Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen20310.06.20247
Stadsfullmäktige9817.06.202422

4175-2024 (10 03 02)

Partnerskapsprojektet för Kuppis spets - godkännande av projektplanen för Taito-campuset

Sammandrag:

Det föreslås att stadsfullmäktige godkänner projektplanen för Taito-campuset i Åbo och går vidare till genomförandeplaneringsfasen. Dessutom föreslås det att stadsfullmäktige godkänner den totala kostnadsberäkningen för projektet (beställaren) på 93 724 812 euro som grund för genomförandeplaneringen.

Ssn § 203

Verkställande direktör Ari Mäkinen, markanvändningsdirektör Jyrki Lappi, lokalservicedirektör Leevi Luoto och direktör för juridiska tjänster Pauliina Ahlas 3.6.2024:

Projektets bakgrund och tidigare beslut

Stadsfullmäktige beslutade i samband med budgeten för 2016 att tillsätta ett spetsprojekt som bär namnet Åbo vetenskapspark.

Stadsstyrelsen verkställde fullmäktiges beslut 25.4.2016 § 163 genom att starta projektet. Stadsstyrelsen beslutade 18.6.2018 § 265 om genomförandeplanen för projektet Åbo vetenskapspark med preciserade mål. Ett av fokusområdena i genomförandeplanen är en levande oas för möten 24/7/365. I anslutning till detta fattade man ett beslut om att ordna en tävling gällande Kuppis däck.

I oktober 2018 beslutade stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion 22.10.2018 97 § att godkänna målen för det strategiska markanvändningsprojektet Vetenskapsparkens däck. Samtidigt fattade stadsstyrelsen beslut om att ordna en innovations-, planerings- och genomförandetävling samt fastställde tävlingens utgångspunkter och principer. Syftet med tävlingen var genomförandet av projektet, projektpartnerskapet och överlåtelsen av tomter.

Stadsstyrelsen godkände 27.5.2019 § 229 behovsutredningen gällande Taito-campuset.

Stadsstyrelsen godkände 24.6.2021 § 328 behovsutredningen för infrastrukturprojektet som ingår i Vetenskapsparkens däckprojekt och beslutade 24.6.2021 § 329 att inleda upphandlingsförfarandet kring val av allianspartner för projektet. Upphandlingen avbröts dock på grund av ett skäl som föreskrivs i 125 § i upphandlingslagen genom beslut av stadsstyrelsen 5.10.2021 470 §.

Stadsstyrelsen beslutade 7.12.2021 § 575 att inleda alliansupphandlingen kring partnerskapsprojektet Kuppis spets genom ett förhandlat förfarande. Beställaren valde detta förhandlingsförfarande, eftersom det handlar om en exceptionellt utmanande helhet. Samtidigt beslutade stadsstyrelsen att fastställa projektnamnet partnerskapsprojektet för Kuppis spets. Upphandlingsannonsen skickades för publicering 20.12.2021.

Till följd av tävlingsresultatet beslutade stadsstyrelsen 5.12.2022 § 515 att välja konsortiet Terävän kärki (YIT Suomi Oy, Lundén Architecture Oy och Arkkitehdit von Boehm – Renell Oy med de utsedda underleverantörerna COBE A/S, AFRY Finland Oy och WSP Finland Oy) till allianspartner för projektet samt att omedelbart inleda projektplaneringsfasen för Taito-campuset och infrastrukturprojektet. Kanslichefen berättigades att göra behövliga mindre tillägg, ändringar och preciseringar i alliansavtalet och dess bilagor samt att godkänna bilagorna som behövs för handlingarna.

Ägarstyrningsdirektör Jarkko Virtanen beslutade 20.3.2023 § 100 § att i egenskap av ställföreträdare till kanslichefen godkänna preciseringarna till alliansavtalet och sammandraget av kompensationer samt beställningen av projektplaneringsfasen med bilagor.

Projektplaneringsfasen i allianssamarbetet inleddes genom undertecknandet av avtalet.

Färdplanen i enlighet med ovannämnda beslut och alliansavtal beskrivs på följande sätt:

”Efter upphandlingsbeslutet är avsikten att gå vidare till utvecklingsfasen, som kommer att delas upp i två delar. I den första delen av utvecklingsfasen, projektplaneringsfasen, utarbetas en detaljplan för Vetenskapsparkens område utifrån en helhetsplan som gjorts upp av anbudsgivaren som vunnit tävlingen. Dessutom utarbetas projektplaner för infrastrukturprojektet (däcket + krävda parkeringsplatser) och Taito-campuset. Stadsfullmäktige fattar beslut om godkännande separat för detaljplanen och varje projektplan. Avsikten är att detaljplanen godkänns hösten 2023. Projektplanen gällande infrastrukturprojektet ska i sin tur bli klar sommaren 2023 och projektplanen gällande Taito-campuset hösten 2023.”

Dessutom beslutade stadsstyrelsen 20.3.2024 § 103 om delvis övergång till genomförandeplaneringsfasen på grund av ändringar i projektets tidsplan. Detta var nödvändigt för att inte äventyra den övergripande tidsplanen för projektet. De medel som används i denna fas av genomförandeplaneringen minskar kostnaderna för den egentliga genomförandeplaneringsfasen, och därför föreslogs inga ändringar i alliansens kostnadsberäkning.

Campusbyggnaden byggs i Turun Taito-kampus Oy:s balansräkning.

Beskrivning av projektplanen

Projektplanen blev klar 20.5.2024 (bilaga 1). I projektplanen har man presenterat projektets organisation samt byggplats, projektets genomförande, målen för projektet, lokaler och funktioner, risker och möjligheter samt kommunikation och kostnader.

Den referensplan som alliansen utarbetat som stöd för detaljplanen (Kuppis spets 76-2023) färdigställs inom kort och planförslaget läggs fram och skickas på remissrunda i juni 2024. Taito-campuset har planerats i samband med referensplanen och är samtidigt en väsentlig del av den, så det är starkt integrerat med den övriga områdesplaneringen och stöder byggandet av området i riktning mot de uppställda målen.

I utvecklingsfasen sker alliansprojektarbetet i Big Room-lokaler eller i samverkan via Teams. Planeringsprocessen genomförs i tätt samarbete med byggnadens användare. I projektets genomförandeform ingår som en väsentlig del en tidig integrering av planerings- och byggnadspartnerna till projektet. Tidtabellen för projektet har beskrivits i projektplanen. Den nu föreslagna genomförandeplaneringsfasen beräknas bli slutförd i november 2024. Om genomförandeplanen godkänns kan byggandet inledas i januari 2025. Den beräknade byggtiden är 31 månader och byggnaden beräknas tas i bruk i början av hösten 2027.

De sammanfattade målen för partnerskapsprojektet för Kuppis spets, som härletts från målen för Åbo vetenskapspark, presenteras på finska i figuren nedan:

Nyckelmålen för Taito-campuset har fastställts enligt följande:

Hur de ursprungliga projektmålen beaktas i projektplaneringsfasen har beskrivits i projektplanen.

I projektplaneringsfasen har projektet studerats ur ett riskhanteringsperspektiv. De största riskerna är kostnadsökningar, snäva tidtabeller och eventuella besvär över detaljplanen.

Taito-campuset är Åbo yrkesinstituts (TAI) campusbyggnad för servicebranscher som är avsedd för cirka 3 000 studerande och kunder samt 300 anställda. Den maximala samtidiga kapaciteten är cirka 2 200 studerande. Byggnadens bruttoarea enligt behovsutredningen 2019 var 24 500 brm2 och bruttoarean enligt projektplanen är nu cirka 21 600 brm2.

Taito-campusets lokaler är indelade i olika funktioner enligt tabellen nedan.

Nyttoytorna i lokalprogrammet

Lokaler

m2

Livsmedel, skönhet, hår, textil och sanitet

2096,5

Hotell, restaurang, catering och turism

873,5

Handel och informationsteknik

121,5

Studerandevård och handledning av studerande

732,5

Social- och hälsovård och läkemedel

2010,0

Gemensamma lokaler

7052,5

Sammanlagt

12 886,0 m2

 

Under projektplaneringen har idéutkastet till Taito-campuset utvecklats till en genomförbar helhet tillsammans med alliansparterna, användaren, planerarna, samarbetspartnerna och myndigheterna. I enlighet med alliansens grundprinciper har planen utvecklats i samarbete mellan parterna enligt principen för projektets bästa.​

Byggnaden är i första hand avsett som ett campus för studerande, men till projektets mål hör bland annat mångsidighet och att i stor utsträckning tillhandahålla offentliga rum även för andra användare i området. Under projektplaneringen har den allmänna gångförbindelsen som leder genom byggnaden förbättrats avsevärt. Tjänsterna som tillhandahålls av studerande i byggnaden sträcker sig från utsidan av byggnaden genom en inomhusförbindelse till atrium-entréhallen.

Kostnadsberäkning

I takt med att planeringsarbetet framskrider har man identifierat perspektiv som har en höjande inverkan på den kostnadsberäkning som uppgjorts utifrån projektets behovsutredning (2019).

Beställarens totala kostnader består av alliansens målkostnad, beställarens riskreserv och startkapitalet i bonuspoolen. Enligt stadsstyrelsens beslut 5.12.2022 515 § är summan av dessa 72 450 000 euro, vilken är bundet till Haahtelas anbudsprisindex i beslutet. Stadens normala referenspunkt i projektplanerna fås genom att binda priset till statistikcentralens byggnadskostnadsindex.

Byggnadens avsedda roll som ett progressivt landmärke och vägvisare i området, läroanstaltens specialutrustade lokalbehov, de offentliga lokalernas i genomsnitt högklassigare allmänna framtoning och de högklassiga gårdslösningarna med gångvägar höjer projektets kostnadsnivå, som trots allt ligger på en realistisk nivå med tanke på alla identifierade referensobjekt.

Det föreslås för stadsfullmäktige att alliansen går vidare till genomförandeplaneringsfasen och att 93 724 812 euro godkänns för det nya Taito-campuset, som inkluderar:

Betydelsen av indexutvecklingen i detta projekt (statistikcentralen) jämfört med det ursprungliga beslutet är 12,4 miljoner euro, och kostnadsökningen på grund av objektets komplexitet och höga kvalitetsnivå är i sin tur 8,9 miljoner euro och består av bl.a. följande:

Den kostnadsnivå som alliansen har fastställt har jämförts med referensprojekt. Jämförelsen grundar sig på nyckeltalet euro/brm2, som utöver den totala kostnadsberäkningen även omfattar andra kostnader som projektet medför för beställaren.

Med beaktande av projektets höga ambitionsnivå och Taito-campusets roll som landmärke och vägvisare i området är den fastställda kostnadsnivån realistisk och motiverad. Kvadratmeterpriset per studerande av alliansens totalpris är 39 352 euro/studerande. Kvadratmeterpriset gällande en motsvarande läroanstalt som byggts någon annanstans i Finland är 42 260 euro/studerande.

Turun teknologia- ja tiedepuisto Oy, som fungerar som representant för beställaren, föreslår att kostnaderna binds till byggnadskostnadsindexet, eftersom dess ändringar motsvarar de faktiska ändringarna i kostnadsnivån och detta är normal praxis för Åbo stads byggprojekt. Haahtelaindexet som har antecknats i stadsstyrelsens beslut 7.12.2021 575 § grundar sig däremot på prognoser över framtida anbudspriser och innehåller således även aktörernas riskbedömningar. Tillämpningen av Haahtelaindexet skulle leda till oväntat stora svängningar i kostnadsberäkningen med tanke på den exceptionella globala situation som råder för tillfället.

Hyra

Uppskattningar av hyreskostnader presenteras i tabell 1 nedan.​

Tabell 1 Beräkning av hyreskostnader​

Hyresgäst

€/m2/kk

€/mån

€/år

m2

TAI​

30

570120​

6 841​ 440​

19 004​

Varha​

30​

13 260​

159 120​

442​

Utlåtanden som begärts

Turun teknologia- ja tiedepuisto Oy har begärt ett utlåtande av nämnden för fostran och undervisning om projektplanen för Taito-campuset. Man har begärt ett utlåtande om huruvida organet för sin del godkänner projektplanen och huruvida organet förbinder sig till de kostnader som projektet medför.

Nämnden för fostran och undervisning har gett ledningsgruppen för alliansen för Taito-campuset ett utlåtande enligt tilläggsmaterial 1 (på finska) och godkänner för sin del projektplanen för Taito-campuset.

Bilaga 1Projektplanen för Taito-campuset

Tilläggsmaterial 1Arkitektens material för projektplanen (på finska)

Tilläggsmaterial 2Utlåtande av nämnden för fostran och undervisning 5.6.2024 § xx (på finska)​

Stadsstyrelsens förslag

​Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 98

Bilaga 1Projektplanen för Taito-campuset (under beredning)

Tilläggsmaterial 1Arkitektens material för projektplanen (på finska)

Tilläggsmaterial 2Utlåtande av nämnden för fostran och undervisning 5.6.2024 § 80 (på finska)​

Stadsstyrelsens förslag

​Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutÄrendet bordlades.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Framlagt förslag om bordläggning och dess behandling

​Ruohonen understödd av Laivoranta föreslog att ärendet bordläggs.

​Då diskussionen avbrutits meddelade ordföranden att ett förslag om bordläggning enligt 165 § i förvaltningsstadgan förutsätter ett understöd av 17 fullmäktigeledamöter då ett ärende behandlas för första gången i fullmäktige. Därefter framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" får minst 17 röster, har Ruohonens förslag om bordläggning blivit godkänt. Omröstningsordningen godkändes.

​I den maskinella omröstningen understödde 33 fullmäktigeledamöter fortsatt behandling av ärendet och 34 fullmäktigeledamöter understödde Ruohonens förslag om bordläggning, och således bordlades ärendet.

Bilaga 2​Omröstningsförteckning ​


Bilagor:

Sfm § 98
Bilaga 1:Taito-kampuksen hankesuunnitelma / Projektplanen för Taito-campuset
Bilaga 2:Äänestyslista / Omröstningsförteckning