaihtoehtoisia tarjouksia ei hyväksytä.

Tarjoushinta tuli ilmoittaa terapiamuodoittain verottomana 45 min terapiakäyntihintana tarjouspyynnössä edellytetyllä tavalla. Sopimushinta on kiinteä koko sopimuskauden, 31.12.2018 asti.

Hankinnasta tehdään erilliset puitesopimukset valittujen palveluntuottajien kanssa. Sopimuksella ei taata ostettavien palvelujen määrää. Tilaaja ei sitoudu palvelujen hankkimiseen palveluntuottajalta sopimuskauden aikana. Potilaita osoitetaan puitesopimuksen tarkoittamiin paikkoihin potilaan tarpeiden perusteella kokonaistaloudellisen edullisuuden mukaan, mikäli tarve ei edellytä muuta; edullisuuden ohella huomioidaan käytetty psykoterapiamenetelmä, kieli, palvelun saavutettavuus ja henkilökohtaiset soveltuvuustekijät.

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen, 3) tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu.

Tarjoajan kelpoisuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua palvelujen tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arviointiin ja tarjousten vertailuun otetaan mukaan vain niiden tarjoajien tarjoukset, jotka ovat osoittaneet täyttävänsä tarjoajille asetetut kelpoisuusvaatimukset.

Hankintalain 56.2 §:n mukaan tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta. Hankintayksikkö voi päätöksellään sulkea tarjouskilpailun ulkopuolelle tarjoajan, joka on laiminlyönyt vaadittavien tietojen antamisen.

Tarjouspyynnössä edellytettiin, että tarjoukseen tulee liittää veroviranomaisen todistus verojen maksamisesta tai verovelkatodistus ja selvitys siitä, että viranomaisen hyväksymä maksusuunnitelma on tehty.

Työnohjaus ja perheterapia Tiina Ylä-Herranen ei liittänyt edellä mainittua selvitystä tarjoukseensa. Hankintalain 56.4 §:n mukaan hankintayksikkö voi pyytää tarjoajia täydentämään tai täsmentämään tarjoajan soveltuvuutta koskevia selvityksiä. Työnohjaus ja perheterapia Tiina Ylä-Herranen ei täydennyspyynnöstäkään huolimatta toimittanut pyydettyjä selvityksiä. Työnohjaus ja perheterapia Tiina Ylä-Herranen ei ole osoittanut täyttävänsä hankintamenettelyssä tarjoajalle asetettuja vähimmäisvaatimuksia, ja tarjous tulee näin ollen sulkea tarjouskilpailusta.

Muut tarjoajat täyttävät tarjoajille asetetut kelpoisuusehdot.

Tarjouksen tarjouspyynnön mukaisuus

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta palveluilta tarjouspyynnössä edellytettiin.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arvioinnin ja tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailun suorittivat ylilääkäri Jyrki Heikkilä ja ylilääkäri Erkki Äärelä.

Hankintalain 46.1 §:n mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjouksensa olevan tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu tarjoajien tasapuolisen kohtelun vaatimuksen sekä yleisten sopimusoikeudellisten periaatteiden edellyttävän tarjousten olevan tarjouspyynnön mukaisia. Hankintayksikön tulee siten hylätä sellaiset tarjoukset, jotka eivät vastaa tarjouspyynnön vaatimuksia. Tarjouksen hylkäämistä tulee arvioida nimenomaan tarjoajien tasapuolisen kohtelun näkökulmasta.

Tarjouspyynnössä edellytetyn mukaisesti palvelujen suorittajalla tulee olla Valviran myöntämä oikeus harjoittaa Suomessa psykoterapeutin ammattia nimikesuojattuna ammattihenkilönä. Lisäksi tarjoajilta edellytetään vähintään erityistason psykoterapiakoulutusta juuri siihen terapiamuotoon, jota tarjotaan.

Tarjouspyynnössä edellytettiin tarjoajia liittämään tarjoukseensa koulutustodistukset.

Tarjoaja hyväksytään vain siihen terapiamuotoon (yksilö, ryhmä, perhe), johon hänellä on koulutus. Tarjoukseen liitettyjen koulutustodistusten perusteella osa palveluntuottajista ei täytä koulutusvaatimuksia mainittujen terapiamuotojen osalta:

PalveluntuottajaTerapiamuoto
UnitCase / Ruoho RaijaYksilöterapia
Tmi Sanna-Maija LindroosYksilöterapia
Psykoterapia Maarit KrugRyhmäterapia
Laura Mannila TmiRyhmäterapia
Tuottajaryhmä Psykomedia Oy/Juhani LaaksoRyhmäterapia
Psykologipalvelu Kimmo HääräRyhmäterapia
Tarja Koffert OyRyhmäterapia
RK-Psykoterapia/Rolf KauppinenRyhmäterapia
Psykoterapiakeskus Vastaamo Oy / Matti PihalaPerheterapia

Edellä mainittujen palveluntuottajien tarjoukset tulee hylätä mainittujen terapiamuotojen osalta tarjouspyyntöä vastaamattomana, koska palveluntuottajat eivät täytä koulutusvaatimuksia.

Muut tarjoukset täyttävät tarjouspyynnön vaatimukset ja ne otettiin mukaan tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailuun.

Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu ja tarjouksen valinta

Valinnan perusteeksi ilmoitettiin, että annetuista tarjouksista valitaan terapiamuodoittain se tai ne, jotka ovat kokonaistaloudellisesti edullisimpia. Vertailu ja valinta suoritetaan terapiamuodoittain. Kokonaistaloudellisen edullisuuden arviointiperusteiksi ilmoitettiin tarjouspyynnössä palvelun hinta, enimmäispisteet 60 pistettä sekä laatu, enimmäispisteet 40 pistettä. Palveluntuottajia valitaan riittävä määrä Tilaajan arvioiman palvelumäärän turvaamiseksi suomen ja ruotsin kielellä.

Liite 2Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu terapiamuodoittain

Palvelun riittävän kapasiteetin turvaamiseksi yksilöpsykoterapian osalta esitetään valittavaksi 62 kokonaistaloudellisesti edullisinta palveluntuottajaa, ryhmäterapian osalta kolme (3) palveluntuottajaa ja perheterapian osalta 12 palveluntuottajaa.

Liite 3Psykoterapian ostopalvelujen palveluntuottajat

Psykoterapiapalveluja ostetaan vuosittain noin 120 potilaalle. Sopimuskaudella vuosittaiset kustannukset ovat noin 220 000 euroa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 13.1.2016:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että

Potilaita osoitetaan puitesopimuksen tarkoittamiin paikkoihin potilaan tarpeiden perusteella liitteen 3 mukaisessa edullisuusjärjestyksessä, mikäli potilaan tarve ei edellytä muuta; edullisuuden ohella huomioidaan käytetty psykoterapiamenetelmä, kieli, palvelun saavutettavuus ja henkilökohtaiset soveltuvuustekijät.

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmasianosaiset
tpvHeikkilä Jyrki
ilmKorkeila Katariina
tpvLindberg Merja
tiedLindström Fredrik
tpvNummelin Teija
tiedOksa Mia
tpvÄärelä Erkki


Liitteet:

Sosterla § 20
Liite 1:Tarjoukset
Liite 2:Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu terapiamuodoittain
Liite 3:Psykoterapian ostopalvelujen palveluntuottajat