Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen19910.06.20243
Stadsfullmäktige10217.06.202426

3767-2024 (00 01 01)

Ändringar i förvaltningsstadgan från 1.8.2024

Sammandrag:

Förvaltningsstadgan är ett obligatoriskt regelverk som styr kommunens verksamhet och vars minimiinnehåll har bestämts i 90 § i kommunallagen. Genom förvaltningsstadgan delegerar fullmäktige sina befogenheter till kommunens andra myndigheter och fullmäktige beslutar om ändringen av förvaltningsstadgan. För stadsfullmäktige framläggs för godkännande en ändring av förvaltningsstadgan, där de ändringar som föreslås gäller vissa personer, organisationen för stadens förvaltning och bestämmelser som gäller befogenheter.

Ssn § 199

Direktör för juridiska tjänster Pauliina Ahlas och stadssekreterare Antti Perälä 5.6.2024:

Bakgrund och tidigare beslut

Förvaltningsstadgan är ett obligatoriskt regelverk som styr kommunens verksamhet och vars minimiinnehåll har bestämts i 90 § i kommunallagen (410/2015). Genom förvaltningsstadgan delegerar fullmäktige sina befogenheter till kommunens andra myndigheter och fullmäktige beslutar om ändringen av förvaltningsstadgan.

Åbo stadsfullmäktige godkände 17.5.2021 § 103 förvaltningsstadgan enligt det nya besluts- och ledningssystemet som ska iakttas från och med 1.6.2021, samt förvaltningsstadgan enligt borgmästarmodellen som trädde i kraft 1.8.2021. Med stadsfullmäktiges beslut 17.4.2023 § 73 gjordes i förvaltningsstadgan efter det de ändringar som verksamhetsmodellen Nya Åbo kräver och den uppdaterade förvaltningsstadgan trädde i kraft 1.6.2023.

I stadens organisation har framkommit ett behov att uppdatera förvaltningsstadgan. Av dessa beskrivs de mest centrala ändringarna i denna föredragningstext.

Personalen

Begreppet ”chef” ersattes med begreppet ”närmaste chef”.

Benämningen ”revisionsdirektör” har tagits bort från 20 §, 86 § och 90 §. I förvaltningsstadgans 20 § korrigerades att kanslichefen är närmaste chef för den närmaste chefen för intern revision. Ur 86 § (nuvarande 85 §) togs bort en kommentar om att den interna revisionen leds av revisionsdirektören och därtill bestämdes att kanslichefen bestämmer om den interna revisionens allmänna uppgifter.

Förvaltningsstadgans 102 § har ändrats så att i fortsättningen fattas beslut om tillstånd att inneha bisyssla samt om förbud mot att ta emot och inneha bisyssla fattas av kanslichefen för koncernförvaltningens personal och servicedirektörernas del och servicedirektören för sin servicehelhets del. Stadsstyrelsen tar fortfarande emot kanslichefens anhållan om tillstånd för bisyssla och beslutar om beviljandet av tillstånd.

I förvaltningsstadgans 105 § (Anställningsförhållandets upphörande) har följande moment tagits bort: ”En tjänsteinnehavares anmälan om att han eller hon säger upp tjänsteförhållandet och en arbetstagares anmälan om att han eller hon säger upp arbetsavtalet ska delges den myndighet som beslutat om anställningen.”

För klarhetens skull har i 109 § i förvaltningsstadgan (Beviljande av tillstånd att sköta tjänsteuppdrag eller arbetsuppgifter på en exceptionell arbetsplats) lagts till ordet ”distansarbete” enligt följande: Servicedirektörerna har rätt att ge sina underlydande anställda tillstånd att under en bestämd tid utföra tjänsteuppdrag eller arbetsuppgifter som distansarbete eller på någon annan plats än vid ämbetsverket eller någon annan ordinarie arbetsplats, där tjänsteuppdrag eller arbetsuppgifter utförs, om det är ändamålsenligt med tanke på arbetet.

I förvaltningsstadgans 114 § uppdaterades de rätta yrkesbeteckningarna (direktör för juridiska tjänster, stadsjurist, koncernjurist).

I det utkast för förvaltningsstadgan som samarbetskommittén behandlat föreslogs därtill tillägg i förvaltningsstadgans 91 § som personalorganisationerna lämnade ett utlåtande om vid samarbetskommitténs extra sammanträde 3.6.2024 (tilläggsmaterial 2). Styrningen av stadens personalärenden har bett om utlåtande av Kuntatyönantajat ry. Utlåtandet har inte ännu mottagits. Dessa tillägg tas bort från det förslag till förvaltningsstadga som här föreslås godkännas på grund av att utredningsarbetet ännu pågår. Dessa ändringar föredras eventuellt separat i ett senare skede.

Åbo stads administrativa organisation

Namnet på funktionen ”stöd för ledningen” ändras till ”strategifunktionen” (24 §). Strategifunktionens uppgifter preciserades och i stadgan gjordes ett tillägg om att strategifunktionerna leds av strategidirektören.

De gemensamma tjänsternas uppgifter preciserades (25 §). I stadgan gjordes ett tillägg om att de gemensamma tjänsterna leds av förvaltningsdirektören.

Stadgan 26 som gäller integrationsfunktionen kortas av och i den läggs till att integrationsfunktionen leds av integrationsdirektören. I § 21 som gäller integrationsdirektören läggs till en mening enligt vilken på integrationsdirektören tillämpas för lämpliga delar det som bestämts om servicedirektören.

En precisering görs även i 28 § som gäller servicehelheten för kultur. Evenemangsfunktionerna kommer inte längre att vara underställda servicehelheten.

Namnet på servicehelheten för samverkande helhetssyn inom tjänsterna för barn och unga i 30 § ändras till ”servicehelheten för barn och unga”.

Befogenheter

Till stadsstyrelsens befogenheter (35 §) läggs för säkerhets skull till befogenhet att besluta om överlåtelser och mottaganden av affärsverksamhet.

Kanslichefens befogenheter då det gäller lokaler (43 §) ändras så att kanslichefen i fortsättningen har rätt att godkänna investeringsplanen för små lokalinvesteringar vars kostnadsförslag är 0,1–3 miljoner euro (i nuläget 0,2–3 miljoner euro). Ändringsbehovet beror på den tidigare gjorda uppdateringen av anvisningen för projektplanering.

Därtill hör till kanslichefens befogenheter i ägarstyrningsärenden (46 §) att besluta ansvarspersoner för tillsyn vars uppgift är att övervaka verksamheten och ekonomin i en sammanslutning som hör till stadskoncernen enligt koncerndirektiven.

Till kanslichefens befogenheter hör upphandlingar och andra ekonomiska förbindelser, överlåtelse av lös egendom (80 §) samt befogenheter att godkänna gottgörandet av fakturor.

I servicedirektörens befogenheter (47 §) läggs till att servicedirektören beslutar om överlåtelse av lös egendom och överföring av anläggningstillgångar för sin servicehelhets del.​

För bestämmandet av livskraftsdirektörens särskilda befogenheter införs i förvaltningsstadgan den nya paragrafen 48, enligt vilken livskraftsdirektörens särskilda befogenheter omfattar att besluta om överlåtande av gator, parker, torg och övriga allmänna områden för tillfälligt bruk för ordnande av ett publikevenemang och friluftsevenemang inom de ramar som bestäms i § 42 punkt 7 i förvaltningsstadgan. För tillfället är det direktören för servicehelheten för stadsmiljö som har denna befogenhet.

Servicedirektörens särskilda befogenheter i servicehelheten för kultur och idrott samt 63 § som rör serviceområdet för ungdomstjänster ändras så att den tjänsteinnehavare eller en person som står i arbetsavtalsförhållande till kommunen som ansvarig för uppsökande ungdomsarbete enligt 10 § i ungdomslagen, utses av direktören för serviceområdet för barn och unga.​

​I 118 § har strategi- och utvecklingsdirektören ersatts med dataförvaltningsdirektören enligt det separata beslutsförslag som lades fram för stadsstyrelsen 10.6.2024 gällande indragningen av strategi- och utvecklingsdirektörens tjänst samt inrättandet av en tjänst för en dataförvaltningsdirektör.

Utkast till förvaltningsstadga och tidigare behandling av ärendet

Den nya förvaltningsstadgan innehåller även andra små korrigeringar.

Samarbetskommittén har behandlat ändringen av förvaltningsstadgan vid sina sammanträden 21.5.2024 och 3.6.2024. Personalorganisationerna gjorde vid sitt sammanträde 3.6.2024 ett utlåtande som bifogas som tilläggsmaterial 2. Utlåtandet gäller de ändringar som föreslagits göras i 91 § i förvaltningsstadgan.

Den ändrade förvaltningsstadgan är bifogad som bilaga 1 och förslagen till ändringar presenteras i tilläggsmaterial 1.

Bilaga 1Utkast till förvaltningsstadgan

Tilläggsmaterial 1Förvaltningsstadgan i vilken ändringarna har märkts ut (på finska)

Tilläggsmaterial 2Personalorganisationernas ställningstagande (på finska)​

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna förvaltningsstadgan i bilaga 1 och beslutar att förvaltningsstadgan träder i kraft 1.8.2024. Samtidigt hävs förvaltningsstadgan som stadsfullmäktige godkänt 17.4.2023 § 73.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 102

Bilaga 1Utkast till förvaltningsstadgan

Tilläggsmaterial 1Förvaltningsstadgan i vilken ändringarna har märkts ut (på finska)

Tilläggsmaterial 2Personalorganisationernas ställningstagande (på finska)​

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna förvaltningsstadgan i bilaga 1 och beslutar att förvaltningsstadgan träder i kraft 1.8.2024. Samtidigt hävs förvaltningsstadgan som stadsfullmäktige godkänt 17.4.2023 § 73.

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 102
Bilaga 1:Hallintosääntö 1.8.2024 alkaen / Utkast till förvaltningsstadgan