Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta1019.01.201610

235-2016 (032)

Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalveluiden asiakas- ja ateriamaksut ja käyttövarat 1.1.2016 alkaen

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt viimeksi 14.1.2014 § 17 ja § 18 ja 2.12.2014 § 295 mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalveluiden asiakasmaksuista. Orikedon palvelukeskuksen asiakasmaksuista ja ateriahinnoista päätettiin 10.3.2015 § 44, toiminta käynnistyi 1.8.2015.

Sosterla § 10

Palvelualuejohtaja Katariina Korkeila ja toimistopäällikkö Merja Niinimäki 21.12.2015:

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetussa asetuksessa (912/1992) on säädetty tietyistä sosiaali- ja terveyspalveluista perittävien maksujen määräytymisperusteista ja suuruudesta. Palveluasumisen maksuista ei kuitenkaan ole säädetty. Niistä päättäminen jää kunnan omaan harkintaan. Kunta voi päättää ottaa käyttöön asiakasmaksulain mukaisia maksuja pienemmät maksut tai antaa palvelun myös maksutta. Kunta ei saa periä palveluista niiden tuotantokustannuksia suurempaa maksua.

Sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt viimeksi 14.1.2014 § 17 ja §18 ja 2.12.2014 § 295 mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalveluiden asiakasmaksuista. Orikedon palvelukeskuksen asiakasmaksuista ja ateriahinnoista se päätti 10.3.2015 § 44, toiminta käynnistyi 1.8.2015.

Kaupungin omat päihdehuollon asumispalvelut

Sirkkalan päiväkeskus ja Sillankorvan ensisuoja tarjoavat matalan kynnyksen palveluja asunnottomille turkulaisille päihteiden käyttäjille. Matalan kynnyksen palveluiden yksi keskeisistä perustehtävistä on tukea asiakkaan ohjautumista päihdehoidon piiriin. Matalan kynnyksen palveluiden maksuttomuus on perusteltua niiden haittoja vähentävän luonteen vuoksi

Sirkkalan päiväkeskuksen ja Sillankorvan ensisuojan matalan kynnyksen palvelut ovat asiakkaalle kokonaan maksuttomia.

71-paikkainen Orikedon palvelukeskus tarjoaa kolmessa ryhmäkodissa sekä lyhyt- että pitkäaikaista asumispalvelua työikäisille ja ikääntyneille päihteiden käyttäjille. Lyhytaikaista asumispalvelua ovat ns. vastaanottopaikat, joilla tehdään palvelutarpeen arviointia ja määräaikaista asumispalvelua tarjoavat intervallipaikat, joilla tuetaan päihteettömyyttä ja ehkäistään asunnottomuuden syntymistä. Molempien lyhytaikaisen asumisen palveluiden asiakasmaksuissa noudatetaan vanhuspalveluiden vastaavia asiakasmaksuperusteita. Pitkäaikaisessa palveluasumisessa ja tehostetussa palveluasumisessa asiakas maksaa huoneenvuokralain mukaisesta asumisestaan vuokraa ja erillistä ateriamaksua. Lisäksi asiakas maksaa saamastaan palvelusta maksukykynsä mukaista asiakasmaksua.

Sosiaali- ja terveyslautakunta vahvisti 10.3.2015 § 44 Orikedon palvelukeskuksen asiakkaalta perittäviksi maksuiksi 1.8.2015 alkaen

yhden hengen asunnosta perittävä vuokra 518 €/kk sisältäen vesimaksun ja sähkön

kahden hengen asunnosta perittävä vuokra 696 €/kk sisältäen vesimaksun ja sähkön

asiakkaalta perittävä ateriamaksu 11,60 €/pv

lyhytaikaisen asumisen maksu 22 €/pv

Palveluasumisen asiakasmaksu määräytyy asiakkaan maksukyvyn mukaan siten, että kuukausimaksu on 85 % hyväksyttävien menojen jälkeen asukkaan käytettäväksi jäävistä nettotuloista kuitenkin niin, että asukkaan henkilökohtaiseen käyttöön jää vähintään 166 €/kk. Asiakasmaksusta voi saada maksuvapautuksen vähävaraisuuden perusteella.

Kaupungin oman päihdehuollon palveluasumisen osalta asiakkaalta perittävää vuokraa, ateriamaksua ja asiakkaalta perittävää palvelumaksua ei ole perusteltua korottaa, koska asukkaista selvästi yli puolet on vähävaraisia ja saavat joko osittain tai kokonaan maksuvapautuksen.

Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien ostettavat asumispalvelut

Sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt viimeksi mielenterveys- ja päihdekuntoutujien ostettavien asumispalveluiden maksuista ja käyttövaroista 14.1.2014 §:issä 17 ja 18 seuraavasti:

ettei päihdehuollon asumispalveluissa peritä asiakkailta ateriamaksujen ja vuokran lisäksi erillistä asiakasmaksua 1.1. 2014 alkaen ja että asiakkaan omaan käyttöön jäävä käyttövara on 166 €/kk 1.1.2014 alkaen.

että mielenterveyskuntoutujien tehostetun palveluasumisen ja palveluasumisen osalta asiakasmaksu määräytyy asiakkaan maksukyvyn mukaan siten, että kuukausimaksu on 85 % asiakkaan nettotulosta kuitenkin niin, että asiakkaan henkilökohtaiseen käyttöön jää vähintään 166 €/kk 1.1.2014 alkaen ja

mielenterveyskuntoutujien tuetusta asumisesta ei peritä asiakasmaksua 1.1.2014 alkaen.

Koska asumispalveluilla on keskeinen rooli päihdehuollon palvelurakenteen muuttamisessa laitospainotteisesta yhä enemmän avohoitopainotteiseksi on ollut perusteltua pitää päihdehuollon asumispalveluista asiakkaalle syntyviä kustannuksia kohtuullisina heidän tulotasoonsa nähden.

Parhaillaan käynnissä olevassa mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalveluiden kilpailutuksessa haetaan uudenlaista kuntoutumisen arviointia ja palveluotetta, mistä syystä valmisteluaikaa pidennettiin. Uusien palveluntuottajien palvelut ovat käytettävissä vasta 1.5.2016.

Sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt, että asiakasmaksujen määräytymisperusteet tulee yhdenmukaistaa omissa ja ostetuissa asumispalveluissa. Koska kilpailutetut asumispalvelut ovat käytettävissä vasta 1.5.2016 alkaen, on yhdenmukaistaminen tarkoituksenmukaista tehdä mielenterveys- ja päihdekuntoutujien osalta vasta uusien palveluiden ollessa käytössä.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 11.1.2016:

Ehdotus   Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että

Kaupungin omien päihdehuollon yksiköiden maksut/vrk ovat 1.1.2016 alkaen seuraavat:

Sillankorvan ensisuoja, maksuton

Sirkkalan päiväkeskus, maksuton

Orikedon palvelukeskus:

yhden hengen asunnosta perittävä vuokra 518 €/kk sisältäen vesimaksun ja sähkön

kahden hengen asunnosta perittävä vuokra 696 €/kk sisältäen vesimaksun ja sähkön

lyhytaikaisen asumisen maksu 22 €/pv

asiakkaalta perittävä ateriamaksu 11,60 €/pv

Palveluasumisen asiakasmaksu määräytyy 1.1.2016 alkaen asiakkaan maksukyvyn mukaan siten, että asiakkaalle jää hyväksyttävien menojen jälkeen käyttövaroja 15 % nettotuloista, kuitenkin vähintään 166 €/kk.

Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien ostettavien asumispalveluiden asiakasmaksut/vrk määräytyvät seuraavasti:

mielenterveyskuntoutujien tehostettu ja tavallinen palveluasuminen

Palveluasumisen asiakasmaksu määräytyy 1.1.2016 alkaen asiakkaan maksukyvyn mukaan siten, että asiakkaalle jää hyväksyttävien menojen jälkeen käyttövaroja 15 % nettotuloista, kuitenkin vähintään 166 €/kk.

 

päihdekuntoutujien tehostettu ja tavallinen palveluasuminen

ajalla 1.1.-30.4.2016 ei peritä asiakasmaksua

Palveluasumisen asiakasmaksu määräytyy 1.5.2016 alkaen asiakkaan maksukyvyn mukaan siten, että asiakkaalle jää hyväksyttävien menojen jälkeen käyttövaroja 15 % nettotuloista, kuitenkin vähintään 166 €/kk.

 

mielenterveys- ja päihdekuntoutujien tuettu asuminen

tuetusta asumisesta ei peritä asiakasmaksua 1.1.2016 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKorkeila Katariina
tpvNiinimäki Merja
tiedPitkäkari Ritva