Åbo stad | § | Sammanträdets datum | Ärende nr | 1 |
Stadsstyrelsen | 101 | 31.03.2025 | 13 | |
Stadsfullmäktige | 58 | 14.04.2025 | 6 |
2496-2025 (00 01 01)
Ändring av namnet på skadefonden och stadgarna
Sammandrag: -
Ssn § 101
Ekonomidirektör Valtteri Mikkola och finansieringschef Kim Moisiolinna 18.3.2025:
Stadsfullmäktige godkände senast 27.2.2017 § 33 stadgarna för Skadefonden varvid stadgarna har kompletterats så att skadefonden i fortsättningen täcker förebyggande av skador samt ersättningar som betalas till sammanslutningar som hör till stadskoncernen och aktörerna utanför stadskoncernen till de delar de har avtalats separat mellan staden och de sammanslutningar som hör till stadskoncernen. Av fonden kan också beviljas långfristiga lån till dottersammanslutningar vid sidan av annan placeringsverksamhet. Utlåningen beaktas också i budgeten.
Skadefondens storlek har ökat årligen i takt med ackumulerade överskott, och dess balansvärde i bokslutet för 2024 uppgick till 58 349 763 euro och dess marknadsvärde till 62 776 875 euro, vilket översteg balansvärdet med 4 427 112 euro. Samtidigt har de uppgifter och den organisationsstruktur som omfattas av skadefondens ersättningsförfarande förändrats avsevärt, eftersom social- och hälsovården och det regionala räddningsverket överfördes från stadens ansvar till Egentliga Finlands välfärdsområde 1.1.2023.
I praktiken har risken och sannolikheten för att de händelser som skadefonden ska ersätta och ansvara för minskat betydligt på grund av att stadens organisation har krympt. I övrigt är skadefondens ersättningshistoria ganska anspråkslös och den årliga ersättningen har sedan början av 2000-talet i genomsnitt varit mindre än en miljon euro per år. Den största enskilda ersättningen var ersättningen av skadorna för Kvarnbron som sammanlagt uppgick till 9,7 miljoner euro under 2010-2011.
På grund av ovanstående överväganden har det bedömts, med hänsyn till skadefondens måttliga ersättningshistoria och minskningen av storleken på den organisation som omfattas av ersättningarna, att den tillräckliga och lämpliga storleken på skadefonden ska omprövas. Dessutom överväger man att ändra namnet på fonden för att bättre motsvara fondens syfte och de nya stadgarna.
Det föreslås att fonden ska byta sitt namn till Tillväxt- och ersättningsfonden.
Ersättningsfondens andel
Fondens stadgar har utarbetats så att en del av kapitalet (ersättningsfondens kalkylmässiga andel på 40 miljoner euro) allokeras och behålls i samtliga fall för det ändamål som anges i den nuvarande skadefondens stadgar, dvs. fonden omfattar följande punkter:
1) Ersättningsförfarandena genomförs i enlighet med stadsstyrelsens beslut (Åbo stads försäkringspraxis).
2) Ersättningsfonden täcker kostnaderna för ersättning av egendomsskador eller andra skador som staden ansvarar för med motsvarande belopp eller med ett belopp som motsvarar den ersättning som staden betalar till den skadelidande. Ersättningsfonden täcker förebyggande av skador.
3) Ersättningsfonden täcker kostnader som betalas på basis av proprieborgen som beviljas aktörer utanför stadskoncernen.
4) Ersättningar som betalas till sammanslutningar som hör till stadskoncernen och aktörerna utanför stadskoncernen till de delar de har avtalats separat mellan staden och de sammanslutningar som hör till stadskoncernen.
Tillväxtfondens andel
Ersättningsfondens överskottsandel av fondens kapital ska bilda en tillväxtfond vars syfte är att förbättra förutsättningarna för tillväxt och näringsverksamhet och därigenom främja sysselsättningen i Åbo. Fondens medel kan anvisas projekt som direkt främjar näringslivets verksamhetsförutsättningar och sysselsättningen antingen som placeringar eller bidrag i olika former. Projekten ska ge avkastning och vara ekonomiskt hållbara så att tillväxtfondens kapital kan tryggas på lång sikt.
Placeringar och bidrag ska ske så att konkurrensen på marknaden inte snedvrids och att ovan nämnda stödformer inte innehåller förbjudet statligt stöd. Av fondens årliga avkastning kan medel anvisas även för andra objekt som främjar näringslivets förutsättningar samt stöder och främjar sysselsättningen med beaktande av ovan nämnda begränsningar.
Utgångspunkten är således att den bokföringsmässiga avkastningen för hela fonden kan delas ut årligen för att stöda tillväxt och näringsverksamhet förutsatt att det finns avkastning kvar efter de utbetalda ersättningarna (användning av ersättningsfonden). Efter att fondens bokslut har blivit färdigt lägger ekonomitjänsterna fram ett förslag till det belopp som ska delas ut till kanslichefen, som beslutar om användningen av avkastningen. Den del av avkastningen som inte delas ut ska återföras till fondens kapital varje år.
Bilaga 1Stadgorna för Tillväxt- och ersättningsfonden
Stadsstyrelsens förslag
Stadsfullmäktige beslutar
BeslutFörslaget godkändes.
Sfm § 58
Bilaga 1Stadgorna för Tillväxt- och ersättningsfonden
Stadsstyrelsens förslag
Stadsfullmäktige beslutar
BeslutFörslaget godkändes.
Bilagor:
Sfm § 58
Bilaga 1:Kasvu- ja korvausrahaston säännöt / Stadgorna för Tillväxt- och ersättningsfonden