Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen29316.09.20249
Stadsfullmäktige23.09.202415

1824-2024 (00 01 02, 12 01 03)

Svar på ungdomsfullmäktiges motion om att bevara och utvidga skolcoachernas arbete

Sammandrag:

Ungdomsfullmäktige har väckt motion om att bevara och utvidga skolcoachernas ar-bete. Det föreslås att stadsfullmäktige antecknar svaret på motionen för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

Ssn § 293

Utvecklingschef Jaana Kilpinen 10.9.2024:

Undervisnings- och kulturministeriet beviljade Åbo stad ett specialunderstöd på sammanlagt 600 000 euro för YSIKYMPPI-projektet och dess fortsättningsprojekt för pilotförsök med och etablering av modeller för engagerande arbete i skolgemenskapen i den grundläggande utbildningen, såsom arbetsbeskrivning för skolcoach under tiden 12.5.2021–31.12.2023. Syftet var att förebygga och minska skolfrånvaron och att stödja elevernas förankring till skolan. För att uppnå målen genomfördes ett pilotprojekt med statsunderstöd för arbetsbeskrivning för skolcoacher i fem skolor inom serviceområdet för den grundläggande utbildningen (Hannunniittu, Nummenpakka, Rieskalähde, Vähä-Heikkilä och Yli-Maaria). Pilotförsökens längd varierade från 1 till 1,5 läsår.

Under projektet samlade man in information om hur effektivt skolcoachernas arbete är både nationellt och lokalt. Skolcoachernas arbete för att stödja och engagera elever och minska olovlig frånvaro ansågs meningsfullt och effektivt såsom lyfts fram i motionen. Vi delar motionärernas uppfattning att många elever inom den grundläggande utbildningen behöver extra stöd för att förankras i skolgemenskapen och att det finns ett behov av utomstående personal, till exempel skolcoacher, i skolorna. Vi är också överens om att den verksamhet som inleds med hjälp av statsunderstöd och som bedöms vara effektiv bör ha kontinuitet efter pilotförsöket så att den nya arbetsbeskrivningen kan ge positiva resultat som påverkar elevernas och hela skolgemenskapens välbefinnande.

På grund av sparmålen i stadens ekonomiska anpassningsprogram för innevarande och kommande år har det dock inte varit möjligt att fortsätta skolcoachernas arbete i pilotskolorna eller utvidga verksamheten till andra skolor efter att projektfinansieringen har upphört. En fortsättning eller utvidgning av verksamheten förutsätter att anpassningsåtgärderna riktas till exempel till undervisning och handledning till exempel genom att öka gruppstorlekarna i undervisningen eller genom att minska antalet skolgångshandledare.

En fortsättning av skolcoachernas arbete i fem pilotskolor och/eller en utvidgning till andra skolor i staden förutsätter ett förslag till tilläggsanslag för lönerna för innevarande år och ett förslag om hur tilläggskostnaderna ska beaktas vid beredningen av budgeten för nästa år. Om man inte vill öka anslaget bör man besluta om vilka av de nuvarande personalkostnaderna som ska skäras ned för att möjliggöra anställning av skolcoacher.

Årslönen för en skolcoach inklusive arbetsgivarens bikostnader är ca 38 000 euro. Att anställa en skolcoach till alla 32 finsk- och svenskspråkiga lågstadie- och högstadieskolor i staden skulle kosta cirka 1 216 000 euro årligen. Att anställa en skolcoach till alla 15 finsk- och svenskspråkiga högstadieskolor i staden skulle kosta cirka 570 000 euro årligen.

Att upprätthålla och utvidga skolcoachernas arbete, i enlighet med ungdomsfullmäktiges motion, skulle vara av stor ekonomisk betydelse. Det är inte möjligt att söka statsbidrag av utbildningsstyrelsen och undervisnings- och kulturministeriet för skolcoachernas fortsatta arbete. Nya projektbidrag kan inte heller fås för verksamhet som redan tidigare fått projektfinansiering. Det finns inte kännedom om andra finansieringskanaler som kunde användas för detta syfte.

Med beaktande av stadens ekonomiska situation och sparmålen för innevarande och kommande år är det skäl att i samband med stadens budgetbehandling behandla det ärende som ungdomsfullmäktige hänvisar till i motionen.

Tilläggsmaterial 1Ungdomsfullmäktiges motion om att bevara och utvidga skolcoachernas arbete (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm §

Tilläggsmaterial 1Ungdomsfullmäktiges motion om att bevara och utvidga skolcoachernas arbete (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.


Bilagor och tilläggsmaterial:

Sfm § 15
Tilläggsmaterial 1:Nuorisovaltuuston aloite: Kouluvalmentajien työn säilyttämiselle ja laajentamiselle