Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden31510.09.20248
Stadsstyrelsen28816.09.20244
Stadsfullmäktige23.09.202412

11476-2018 (10 02 03)

Förslag till detaljplan och ändring av detaljplan samt förslag till tomtindelning och ändring av tomtindelning; Arkeologgatan, Jäkärlä (adr. Arkeologgatan, Stationsvägen, Merovingergatan (17/2018)

Sammandrag:

Planen gör det möjligt att bygga en ny skola och ett nytt daghem i Jäkärlä samt att utveckla områdets funktioner och byggnader på ett flexiblare sätt genom att anvisa en del av kvartersområdena för allmänna byggnader till kvartersområden för servicebyggnader och boende. Stadsfullmäktige föreslås godkänna detaljplanen och förslaget till detaljplaneändring för Arkeologgatan.

Smn § 315

Stadsmiljö, planläggning, planläggningsarkitekt Jani Eteläkoski 3.9.2024:

Vid planläggningsenheten har utarbetats ett förslag till detaljplan och ändring av detaljplan daterat 21.8.2023 och ändrat 2.5.2024 med anledning av utlåtanden.

Nuläge och plansituation

Planområdet ligger i ett område som tidigare varit ett kommuncentrum för S:t Marie. Byggnadsbeståndet i området består i huvudsak av servicebyggnader som i huvudsak är eller har varit i allmänt bruk och som har byggts i området under flera årtionden. I området finns ingen naturmiljö, utan hela planområdet är skapat eller påverkat av människan. I områdets södra utkant ligger Jäkärlä idrottspark med tillhörande funktioner. Planområdets areal är cirka 9,7 hektar varav största delen ägs av Åbo stad.

Nuläget och planeringssituationen beskrivs närmare i punkt 3 i planbeskrivningen. Utgångspunkter

Målen för detaljplanen och detaljplaneändringen

Alla områden som reserverats för byggandet av planområdet har anvisats för allmänna byggnader i den gällande detaljplanen. I framtiden behöver man inte längre så många områden för allmänt bruk, och därför utreds om det är möjligt att anvisa en del av området också för boende. Avsikten är att Idrottsparken ska förbli oförändrad. I samband med detaljplaneändringen utreds också skol-, daghems- och skyddsfrågor i området. På grund av skyddsfrågor och de byggnader och funktioner som kommer att finnas kvar i området kommer kompletteringsbyggandet i planområdet som helhet att ske i relativt liten skala.

Stadsmiljönämnden kompletterade 11.6.2019 265 § målen i detaljplanen i samband med behandlingen av programmet för deltagande och bedömning genom att fastställa att man i projektet ska utreda placeringen av ett funktionellt rekreationsområde som betjänar områdets aktörer och invånare i planområdet. Nämnden önskade att rekreationsområdet skulle planeras tillsammans med invånarna i området.

Planläggningsfaser

Utarbetandet av detaljplanen grundar sig på stadens eget initiativ.

Stadsmiljönämnden godkände målen för planen och antecknade programmet för deltagande och bedömning för kännedom 11.6.2019 § 265.

Anhängiggörandet av planen har meddelats i stadens planläggningsöversikt 2016–2019. Meddelandet om anhängiggörandet av detaljplanen och det 20.5.2019 daterade programmet för deltagande och bedömning skickades per brev till de i programmet nämnda parterna 20.6.2019.

Delaktiga ombads lämna in åsikter i den första fasen före 30.8.2019. Inga invånaråsikter lämnades in, men Turku Energia Sähköverkot lämnade in ett preliminärt utlåtande. I sitt preliminära utlåtande föreslog de att det skulle reserveras ett område för transformatorstationen längs Jäkärlä parkgata.

Planläggningen ordnade våren 2020 en Maptionnaire-enkät om det funktionella rekreationsområde som nämnden hade önskat. I utredningen kartlades på ett mer omfattande sätt hurdan utveckling Jäkärläborna själva önskade sig i sitt område. Du kan läsa mer om enkäten i punkt 4.4.4 i planbeskrivningen och i en separat sammanställning som gjorts efter enkäten.

Stadsmiljönämnden godkände planutkastet 8.12.2020 § 444.

Efter att utkastet hade godkänts fick vi ett utlåtande i utkastfasen från Turku Energia Sähköverkot samt en invånaråsikt.

Åbo Energi hade ytterligare önskemål om transformatorstationer i anslutning till planområdet. Önskemålen kunde uppfyllas i enlighet med utlåtandet.

En invånaråsikt kom från Vikingagatan. Invånaren var oroad över vissa befintliga och eventuellt kommande bullerstörningar. Planprojektet har ingen inverkan på befintliga bullerstörningar. Eventuella framtida bullerstörningar i samband med detaljplaneändringen har att göra med genomfarten på Vikingagatan och ibruktagandet av parkeringsområdet i Lunula. Planen på att göra Vikingagatan genomfarbar har övergetts och eftersom planen tvingar fram en uppdelning av Lunula parkeringsområde med planteringar och kantstenar/staket i mindre delar, är det inte möjligt att köra moped på bakhjulet eller cruisa såsom befarats i åsikten.

Invånaråsikten med svaret beskrivs närmare i punkt 4.4.9 Utlåtande i utkastfasen och invånaråsikt.

Stadsfullmäktige godkände 11.12.2023 § 231 projektplanen för Jäkärläs nya skola och daghem. Målet är att den nya byggnaden ska genomföras enligt den tidtabell som fastställts i stadsstyrelsens beslut 3.4.2023, § 138 så att byggnaden ska stå färdig i början av läsåret 2026–2027.

Funktionerna och idrottsplatserna i Jäkärlä idrottspark renoverades senast åren 1987–92. I idrottsparken ordnas tävlingar på hobbynivå och skolidrott. I samband med renoveringen av funktioner och idrottsplatser kommer vissa funktioner att modifieras för återanvändning och ytterligare funktioner kommer att läggas till för användarna, till exempel ett utegym och en markläktare.

Renoveringen av Jäkärlä idrottspark ingår i idrottsnämndens beslut 19.4.2022 § 36 om investeringar i utomhusidrottsplatser för åren 2023–2026. Renoveringen av servicebyggnaden för idrottsparken har också beaktats i planeringen av renoveringen av planen.

I och med den nya skolan ökar användningen av Jäkärlä idrottspark. Förhållandena i Jäkärlä idrottspark betjänar förutom skolidrotten även förenings- och hobbyverksamhet. Dessutom är förhållandena lämpliga för självständig användning i enlighet med riktlinjerna för nätverket av idrottsanläggningar (Ssn 30.5.2022, § 246).

Renoveringen av Jäkärlä idrottspark är planerad att slutföras samtidigt eller innan det nya skol- och daghemmet i Jäkärlä färdigställs så att användarna har tillgång till de lokaler som behövs.

Förslaget till detaljplan var offentligt framlagt 30.10 – 28.11.2023. Inga anmärkningar lämnades in om förslaget. Samtidigt med framläggningen begärdes utlåtanden om planförslaget. Utlåtanden lämnades in av Idrottstjänsterna, Museitjänsterna, Telia Finland Oyj, Turku Energia Kaukolämpö, Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet, Åbo Vattenförsörjning Ab, NTM-centralen i Egentliga Finland och Trafikledsverket. En kommentar lämnades in av tomttjänsterna inom stadsmiljön.

På basis av utlåtandena gjordes små ändringar i detaljplanen.

Redan innan utlåtandena lämnades in hade planläggningen skyddsmärkt två av de mest värdefulla byggnaderna dvs. den gamla biblioteksbyggnaden samt det tidigare kommunalhemmet. För att stöda bevarandet av byggnaderna på basis av utlåtandena beviljades en tvådelad byggrätt för den före detta hälsostationen, den gamla förvaltarbostaden och församlingshemmet. Ägarna till fastigheterna i fråga hördes separat om den tvådelade byggrätten, och alla gav sitt samtycke till den. För den gamla sädesboden anvisades en byggnadsyta och en byggrätt.

Snörkeramikparken har försetts med beteckningen /s för bevarande av miljön och kravet på att bevara klippängens särdrag.

På den nya AP-tomten och det ställe där församlingshemmet står lades till ett krav på att beakta spårbullret.

Utlåtandena och svaren på dem beskrivs närmare i punkt 4.4.14 i planbeskrivningen Utlåtanden och framläggning.

På basis av utlåtandena var ändringarna i planen så små att planförslaget inte behövde läggas fram på nytt.

Förslag till detaljplan och ändring av detaljplan

Den mest betydande ändringen jämfört med den gällande detaljplanen är att kvartersområdena för allmänna byggnader anvisas med mångsidigare kvartersområdesbeteckningar för servicebyggnader och att det delvis blir möjligt att bygga bostäder i området. Servicebyggnader kommer inte längre att behövas på samma sätt i området, så det är viktigt att ha andra funktioner i området. Avsikten med detta är att hålla planområdet livskraftigt. Det finns för närvarande flera byggnader i området, antingen tomma eller underutnyttjade.

Trafiknätet har utvecklats på flera ställen för att göra det säkrare i synnerhet för skolelever. Det onödigt breda landsvägsområdet för Paimalavägen har anvisats som tomtmark och rekreationsområde. Ett litet område som använts för parkering omvandlas till en småhustomt längs Merovingergatan.

I och med detaljplaneändringen är byggrätten 15972 v-m², medan den tidigare var 11520 v-m². Byggrätten kommer därmed att öka med mer än 4400 v-m². Detaljplaneområdets areal ökar i och med att vägområdet för Paimalavägen tas med, det vill säga med drygt 4200 v-m².

Planen skyddar det tidigare kommunhuset och det tidigare biblioteket, och fastställer en tvådelad byggrätt för den tidigare förvaltarbostaden, församlingshemmet och den tidigare hälsostationen.

Ingen väsentlig förändring förväntas när det gäller antalet arbetsplatser. Med undantag för förvaltarbyggnaden har det tidigare inte funnits några invånare i området, men i och med detaljplaneändringen kommer antalet invånare att öka, men man räknar med att antalet kommer att förbli under hundra.

Infrastrukturkostnader

Kostnadsintervallet för genomförandet av de allmänna områdena i detaljplaneområdet för Arkeologgatan är 0,7–1,5 miljoner euro (moms 0 %). Kostnaderna orsakas av förnyelsen av Merovingergatan, genomförandet av Arkeologstigen, genomförandet av Bronsåldersstigen, förnyelsen av förgreningen av Stenåldersstigen till Lampolagatan och genomförandet av Lunula parkeringsområde. Kostnadsförslaget som grundar sig på projektdelberäkningen har gjorts enligt prisnivån 1/2 och kostnadsindexet är 130,49 (2015-100). Förnyelsen av Merovingergatan och genomförandet av Lunula parkeringsområde ska kopplas till genomförandet av skol- och daghemsbyggnaden så att gatan och parkeringsområdet är färdiga när den nya byggnaden tas i bruk.

Enligt 51 § i förvaltningsstadgan beslutar stadsmiljönämnden om kostnadsförslaget för byggandet av infrastrukturen i planområdet i samband med godkännandet av detaljplanen om kostnadsförslaget eller genomsnittet för dess variationsintervall underskrider tre miljoner euro.

Kostnadsförslaget på byggnadsdelsnivå som uppgår till 2,6 miljoner euro (MAKU 130, 4, mars 2023, 2015=100, inklusive en projektreservering på 30 %) har godkänts redan tidigare genom stadsmiljödirektörens beslut 18.12.2023 § 317 i samband med godkännandet av projektkortet. För renovering av Jäkärlä idrottspark har man ansökt om statsunderstöd för idrottsanläggningar, 30 procent av projektets kostnader dvs. ca 700 000 euro. Beslutet om statsunderstöd har ännu inte fattats.

Följande fas

Förslaget till detaljplaneändring kan föreläggas stadsfullmäktige genast efter att stadsmiljönämnden har godkänt det, för förslaget har redan varit framlagt och det behövs inget markanvändningsavtal.

Lagrum som tillämpas

Markanvändnings- och bygglagen 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § och 66 §.

Markanvändnings- och byggförordningen 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § och 32a §.

Bilaga 1​Karta Arkeologgatan

Tilläggsmaterial 1​Redogörelse Arkeologgatan (på finska)

Tilläggsmaterial 2​Statistikblankett Arkeologgatan (på finska)

Tilläggsmaterial 3​Åsikter och utlåtanden i samband med programmet för deltagande och bedömning och i utkastskedet (på finska)

Tilläggsmaterial 4​Utlåtanden om förslaget till detaljplan (på finska)

Tilläggsmaterial 5​Projektplan för Jäkärläs nya skola och daghem (bilaga till stadsfullmäktiges beslut 11.12.2023 § 231) (på finska)

Tilläggsmaterial 6​Projektkort för renovering av Jäkärlä idrottspark (bilaga till stadsmiljödirektörens beslut 18.12.2023 § 317) (på finska)​

Utredningar och rapporter, www.turku.fi/sv/plansokning

Direktör för stadsmiljö Christina Hovi:

Förslag​Stadsmiljönämnden föreslår för stadsstyrelsen att förslaget till detaljplan och ändring av detaljplanen för Arkeologgatan, daterat 21.8.2023 och ändrat på basis av utlåtanden 2.5.2024, föreläggs stadsfullmäktige för godkännande. I samband med detaljplanen och detaljplaneändringen godkänns följande bindande tomtindelningar och ändringar av tomtindelningar: JÄKÄRLÄ 14.-12-13, 35.-2-3, 36.-1, 37.-2.

Därtill beslutar stadsmiljönämnden godkänna ett kostnadsintervall på 0,7–1,5 miljoner euro (moms 0 %) för genomförandet av de allmänna områdena i detaljplaneområdet för Arkeologgatan.​

BeslutFörslaget godkändes.

Muurinen och Vierimaa förklarade sig jäviga och avlägsnade sig från mötet för den tid som behandlingen av ärendet pågick.​​

Ssn § 288

Bilaga 1Karta Arkeologgatan

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Arkeologgatan (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Arkeologgatan (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna det 21.8.2023 daterade och 2.5.2024 på basis av utlåtanden ändrade förslaget till detaljplan och detaljplaneändring för Arkeologgatan. I samband med detaljplanen och detaljplaneändringen godkänns följande bindande tomtindelningar och ändringar av tomtindelningar: JÄKÄRLÄ 14.-12-13, 35.-2-3, 36.-1, 37.-2.​

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm §

Bilaga 1Karta Arkeologgatan

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Arkeologgatan (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Arkeologgatan (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna det 21.8.2023 daterade och 2.5.2024 på basis av utlåtanden ändrade förslaget till detaljplan och detaljplaneändring för Arkeologgatan. I samband med detaljplanen och detaljplaneändringen godkänns följande bindande tomtindelningar och ändringar av tomtindelningar: JÄKÄRLÄ 14.-12-13, 35.-2-3, 36.-1, 37.-2.​


Bilagor och tilläggsmaterial:

Sfm § 12
Bilaga 1:Kartta Arkeologinkatu / Karta Arkeologgatan
Tilläggsmaterial 1:Selostus Arkeologinkatu
Tilläggsmaterial 2:Tilastolomake Arkeologinkatu