Åbo stad | § | Sammanträdets datum | Ärende nr | 1 |
Stadsmiljönämnden | 386 | 29.10.2024 | 5 | |
Stadsstyrelsen | 404 | 09.12.2024 | 8 | |
Stadsfullmäktige | 191 | 16.12.2024 | 15 |
7094-2016 (613, 627)
Förslag till detaljplaneändring; Auragatan 6, stadsdelarna VI och VII (adr. Auragatan 6, Slottsgatan 13a) (21/2022)
Sammandrag:
Detaljplaneändringen möjliggör nya affärs-, kontors- och boendelokaler i kärncentrum genom renovering av gamla byggnader och genom nybyggnad. På tomten anvisas en byggrätt på 8 750 v-m2. Stadsfullmäktige föreslås godkänna förslaget till detaljplaneändring.
Smn § 386
Stadsmiljön, planläggning, planläggningsarkitekt Sofia Korte 16.10.2024:
Planläggningen i Åbo stad och Ramboll Finland Oy har utarbetat det 15.4.2024 daterade och 8.10.2024 på basis av utlåtanden ändrade förslaget till detaljplaneändring.
Nuläge och plansituation
Detaljplaneändringen görs för Åbo centrum stadsdelarna VI och VII, tomt 16 i kvarter 9 i hörnet av Auragatan och Slottsgatan samt för en del av Auragatan och Slottsgatan. På planområdets tomt finns tre byggnader och en servicegård. I byggnaden med tre och en halv våning som färdigställts 1912 finns en restaurang och en snabbmatsrestaurang i gatuplanet. I det s.k. Kopparhuset med sju våningar som färdigställts 1959, finns det en restaurang och affärslokaler i gatuplanet. Byggnaden SYP-Center har tre och en halv våning och färdigställdes 1981. I byggnaden finns en dagligvaruaffär och en snabbmatsrestaurang i gatuplanet. I de övriga våningarna finns affärs- och kontorslokaler. Planområdets areal är 0,35 hektar.
Ovannämnda tomt är ett kvartersområde för affärsbyggnader (AL) enligt detaljplanen som trädde i kraft 11.9.1978. Fasaden och yttertaket för byggnaden med röd tegelfasad som avgränsar till Auragatan är skyddade i detaljplanen.
I Åbo Generalplan 2029 som trädde i kraft 10.8.2024 är planområdet en del av området Kärncentrum-Vetenskapsparken (Cy). På området för centrumfunktioner ska bl.a. verksamhetsmöjligheterna för affärer i gatuplanet stödas och i mån av möjlighet ska gångförbindelser öppnas genom kvarteren som omger salutorget. I den allt tätare zonen för hållbar stadsstruktur görs samhällsstrukturen tätare och exploateringsgraden ökas. Därtill har saluhallens kvarter för bostäder och affärslokaler fått beteckningen värdefullt bebyggd miljö. Auragatan är en del av den nationella stadsparken och planområdet är en del av det fornminnesobjekt som omfattar en stor del av Åbos centrumområde.
Nuläget och planeringssituationen beskrivs närmare i punkt 3 i planbeskrivningen. Utgångspunkter.
Målen med detaljplaneändringen
Målet med ändringen av detaljplanen är att använda tomten i kärncentrum på ett bättre sätt genom att göra området trivsamt i den inre delen av kvarteret och genom att möjliggöra byggandet av affärs-, kontors- och boendelokaler genom att sanera de gamla byggnaderna och genom att bygga nya byggnader. Målet är att reda ut den byggda miljöns värden och utforska möjligheter att skapa interna gångförbindelser inom kvarteret. Därtill är målet att höja stadsbilden och öka centrumområdets attraktionskraft. Enligt spetsprojektet för utveckling av centrumområdet är målen bl.a. att skapa ett nåbart, kommersiellt lockande, trivsamt och levande centrum.
Planläggningsskeden
Detaljplaneändringen grundar sig på ett initiativ till detaljplaneändring som gjorts av markägaren, daterat 30.5.2016.
Stadsmiljönämnden godkände målen för planen och antecknade programmet för deltagande och bedömning för kännedom 30.8.2022 § 303.
Anhängiggörandet av planprojektet har kungjorts 10.9.2022. Ett meddelande om anhängiggörandet och programmet för deltagande och bedömning som daterats 9.8.2022 skickades per brev och e-post till de parter som nämns i programmet för deltagande och bedömning 7.9.2022.
Förslaget till detaljplan var offentligt framlagt 27.5–25.6.2024. Inga anmärkningar lämnades in om förslaget. Totalt fem utlåtanden, en kommentar samt två interna ställningstaganden av servicehelheten för stadmiljö lämnades in.
Turku Energia Lämpö Oy konstaterade i sitt utlåtande att området kan anslutas till nätverket för fjärrvärme och fjärrkyla och att det finns olika typer av lösningar som utnyttjar förnybar energi. Turku Energia Sähköverkot Oy kommenterade i sitt utlåtande att på tomten ska reserveras utrymme för en nyt transformator och att den nuvarade transformatorn och lågspänningskablar och mellanspänningskablar på planområdet ska beaktas i planerna. Enligt utlåtandet av Egentliga Finlands räddningsverk ska räddningsverksamhet och operationer vara möjliga att genomföra på planområdet. Därtill ska släckvattenbehovet beaktas vid planeringen och genomförandet av kommunaltekniken. Åbo Vattenförsörjning Ab hade inget att anmärka.
Museitjänsterna konstaterade i sitt utlåtande att alla byggnader på tomten har skyddsvärde och att bevarandet av Kopparhusets och SYP-Centers fasaduttryck ska tryggas i detaljplanen. Enligt utlåtandet ska i den fortsatta planeringen av kvarteret större vikt läggas vid bevarandet av den skiktade arkitekturens värden. Därtill ska på gatuområdena läggas till beteckningen sm för delar av området där det finns en fast fornlämning som fredats enligt fornminneslagen. Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland har inte gett ett utlåtande om planen men konstaterar att fastigheten 853-7-9-14 ligger på samma ställe som ett objekt som planerats av Viljo Revell och som i stället för beteckningen as-1 ska anvisas en skyddsbeteckning. Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finlands utlåtande är motstridigt och det är oklart om det rör byggnaden på granntomten eller Kopparhuset som ligger på planområdet. Därtill kommenterade NTM-centralen att formuleringen av skyddsbeteckningen sr-1 ska ändras så att den bättre håller tidens tand, att planbestämmelsen om cirkulär ekonomi borde preciseras så nyanvändningen av rivmaterial betonas till användningen av byggnadsdelar i stället för råmaterial och slutligen att mer uppmärksamhet ska fästas vid dämpningen av klimatförändringen genom att lägga till en bestämmelse om hållbart byggande.
Utifrån utlåtandena, kommentarerna och de interna ställningstagandena har bestämmelser lagts till i planförslaget om del av område som är en fast fornlämning som fredats enligt fornminneslagen (sm), sura sulfatjordar, placeringen av en transformator och hållbart byggande. Planbestämmelserna för cirkulär ekonomi, sr-1 och as-1 har preciserats. I bestämmelsen om cirkulär ekonomi har lagts till att rivmaterial i första hand används som byggnadsdelar i stället för råmaterial. Formuleringen av den sista satsen i bestämmelsen sr-1 har uppdaterats genom att i stället för lovformer nämna planeringen av reparations- och ändringsarbeten. Början av bestämmelsen As-1 har ändrats så att den är tydligare genom att i stället för att nämna fasaden nämna bärande konstruktioner och gatufasadernas särdrag.
För Kopparhuset och SYP-Center ges inte skyddsbeteckning eftersom på planområdet råder delvis motstridiga mål vad gäller utvecklingen av centrum och bevarandet av skyddsvärdena. I förslaget där Kopparhuset och SYP-Center inte skyddas möjliggörs utvecklingen av centrum genom att stadsstrukturen förtätas med effektivt byggande och genom att utmaningar och begränsningar i nyanvändningen av gamla byggnader tas i beaktande, dessa är t.ex. låg våningshöjd, byggnadens funktionella brister och föråldrad teknik. För markägarens del är detta en flexibel och rimlig lösning. I planförslaget föreslås inte att Kopparhuset skyddas eftersom omfattande renoveringar, såsom förnyandet av fasaden, är på kommande. Bestämmelsen As-1 fungerar dock som ett ekonomiskt incentiv till att bevara byggnaden. SYP-Centers byggnadsdel skyddas inte eftersom alternativet med att skydda byggnaden inte anses vara den enda möjliga lösningen, om med den nybyggnaden efter rivning kan skapa en affärs- och kontorsbyggnad som är modern både vad gäller tekniken och funktionerna som är lämplig för platsen. Planen möjliggör även att SYP-Center delvis bevaras och att kompletteringsbyggandet på den inre delen av tomten genomförs enligt förslaget i utlåtandet.
Utlåtandena, kommentaren och de interna ställningstagandena beskrivs närmare i punkt 4.4 i planbeskrivningen Planeringsskeden, alternativ och växelverkan samt i punkt 4 Utlåtanden om planförslaget i Rapporten om växelverkan.
Förslaget till detaljplan behöver inte läggas fram på nytt med anledning av de små ändringar som gjordes utifrån utlåtandena.
Förslag till detaljplaneändring
I förslaget ändrar tomtens användningssyfte från ett kvartersområde för affärsbyggnader (AL) till ett kvartesområde för affärs- och kontorsbyggnader (K-1) på vilket får placeras högst 40 % bostäder. Boende tillåts på de ytor som är märkta med beteckningarna as-1 och sr-1 då planbestämmelserna möts. Även inkvarteringsverksamhet tillåts.
Byggnadernas våningstal varierar mellan III-VIII. Tomtens byggrätt ökar med 1390 v-m², vilket innebär att den nya totala byggrätten är 8750 v-m². Förslaget möjliggör byggandet av en ny affärs- och kontorsbyggnad på tomten.
Nybyggandet styrs med en allmän bestämmelse om stadsbilden. Med planbestämmelsen förutsätts bl.a. att nybyggnaden kompletterar de skyddsmärkta byggnaderna i kvarteret på ett värdefullt sätt, att byggnaden har hög arkitektonisk kvalitet samt att särskild uppmärksamhet fästs vid genomförandets höga nivå och att nybyggnaden bildar en behärskad stadsbildlig helhet tillsammans med den byggda miljön. Fasaden mot Auragatan ska anpassas med den låga tegelbyggnaden.
Grönfaktorn kan inte uppnås på en tätt bebyggd tomt som inte i nuläget har växtlighet eller en markburen gård. I stället ska det nya gårdsdäcket planteras helst med inhemska ängs- och fältarter och särskild uppmärksamhet ska fästas vid vistelse- och lekområdets kvalitet och genomförandets höga nivå.
Pakeringen på planområdet placeras under däcket i tre våningar eller i anläggningar i det närmaste området. Förvaringslokaler för bilar och cyklar får placeras under gårdsdäcket i tre våningar så att den angivna byggrätten överskrids. Bilplatserna på tomten ska i första hand reserveras för bostäder. Totalt högst 30 % av bilplatserna för bostäder kan anvisas till anläggningar på högst 400 meters avstånd från tomten. Kontorens bilplatser får anvisas till anläggningar på högst 500 meters avstånd från tomten. Cykelförråden och platserna för cyklar ska kunna nås utan hinder.
Om särdragen för gatufasaderna och de bärande konstruktionerna i byggnaden vid kanten av Slottsgatan enligt planbestämmelsen as-1 i huvudsak bevaras, får i byggnaden placeras bostäder från och med andra våningen uppåt och utöver byggrätten får en tilläggsvåning på högst 210 v-m2 byggas. Med planbestämmelsen uppmuntras bevarandet av byggnaden.
Från principerna som gäller byggandet av familjebostäder i Åbo stads bostads- och markpolitik (Sfm 13.2.2023 § 29) görs ett undantag genom att förusätta att minst 20 % av bostäderna är familjebostäder. Avvikelsen beror på att bostäderna placeras i stommen för byggnaderna som blev färdiga 1912 och 1959.
Lokalerna i gatuplanet mot gatan ska byggas som affärs-, service- och kontorslokaler. Gränsen mellan tomt 16 och tomt 13 ska byggas så att det i framtiden är möjligt att skapa en intern gångförbindelse inom kvarteret.
Byggnaden med röd tegelfasad som gränsar till Auragatan förblir skyddad. I byggnaden får byggas bostäder från andra våningen uppåt.
Följande fas
Förslaget till detaljplan behandlas för godkännande i stadsstyrelsen och vidare i fullmäktige efter att markanvändningsavtalet som behövs mellan staden och den privata markägaren har undertecknats.
Lagrum som tillämpas
Markanvändnings- och bygglagen 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § och 66 §.
Markanvändnings- och byggförordningen 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § och 32a §.
Bilaga 1Karta Auragatan 6
Tilläggsmaterial 1Planbeskrivning Auragatan 6 (på finska)
Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Auragatan 6 (på finska)
Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan 8.10.2024 (på finska)
Tilläggsmaterial 4Åsikter och förhandsutlåtanden som lämnades in i samband med programmet för deltagande och bedömning (på finska)
Tilläggsmaterial 5Utlåtanden om förslaget till detaljplan (på finska)
Utredningar och rapporter, www.turku.fi/sv/boende-och-miljo/stadsplanering/detaljplanlaggning/plansokning
Direktör för stadsmiljö Christina Hovi:
FörslagStadsmiljönämnden beslutar att föreslå för stadsstyrelsen att förslaget till detaljplaneändring för Auragatan 6, daterat 15.4.2024 och ändrat på basis av utlåtanden 8.10.2024, föreläggs stadsfullmäktige för godkännande.
BeslutFörslaget godkändes.
Ssn § 404
Stadssekreterare Pia Bergström 5.12.2024:
Förslaget till detaljplaneändring för ”Auragatan 6” har godkänts av stadsmiljönämnden 29.10.2024 § 386 och markanvändningsavtalet gällande Auragatan 6 har godkänts av stadsmiljönämnden 29.10.2024 § 387.
Markanvändningsavtalet mellan parterna har undertecknats 3.12.2024.
Bilaga 1Karta Auragatan 6
Tilläggsmaterial 1Planbeskrivning Auragatan 6 (på finska)
Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Auragatan 6 (på finska)
Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan 8.10.2024 (på finska)
Stadsstyrelsens förslag
Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 15.4.2024 daterade och 8.10.2024 på basis av utlåtanden ändrade förslaget till detaljplaneändring för Auragatan 6.
BeslutFörslaget godkändes.
Sfm § 191
Bilaga 1Karta Auragatan 6
Tilläggsmaterial 1Planbeskrivning Auragatan 6 (på finska)
Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Auragatan 6 (på finska)
Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan 8.10.2024 (på finska)
Stadsstyrelsens förslag
Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 15.4.2024 daterade och 8.10.2024 på basis av utlåtanden ändrade förslaget till detaljplaneändring för Auragatan 6.
BeslutFörslaget godkändes.
Behandling av ärendet vid sammanträdet
Framlagt remissförslag och dess behandling
Yrttiaho lämnade understödd av Sandelin följande remissförslag:
”Ärendet remitteras för beredning.
Utöver skyddandet av Nordiska föreningsbankens hus ska även det s.k. Kopparhusets och SYP-Centers fasader tryggas genom att lägga till skyddsbeteckningar i detaljplanen.
För SYP-Centers del ska även högre nybyggnader placeras på den inre delen av tomten bakom linjen för den nuvarande byggnadens takås.
Värdena för kvarterets skiktade arkitektur i stadsbilden ska bevaras.”
Då diskussionen avbrutits framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Yrttiahos remissförslag blivit godkänt. Omröstningsordningen godkändes.
I den maskinella omröstningen understödde 63 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 2 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos remissförslag, 2 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således fortsatte behandlingen av ärendet.
Bilaga 2Omröstningsförteckning
Bilagor:
Sfm § 191
Bilaga 1:Kartta Aurakatu 6 / Karta Auragatan 6
Bilaga 2:Äänestyslista /Omröstningsförteckning