Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen18903.06.20246
Stadsfullmäktige8017.06.20244

2767-2024 (07 02 01)

Stadsfullmäktiges frågestund med temat

Sammandrag:

Stadsfullmäktige beslutade 8.4.2024 § 129 att som en del av sammanträdet i juni ordnas en frågestund med temat "Samarbete med Egentliga Finlands välfärdsområde och stadens roll i främjandet av hälsa och välfärd". Frågestunder med ett visst tema har inte tidigare ordnats för stadsfullmäktige men utifrån de erfarenheter vi fått ta del av är det möjligt att vid behov vidareutveckla frågestundens format.

Ssn § 189

Kanslichef Tuomas Heikkinen och ledande stadssekreterare Ari-Pekka Korhonen 28.5.2024:

Bestämmelser om stadsfullmäktiges frågestund finns i 150 § i förvaltningsstadgan. Praxis för frågestunden har blivit att en fullmäktigeledamot från sitt papper läser upp en fråga som hen på förhand lämnat in och den som berett svaret läser upp svaret på frågan från sitt papper. På frågestunden har ingen egentlig diskussion uppstått. De frågor som ställts under frågestunden har i stor grad rört den operativa verksamheten. Fullmäktigeledamoten kunde ha ställt sin fråga genom att skicka e-post rakt till den ansvariga tjänstemannen och fått svar med stöd av regeln om fullmäktigeledamotens rätt att få information.

Behovet av frågestunden och dess format diskuterades vid ordförandekommittén som består av ordförande från de olika fullmäktigegrupperna. I kommitténs diskussion kände man igen de ovannämnda ”bristerna” i frågestundens nuvarande format. Under diskussionen diskuterades en idé om att frågestunden kunde ha ett tema som frågorna skulle gälla.

På ovannämnda grunder beslutade stadsstyrelsen 8.4.2024 § 129 att som en del av fullmäktiges sammanträde i juni ordnas en frågestund med temat:

”Samarbete med Egentliga Finlands välfärdsområde och stadens roll i främjandet av hälsa och välfärd.”

I början av frågestunden introducerar kanslichef Tuomas Heikkinen kort frågestundens tema. Efter det kan fullmäktigeledamöterna ställa korta frågor till borgmästarna genom anföranden som får ta högst en minut. Frågorna behöver inte lämnas in på förhand. Svaren på frågorna får ta högst en minut. För frågestunden reserveras en timme. Efter detta övergår man till att behandla andra ärenden på stadsfullmäktiges föredragningslista.

På basis av de erfarenheter som samlats in om frågestunden kan formatet vidareutvecklas.

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige har en frågestund med temat ”Samarbete med Egentliga Finlands välfärdsområde och stadens roll i främjandet av hälsa och välfärd.”

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 80

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige har en frågestund med temat ”Samarbete med Egentliga Finlands välfärdsområde och stadens roll i främjandet av hälsa och välfärd.”

BeslutFörslaget godkändes.