Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden41719.11.20243
Stadsstyrelsen613.01.20256
Stadsfullmäktige1127.01.202510

2759-2020 (10 02 03)

Förslag till ändring av detaljplan; Kuralagatan 2, Kurala (13/2021)

Sammandrag:

Planen gör det möjligt att utvidga områdets nuvarande serviceboendefunktioner omfattande cirka 300 invånare och att bygga två flervåningshus längs Kuralagatan. På byggnadsytan mot Tavast riksväg får man också placera affärs- och kontorslokaler på marknivå. Kvarterets gemensamma gårdsområde ligger ovanpå parkeringsnivåerna. Stadsfullmäktige föreslås godkänna förslaget till detaljplaneändring för Kuralankatu 2.

Smn § 417

Stadsmiljön, planläggning, planläggningsarkitekt Christiane Eskolin 5.11.2024:

Planläggningen inom serviceområdet för stadsplanering och markegendom har utarbetat ett förslag till detaljplaneändring för stadsdelen Kurala, daterat 30.8.2024 och ändrat 5.11.2024 på basis av utlåtanden.

Området som ska detaljplaneras ligger mellan Tavast riksväg och Kuralagatan. I kvartersområdet för affärs- och kontorsbyggnader ligger en affärsbyggnad med 2–5 våningar som delvis har omvandlats till serviceboende. Den interna ledsagar- och servicetrafiken samt körförbindelsen till parkeringsområdet har ordnats från Tavast riksväg och Kuralagatan och till parkeringsdäcken kör man från Kuralagatan.

Planområdet är privatägt.

Nuläget och planeringssituationen beskrivs närmare i punkt 3 i planbeskrivningen. Utgångspunkter

Syftet med detaljplaneändringen

Stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion godkände 21.6.2021 § 46 § behovsutredningen för ersättande lokaler för Tranbackahemmen med ett tillägg att man i den fortsatta planeringen beaktar genomförandet av en trivsam gårds- och friluftsområde för de boende. I utredningen föreslogs att de ersättande lokalerna för Tranbackahemmen skulle ordnas genom att utvidga lokalerna för Kulkurin Valssi. Målet är att öka antalet boende i Kulkurin Valssis serviceboende med heldygnsomsorg från nuvarande 119 till 300 boende i enlighet med behovsutredningen. Utbyggnadsbehovet är ca 11 000 v-m².

Syftet med detaljplaneändringen är att utvidga användningsändamålet för tomten till att omfatta mångformigt boende och att öka byggrätten.

Planläggningsskeden

Detaljplaneändringen grundar sig på ett 25.2.2020 daterat initiativ till detaljplaneändring som lämnats in gemensamt av Kiinteistö Oy Vähähuhko och Kiinteistö Oy Turun Kulkurin Valssi för tomt 853-13-29-6.

Stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion godkände 21.6.2021 § 46 § behovsutredningen för ersättande lokaler för Tranbackahemmen där det föreslogs att de ersättande lokalerna skulle lösas genom en utbyggnad som ska genomföras i samband med Kulkurin Valssi.

Stadsmiljönämnden godkände målen för planen och antecknade programmet för deltagande och bedömning för kännedom 2.11.2021 § 423.

Detaljplanen anhängiggjordes 13.11.2021. Ett meddelande om anhängiggörandet och programmet för deltagande och bedömning som daterats 26.10.2021 skickades per brev och e-post till de parter som nämns i programmet för deltagande och bedömning 16.11.2021.

Delaktiga ombads lämna in åsikter i inledningsfasen före 13.12.2021. Inga anmärkningar lämnades in. I inledningsfasen gav Turku Energia Sähköverkot Oy ett ställningstagande.

Programmet för deltagande och bedömning uppdaterades 6.11.2023 genom att ett område på cirka 250 m2 av gatuområdet för Tavast riksväg anslöts till planeringsområdet.

Planförslaget var offentligt framlagt 16.9.2024–15.10.2024. Under framläggningstiden ordnades ett möte för allmänheten i skolan Hannunniitun koulu 14.10.2024.

Under framläggningstiden lämnades 3 anmärkningar in. En anmärkning från Nummenmäki Pientalot ry och två anmärkningar från invånare i området, varav den ena hade undertecknats gemensamt av småhusinvånare i området norr om Tavast riksväg.

I anmärkningarna föreslås åtgärder för att säkerställa en säker körhastighet på Gamla Tavastvägen och Kuralagatan. Nummenmäen Pientalot ry uttrycker sin oro över trafikmängderna och bullret på Tavast riksväg som särskilt kommer att påverka småhusområdena i Ristimäki och längs Rasivägen och som ytterligare kommer att öka bullret i bostadsfastigheter på grund av kompletteringsbyggandet. I den gemensamt undertecknade anmärkningen föreslås att det byggs bullerhinder på gårdsområdet till Kulkurin Valssi och i de motsatta småhusområdena Ristimäki och Rasivägen, eftersom de nya byggnaderna ökar trafikbullret. De miljöstörningar som detaljplaneändringen orsakar, såsom buller, ska minskas, och det behövs en bullervägg i bostadsområdet.

Samtidigt med framläggningen begärdes myndigheter lämna in utlåtanden över planförslaget. Utlåtanden inlämnades av Turku Energia Sähköverkot, Turku Energia Kaukolämpö, Åbo Vattentjänster och Åbo Stads Äldreråd. Egentliga Finlands räddningsverk och Åbo Vattentjänster lämnade inget utlåtande. Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland svarade på begäran om utlåtande och meddelade att den inte ger något utlåtande, men att den kommenterar planförslaget.

Turku Energia Sähköverkot konstaterar att den nya byggnadsmassan i ändringsområdet kräver en utbyggnad av eldistributionsnätet med lågspänningskablar och kabelskåp. Den nuvarande transformatorstationen ska förbli funktionsduglig och man ska trygga en obehindrad passage dit och ventilation i den även under byggandet. På plankartan ska det anges ett riktgivande område för transformatorstationen.

Turku Energia Kaukolämpö konstaterar att området kan anslutas till nätverket för fjärrvärme.

Åbo stads äldreråd föreslår att ett eventuellt bullerskydd ska vara modernt och passa in i miljön. Gårdsområdet ska vara tryggt och bilarna ska hänvisas till separata parkeringsanläggningar. Det behövs samhörighet och gemensamma utrymmen, såsom hobbyrum, gym och bastu. I området bör det också byggas redskap för utomhusmotion och grönområden som ökar trivseln. Inomhus är det viktigt att satsa på tillgänglighet, ljus, trivsel och konst. Kulkurin Valssis tjänster skulle också kunna erbjudas till andra äldre i området så att de kan bo hemma längre.

Huvudpunkterna i och svaren på åsikterna, anmärkningarna och utlåtandena har sammanställts i rapporten om växelverkan.

Ändringar i planförslaget

I enlighet med stadens bostads- och markpolitiska principer har det fogats en bestämmelse i plankartans avsnitt om allmänna bestämmelser: "Andelen familjebostäder ska vara minst 25 procent av det totala antalet bostäder (gäller inte specialboende, bl.a. studentbostäder). Som familjebostad betraktas en bostad med minst två sovrum vars minimala lägenhetsyta är 63 m2.” På plankartan har man också lagt till bestämmelserna ”I samband med byggnadsplaneringen ska det också utarbetas en gårdsplan som grundar sig på bestämmelser och anvisningar som styr vårdverksamheten. "Friskluftsintaget ska ordnas antingen från innergården eller från den sida som vetter mot Tavast riksväg så högt som möjligt.”

Utifrån ett utlåtande av Turku Energia Sähköverkot Oy har en beteckning och bestämmelse lagts till på plankartan och i bestämmelserna: muu-1: ”Till sitt läge riktgivande utrymme som ska reserveras för en transformator. I källarlokalerna i byggnaden Kulkurin Valssi har man placerat en transformator som ägs av TESV Oy och som betjänar områdets eldistribution och har ett innermått på 20 m2. Den nuvarande trasformatorn ska beaktas så att den kan ligga på sin nuvarande plats funktionsduglig. Obehindrat tillträde till transformatorstationens utrymme och ventilationen i utrymmet ska förbli oförändrade även under byggtiden. Eventuella ändringar i fastigheten ska godkännas av TESV redan i planeringsfasen.”

Efter att plankartan varit framlagd var de övriga ändringarna närmare framlagda under punkten 3.4.6 Ändringar i planförslaget efter framläggningstiden (ändrad 5.11.2024) med anledning av utlåtanden (på finska).

Förslaget till detaljplan behöver inte läggas fram på nytt med anledning av de små ändringar som gjordes utifrån utlåtandena.

Förslag till detaljplaneändring

Detaljplanen möjliggör ett mångsidigt bostadsbyggande och en utvidgning av enheten för serviceboende med heldygnsomsorg Kulkurin Valssi.

Genom detaljplaneändringen bildas ett kvartersområde för servicebyggnader P-1 där också bostads-, affärs- och kontorslokaler på sammanlagt 28 600 v-m2 får placeras. Av den totala byggrätten får man placera kontors- och affärslokaler på högst 1 100 v-m² på byggnadens markplan längs Tavast riksväg.

De nuvarande funktionerna i Kulkurin Valssi anvisas en byggrätt på 9200 v-m², vilket motsvarar omfattningen av den byggnad som färdigställdes 1991. För vårdboende uppstår ny byggrätt på sammanlagt 13 800 v-m2 och längs Kuralagatan uppstår två nya byggnadsytor för flervåningshus som båda har en byggrätt på högst 2 800 v-m² dvs. sammanlagt högst 5 600 v-m2.

Den totala byggrätten för kvarter 39 är 28 600 v-m2, så att exploateringstalet (et) blir 1,91. I och med detaljplaneändringen ökar byggrätten med 13 050 v-m2.

Planen gör det möjligt att bygga vårdlokaler med 7–8 våningar i stället för den nuvarande affärsbyggnaden med två våningar. Det nuvarande parkeringsdäcket och utrymmena under det kommer att rivas och ersättas av nya parkeringsutrymmen och tekniska utrymmen i två våningar och ett friluftsområde för boende ovanpå däckkonstruktionen.

Byggnaden där Kulkurin Valssi är inhyst för närvarande, dess skyddsrum och sociala utrymmen, trafikområden och gård förblir i huvudsak oförändrade. Den nya däckkonstruktionen möjliggör en passage till de underjordiska lokalerna i Kulkurin Valssi. Gårdområdet på däcket fungerar som ett gemensamt friluftsområde för alla boende i kvarteret.

På den byggnadsyta som vetter mot Tavast riksväg får inga bostäder placeras på byggnadens markplan. Våningshöjden på markplanet ska vara minst 4 meter och lokalerna i fråga ska planeras så att de lämpar sig för affärs-, service- och/eller kontorslokaler.

Dessutom får man bygga cykel- och barnvagnsförråd, avfallsrum och körrampskonstruktioner utöver den angivna byggrätten. Skärmtak som är en våning höga får byggas utöver byggnadsytan och den angivna byggrätten, dock högst 50 m2. Tekniska och gemensamma utrymmen får byggas utöver det angivna våningsantalet. Utrymmena ska placeras i byggnadens översta våning.

I fortsättningen kommer fordonsförbindelsen till Tavast riksväg att avskaffas. Området ansluter sig till gatunätet endast från Kuralagatan. Parkeringsplatserna placeras i två våningar under gårdsdäcket.

I parkeringskällaren och/eller på gårdsdäcket ska bilplatser byggas enligt följande: 1 bp/100 v-m² kontors- och affärslokal, 1 bp/100 v-m² boende, 1 bp/125 v-m² räntestött hyresboende och senior- och serviceboende och 1 bp/350 v-m² serviceboende med heldygnsomsorg.

På markplanet ska man också bygga minst en gästplats per 10 bostäder eller enligt en separat trafikutredning. Av de bilplatser som krävs ska 2 % reserveras för rörelsehindrade och de ska placeras i närheten av ingången till byggnaden. Om platserna är icke namn-givna kan man minska minimiantalet med 5 procent och om platserna är i alternerande bruk och icke-namngivna kan man minska minimiantalet med 10 procent.

Det ska byggas 2 cykelplatser per flervåningshusbostad på Kuralagatan, 1 cykelplats per servicebostad och 1 cykelplats per affärs- och kontorslokal på 150 v-m². Av minst 50 % av dessa platser ska placeras i ett väderskyddat och låsbart förvaringsutrymme på gatuplanet. I kvarteret ska också reserveras utrymmen för reparation och tvätt av cyklar.

I enlighet med översiktsplanen möjliggör detaljplanen genomförandet av 10 bilplatser på markplanet. Av dessa är två platser reserverade för rörelsehindrade. Under gårdsdäcket placeras sammanlagt 124 bilplatser varav sex platser är avsedda för rörelsehindrade. På gårdsområdet som vetter mot Tavast riksväg kan man också placera det antal kundplatser som verksamheten behöver.

Infrastrukturkostnader

Genomförandet av detaljplanen förutsätter inte direkt byggandet av nya allmänna områden eller betydande ändringar. Ett viktigt mål är dock att planera en direkt gångförbindelse till Jahnvägen i det nya kvarteret och vidare till Bybacken via den nya gång- och cykelvägen norr om Kuralagatan. När Kuralakurvan görs smalare ersätts asfaltbeläggningen med en gatugrön beläggning och gång- och cykelvägar förbättras. Samtidigt förbereder man sig för en eventuell enkelriktad cykelinfrastruktur på Gamla Tavastlandsvägen redan under detta årtionde.

Kostnadsintervallet som grundar sig på projektdelberäkningen för sanering av avsnittet mellan Kuralagatan och Gamla Tavastlandsvägen inklusive byggandet av gån- och cykelvägar på båda sidor om körbanan samt sanering av Kuralakurvan uppgår till 1,0–1,8 M€ (moms 0 %). Vid beräkningen av kostnaderna tillämpades jordbyggnadskostnadsindexets poängtal 131,15 (2015=100, juni 2024). Kalkylen omfattar kostnaderna för byggande och planering samt andra beställarkostnader och en projektreservering om 20 % i enlighet med anvisningen för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt.

Över infrastruktursaneringar gällande genomförandet av detaljplaneområdet Kuralagatan 2 upprättas ett projektkort i enlighet med anvisningen för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt som godkänns av stadsmiljödirektören.

Följande fas

Förslaget till detaljplan behandlas för godkännande i stadsstyrelsen och vidare i fullmäktige efter att markanvändningsavtalet som behövs mellan staden och den privata markägaren har undertecknats.

Lagrum som tillämpas

Markanvändnings- och bygglagen 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § och 66 §.

Markanvändnings- och byggförordningen 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § och 32a §.

Bilaga 1​Karta Kuralagatan 2

Bilaga 2​Svaren på anmärkningarna

Tilläggsmaterial 1​Redogörelse Kuralagatan 2 (på finska)

Tilläggsmaterial 2​Statistikblankett Kuralalagatan 2 (på finska)

Tilläggsmaterial 3​Rapport om växelverkan 30.8.2024, ändrad 5.11.2024 (på finska)

Tilläggsmaterial 4​Åsikt som lämnades in i PDB-fasen (på finska)

Tilläggsmaterial 5​Utlåtanden om förslaget till detajplan (på finska)

Tilläggsmaterial 6​Anmärkningar som lämnats in om förslaget till detaljplan (på finska)​

Utredningar och rapporter, www.turku.fi/sv/boende-och-miljo/stadsplanering/detaljplanlaggning/plansokning

Direktör för stadsmiljö Christina Hovi:

Förslag​Stadsmiljönämnden beslutar att godkänna svaren på anmärkningarna (bilaga 2) och föreslår för stadsstyrelsen att förslaget till detaljplaneändring för Kuralagatan 2, daterat 30.8.2024 och ändrat på basis av utlåtanden 5.11.2024, föreläggs stadsfullmäktige för godkännande.

BeslutFörslaget godkändes med en ändring så att följande läggs till i planens allmänna bestämmelser och planbeskrivningen:

”I lösningen som gäller stadsbilden ska man på ett balanserat sätt ta i beaktande både byggnadsbeståndet i närområdet och kvarterets landskapsmässigt betydande ställning som en del av det bredare kultur- och traditionslandskapet. Vid planeringen av fasaderna på sidan mot Kurala bybacke ska särskild uppmärksamhet fästas vid hur de passar ihop med traditionslandskapet.”

och följande planbestämmelse: ”Kvarteret ska bilda en stadsbildsmässigt enhetlig och fungerande helhet.” ändras till ”Kvarteret ska bilda en stadsbildsmässigt högklassig och fungerande helhet.”

Rantanens ändringsförslag understött av Lahti godkändes enhälligt.

Ledamot Perho anmälde jäv och avlägsnade sig från sammanträdet för den tid ärendet behandlades.​​​

Bilaga 3Karta Kuralagatan 2, ändrad 19.11.2024 (Smn § 417)

Tilläggsmaterial 7Planbeskrivning Kuralagatan, ändrad 19.11.2024 (Smn § 417)

Ssn § 6

Stadssekreterare Pia Bergström 9.1.2025:

Förslaget till detaljplaneändring för ”Kuralagatan 2” har godkänts i stadsmiljönämnden 19.11.2024 § 417 och markanvändningsavtalen gällande Kuralagatan 2 har godkänts i stadsmiljönämnden 19.11.2024 § 418.

Markanvändningsavtalet mellan parterna har undertecknats 8.1.2025.

Bilaga 1Karta Kuralagatan 2

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Kuralagatan 2 (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Kuralagatan 2 (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan 30.8.2024, ändrad 5.11.2024 (på finska) ​​

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 30.8.2024 daterade, 5.11.2024 på basis av utlåtanden ändrade samt på basis av stadsmiljönämndens beslut 19.11.2024 § 417 ändrade förslaget till detaljplaneändring för Kuralagatan 2.

BeslutFörslaget godkändes.

Koivusalo, Ruohonen och Maaskola förklarade sig jäviga och avlägsnade sig från sammanträdet för den tid som behandlingen av ärendet pågick.

Ärendet föredrogs av biträdande​ borgmästare Minna Arve.​

Sfm § 11

Bilaga 1Karta Kuralagatan 2

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Kuralagatan 2 (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Kuralagatan 2 (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan 30.8.2024, ändrad 5.11.2024 (på finska) ​​

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 30.8.2024 daterade, 5.11.2024 på basis av utlåtanden ändrade samt på basis av stadsmiljönämndens beslut 19.11.2024 § 417 ändrade förslaget till detaljplaneändring för Kuralagatan 2.

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 11
Bilaga 1:Kartta Kuralankatu 2 / Karta Kuralagatan 2