Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen29016.09.20246
Stadsfullmäktige23.09.202411

5983-2024 (10 03 02)

Genomförande av sjukhusskolan som en del av fas 2 av det psykiatriska nybyggnadsprojektet i Egentliga Finlands välfärdsområde

Sammandrag:

Det föreslås att sjukhusskolans permanenta lokaler som går under namnet Kiinamyllyn koulu ska genomföras som en del av fas 2 av nybyggnadsprojektet för psykiatrin i Egentliga Finlands välfärdsområde. Samtidigt eftersträvas att parterna förbinder sig till kostnaderna för objektet. Det föreslås att stadsfullmäktige godkänner detaljplanen för Arkeologgatan och förslaget till detaljplaneändring.

Ssn § 290

Lokalchef Pauliina Karjalainen, direktör för servicenätet Minna Juselius och projektchef Saku Lehtiö 11.9.2024:

Servicenätet

Kiinamyllyn koulu som är underställd Åbo stads servicehelhet för fostran och undervisning ansvarar för sjukhusundervisningen på ÅUCS barn- och ungdomsklinik och på enheterna för barn- och ungdomspsykiatri. Skyldigheten att ordna sjukhusundervisning grundar sig på 4 a § i lagen om grundläggande utbildning.

Enligt 4 a § i lagen om grundläggande utbildning har sjukhusundervisningen till uppgift att ge undervsning för barn och unga i förskole- och grundskoleåldern som är intagna för specialiserad sjukvård i enlighet med läroplanen för den grundläggande utbildningen. Vid genomförandet av undervisningen beaktas elevens förmåga att gå i skolan. Undervisningen är en del av barns och ungas totala rehabilitering och arbetet sker i nära samarbete med vården. Vårdarbetet och undervisningen överlappar varandra under skoldagen.

Eleverna kommer från kommuner i Egentliga Finlands välfärdsområde. I nuläget ges undervisning under sjukhusperioder på flera verksamhetsställen och främst i tillfälliga lokaler. Största delen av sjukhusskolans nuvarande verksamhet bedrivs i Datacitys lokaler som hyrs utifrån, och som inte är avsedda för den grundläggande utbildningens behov. I lokalerna finns inga specialklassrum, tillräckliga differentieringslokaler eller lokaler som möjliggör trygga utomhusaktiviteter. Lokalerna är för små för verksamheten. Sjukhusskoleverksamheten ordnas också i Eurocity, vid Kommunalsjukhusvägen samt i Fyrsjukhuset. Att enheterna är utspridda tär på personalresurser och begränsar verksamheten. I framtiden är avsikten att koncentrera verksamheten enbart till den nya psykiatribyggnaden och Fyrsjukhuset.

Åbo stad och ursprungligen sjukvårdsdistriktet har haft för avsikt att placera det psykiatriska sjukhusets och sjukhusskolans funktioner under samma tak. Nämnden för fostran och undervisning beslutade 17.5.2017 § 77 att den långsiktiga lokallösningen för skolan Kiinamyllyn koulu planeras i anslutning till det psykiatriska sjukhusprojektet. Stadsstyrelsen fattade beslut om stadens deltagande i projektplaneringen av psykiatrihuset 24.5.2021 § 245. Egentliga Finlands välfärdsområde har ansvarat för slutförandet av projektplanen 2023–2024 och sjukhusskolan ingår i planen.

Stadsmiljönämnden godkände utkastet till detalplan för kvarteret som utgångspunkt för utarbetandet av ett förslag till detaljplaneändring 9.4.2024 §​ 115. Målet är att detaljplanen ska godkännas i slutet av året.

Sjukhusskolans andel i projektplanen för den psykiatriska nybyggnaden

Arkitekturplanen för sjukhusskolans lokaler som ingår i projektplanen har utarbetats i tätt samarbete med Varha, projektarkitekten, Kiinamyllyn koulu samt lokalitetstjänsterna. Sjukhusskolans lokaler har planerats så att de är ändamålsenliga och särskilt lämpliga för skolans egen verksamhetskultur och egna behov.

I och med att sjukhusskolan placeras i P-sjukhuset kommer all psykiatrisk undervisning att samlas under samma tak och därmed möjliggörs en mer flexibel användning av personalresurser och lokaler. En annan enhet inom sjukhusskolan, undervisningen på Fyrsjukhusets barn- och ungdomsklinik som ligger i närheten av P-sjukhuset gör det också möjligt att på ett förnuftigt sätt utnyttja personal, lokaler för konst- och färdighetsämnen, material och resurser för multiprofessionellt samarbete. Mångsidiga och funktionella lokaler skapar möjligheter till en fysisk och psykisk totalrehabilitering för alla elever vid sjukhusskolan.

Ur elevernas synvinkel innebär en centralisering av funktionerna att skolan och vården samlas under samma tak. Detta är viktigt för att elevernas sjukhusskoleperiod ska kunna genomföras på ett effektivt sätt, och när samarbetet blir tätare är det möjligt att reagera på plötsliga situationer tillräckligt snabbt även för elever inom öppenvården. Centraliseringen gör det också möjligt att skapa en ny verksamhetskultur som kombinerar multiprofessionellt samarbete och kundorienterad verksamhet. På så sätt kan en funktionellt förnuftig och lokaleffektiv lösning implementeras i en hälsosam och trygg miljö.

Att lokalerna placeras på 2:a våningen i nybyggnaden ger eleven en stödd och trygg miljö där elevens rätt till multiprofessionellt stöd är möjlig. Elevernas övergångar inom samma miljö underlättas och skapar en praktisk grund för en sammanhängande sjukhusskoleperiod.

P-sjukhuset kommer att inhysa hela undervisningen i psykiatri, totalt cirka 65-90 elever, av vilka en del är patienter på psykiatriska avdelningar och en del kommer till skolan utifrån via följegården eller byggnadens huvudingång och dess närliggande trappor.

avdelningsundervisning inom barnpsykiatri

2 specialklasslärare + 1 skolgångshandledare

avdelningsundervisning inom ungdomspsykiatri + svenskspråkig undervisning

3 specialklasslärare

undervisning inom öppenvården för barn- och ungdomspsykiatri samt Nuote- och Syhy-undervisning

13 specialklasslärare + 10 skolgångshandledare

konsultativ sjukhusundervisning

3 specialklasslärare

skoldirektör, skolsekreterare och skolpsykolog

Förutom undervisnings- och differentieringslokaler omfattar sjukhusskolans lokalprogram lokaler för ämnesundervisning. Lokalerna utnyttjas så mångsidigt som möjligt. Förutom speciallokalerna har skolan 13 st klass-/undervisningslokaler på 40 m2, 13 differentieringslokaler samt 2 lugna rum/vilorum.

Skolans arbetstider är vardagar kl. 8.00-16.00. Sjukhusskolan är en enhet som lyder under Åbo stad och följer Åbo stads arbets- och semestertider. I genomsnitt är det ca 30 anställda på plats under dagen. I samarbete med sjukhuset och andra aktörer inhyser skolan också måltidstjänster, skolhälsovård och elevernas egna terapeuter.

Storlek och kostnader

Den planerade bruksarean för sjukhusskolan är ca 1.394 m2 och i och med projektet byggs också en takgård i D-delen och en balkong för utevistelse.

Sjukhusskolans hyresyta

1.941 m²

De gemensamma lokalernas hyresyta

388.2 m²

Utomhuslokalernas yta

517 m²

Hyresytor totalt:

2.846 m²

Sjukhusskolans kapitalhyra uppskattas uppgå till sammanlagt

580.000-680.000 €/år (+ moms)

48.333-56.666 €/månad (+ moms).

I beräkningen av hyreskostnaderna ingår investeringskostnaderna för sjukhusskolans del och den andel av kapitalhyran som hänför sig till de gemensamma lokalerna, inklusive projektreserveringen.

Avkastningskravet är (6) sex procent.

I hyreskostnadsberäkningen ingår användarens projektreservering på 5 procent.

​Andra möjliga kostnader för lokalerna är utöver hyran även underhållshyra och servicehyra, kostnadsberäkning 5-10 €/m²/månad.

Den slutliga månatliga kapitalhyran för sjukhusskolehelheten bestäms enligt de faktiska kostnaderna för projektet. Parterna ska i en bilaga till hyresavtalet precisera storleken på den kapitalhyra som gäller vid början av hyresperioden när kapitalhyrans storlek kan fastställas.

Hyrestiden för hyresavtalet är 20 år.

Utlåtande

Lokalitetstjänsterna begärde ett utlåtande av nämnden för fostran och undervisning om projektplanen för fas II av den psykiatriska nybyggnaden för sjukhusskolans del. Nämnden för fostran och undervisning gav vid sitt möte 2.9.2024 § 112 följande utlåtande:

Skolan Kiinamyllyn koulu som fungerar som sjukhusskola har under de senaste åren verkat i tillfälliga lokaler och det är mer än motiverat att få nya lokaler så att man kan verkställa läroplanen för den grundläggande utbildningen samt göra ett gott samarbete inom vården. Decentraliseringen av verksamheten till flera olika enheter och långt bort från vårdenheten har försvagat resursanvändningen när det gäller personalanvändningen och har också orsakat betydande transportkostnader. För båda kostnadernas del kan man förvänta sig en effektivisering av verksamheten. Samtidigt håller lokalkostnaderna på att fördubblas, men dessa kostnader kommer att kompenseras av lägre personal- och transportkostnader. I allmänhet har kostnaderna för sjukhusskolan varit cirka 80 % av det nationella genomsnittet.

Utöver de ekonomiska effekterna betonas även de operativa effekterna. I sjukhusbyggnaden håller på att färdigställas både skollokaler och vårdlokaler, och nu är det för första gången möjligt att använda lokalerna tillsammans med välfärdsområdet. Detta är fördelaktigt både med tanke på stadens och välfärdsområdets verksamhet och ekonomi. Dessutom förbättras säkerheten för barn och unga, eftersom resorna för hämtning och lämning blir betydligt kortare.

Representanter för fostran och undervisning har aktivt deltagit i planeringen av skollokalerna.

Ett informationsmöte om ärendet har ordnats för Egentliga Finlands bildningsdirektörer och ordförandena för nämnderna med ansvar för den grundläggande utbildningen 27.8.2024. Detta var viktigt eftersom ca 40 % av eleverna, och därmed också kostnaderna för verksamheten riktas till resten av regionen. De övriga kommunerna hade inget att anmärka på projektet.

Nämnden för fostran och undervisning ansåg för sin del att projektplanen var godtagbar och förbinder sig till de kostnader som föranleds av den samt till ett gott samarbete med välfärdsområdet och de övriga kommunerna i landskapet.

Bilaga 1Projektplan för det psykiatriska sjukhuset

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar

Dessutom beslutar stadsfullmäktige att lokalservicedirektören befullmäktigas att underteckna utkastet till hyresavtal och hyresavtalet med bilagor inom ramen för de hyresvillkor, kvadratmeter och kostnadsintervall som fastställts i föredragningstexten ovan i enlighet med projektplanen.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm §

Bilaga 1Projektplan för det psykiatriska sjukhuset

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar

Dessutom beslutar stadsfullmäktige att lokalservicedirektören befullmäktigas att underteckna utkastet till hyresavtal och hyresavtalet med bilagor inom ramen för de hyresvillkor, kvadratmeter och kostnadsintervall som fastställts i föredragningstexten ovan i enlighet med projektplanen.


Bilagor och tilläggsmaterial:

Sfm § 11
Bilaga 1:Psykiatrisen sairaalan hankesuunnitelma / Projektplan för det psykiatriska sjukhuset