Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden24718.06.20244
Stadsstyrelsen23912.08.20243
Stadsfullmäktige12426.08.202414

799-2022 (10 02 03)

Förslag till detaljplaneändring och förslag till tomtindelning; Karhunaukion yhtenäiskoulu, Huhkola, Laustis (adr. Björngatan, Östra bågen) (23/2022)

Sammandrag:

Detaljplaneändringen möjliggör byggandet av en ny enhetsskola för ca 850 elever på Renparkens och Fogdeparkens område. Skolornas idrottsplaner placeras i anlutning till en trygg gång- och cykelförbindelse i Trumslagarparken. Korsningsområdet vid Östra bågen och Björngatan samt trafikarrangemangen för de nya tomtanslutningarna till Björngatan förbättras. Jahndikets fåra bevaras öppen. Kostnadsintervallet för infrastrukturen på 10-20 miljoner euro (moms 0 %) för genomförandet av detaljplanen för allaktivitetshuset vid Björnplan framläggs stadsfullmäktige för godkännande i samband med godkännandet av detaljplanen.

Smn § 247

Stadsmiljön, planläggning, planläggningsarkitekt Christiane Eskolin 12.6.2024:

Planläggningen inom serviceområdet för stadsplanering och markegendom har utarbetat ett förslag till detaljplaneändring för stadsdelarna Huhkola och Laustis, daterat 21.12.2023 och ändrat 6.6.2024 på basis av utlåtanden.

Nuläget och planeringssituationen beskrivs i punkt 3, Lähtökohdat (Utgångspunkter) i redogörelsen.

Syftet med detaljplaneändringen

Målet med detaljplaneändringen är byggandet av en ny enhetsskola på området för Renparken och Fogdeparken enligt stadsstyrelsens beslut 5.10.2021 § 456.

I planen reserveras tillräckligt med utrymme för allaktivitetshusets byggnader samt utomhusområden för rastaktiviteter och gymnastik. Utomhusidrottsområdet anläggs i Trumslagarparken, till området byggs en trygg promenad- och cykelled.

För att säkerställa de nya trafikarrangemangens funktion, tillgänglighet och säkerhet på Björngatans gatuområde, förnyas trafikarrangemangen. Jahndikets fåra ska bevaras öppen.

Förslag till detaljplaneändring

I förslaget till detaljplanen bildas längs Björngatan två nya kvartersområden för undervisningsbyggnader (YO-1). Det är meningen att allaktivitetshusets lågstadium, högstadium, morgon- och eftermiddagsverksamhet, förskoleundervisning och familjestuga ska placeras i kvarter 34 och gymnastiklokalerna i kvarter 88.

Byggrätten för kvarter 34 är 10 500 v-m2, vilket innebär att tomtens exploateringsgrad blir 1,18. Byggrätten för kvarter 88 är 3 500 v-m2, och då blir tomtens exploateringsgrad 1,30.

Invid Björngatan har bildats en allmän parkeringsplats Björnplansparkeringen (LP-1) för skolan, daghemmet och besökare och körförbindelsen till området har anvisats rakt från Björngatan. På det viset säkerställs att Björnplan är en trygg samlings- och mötesplats med tanke på daghemmets och skolornas användare.

Allaktivitetshusets utomhusfunktioner placeras i Trumslagarparken i närheten av området för idrotts- och rekreationstjänster (VU-1), på vilket byggs ett skejtområde, en konstgräsplan och en konstisbana som är lika stor som en ishockeyrink, där det är möjligt att spela tennis eller korgboll på sommaren. Därtill anvisas på området reserveringar för parkering för områdets invånare. På området kan byggas service- och förrådsbyggnader, för dessa anvisas totalt 350 v-m2 byggrätt i detaljplanen. Utomhusidrottsförhållandena betjänar allaktivitetshusets elever, förskoleundervisningen och idrottsklassens verksamhet samt andra användargrupper och fritidsmotionärer i området. På den södra kanten av gatuområdet vid Östra bågen byggs ett bullerplank för att skydda området mot buller.

Målet med parkhelheten (Renparken, Fodgeparken och Trumslagarparken) är att fungera som rekreationsområde och motionsområde för närområdets invånare, skolelever och daghemsbarnen. Genom parken byggs en ny belyst gång- och cykelled som möjliggör att användarna kan röra sig tryggt mellan skolbyggnaderna och utomhusidrottsplanerna. För detta syfte byggs en ny bro över Jahndiket.

På området reserverades en plats för lokal uppläggning av snö från allaktivitetshusets område. Sommartid används området som parkeringsplats. En ny körförbindelse till området anvisas från Östra bågen.

Utgångspunkten med detaljplaneändringen är att i planen möjliggöra en ny helhet för skolverksamhet som innehåller möjligheter att förbereda sig på klimatförändringens verkningar.

Planläggningsskeden

Utarbetandet av detaljplanen grundar sig på stadsstyrelsens principbeslut 5.10.2021 § 456. Enligt beslutet ska lokalerna för skolan Lausteen alakoulu och skolan Vasaramäen yläkoulu ersättas med ett skolprojekt som planeras genomföras i området Renparken/Björnplan, där man i dimensioneringen också beaktar skolbehoven i Skansens område och dimensioneringens utgångspunkt är en enhetsskola för 700 elever.

Stadsstyrelsen godkände 20.6.2022 § 306 behovsutredningen för enhetsskolan Karhunaukion yhtenäiskoulu.

Stadsmiljönämnden godkände målen för planen och antecknade programmet för deltagande och bedömning för kännedom 4.10.2022 § 365.

Meddelandet om anhängiggörandet av detaljplanen och det 14.10.2022 daterade programmet för deltagande och bedömning skickades per brev till de i programmet nämnda parterna 17.10.2022.

Ägarna av småhustomterna på Portvaktsgränden kontaktade staden 14.6.2022 och 12.5.2023, och på grund av dessa ordnades ett möte på plats. Promemorior uppgjordes för mötena.

Som stöd för planeringen av området ordnade planläggningen vid Åbo stad ett möte för allmänheten. Mötet ordnades i Monitoris lokaler i Skansen 27.10.2022. Cirka 20 personer deltog i tillfället.

Delaktiga ombads lämna in åsikter i den första fasen före 14.11.2022. Totalt 21 åsikter lämnades in, av vilka en åsikt var undertecknad av totalt 51 olika personer som ett gemensamt ställningstagande av invånarna längs Rengatan.

Som stöd för planeringen av området ordnade planläggningen vid Åbo stad ett möte för allmänheten. Mötet ordnades i Monitoris lokaler i Skansen 27.10.2022. Alla kommuninvånare, och särskilt invånare i Huhkola och Laustis som ändringen av detaljplanen mest rör, bjöds in till mötet.

Programmet för deltagande och bedömning uppdaterades 13.3.2023. Då utvidgades planområdet så att det omfattar även Trumslagarparkens planer och en del av gatuområdet vid Östra bågen. I förteckningen av gjorda utredningar lades till en utredning av vattennaturen i Jahndiket.

Planförslaget var offentligt framlagt 12.2.2024–12.3.2024. Under den tid som planförslaget var framlagt lämnades fem anmärkningar in: en av en kommuninvånare, 2 st. av invånare på Portvaktsgränden, en av Turun polkupyöräilijät ry och en av föräldraföreningen vid skolan Vasaramäen koulu. Efter att planen varit framlagd lämnade en invånare på Mäyränkuja in sin åsikt om detaljplanen.

De som lämnat in anmärkningar anser att skolans verkningar på småhusområdet väcker oro. Invånarna är oroliga för att den nya skolans verksamhet ökar buller och trafik som stör områdets invånare. Invånarna vill inte ha rast- och idrottsfunktioner i Renparken på grund av det buller de orsakar. Invånarna är rädda för att skolprojektet sänker värdet på fastigheterna i området.

Även tomterna för skolbyggnaderna anses vara för små, vilket innebär att skolans rastområden är trånga. Användningen av skolans utomhusområden under kvällar och veckoslut väcker oro eftersom det anses finnas risk för buller, nedskräpning, drogmissbruk och skadegörelse. Elevernas rutt genom tomterna på Portvaktargränden kan störa invånarna.

Skolhelheten säkerställer inte de minsta elevernas trygga skolgång. Jahndiket upplevs vara en säkerhetsrisk för små barn och beredskapen inför översvämningar väcker oro. Syftet med skolan var att minska skolsegregation genom att föra samma barnen från Laustis, Hammarbacka och Skansen i en och samma skola. Den nuvarande planen misslyckas dock vad gäller målet att erbjuda en trygg miljö som främjar lärande.

Samtidigt med framläggningen begärdes myndigheter lämna in utlåtanden över planförslaget. Utlåtanden lämnades in av Egentliga Finlands regionala räddningsverk, Turku Energia Kaukolämpö, Åbo Vattenförsörjning Ab, motionstjänsterna, Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland och Turku Energia Sähköverkot Oy.

Huvudpunkterna i och svaren på åsikterna, anmärkningarna och utlåtandena har sammanställts i rapporten om växelverkan.

Stadsfullmäktige godkände 15.4.2024 § 48 projektplanen för allaktivitetshuset vid Björnplan. Förhållandena för motion inomhus och utomhus vid allaktivitetshuset följer stadsstyrelsens beslut 30.5.2022 § 246 om verkställandet av riktlinjerna för utveckling av idrottsplatsnätverket. Planförslaget har uppgjorts parallellt med projektplanen för allaktivitetshuset. Det betyder att projektplanens innehåll beaktades i planförslaget.

Ändringar i planförslaget

Utifrån de utlåtanden som lämnats in och experternas kommentarer, gjordes ett tillägg i planbestämmelserna som förtydligar bestämmelsen som gäller ledningsområdet: "z = el", bestämmelsen om gränsen mellan två olika kvarter och bestämmelsen lumi-1 ändrades så att området kan användas som område för lokal uppläggning av snö. Till de allmänna bestämmelserna gjordes ett tillägg som förpliktar att fästa särskild uppmärksamhet vid klimathållbarhet i byggandet av området samt att dagvattenkonstruktionerna ska vara färdigt byggda innan byggandet inleds. I tillägget bestämdes även att utanför området som används för byggande och passager ska ett tillräckligt trädbestånd bevaras och utökas för att ge flygekorren möjlighet att ta sig fram genom området, förbindelserna i skogsnätet måste anges i parkplanen och vid utarbetandet av planen ska miljöskyddet kontaktas. Gång- och cykelbron som planerades byggas över Jahndiket från Björnplan visade sig vara onödig och ströks ur planerna.

Under den tid som planförslaget varit offentligt framlagt, beställde planläggningen på grund av miljöskyddets kommentar en uppdatering av planens bullerutredning av A-Insinööri Oy och den blev färdig 2.5.2024. På grund av uppdateringen gjordes ett tillägg i de allmänna bestämmelserna i vilket konstateras att utomhusidrottsområdena i Fodgeparken och Trumslagarparken ligger på bullerområdet och därför ska ett ca 650 meter långt bullerplank byggas på kanten av gatuområdet vid Östra bågen. Bullerplankets höjd från linjeföringen ska vara 1 meter och en bestämmelse görs om kravet på ljudnivåskillnad på byggnadernas fasader.

Efter att plankartan varit framlagd var de övriga ändringarna närmare framlagda under punkten 4.4.6 Muutokset kaavaehdotukseen nähtävillä olon jälkeen (muutettu 6.6.2024) lausuntojen johdosta (på finska).

På basis av utlåtandena, anmärkningarna och diskussionerna är ändringarna i plankartan ringa och det finns inget behov av att lägga fram planen på nytt på grund av dem.

Infrastrukturkostnader

Kostnaderna för de allmänna områdena har beräknats enligt projektdelberäkningen och preciseras senare i samband med byggplaneringen. De åtgärder som är nödvändiga för att genomföra planen ligger utöver planområdet också delvis i dess omedelbara närhet.

Variationsintervallet för uppskattade infrastrukturkostnader för de allmänna områdena i planområdet och utanför planområdet är 10–20 miljoner euro (moms 0 %). Kostnadsberäkningen omfattar ändringarna av Björngatan inlusive den nya rondellen, byggandet av Björnplan och Björnplansparkeringen, byggandet av Trumslagarparken inklusive de nya motionsplatserna, servicebyggnaden, kylcontainern, parkeringsområdet, snösmältningsplanen samt den nya förbindelsen för fotgång och cykling som går genom parken från Björngatan till Borgmästargatan. Därtill omfattar kostnadsberäkningen broarna för gång- och cykelvägar över Jahndiket (2 st.), förnyandet av rören under Björngatan, nybyggandet av underfarten vid Östra bågen, ökandet av belysningen längs stigarna på grönområdet, förnyandet av lekplatsen samt byggandet av trafikljusen i anslutningen vid Biolinjen och Östra bågen. I kostnaderna beaktades ändringarna utanför planområdet i anslutningen vid Magistratsgatan, Borgmästaregatan och Skrivargatan.

Vid bedömningen av kostnaderna tillämpades jordbyggnadskostnadsindexets poängtal 131,6 (2015=100, augusti 2023). Kalkylen omfattar kostnaderna för byggande och planering samt andra beställarkostnader och en projektreservering om 20 %–30 % i enlighet med anvisningen för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt.

Följande fas

Förslaget till detaljplan kan föreläggas stadsstyrelsen och vidare stadsfullmäktige för behandling genast efter att stadsmiljönämnden har godkänt det, eftersom förslaget redan har varit framlagt och det behövs inget markanvändningsavtal.

Lagrum som tillämpas

Markanvändnings- och bygglagen 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § och 66 §.

Markanvändnings- och byggförordningen 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § och 32a §.

Bilaga 1​Karta Karhunaukion yhtenäiskoulu

Bilaga 2​Svar på anmärkningarna (på finska)

Tilläggsmaterial 1​Redogörelse Karhunaukion yhtenäiskoulu (på finska)

Tilläggsmaterial 2​Statistikblankett Karhunaukion yhtenäiskoulu (på finska)

Tilläggsmaterial 3​Rapport om växelverkan 21.12.2023, ändrad 6.6.2024 (på finska)

Tilläggsmaterial 4​Åsikter i samband med programmet för deltagande och bedömning och utkastfasen (på finska)

Tilläggsmaterial 5​Utlåtanden om förslaget till detaljplan (på finska)

Tilläggsmaterial 6​Anmärkningar som lämnats in om förslaget till detaljplan (på finska)

Utredningar och rapporter, www.turku.fi/sv/plansokning

Direktör för stadsmiljön Christina Hovi:

Förslag​Stadsmiljönämnden beslutar att godkänna svaren på anmärkningarna (bilaga 2) och föreslår för stadsstyrelsen att förslaget till detaljplaneändring Karhunaukion yhtenäiskoulu, daterat 21.12.2023 och ändrat på basis av utlåtanden 6.6.2024, föreläggs stadsfullmäktige för godkännande. I samband med detaljplaneändringen godkänns följande bindande tomtindelningar: HUHKOLA 34.-1 och LAUSTIS 88.-1.

Dessutom beslutar stadsmiljönämnden att föreslå för stadsstyrelsen att variationsintervallet 10–20 miljoner euro (moms 0 %) för infrastrukturkostnaderna för de allmänna områdena vid genomförandet av för allaktivitetshuset vid Björnplan framläggs stadsfullmäktige för godkännande i samband med godkännandet av detaljplanen.

BeslutFörslaget godkändes.

Ssn § 239

Bilaga 1Karta Karhunaukion yhtenäiskoulu

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Karhunaukion yhtenäiskoulu (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Karhunaukion yhtenäiskoulu (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan 21.12.2023, ändrad 6.6.2024 (på finska)​

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 21.12.2023 daterade och 6.6.2024 på basis av utlåtanden ändrade förslaget till detaljplaneändring för Karhunaukion yhtenäiskoulu. I samband med detaljplaneändringen godkänns följande bindande tomtindelningar: HUHKOLA 34.-1 och LAUSTIS 88.-1.​

Därtill beslutar stadsfullmäktige att godkänna kostnadsintervallet på 10–20 miljoner euro (moms 0 %) för genomförandet av de allmänna områdena på planområdet för Karhunaukion yhtenäiskoulu.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 124

Bilaga 1Karta Karhunaukion yhtenäiskoulu

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Karhunaukion yhtenäiskoulu (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Karhunaukion yhtenäiskoulu (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan 21.12.2023, ändrad 6.6.2024 (på finska)​

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 21.12.2023 daterade och 6.6.2024 på basis av utlåtanden ändrade förslaget till detaljplaneändring för Karhunaukion yhtenäiskoulu. I samband med detaljplaneändringen godkänns följande bindande tomtindelningar: HUHKOLA 34.-1 och LAUSTIS 88.-1.​

Därtill beslutar stadsfullmäktige att godkänna kostnadsintervallet på 10–20 miljoner euro (moms 0 %) för genomförandet av de allmänna områdena på planområdet för Karhunaukion yhtenäiskoulu.

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 124
Bilaga 1:Kartta Karhunaukion yhtenäiskoulu / Karta Karhunaukion yhtenäiskoulu