Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen313.01.20253
Stadsfullmäktige827.01.20257

6348-2024 (00 01 02, 12 05 02)

Utredning av servicenätet för regionalt ungdomsarbete

Sammandrag:

De regionala ungdomstjänsterna har granskats med tanke på tjänsternas kvalitet och mångfald, identifierade kundbehov och tillgängliga resurser. I utredningen har man identifierat behov av ändringar i servicenätet. Stadsfullmäktige föreläggs en utredning om ärendet och ett förslag till beslut om ärenden som gäller riktlinjerna för servicenätet. Berörda nämnder har gett sina utlåtanden i ärendet.

Ssn § 3

Förändringsdirektör Anu Parantainen, direktör för ungdomstjänster Annina Lehtiö-Vainio, chef för ungdomstjänster Anna Salminen och direktör för servicenätet Minna Juselius 7.1.2025:

Ungdomsarbete 2025

Inom serviceområdet för ungdomstjänster som ingår i servicehelheten för barn och unga har man inlett ett utvecklingsarbete som en del av totalreformen och förändringsledningen av tjänsterna för barn och unga. Målet med utvecklingen av Ungdomsarbete 2025 är att skapa en gemensam uppfattning om vad ungdomsarbete i Åbo är och vad det borde vara i framtiden. Ungdomarna och deras behov står i centrum för utvecklingen av tjänsterna.

Utvecklingsarbetet är kunskapsbaserat och målet är att tjänsterna ska ges i rätt tid och på rätt plats samt att de ska vara effektiva. Utvecklingsarbetet har som mål att identifiera ungdomsarbetets värde och betydelse, kärnuppgift och kärnmålgrupp samt att stärka ungdomstjänsternas röst i stadsorganisationen. Utredningen av servicenätet för regionalt ungdomsarbete är en del av utvecklingsarbetet. Utvecklingsarbetet för Ungdomsarbete2025 framskrider stegvis och det kan också påverka serviceområdets organisering och ansvarsfördelning.

Nuläget

Det arbete som ungdomstjänsterna utför når ett stort antal unga. Tyvärr ger den nuvarande modellen för regionalt ungdomsarbete, som är nära knuten till lokaler, inte utrymme för den mångfald som de unga behöver. Ungdomsarbetet bör vara flexiblare och smidigare, i rätt tid och på rätt plats, särskilt i en situation där det inte är möjligt att öka resurserna.

I utvecklingen av Ungdomsarbete2025 har fastställts att den huvudsakliga målgruppen för ungdomstjänsterna är unga över 12 år. Riktlinjen är inte absolut, men för att uppnå kvalitetsmålen förutsätts att användningen av resursen riktas till barn i skolåldern och ungdomar. Då arbetet med servicenätet framskrider differentieras olika ungdomslokaler enligt läge, övriga tjänster i byggnaden, områdets behov och i första hand enligt barns och ungas behov. Åldersgränser och tjänster kan variera mycket områdesvis. Ungdomstjänsterna har fortfarande rikligt med verksamhet för barn under 12 år. På stadsnivå har det kartlagts att det finns gott om aktiviteter för barn i åldern 7–12 år, bland annat i form av klubbverksamhet. Kartläggningsarbetet fungerar också som ett verktyg för kunskapsbaserad ledning för att identifiera var ungdomstjänsterna i första hand bör fokusera sina resurser.

För närvarande består servicenätet för regionalt ungdomsarbete av 15 ungdomslokaler, av vilka tolv drivs av ungdomstjänsternas egen personal. Antalet årsverken i ungdomslokalerna är 2,25 per ungdomslokal. I detta ingår inte antalet anställda hos tjänsteleverantörerna. Vid en jämförelse mellan de sex största städerna har Åbo minst personal inom ungdomstjänsterna i förhållande till antalet unga. Åbo använder 196 euro per ung person till ungdomsarbete och ligger på 4:e plats bland de sex största städerna. Variationsintervallet mellan de sex största städerna är 102-300 euro per ung person. Antalet besökare på ungdomslokalerna i Åbo är det lägsta i de sex största städerna. Detta stöder förslaget om ett tätare servicenätverk: om det finns ett mer begränsat antal lokaler kan personalen i dem besöka områdena och producera ett mångsidigare regionalt ungdomsarbete.

Mål för utredningen av servicenätet

Syftet med kartläggningen av servicenätet är att förstå var och hur de producerade tjänsterna är mest effektiva och hur vi på stadens olika områden mest effektivt kan påverka de ungas behov med tillgängliga resurser. I bakgrunden har man identifierat att det nuvarande antalet anställda är för begränsat i förhållande till antalet lokaler. Med arbetet med servicenätet strävar man efter att producera ungdomsarbete som svarar på områdenas och de ungas specialbehov. En betydande del av tillgängligheten är att lokalerna är öppna när det lovas till ungdomarna. Sårbarheter kan elimineras när det finns tillräckligt med personal i lokalen och de inte behöver stängas, till exempel på grund av sjukdomsfall.

Målet är att skapa större arbetsenheter som möjliggör ett mångsidigare och mer högklassigt arbetssätt, såsom ungdomsarbete på fältet, arbete i smågrupper, arbete i skolan och deltagande i det multiprofessionella arbetet och utvecklingen av områden. De största enheterna stärker också arbetsgivarens kvarhållnings- och dragningskraft samt arbetssäkerheten. Syftet med utredningen av servicenätet är att utreda alternativen och möjligheterna att producera tjänster i framtiden: vilka tjänster som produceras av ungdomstjänsterna själva, vilka tjänster som produceras i samarbete med partner och vilka som produceras som köpta tjänster.

Delaktighet, datainsamling och konsekvensbedömning

För att bedöma de preliminära konsekvenserna har man i beredningen av servicenätsutredningen vidtagit åtgärder för delaktighet inom alla tre delområden genom att höra barn, unga och aktörer inom tredje sektorn. Dessutom ordnades ett separat hörande för ungdomsfullmäktige. I konsekvensbedömningen beaktas de tjänster som tillhandahålls av andra aktörer i områdena samt deras omfattning och tillgänglighet.

För servicenätsutredningen har det redan i ungefär ett år pågått ett omfattande datainsamlingsarbete om eventuella behov av ändringar i servicenätet.

Åtgärdsförslag

Följande riktlinjer föreslås för utveckling av servicenätet för regionalt ungdomsarbete:

Nästa steg i utvecklingen av servicenätet är att det under 2025 utarbetas en strategi för produktion av tjänster inom ungdomstjänsterna, där man fastställer vilka tjänster som ungdomstjänsterna upphandlar utifrån, vad som produceras i samarbete med partner och vad som produceras i egen regi. I andra fasen av utvecklingen av servicenätet granskas ungdomstjänsterna särskilt i centrumområdet som en helhet.

Stadsstyrelsen 25.11.2024

Stadsstyrelsen beslutade att anteckna utredningen av servicenätet för kännedom och be om utlåtanden av kultur- och ungdomsnämnden, nämnden för fostran och undervisning och nämnden för främjande av hälsa och välfärd.​

Dessutom förutsatte stadsstyrelsen att följande faktorer ska beaktas i den fortsatta beredningen:

Utlåtanden som inlämnats

Kultur- och ungdomsnämnden 10.12.2024

Kultur- och ungdomsnämnden bedömde i sitt utlåtande servicenätsplanen ur många synvinklar. Hela utlåtandet har presenterats i tilläggsmaterial 3.

"Med tanke på ungdomsarbetet och kulturfrämjandet är det viktigt att de unga på sin fritid har meningsfulla och mångsidiga aktiviteter som stärker gemenskapen, trygga och pålitliga vuxna samt trygga och gemensamma mötesplatser. Staden ska ordna både tjänster som är öppna för alla och riktade tjänster för unga så att de motsvarar deras aktuella behov. Detta förutsätter en mångsidig och högklassig serviceproduktion som tar hänsyn till de ungas föränderliga behov och de resurser som staden har till sitt förfogande. Arbetssätten ska förnyas – ungdomsarbetet ska ske flexibelt, smidigt, i rätt tid och på rätt plats."

Dessutom beslutade styrelsen att konstatera "att det i Åbo finns ett växande behov av tillgängligt och mångsidigt ungdomsarbete och trygga vuxna som är närvarande i de ungas liv. De föreslagna åtgärderna förbättrar personalsituationen i några ungdomslokaler och gör det möjligt att utveckla ungdomsarbetet. I och med att tjänsteutbudet förändras kan ungdomstjänsterna i framtiden nå nya användargrupper. För de nuvarande användarna av lokalerna förändrar reformen av servicenätet tjänsternas tillgänglighet och kan innebära att ungdomstjänsterna förlorar kontakten med en del av de befintliga användarna. Särskilt i norra Åbo kan det i framtiden vara svårt att få tillgång till tjänster och förändringar kan försvaga den nuvarande situationen. I fortsättningen bör Åbo utvärdera ungdomsarbetets resurser i förhållande till andra referensstäder och utveckla sin verksamhet så att ungdomar i olika åldrar och målgrupper erbjuds heltäckande tillgängliga tjänster i anslutning till skolor, i stadens ungdomslokaler och av samarbetspartner. Dessutom önskar nämnden att tjänster såsom Game Academy ska införas i norra Åbo för att tillgodose servicebehovet."

Nämnden för främjande av hälsa och välfärd 11.12.2024

Enligt 36 § i mom. 4 punkten i förvaltningsstadgan ska stadsstyrelsen leda stadens förvaltning och övervaka att de underlydande organen, servicehelheterna samt tjänsteinnehavarna och stadens övriga anställda sköter sina uppgifter enligt gällande bestämmelser och beslut och handlar i enlighet med stadens intresse.

Nämnden för främjande av hälsa och välfärd har behandlat ärendet 11.12.2024 § 93. En jävig ledamot har deltagit i behandlingen av ärendet i nämnden och beslutet har således tillkommit i oriktig ordning. Nämndens utlåtande kan inte beaktas vid beredningen av ärendet.

Nämnden för fostran och undervisning 17.12.2024

Nämnden för fostran och undervisning bedömer i sitt utlåtande servicenätsplanen särskilt med tanke på användningen av lokalerna. Hela utlåtandet har presenterats i tilläggsmaterial 3.

I servicehelheten för fostran och undervisning anser man att det är viktigt med ett gott samarbete mellan fostran och undervisning och ungdomstjänster på grund av de ungas gemensamma kundrelation.

​”Nämnden anser att man kan använda olika skollokaler för lång- eller kortvarig ungdomsverksamhet på olika håll i staden. Särskilt i de nya skollokalerna som kommer att byggas på olika håll i staden kan olika ungdomsaktiviteter genomföras lättare än tidigare, oavsett om det är fråga om daglig verksamhet eller verksamhet som ordnas varje vecka eller bara verksamhet av engångskaraktär."

”På grund av att Patis och S:t Marie ligger avsides ska de ha ungdomsarbete även i framtiden. Det är också nödvändigt att samordna verksamheten i olika områden med andra aktörer som utför ungdomsarbete i Åbo så att det finns regelbunden verksamhet i alla områden i Åbo. Dessutom uppmuntrar nämnden till att beakta vikten av ungdomsarbete även under skoldagen för att stöda de ungas delaktighet och gemenskap."

Sammanfattning

På basis av utlåtandena kan man se att ett mångsidigt utbud av tjänster som motsvarar de ungas behov är ett gemensamt mål och en gemensam målbild. Vikten av samarbete mellan olika aktörer betonas också.

De ändringar som föreslås i servicenätet kan möjliggöra ett mångsidigare och mer högklassigt ungdomsarbete, såsom ungdomsarbete på fältet, arbete i smågrupper, arbete i skolan och deltagande i det multiprofessionella arbetet och utvecklingen av områden. Större enheter (ungdomslokaler) stärker också arbetsgivarens kvarhållnings- och dragningsskraft samt tjänsternas tillgänglighet ur de ungas synvinkel i form av tjänsternas/lokalernas öppettider.​

De tjänster som ska förnyas fortsätter att utvecklas på basis av kunskap, i samarbete med både unga och andra aktörer i området. Det har konstaterats att det bör skapas en modell på stadsnivå för samordning av det regionala samarbetet med den tredje sektorn.​

Planeringen av en verksamhetsmodell för ungdomsarbete för lågstadieelever i Patisnområdet har redan inletts och utvecklas tillsammans med andra aktörer i området. I tilläggsmaterial 4 beskrivs redan kända eller planerade hobby- och fritidsmöjligheter för barn och unga som kan placeras i skolan i Patis.

En av de åtgärder som föreslås i servicenätsarbetet är att producera mobil pop up-verksamhet för områdena bland annat under lovtider enligt ungdomarnas behov. Ungdomar kan delta i utflykter och evenemang som produceras av ungdomstjänsterna. Vid behov produceras specialungdomsarbete, ungdomsarbete på fältet och uppsökande ungdomsarbete i områdena. Det digitala ungdomsarbetet och spelverksamheten på nätet är tillgängliga för unga. Dessutom är det digitala ungdomsarbetet och spelverksamheten arbetsformer som också kan produceras för att tillgodose servicebehovet i norra Åbo.

Satsningen på ungdomsverksamheten i Åbo minskar inte, utan de besparingar som görs på externa underhålls- och liknande kostnader för de lokaler som frigörs riktas till ungdomsarbetet. Att ungdomsverksamheten i lokalerna upphör innebär inte direkt att lokalerna och de externa kostnaderna för dem försvinner från stadens lokalbestånd. Därför är det tydligare att planera allokeringen av de interna besparingarna från stängningen av lokalerna till annat ungdomsarbete ur ungdomstjänsternas perspektiv. Summan av besparingarna är inte särskilt betydande, eftersom utgångspunkten för servicenätsarbetet inte har varit ekonomiska besparingar. Inom ansvarsområdet för det regionala ungdomsarbetet är det årliga verksamhetsanslaget för ungdomsarbete 5 000–8 000 euro per ungdomslokal. Åtgärderna i servicenätet skulle öka verksamhetsanslaget med uppskattningsvis 500-1 000 euro per kvarvarande enhet per år.

I samband med utredningen av servicenätet för regionalt ungdomsarbete och utlåtanderundan i anslutning till den har man också behandlat utvecklingen och servicenätet i Patisområdet. Dessa två utredningar har ett samband med framtiden för Patis områdesgård, eftersom ungdomslokalen i Patis ligger i Patis områdesgård. En av de åtgärder som föreslås i utredningen av servicenätet för regionalt ungdomsarbete är att säga upp hyresavtalen för ungdomslokalerna i S:t Marie och Patis så att ungdomsarbetet i lokalerna upphör sommaren 2025. För S:t Maries del är förslaget fortfarande giltigt, men för Patis del är upphörandet av användningen av ungdomslokalen beroende av stadsstyrelsens riktlinje för framtiden för Patis områdesgård som kommer att utarbetas som en del av helheten bestående av utvecklingen av och servicenätet för Patisområdet.

Bilaga 1Utredning av servicenätet för ungdomsarbete

Tilläggsmaterial 1Ungdomsfullmäktiges utlåtande (på finska)

Tilläggsmaterial 2Adresser för bevarande av ungdomslokalerna i S:t Marie och Patis (på finska)

Tilläggsmaterial 3Nämndernas utlåtanden (på finska)

Tilläggsmaterial 4​Sammanfattning av de verksamheter för barn och unga som planeras i skolan i Patis (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar servicenätsutredningen i bilaga 1 för kännedom och godkänner följande riktlinjer för utveckling av servicenätet för regionalt ungdomsarbete:

Även i den fortsatta beredningen bör hela Åbos servicenät beaktas, så att helheten av ungdomsarbetets situation och behov hålls uppdaterad.

Beslut​Förslaget godkändes.

Beslut i ärendet fattades med rösterna 8–6.

Omröstning

I omröstning med namnupprop röstade Sultan, Muukkonen, Weber, Rantanen, Aaltonen, Ruohonen, Euro och Arve för föredragandens beslutsförslag.

För Koivusalos följande ändringsförslag som understöddes av Anttila och Rosenlöf röstade förutom dessa personer även Elo, Helin och Lampi:

"Dessutom förutsätter stadsstyrelsen att ungdomsverksamheten i Jäkärlä ska fortsätta i ungdomslokalen tills skolan har blivit färdig."

Förslag till återremiss

Under behandlingen framställde Helin följande förslag till återremiss men förslaget förföll i brist på understöd:

”Utredningen av servicenätet för regionalt ungdomsarbete remitteras för ny beredning med utgångspunkt i att Patis områdesgård renoveras och bevaras som en del av servicenätet. Livskraften för S:t Marie byhus ska tryggas samtidigt.”

Avvikande mening

Helin anmälde sin avvikande mening i protokollet med följande motivering:

“En självständig resa för en minderårig från Patis till Ypsilon i Övre S:t Marie - eller längre norrifrån - är för lång med tanke på restider och -möjligheter samt väderförhållanden. Ungdomstjänsterna ska också vara tillgängliga på ett åldersanpassat sätt.

​Som ungdomslokal är Ypsilon mindre och har en sämre utrustningsnivå och utrustningsmöjligheter än Områdesgården. Från början har Ypsilon varit ett mindre flexibelt utrymme, för vilket skolhusets status utgör en ytterligare rumslig utmaning. Centralisering kommer bara att förvärra detta.

​Det finns utrymme i norra Åbo, och det behövs invånare där, särskilt barnfamiljer. Att lägga ner och centralisera tjänster ökar inte områdets dragningskraft.​

​S:t Marie byhus är traditionellt och viktigt för invånarna i området – även för de unga.​

​De unga som beslutet riktar sig till har inte beaktats på ett genuint sätt i samband med hörandet. De och den breda lokala opinionen har helt ignorerats. Åboområdena bör utvecklas utifrån deras styrkor och på ett jämlikt sätt. Patis stora styrka är gemenskapen. Den bör utvecklas, inte avvecklas.

​Åbos strategi och stadens värderingar förutsätter kund- och invånarorientering samt jämlikhet. Beslutet i sin nuvarande form följer inte Åbos strategi.

Ärendet föredrogs av borgmästare Minna Arve.

Sfm § 8

Bilaga 1Utredning av servicenätet för ungdomsarbete

Tilläggsmaterial 1Ungdomsfullmäktiges utlåtande (på finska)

Tilläggsmaterial 2Adresser för bevarande av ungdomslokalerna i S:t Marie och Patis (på finska)

Tilläggsmaterial 3Nämndernas utlåtanden (på finska)

Tilläggsmaterial 4​Sammanfattning av de verksamheter för barn och unga som planeras i skolan i Patis (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar servicenätsutredningen i bilaga 1 för kännedom och godkänner följande riktlinjer för utveckling av servicenätet för regionalt ungdomsarbete:

Även i den fortsatta beredningen bör hela Åbos servicenät beaktas, så att helheten av ungdomsarbetets situation och behov hålls uppdaterad.

BeslutFörslaget godkändes.

Dessutom beslutade man underrätta stadsstyrelsen i enlighet med 171 § i förvaltningsstadgan om de kläm som Koivusalo, Muukkonen och Ruusunen understödd av Kossila lämnade under diskussionen.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Framlagt förslag till återremiss och dess behandling

​Ruusunen lämnade understödd av Laivoranta följande förslag till återremiss:

​”Utredningen av servicenätet för regionalt ungdomsarbete remitteras för ny beredning med utgångspunkt i att Patis områdesgård renoveras och bevaras som en del av servicenätet. Livskraften för S:t Marie byhus ska tryggas samtidigt.

Motivering:

En självständig resa för en minderårig från Patis till Ypsilon i Övre S:t Marie - eller längre norrifrån - är för lång med tanke på restider och -möjligheter samt väderförhållanden. Ungdomstjänsterna ska också vara tillgängliga på ett åldersanpassat sätt.

Som ungdomslokal är Ypsilon mindre och har en sämre utrustningsnivå och utrustningsmöjligheter än Områdesgården. Från början har Ypsilon varit ett mindre flexibelt utrymme, för vilket skolhusets status utgör en ytterligare rumslig utmaning. Centralisering kommer bara att förvärra detta.

Det finns utrymme i norra Åbo, och det behövs invånare där, särskilt barnfamiljer. Att lägga ner och centralisera tjänster ökar inte områdets dragningskraft.

S:t Marie byhus är traditionellt och viktigt för invånarna i området – även för de unga.

De unga som beslutet riktar sig till har inte beaktats på ett genuint sätt i samband med hörandet. De och den breda lokala opinionen har helt ignorerats. Åboområdena bör utvecklas utifrån deras styrkor och på ett jämlikt sätt. Patis stora styrka är gemenskapen. Den bör utvecklas, inte avvecklas.

Åbos strategi och stadens värderingar förutsätter kund- och invånarorientering samt jämlikhet. Beslutet i sin nuvarande form följer inte Åbos strategi.”

​Då diskussionen avbrutits framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Ruusunens förslag till återremiss blivit godkänt. Omröstningsordningen godkändes.

​I den maskinella omröstningen understödde 58 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 8 fullmäktigeledamöter understödde Ruusunens förslag till återremiss, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Framlagda ändringsförslag och deras behandling

Med beaktande av innehållen i de framlagda ändringsförslagen konstaterade ordförande Maaskola att båda ändringsförslagen ställs mot stadsstyrelsens förslag.

Omröstning 1

​Yrttiaho lämnade understödd av Sandelin följande ändringsförslag:

​"Stadsfullmäktige beslutar att ungdomslokalerna i S:t Marie (Jäkärlä), Patis och Terärautela inte läggs ner, utan verksamheten fortsätter.

Motivering:

De föreslagna nedläggningarna skulle avsevärt försvaga ungdomstjänsterna för invånarna i dessa områden. De planerade ersättande funktionerna ersätter faktiskt inte de tjänster som de nedlagda ungdomslokalerna för närvarande erbjuder. Ungdomarnas resor till de närmaste kvarvarande ungdomslokalerna blir så långa att det inte kommer att vara möjligt att använda dem. I själva verket blir ungdomarna i Jäkärlä, Patis och Terärautela utan ungdomslokal.”

​Efter avslutad diskussion framställde ordförande följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Yrttiahos ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsordningen godkändes.

​I den maskinella omröstningen understödde 57 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 9 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 2

​Nurmio lämnade understödd av Anttila följande ändringsförslag:

”Ungdomsverksamheten i Jäkärlä ska fortsätta i ungdomslokalen tills skolan har blivit färdig."

​Efter avslutad diskussion framställde ordförande följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Nurmios ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsordningen godkändes.

​I den maskinella omröstningen understödde 40 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 27 fullmäktigeledamöter understödde Nurmios ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Kläm som framställdes

​Koivusalo understödd av Muukkonen framställde följande kläm:

​”Bussförbindelserna mellan Patis och Ypsilon ska ökas för att säkerställa tjänsternas tillgänglighet.”

​Ruusunen understödd av Kossila framställde följande kläm:

​”På grund av att Patis och S:t Marie ligger avsides ska de ha regelbundet ungdomsarbete för högstadieelever även i framtiden.”

Bilaga 2​Omröstningsförteckningar​


Bilagor:

Sfm § 8
Bilaga 1:Nuorisopalveluverkkoselvitys / Utredning av servicenätet för ungdomsarbete
Bilaga 2:Äänestyslistat/Omröstningsförteckningarna