Åbo stad | § | Sammanträdets datum | Ärende nr | 1 |
Stadsstyrelsen | 132 | 28.04.2025 | 13 | |
Stadsfullmäktige | 71 | 12.05.2025 | 10 |
1614-2025 (00 01 02, 12 00 01)
Svar på fullmäktigeledamot Henry Toivari m.fl. motion om ändringar gällande stöd i förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen
Sammandrag:
Fullmäktigeledamot Henry Toivari m.fl. har väckt motion om att beakta stödet för lärande och deltagande i förskoleundervisningen som ingår i läroplansgrunderna för förskoleundervisning och grundläggande undervisning, samt stödet för lärande och skolgång inom grundläggande utbildning i syfte att stärka undervisningen. Det föreslås att stadsfullmäktige antecknar svaret på motionen för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.
Ssn § 132
Direktör för fostran och undervisning Timo Jalonen 14.4.2025:
Fullmäktigeledamot Henry Toivari m.fl. har gjort en motion om ändringarna för stöd i förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen. Enligt motionen ändras lagen om grundläggande utbildning och beslutet omfattar ett stöd på 100 miljoner euro för det ifrågavarande syftet. Åbos andel i kalkylerna har hittills varit mellan 2,2–4,5 miljoner euro. Konkreta stödåtgärder bör genomföras i lagens anda. Den uppdaterade lagen om grundläggande utbildning och läroplanen träder i kraft 1.8.2025. Då tas även de lokala läroplanerna i bruk och i dessa ska lagändringen ha beaktats.
I motionen konstateras att förändringen förutsätter att mer personal anställs redan till augusti. Esbo och Vanda har redan behandlat ärendet så att rekryteringen inletts. I motionen krävs att besluten i Åbo ska beredas med snabb tidtabell så att de följer lagens anda och så att skolorna kan bereda undervisningsarrangemangen inför hösten.
I Åbo är vi medvetna om att det nuvarande antalet speciallärare inte är tillräckligt på grund av regeringens viktigaste utbildningspolitiska reform. Under våren rekryteras sex eller sju nya lärare. Utgångsläget i Åbo har varit god vad gäller stödet och i grundskolorna har eleverna hittills fått mångsidigt stöd och nya resurser har inte behövts i särskilt stor omfattning. Utöver det tidigare är det nuvarande tillägget ca två procent extra.
I varje skola ska det finnas möjlighet till undervisning i smågrupper. Därför grundas nya specialklasser i Åbo i skolorna med årskurs 1–6 och årskurs 7–9 i Raunistula och i Laustis samt i Lyseon alakoulu, Lyseon yläkoulu, Luostarivuoren alakoulu och Luostarivuoren yläkoulu i en anda för inklusiva förfaringssätt. Samtidigt kommer antalet smågrupper att minska i skolor med centrerad service.
I och med lagreformen upplöses de tre stödnivåerna. I beslut om intensifierat stöd och särskilt stöd finns dock en övergångsperiod på ett år så elevernas nuvarande stödbeslut gäller fram till hösten 2026.
Efter lagändringen är gruppspecifika stödformer dvs. stödformer som alla elever kan få följande: allmän stödundervisning och stödundervisning i undervisningsspråket som ges av läraren samt stödundervisning som ges av en speciallärare i samband med annan undervisning. Tanken är att problem i lärandet kan tacklas direkt utan separata beslut.
Elevspecifika stödåtgärder är undervisning av specialläraren delvis i smågrupper samt i samband med annan undervisning, undervisning av specialläraren och specialklassläraren i smågrupper, undervisning av specialklassläraren i en specialklass samt elevvisa tolk- och biträdestjänster samt hjälpmedel.
Kommunerna ska reservera 0,122 undervisningstimmar för gruppspecifikt stöd per elev per vecka. Nytt är även att det får finnas högst fem elever med individuellt stödbeslut per grupp i de grupper som undervisas av en klasslärare eller en ämneslärare. Med denna avgränsning försöker man se efter att läraren har möjligheter att beakta alla elevers stödbehov och att det råder arbetsro i klassen. Avgränsningen gäller alla på lektioner i alla läroämnen oberoende av vilket läroämne beslutet om individuellt stöd gäller.
Reformen gäller även förskoleundervisningen och även där kommer de ovannämnda åtgärderna att genomföras och även ny personal att rekryteras. Vad gäller gymnasieutbildningen kommer förändringar även att göras ur samma synvinkel. Förändringarna i yrkesutbildningen kommer att genomföras ett halvår senare, från och med 1.8.2026.
Utgifterna för den grundläggande utbildningens serviceproduktion täcks i huvudsak med skatteintäkter. Staten deltar i finansieringen av kommunernas uppgifter genom att dela ut en statsandel för kommunal basservice till kommunerna. Statsandelen för kommunal basservice omfattar följande uppgiftsområden: småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen, grundläggande utbildningen, biblioteken, det allmänna kulturväsendet (invånarbaserad) samt den grundläggande konstundervisningen (invånarbaserad).
Statsandelssystemet består av flera olika faktorer och är kraftigt kalkylmässig så att de kostnader som uppstår i den grundläggande utbildningen täcks via s.k. åldersgruppspriser. År 2025 var statsandelen för basservice för Åbo stad för de ovannämnda uppgiftsområdena -3,5 miljoner euro. Förändringen i stödet för lärande har beaktats i statsandelarna och utan detta skulle statsandelen för kommunal basservice ha blivit ännu mer negativ.
Som en följd av vårdreformen började statsandelen för kommunal basservice uppvisa ett underskott. Hoppet är att den pågående reformen av statsandelarna kommer att korrigera situationen i en bättre riktning.
Finansministeriet har i sin egen kalkyl av statsandelarna på riksomfattande nivå beaktat 38,2 miljoner euro i anknytning till reformen av stödet för lärande för detta år. Totalt 91,7 miljoner euro kommer att beaktas för året 2026. Det här har beaktats i de kalkylmässiga kostnadsstrukturerna för statsandelen. Alla statsandelar är allmän finansiering, så enskilda förändringar i bakgrundsfaktorerna reflekteras inte direkt i finansieringen av verksamheten. Med statsandelarna täcks därtill enbart en del av kommunernas basservice. Kommunerna är dock förpliktade att ordna och genomföra stödet för lärande på det sätt som bestäms i lagen. Skolorna måste t.ex. i sin läsårsplan beskriva hur stödet för lärande genomförs. Den nödvändiga kostnadsökning som krävs i och med reformen av stödet för lärande kommer att läggas till i serviceområdenas budgeter.
Sammanfattningsvis kan vi konstatera följande för Åbos del:
Tilläggsmaterial 1Fullm. Henry Toivaris m.fl. motion: Satsning på grundläggande utbildning
Stadsstyrelsens förslag
Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.
BeslutFörslaget godkändes.
Sfm § 71
Tilläggsmaterial 1Fullm. Henry Toivaris m.fl. motion: Satsning på grundläggande utbildning
Stadsstyrelsens förslag
Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.
BeslutFörslaget godkändes.