Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige7917.06.20243

9253-2021 (00 00 01)

Val av ordförande och vice ordförande för stadsfullmäktige

Sammandrag: -

Sfm § 79

Ledande stadssekreterare Ari-Pekka Korhonen 14.6.2024:

Enligt 18 § i kommunallagen väljer fullmäktige bland sina ledamöter en ordförande och ett behövligt antal vice ordförande för fullmäktiges mandattid, om inte fullmäktige har beslutat att de ska ha en kortare mandattid än fullmäktiges mandattid. Ordföranden och vice ordförandena väljs vid samma valförrättning.

Enligt 143 § i förvaltningslagen ska stadsfullmäktige ha en ordförande och en första, en andra, en tredje och en fjärde vice ordförande, som årligen väljs vid fullmäktiges första sammanträde i juni.

​Beroende på ett mänskligt misstag av den ledande stadssekreteraren tas ärendet direkt upp till behandling i stadsfullmäktige.

​Enligt 95 § 2 mom. i kommunallagen kan fullmäktige besluta att ta upp ett brådskande ärende till behandling trots att det inte har nämnts i kallelsen till sammanträdet. Om ärendet inte har beretts, ska beslutet om att ta upp det till behandling vara enhälligt.

Förslag​​Stadsfullmäktige beslutar att välja en ordförande och en första, en andra, en tredje och en fjärde vice ordförande för 2024-2025.

BeslutStadsfullmäktige beslutade välja:

Mika Maaskola till ordförande för stadsfullmäktige,

Muhis Azizi till 1:a vice ordförande för stadsfullmäktige,

Timo Furuholm till 2:a vice ordförande för stadsfullmäktige,

Mikael Miikkola till 3:e vice ordförande för stadsfullmäktige och

Saara Ilvessalo till 4:e vice ordförande för stadsfullmäktige.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Stadsfullmäktiges ordförande Mika Maaskola frågade om ärendet som inte nämnts i sammanträdeskallelsen kunde tas upp till behandling enhälligt i stadsfullmäktige. Ingen av fullmäktigeledamöterna motsatte sig att ärendet tas upp till behandling.

Maaskola valdes enhälligt på förslag av Hellsten, Azizi på förslag av Ruohonen, Furuholm på förslag av Koiranen, Miikkola på förslag av Anttila och Ilvessalo på förslag av Engblom.