Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden15925.04.20239
Stadsstyrelsen25219.08.20245
Stadsfullmäktige12126.08.202411

10191-2015 (613, 627)

Förslag till detaljplaneändring; Gertrudskanten, (I) 1:a stadsdelen (adr. Tavastgatan 4-10) (24/2016)

Sammandrag:

Genom planändringen möjliggörs kompletterande byggande av fyra nya flervåningshus på tomterna längs Tavastgatan inom stadskärnans fotgängarzon. För Arbetshälsogården anvisas mångsidiga användningsändamål som möjliggör olika framtida funktioner i byggnaden. I planförslaget beaktas att området hör till ett fornminnesområde och tas hänsyn till den byggda kulturmiljöns värden. Den totala byggrätten för planområdet är cirka 30 335 v-m2, vilket innebär en ökning med cirka 11 900 v-m2 jämfört med den nuvarande byggrätten. Området beräknas få ca 235 nya invånare.

Smn § 159

Stadsmiljö, planläggning, planläggningsarkitekt Nella Karhulahti 17.4.2023:

Planläggningen har tillsammans med en plankonsult på FCG Finnish Consulting Group Oy utarbetat ett förslag till detaljplaneändring daterat 21.10.2022, ändrat på basis av anmärkningar och utlåtanden 15.3.2023 I (1:a) stadsdelen, tomt 8 i kvarter 12, tomterna 5 och 9 i kvarter 13, tomt 12 i kvarter 14 och delar av Tavastgatan, Brunnsgatan och Gertrudsgatan.

Nuläget

Planområdet består i huvudsak av ett område med flervåningshus som byggts på 1960-1970-talen. Husen har i huvudsak 8 våningar och i deras våningar på marknivå och låga flygelbyggnader finns affärslokaler. På Tavastgatan 4 finns Åbo svenska metodistförsamlings kyrka och lokaler. På adressen Tavastgatan 10 ligger stadens arbetshälsostation som fungerar i den industribyggnad i fyra våningar som delvis planerats av Erik Bryggman.

Planområdet ligger på området för Åbos historiska centrum och har klassificerats ett fornminnesområde. Området avgränsar till den byggda kulturmiljön av riksintresse, Åbo domkyrka och Åbo historiska kärnområde (RKY).

Områdets areal är ca 1,7 hektar.

Nuläget och plansituationen beskrivs i punkt 3 i planbeskrivningen. Utgångspunkter

Beskrivning av detaljplanen

Tomterna på området för planändringen på adressen Tavastgatan 4–8 planläggs till kvartersområden för bostads-, affärs- och kontorsbyggnader (AL-1 och AL-2). Genom planändringen möjliggörs byggandet av fyra nya flervåningshus med 8-9 våningar på tomterna invid Tavastgatan. De nuvarande flervåningshusen på Tavastgatan 6 och 8 kan höjas med en våning men annars ändras inte de existerande byggnadernas höjd och läge. Vistelsegårdarna placeras på gårdsdäcken och parkeringen under dem.

Tavastgatan 10 (Arbetshälsogården) anvisas som kvartersområde för affärs-, kontors-, service- och bostadsbyggnader (KPA-1) där även hotell-, kultur-, undervisnings- och hälsotjänster får placeras. Arbetshälsogården som delvis planerades av Erik Bryggman skyddas. Invid Tavastgatan möjliggörs en utvidgning av affärsbyggnaden och därtill reserveras plats för en elmatningsstation för spårväg.

Byggrätten är totalt cirka 30 335 v-m2. Av denna är totalt 25 910 v-m2 byggnadsyta för bostäder, affärs- och kontorslokaler och våningsytan för näringsbyggande (KPA-1) är ca 4 425 v-m2. Ökningen av byggnadsyta för bostäder, affärs- och kontorsbyggnader är ca 11​ 900 v-m2, av vilka ca 800 v-m2 är tillägg till byggrätten för att komplettera flervåningshusen på Tavastgatan med en tilläggsvåning som är indragen. Invånarantalet ökar med ca 235 invånare.

De krav som ställts upp för planberedningen förverkligas: målet var att reda ut möjligheterna för kompletterande byggande i kärncentrum i den kulturhistoriskt värdefulla miljön samt uppdatera de föråldrade planerna och uppdatera byggnadsskyddet.

Kompletterande byggande på centrumområdets fotgängarzon nära tjänster, arbetsplatser och läroanstalter stödjer stadens mål för koldioxidneutralitet, eftersom en stor del av resorna kan färdas med klimatvänliga trafikformer. Kompletteringen ökar möjligheterna för boende på centrumområdet enligt målen för spetsprojektet för utvecklande av centrumområdet. I och med planändringen effektiveras också områdets samhällsstruktur.

Genomförandet av planen ändrar områdets stadsbild. Det kompletterande byggandet ändrar den öppna kvartersstrukturen så att den blir mer sluten. I mitten av kvarteret skapas ett öppet gårdsområde på samma nivå med marken och gårdsdäcket. De vyer som nu öppnas mot kvarterets gård ändras så att de blir mer bebyggda, då kompletterande byggande genomförs på ställena för de gamla parkeringsbyggnaderna och asfalterade parkeringsområdena.

Med hjälp av grönkoefficienten och de områden där markburen gård bevaras, kan kvarterets grönska säkerställas. På de gårdsdäck som ersätter parkeringsbyggnaderna kommer växtligheten att öka jämfört med nuläget. På Gertrudsgatans gatuområde anvisas platser för tre gatuträd som ersätter de tre gatuträd som nu finns på platsen.

Planen möjliggör att Arbetshälsogården kan utvecklas för olika användningsändamål i framtiden.

Fordonstrafiken ökar aningen i och med nybyggandet. Ökningen är dock sansad.

Målen med planen presenteras närmare i punkt 4.3 och 5.2 och planens verkningar beskrivs i punkt 5.6 i planbeskrivningen.

Planläggningsskeden

Utarbetandet av planen grundar sig på initiativ som lämnats in av fyra privata markägare och stadens initiativ gällande Tavastgatan 10 (Arbetshälsogården). Initiativen lämnades in av As Oy Kehrämaari Bostads Ab 20.2.2015, Asunto Oy Turun Kaivokatu 13.2.2009, As Oy Turun Aura-Tavast och As Oy Kerttulinhaka 28.8.2014 och Åbo stad 1.12.2015.

Stadsplanerings- och miljönämnden antecknade programmet för deltagande och bedömning för kännedom 21.6.2016 § 199. Om anhängiggörandet av detaljplanen har meddelats i planläggningsöversikten 2016. Efter att programmet för deltagande och bedömning publicerats lämnades 21 åsikter in. I början var planområdet större och omfattade då tomt 7 och 8 i kvarter 12 samt kvarteren 13 och 14.

Planläggningen presenterade vid distansmöten som hölls i slutet av 2021 ett preliminärt planutkast för bostadsaktiebolagen som är grannar. Utifrån diskussionerna med bolagen har planområdet minskats 1.2.2022. Gällande det ursprungliga utkastet lämnades in 8 åsikter.

Därtill har delaktiga uttryckt sina åsikter under planprocessen med otaliga telefonsamtal och besök vid planläggningen samt vid två möten för allmänheten. Åsikterna har tagit ställning mot planen.

Stadsmiljönämnden godkände planutkastet 29.3.2022 § 126. Förslaget till detaljplan utarbetades utifrån planutkastet, som myndigheterna också kommenterat med utlåtanden och samtidigt var planen offentligt framlagd.

Förslaget till detaljplan var offentligt framlagt 14.11.2022–13.12.2022. Om planen lämnades in 24 anmärkningar och 6 utlåtanden. I anmärkningarna var det särskilt bostadsaktiebolagen längs Lilla Tavastgatan och deras invånare som motsatte sig planen av de orsaker att de anser att byggandet som planeras är för högt och för omfattande. De delaktiga var oroliga över bl.a. ändringen av de vyer som nu öppnar sig från bostäderna, att den öppna kvartersstrukturen ändras, att träden och grönskan minskar, verkningarna under byggandet samt verkningarna av den ökande trafiken och det ökade parkeringsbehovet.

Utifrån de inlämnade anmärkningarna och utlåtandena kompletterades plankartan och planbestämmelserna. På basis av anmärkningarna förkortades utsprånget på Gertrudsgatans gatuområde vilket möjliggör att platser för tre gatuträd kan anvisas på Gertrudsgatan och samtidigt granskas bilderna för plankartans översiktsplan.

På basis av utlåtanden och stadens interna kommentarer har bestämmelserna för transformatorer och skydd preciserats, den existerande ekonomibyggnadens yta lagts till på tomten på Tavastgatan 10, en bestämmelse gjorts gällande förorenade markområden och därtill har bestämmelserna för parkering och buller kompletterats.

​Av tekniska orsaker i anknytning till fastigheten har balkongerna märkts med en separat beteckning i den nybyggnad som byggs på Tavastgatan 8 på sidan mot Brunnsgatan. Byggnadens storlek förblir densamma som i plankartan som varit offentligt framlagd.

Utlåtanden, anmärkningar och åsikter med svar har beskrivits närmare i rapporten om växelverkan.

Förslaget till detaljplan behöver inte läggas fram på nytt på grund av de små ändringar som gjordes på basis av utlåtandena och anmärkningarna.

Följande fas

​Förslaget till detaljplan behandlas för godkännande i stadsstyrelsen och vidare i stadsfullmäktige efter att markanvändningsavtalen mellan staden och de privata markägarna har undertecknats.

Lagrum som tillämpas

Markanvändnings- och bygglagen 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § och 66 §.

Markanvändnings- och byggförordningen 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § och 32a §.

Bilaga 1​Karta Gertrudskanten

Bilaga 2​Svaren på anmärkningarna

Tilläggsmaterial 1​Redogörelse Gertrudskanten (på finska)

Tilläggsmaterial 2​Statistikblankett Gertrudskanten (på finska)

Tilläggsmaterial 3​Rapport om växelverkan 15.3.2023 (på finska)

Tilläggsmaterial 4​Åsikter som lämnades in i samband med programmet för deltagande och bedömning (på finska)​

Tilläggsmaterial 5​Utlåtanden om utkastet, det arkeologiska utredningsbehovet, utredningarnas tillräcklinghet och förslaget till detaljplan (på finska)

Tilläggsmaterial 6​Anmärkningar som lämnats in om förslaget till detaljplan (på finska)​

Utredningar och rapporter, www.turku.fi/sv/plansokning

Stadsmiljödirektör Christina Hovi:

Förslag​Stadsmiljönämnden beslutar att godkänna svaren på anmärkningarna (bilaga 2) och föreslår för stadsstyrelsen att förslaget till detaljplaneändring för Gertrudskanten, daterat 21.10.2022 och ändrat på basis av utlåtanden och anmärkningar 15.3.2023, föreläggs stadsfullmäktige för godkännande.

BeslutFörslaget godkändes.

Ssn § 252

Stadssekreterare Pia Bergström 15.8.2024:

Förslaget till detaljplaneändring för ”Gertrudskanten” har godkänts i stadsmiljönämnden 25.4.2024 § 159 och markanvändningsavtalet gällande Gertrudskanten har godkänts i stadsmiljönämnden 18.6.2024 § 252.

Markanvändningsavtalen mellan parterna har undertecknats 14.8.2024.

Bilaga 1Karta Gertrudskanten

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Gertrudskanten (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Gertrudskanten (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan 15.3.2023 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 21.10.2022 daterade och 15.3.2023 på basis av utlåtanden och anmärkningar ändrade förslaget till detaljplaneändring för Gertrudskanten.

Beslut​Förslaget godkändes.

Beslut i ärendet fattades med rösterna 11-2, 1 frånvarande.

I omröstning med namnupprop röstade Elo, Koivusalo, Rosenlöf, Achrén, Anttila, Weber, Rantanen, Aaltonen, Ruohonen, Euro och Arve för föredragandens beslutsförslag.

För Muukkonens förslag till förkastande med följande innehåll röstade förutom henne även Sultan som understödde henne:

”Beslutsförslaget förkastas.

Motiveringen är planens tunga dimensionering och den muraktiga konstruktion som uppstår som en följd av denna. Den representerar inte god stadsutveckling.” ​ ​

Lampi var frånvarande från sammanträdet.

Sfm § 121

Bilaga 1Karta Gertrudskanten

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Gertrudskanten (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Gertrudskanten (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan 15.3.2023 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 21.10.2022 daterade och 15.3.2023 på basis av utlåtanden och anmärkningar ändrade förslaget till detaljplaneändring för Gertrudskanten.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Framlagt remissförslag och dess behandling

Yrttiaho lämnade understödd av Sandelin följande remissförslag:

​”Förslag till detaljplaneändring; Gertrudskanten, stadsdel 1 (I) (adr. Tavastgatan 4–10) (24/2016) remitteras för ny beredning.

Motivering:

Förslaget till detaljplaneändring skapar inte en trivsam och hållbar boendemiljö. Byggrätten är för stor.

Tillslutningen av det öppna kvarteret med murliknande byggande och nybyggnader samt de höjningar som anvisats för befintliga byggnader försvagar boendetrivseln och förändrar stadsbilden på ett sätt som är olämpligt för det kulturhistoriskt värdefulla Gertrudsområdet.

Det markburna gårdsområde som lämnats kvar i planen är otillräckligt. Gröna planteringar som genomförs på gårdsdäck blir ofta inte permanenta och till exempel planteringen av träd och trädens tillväxt är i endast mycket begränsad utsträckning. I praktiken försvagar gårdsdäckslösningar den befintliga boendemiljön i planområdet."

Då diskussionen avbrutits framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Yrttiahos remissförslag blivit godkänt. Omröstningsordningen godkändes.​

I den maskinella omröstningen understödde 55 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 11 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos remissförslag, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Framlagt förslag till förkastande och dess behandling

Sultan lämnade understödd av Furuholm följande förslag till förkastande:

​”Beslutsförslaget förkastas.

Motiveringen är planens tunga dimensionering och den muraktiga konstruktion som uppstår som en följd av denna. Den representerar inte god stadsutveckling.”

Efter avslutad diskussion framställde ordförande följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Sultans förslag till förkastande blivit godkänt. Omröstningsordningen godkändes.​

I den maskinella omröstningen understödde 52 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 14 fullmäktigeledamöter understödde Sultans förslag till förkastande, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 2​Omröstningsförteckningar​


Bilagor:

Sfm § 121
Bilaga 1:Kartta Kerttulinreuna / Karta Gertrudskanten
Bilaga 2:Äänestyslistat / Omröstningsförteckningarna