Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta1219.01.201612

8924-2014 (46)

Sirkkalan päiväkeskuksen ja Sillankorvan ensisuojan toimintojen yhdistäminen

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveyslautakunta palautti 2.9.2014 § 218 uudelleen valmisteltavaksi Sirkkalan päiväkeskuksen ja Sillankorvan ensisuojan toimintojen yhdistämistä koskevan asian.

Sosterla § 12

Palvelualuejohtaja Katariina Korkeila ja toimistopäällikkö Merja Niinimäki 11.1.2016:

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli uudistamisohjelma 2:n yhteydessä Sirkkalan päiväkeskuksen ja Sillankorvan ensisuojan toimintojen yhdistämistä kokouksessaan 2.9.2014 § 218 niin, että yksiköiden toiminnot keskittyisivät Sillankorvan nykyisiin tiloihin vuoden 2015 aikana. Tarkoitus oli saada kustannussäästöjä Sirkkalan päiväkeskuksen pois jäävistä vuokramenoista ja toimintojen yhdistämisestä syntyvistä henkilöstöhyödyistä. Uuden yksikön oli tarkoitus toimia yhden johtajan alaisuudessa. Toimintojen yhdistämisellä oli tarkoitus tavoitella kotiin annettavien ohjaajapalveluiden vahvistamista keskitetyissä tukiasuntoyksiköissä. Sosiaali- ja terveyslautakunta palautti 2.9.2014 yhdistämistä koskevan asian uudelleen valmisteltavaksi.

Yhdistämisen mahdollisuuksia selvittävän työryhmän raportti valmistui 30.11.2014. Työryhmä totesi loppuraportissaan, ettei toimintojen yhdistäminen suunnitellulla tavalla samoihin tiloihin anna henkilöstön käytössä tavoiteltuja synergiaetuja niin, että resurssia voitaisiin kohdentaa vahvemmin kotiin annettaviin palveluihin. Sillankorvan tilat asettavat oman haasteensa molempien toimintojen toteuttamiselle niissä tiloissa. Päihtyneiden vastaanottoa ei kustannussyistä kannata hankkia ostopalveluna. Palveluiden yhdistäminen edellyttäisi, että Sillankorvan tiloissa olisi saatavilla päivätoimintaa, tilapäisen majoituksen palvelua ja päihtyneiden vastaanottoa. Lisäksi sen tulisi toimia hajautettujen tukiasuntojen ohjaajien kotipesänä. Tilojen korjauskustannukset ylittäisivät alustavan arvion mukaan saavutettavat synergiasäästöt. Lisäksi Sillankorva on aikoinaan rakennettu poikkeusluvalla nykyiselle tontille.

Sirkkalan päiväkeskus toimii puutalossa osoitteessa Sirkkalankatu 18. Päiväkeskuksen palvelut on suunnattu turkulaisille päihdeongelmaisille ja asunnottomille henkilöille. Päiväkeskus on matalan kynnyksen toimipiste, jossa päihdeongelmaisella on mahdollisuus viettää arkipäiväänsä selvin päin, aterioida, peseytyä, pestä pyykkiä ja viettää aikaa harrasteiden parissa. Henkilökunta auttaa viranomaisasioiden hoidossa ja antaa asiakkaan tarvitsemaa palveluohjausta. Palveluverkossa päiväkeskustoiminta kuuluu päihdehaittoja vähentävien palveluiden piiriin.

Sirkkalan päiväkeskuksen asiakaskäyntien määrä on ollut keskimäärin 11.500 vuosina 2009 - 2012. Vuoden 2013 alusta alkaen päiväkeskuksessa ateriointi on ollut maksutonta, ja asiakaskäyntien määrä on vuositasolla samalla selvästi kasvanut. Asiakaskäyntien määrä on kasvanut vuonna 2014 liki 17.000:een, joka tarkoittaa n. 60 käyntiä/päivä. Käyntimäärän kasvu asettaa sekä henkilöstön käytölle että tiloille erityisiä vaatimuksia.

Sillankorvan ensisuoja toimii osoitteessa Konsankuja 12. Sillankorva tarjoaa tilapäisasumista asunnottomille päihdeongelmaisille. Päihteettömällä osastolla asiakas saa peruspalveluiden lisäksi neuvontaa ja ohjausta jatkohoitopaikkaan/asumispalveluun siirtymiseen. Sillankorva ottaa vastaan myös asunnottomia päihtyneitä. Päihtyneiden osalta on neuvonnan ja ohjauksen lisäksi tavoitteena myös päihteiden käytöstä johtuvien haittojen vähentäminen. Päihteettömällä osastolla on 16 asiakaspaikkaa ja päihtyneiden osastolla 20.

Päihdehuollon asumispalveluiden tarpeessa on tapahtunut viimeisen vuoden aikana selviä muutoksia. Sillankorvan ensisuojan käyttöaste on noussut vuoden 2015 aikana ja talo on ollut ajoittain pitkiäkin aikoja täynnä. Myös Orikedon palvelukeskus on ollut avautumisestaan 1.8. alkaen pääosin täynnä ja sinne on jopa jonotusta. Esim. sairaaloista kotiutuville vailla asuntoa oleville ei ole ollut osoittaa heti toimintakykyyn soveltuvaa paikkaa. Uudistettaessa vuoden 2015 aikana päihdehuollon prosesseja yhteistyössä Kapsa-hankkeen kanssa päädyttiin toteuttamaan Sillankorvassa palvelutarpeen arviointia nimenomaan päihteiden käytön osalta sosiaalityön palveluiden kartoittamisen osana. Osa Sillankorvan asiakkaista odottaakin sopivan asumispalvelupaikan löytymistä sen päihteettömällä osastolla. Sillankorvan päihtyneiden osastoa käyttää päivittäin keskimäärin 20 päihtynyttä, joista säännöllisesti majapaikkanaan hieman yli puolet näistä henkilöistä. Muiden osalta on kyse enemmän tai vähemmän tilapäisestä yöpymistarpeesta.

Liite 1Sirkkalan päiväkeskuksen ja Sillankorvan ensisuojan vuositilastot

Oheismateriaali 1Sirkkalan päiväkeskuksen ja Sillankorvan toimintojen yhdistämistä suunnitelleen työryhmän raportti liitteineen

Samanaikaisesti työryhmän toiminnan aikana saatettiin loppuun hyvinvointitoimialan organisaatiouudistus, jossa psykiatrian ja asumis- ja päihdepalveluiden toiminnot yhdistettiin uudeksi Mielenterveys- ja päihdepalvelut –palvelukokonaisuudeksi. Mielenterveys- ja päihdepalveluja käyttävien asiakkaiden asumispalveluiden kokonaisvaltaista kehittämistä koko yksikön asiakkaiden tarpeiden mukaiseksi on tehty vuoden 2015 aikana. Mm. kilpailutuksessa on otettu käyttöön uusia elementtejä kuntoutumisen arviointiin.

Tilapäismajoituksen tarvetta on enenevässä määrin myös psykiatrian palveluiden piirissä olevilla asiakkailla. Jo syyskaudella 2014 oli nähtävissä suuria vaihteluja Sillankorvan asiakkaiden päivittäisissä määrissä ja aikaisempaa enemmän oli tarvetta sijoittaa Sillankorvaan odottamaan palveluasumiseen pääsemistä kaupungin omien paikkojen ollessa täynnä. Odotusaika käytettiin asiakkaiden olosuhteiden ja palvelutarpeen selvittämiseen. Tilapäismajoituksen kaventaminen vuoden 2015 aikana ei ole ollut edellä mainitun pohjalta perusteltua.

Sirkkalan päiväkeskus voi toimia nykyisellä asiakasmäärällä nykyisissä tiloissa tietyin edellytyksin. Asiakasmäärää ei voida kuitenkaan enää kasvattaa. Tarkoituksenmukaista on alkaa etsiä yhdistetylle toiminnalle soveltuvia tiloja kaupungin ruutukaava-alueelta. Matalan kynnyksen palveluiden on hyvä sijaita lähellä keskustaa. Vaihtoehtoisilla henkilöstöratkaisuilla on mahdollista päästä tavoiteltuihin säästöihin, vaikka toiminnot jatkavat erillään nykyisissä tiloissa. Hallinnollisten vakanssien määrää ei nykyisissä olosuhteissa pystytä vähentämään, mutta nimikemuutoksilla voidaan saada aikaan tavoiteltuja kustannussäästöjä. Vastaavan ohjaajan tehtäväkuvaan voidaan sisällyttää esimiestehtävät ja johtajan vakanssin tilalle perustaa ohjaajan vakanssi.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 11.1.2016:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus
tpvKorkeila Katariina
tpvNiinimäki Merja
tpvNummelin Teija


Liitteet:

Sosterla § 12
Liite 1:Sirkkalan päiväkeskuksen ja Sillankorvan ensisuojan vuositilastot