Åbo stad | § | Sammanträdets datum | Ärende nr | 1 |
Stadsstyrelsen | 143 | 06.05.2025 | 8 | |
Stadsfullmäktige | 70 | 12.05.2025 | 9 |
2546-2025 (00 00 01, 02 05 06)
Korrigering av beslutet gällande borgen som beviljats för Turun Seudun Vesi Oy
Sammandrag:
Stadsfullmäktige beslutade vid sitt sammanträde 13.5.2014 bevilja en borgen på basis av teckningsrelationerna för aktier i F-serien för lån på högst 68 500 000 euro som förhandlats fram av Turun Seudun Vesi Oy och som behövs för investeringen i reservvattenanläggningen i Hallis. Efter beslutet har det upptäckts att det är nödvändigt att på grund av ett formellt fel korrigera de borgensbeslut som fattats av delägarkommunerna och samtidigt upphäva det tidigare felaktiga beslutet.
Ssn § 143
Ägarstyrningsdirektör Jarkko Virtanen, chef för koncernstyrning Sanna Lounaja 29.4.2025:
Turun Seudun Vesi Oy är ett bolag som i Åbo stads koncernanvisning har fastställts som ett strategiskt bolag som Åbo stad äger till 64,4 %.
Vid delägarmötet 19.6.2023 beslutade bolagets delägare att främja investeringen i en reservanläggning i Hallis enligt den så kallade "minimimodellen" så att bolagets aktieägare står för kostnaderna för investeringen i reservanläggningen i Hallis i proportion till hur mycket de förbrukar av det vatten som företaget producerar. Bolagets styrelse beredde de handlingar som behövdes för att skapa en F-aktieserie gällande reservanläggningen i Hallis.
Bolagets aktieägare beslutade enhälligt om de ändringar i bolagets bolagsordning som krävs på grund av F-aktieserien och om den riktade emissionen av F-aktier 6.5.2024. S:t Karins, Lundo, Nådendal, Pemar, Pargas, Reso och Åbo tecknade F-aktier i enlighet med aktieägarnas beslut och förband sig att svara för kostnaderna för investeringen i reservanläggningen i Hallis i enlighet med aktieägaravtalet.
Vid den ordinarie bolagsstämman 24.4.2024 beslutade aktieägarna i Turun Seudun Vesi Oy att uppdatera aktietilldelningen gällande vederlagsfri emission av aktierna i F-serien och att godkänna teckningslistan. Samtidigt beslutade aktieägarna att befullmäktiga bolaget att ansöka om de lån som behövs för att bygga reservanläggningen och att skaffa borgen på sammanlagt 68 500 000 euro för dessa lån så att kommunernas borgensansvar fördelas enligt det relativa innehavet i F-aktieserien. Efter bolagsstämman har delägarkommunernas fullmäktige fattat beslut om beviljande av borgen.
Åbo stadsfullmäktige beslutade vid sitt sammanträde 13.5.2024 § 71 att bevilja en borgen på basis av teckningsrelationerna för aktier i F-serien för lån på högst 68 500 000,00 euro som förhandlats fram av Turun Seudun Vesi Oy och som behövs för investeringen i reservvattenanläggningen i Hallis så att lånetiderna är högst 50 år och räntan 3, 6 eller 12 månader Euribor med en marginal på högst 1,00 % eller med en fast ränta på högst 5,00 %.
Efter stadsfullmäktiges beslut 13.5.2024 § 71 har det upptäckts att det är nödvändigt att på grund av ett formellt fel korrigera de borgensbeslut som fattats av de delägarkommuner som tecknat andelar i Turun Seudun Vesi Oy:s F-aktieserie och samtidigt upphäva det tidigare felaktiga beslutet.
Enligt 129 § i kommunallagen får lån, borgen eller annan säkerhet som beviljats av kommunen inte äventyra kommunens förmåga att svara för sina lagstadgade uppgifter. Kommunen får inte bevilja lån, borgen eller annan säkerhet om de är förenade med en betydande ekonomisk risk. Kommunens intressen ska tillgodoses med tillräckliga säkerheter eller motsäkerheter. Aktieägarna beslutade dock inte att kräva sådana motsäkerheter på bolagsstämman, och aktieägarna har inte heller krävt någon sådan i samband med sina borgensbeslut.
Beslutet ska fattas på nytt så att delägarkommunernas intressen tryggas med tillräckligt täckande motsäkerheter. Delägarna föreläggs att som motsäkerhet för proprieborgen förpliktas bolaget att utfärda pantbrev för en företagsinteckning till ett belopp som motsvarar 50 % av kapitalbeloppet för den borgen som beviljats av delägarkommunen.
Turun Seudun Vesi Oy är ett bolag som verkar enligt mankala-principen och vars aktieägare har förbundit sig att svara för bolagets kapitalkostnader genom att teckna aktier. En säkerhet på 50 procent av borgensbeloppet kan därför anses vara en tillräcklig motsäkerhet för en borgen som beviljats bolaget enligt 129 § i kommunallagen. Beloppet av motsäkerheten motsvarar också det belopp som krävs av andra vattenförsörjningsbolag som verkar enligt Mankala-principen i området.
I kommunernas borgensbeslut antecknas kommunernas borgensansvar och kommunernas teckningsandelar i F-aktieserien som skapats för investeringen i reservanläggningen. Teckningsandelarna och därmed även borgensansvaren uttrycks i beslutet med tre decimalers noggrannhet. Detta anteckningssätt orsakar dock praktiska problem för driften av långivarnas IT-system, eftersom man inte kan mata in tre decimaler i dem.
Beslut om borgensansvar ska fattas på nytt så att de skulle fördelas enligt teckningsandelarna i F-serien, men avrundas till två decimaler. Ändringen skulle endast påverka kommunernas borgensansvar, men inte ägarandelarna i F-aktieserien eller kostnadsansvaren för den investering som ska göras för F-aktieserien mellan kommunerna.
Bedömning av det statliga stödet
Det har inte skett några ändringar i den bedömning av statligt stöd som gjorts i de borgensbeslut som tidigare fattats av de delägarkommunerna. Definitionen av förbjudet statligt stöd grundar sig på artikel 107 punkt 1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, där statligt stöd definieras som stöd som ges av en medlemsstat eller med hjälp av statliga medel, av vilket slag det än är, som snedvrider eller hotar att snedvrida konkurrensen genom att gynna vissa företag eller viss produktion, i den utsträckning det påverkar handeln mellan medlemsstaterna. Alla ovanstående kriterier måste vara uppfyllda för att verksamheten ska omfattas av EU:s regler om statligt stöd.
I 126 § i kommunallagen definieras på nationell nivå sådan verksamhet som åtminstone inte anses som verksamhet som omfattas av EU:s regler om statligt stöd. Enligt 126.2 § 5 mom. i kommunallagen sköter kommunen inte en uppgift i ett konkurrensläge på marknaden åtminstone när verksamheten grundar sig på ett lagstadgat monopol eller utgör ett naturligt monopol eller tillhandahåller tjänster i direkt anslutning till dessa.
I lagmotiveringarna (RP 268/2014 rd s 45) konstateras att en lagstadgad monopolställning eller en naturlig monopolställning och verksamhet som direkt anknyter till sådan verksamhet inte anses skötas i ett konkurrensläge på marknaden, även om verksamheten i övrigt uppfyller kraven för till exempel näringsverksamhet. Lagstadgade monopol är bland annat vattenförsörjningen inom verkets verksamhetsområde.
Till bolagets uppgifter hör att äga, planera och bygga vattenrenings- och vattendistributionsanläggningar och producera, överföra, distribuera och sälja hushållsvatten samt utöva övrig verksamhet som hör till branschen. De kommuner som äger bolaget bildar ett avgränsat marknadsområde där hushållsvattnet som invånarna använder produceras av Turun Seudun Vesi Oy. Turun Seudun Vesi Oy har ett naturligt monopol inom distributionsområdet. Enligt lagen om vattentjänster (119/2001) får det inte finnas konkurrerande verksamhet inom bolagets verksamhetsområde och dess verksamhet bildar ett naturligt monopol på detta område. Verksamheten omfattas därmed inte av EU:s regler om statligt stöd, såsom EU-kommissionens s.k. tillkännagivande om garantier (EUVL 2008/C155/10), som bland annat förutsätter att en provision ska tas ut för borgen och att borgen ska begränsas till 80 procent av lånebeloppet.
När det gäller Turun Seudun Vesi Oy fördelas borgensansvaret mellan alla aktieägare som tecknat aktier i F-serien och i praktiken skulle borgensprovisionen överföras som en finansieringspost direkt till det partipris för vatten som TSV tar ut. Därför är det inte nödvändigt att kräva en borgensprovision.
När det gäller borgen måste man dock säkerställa att det stöd som följer av borgen inte kanaliseras till någon eventuell verksamhet som omfattas av EU:s regler om statligt stöd.
Enligt 14 § i kommunallagen beslutar stadsfullmäktige om ingående av borgensförbindelse.
Stadsstyrelsens koncernsektion behandlade ärendet vid sitt sammanträde 14.4.2025 § 26 i samband med behandlingen av föredragningslistan för bolagsstämman. I anslutning till borgensärendet beslutade koncernsektionen 24.4.2024 att upphäva det beslut som den ordinarie bolagsstämman fattade enligt § 13 till den del det gäller borgen som beviljats för bolagets lån samt att fatta beslut om ärendet på nytt enligt följande:
Turun Seudun Vesi Oy:s förslag om beviljande av borgen till delägarkommunerna
Turun Seudun Vesi Oy:s ordinarie bolagsstämma hölls onsdag 16.4.2025. Bolagsstämman behandlade bolagsstyrelsens förslag om korrigering av beslutet om borgen som beviljats för investeringen i reservanläggningen i Hallis (tilläggsmaterial 2, protokollsutdrag ur bolagsstämman). Det borgensbeslut som föreslagits bli korrigerat har behandlats av delägarkommunerna under 2024 enligt den modell som beskrevs på bolagsstämman 24.4.2024.
I enlighet med bolagsstämmans beslut 16.4.2025 föreslår Turun Seudun Vesi Oy de kommuner som tecknat andelar i F-aktieserien som skapats för byggandet av reservanläggningen följande beslutsförslag för behandling i kommunens behöriga beslutsorgan. Turun Seudun Vesi Oy ber kommunerna att behandla ärendet skyndsamt, men helst före sommarsemesterperioden i år.
De enhetliga anteckningarna i det beslutsförslag som beretts för delägarkommunerna:
Kommun- eller stadsfullmäktige upphäver sitt beslut (datum, § x) till den del det gäller borgen för Turun Seudun Vesi Oy:s lån och
beslutar att bevilja Turun Seudun Vesi Oy en proprieborgen på 100 % för bolagets lån upp till 68 500 000.00 euro som tas ut för att täcka investeringskostnaderna för reservanläggningen till förmån för den kreditgivare eller de kreditgivare som senare väljs på basis av ett anbudsförfarande och på följande villkor:
Dessutom befullmäktigas stadsfullmäktige eller kommunfullmäktige (kommunal tjänsteinnehavare) att fastställa att borgen gäller för varje lån som lyfts separat i en situation där lånet lyfts med flera skuldebrev.
Tilläggsmaterial 1Bolagets förslag som föreläggs kommunernas beslutsfattande (på finska)
Tilläggsmaterial 2Utdrag ur bolagsstämmans protokoll (på finska)
Stadsstyrelsens förslag
Stadsfullmäktige beslutar
Dessutom befullmäktigar stadsfullmäktige ägarstyrningsdirektören att fastställa att borgen gäller för varje lån som lyfts separat i en situation där lånet lyfts med flera skuldebrev.
BeslutFörslaget godkändes.
Sfm § 70
Tilläggsmaterial 1Bolagets förslag som föreläggs kommunernas beslutsfattande (på finska)
Tilläggsmaterial 2Utdrag ur bolagsstämmans protokoll (på finska)
Stadsstyrelsens förslag
Stadsfullmäktige beslutar
Dessutom befullmäktigar stadsfullmäktige ägarstyrningsdirektören att fastställa att borgen gäller för varje lån som lyfts separat i en situation där lånet lyfts med flera skuldebrev.
BeslutFörslaget godkändes.