Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen15707.05.20246
Stadsfullmäktige6913.05.20248

3346-2024 (11.00, 00 01 02)

Rapportering av Åbo stads klimatplan 2023

Sammandrag:

öreslås att stadsfullmäktige antecknar rapporten Åbo stads Klimatplan 2029 från 2023 för kännedom. Klimatarbetet framskred aktivt. Samarbetet på europeisk nivå samt partnerskapen spelade en allt viktigare roll än någonsin förut. Under 2023 lyckades Åbo minska utsläppen av växthusgaser i sitt område snabbare än tidigare år. Som ett nytt inslag innehåller rapporten också en preliminär utsläppsprognos för 2025, 2029 och 2035. Förutsatt att såväl Åbos som dess samarbetspartners och statens klimatåtgärder genomförs på det sätt som stakats ut har vi goda möjligheter att nå de uppställda målen.

Ssn § 157

Klimatdirektör Risto Veivo 30.4.2024:

Åbos klimatarbete framskred avsevärt under 2023 och utsläppen minskade snabbare än under tidigare år. Utsläppsminskningen uppnåddes i stor utsträckning genom effektiva klimatåtgärder i anslutning till energiproduktion och energianvändning. Växthusgasutsläppen i stadsområdet hade minskat med 63 procent från 1990 års nivå och med 16 procent från året innan. Även i fråga om invånarspecifika utsläpp uppnåddes en ännu lägre utsläppsnivå. Dessvärre har utsläppen från andra sektorer, varav den största är transportsektorn, för det mesta stagnerat.

För att målen ska kunna uppnås i framtiden krävs effektivare åtgärder också inom trafik, industri och byggande. Samtidigt måste man också fortsätta med starka åtgärder inom energisektorn. Det är viktigt att både staden och dess samarbetspartner samt staten kan genomföra de klimatmål som de har satt upp och de åtgärder som leder till dem.

Åboregionens gröna omställning till ett koldioxidsnålt samhälle och en koldioxidsnål ekonomi stärktes avsevärt genom EU:s mission för klimatneutrala städer som Åbo stad och dess samarbetspartner satsade starkt på. De viktigaste aktörerna i regionen anslöt sig till Åbo stads klimatstadsavtal med egna åtaganden och åtgärder. Helheten förstärktes också genom finska statens och kommissionens förbindelser om åtgärder som stöder genomförandet av missionen.

Europeiska kommissionen utvärderade Åbo stads förhandsgranskade klimatstadsavtal i oktober 2023 och godkände det i mars 2024. I helheten ingår också ett starkt ekonomiskt samarbete där Åbos satsning på att utveckla klimatbudgeteringen genom att tillämpa EU:s taxonomi för grön finansiering och det långsiktiga samarbetet med Europeiska investeringsbanken har varit avgörande. Vi bör fortsätta att göra stora investeringar i dem. I och med investeringsplanen som ingår i klimatstadsavtalet har man också inlett en långsiktigare planering av klimatinvesteringarna som sträcker sig fram till 2030. Samtidigt fortsatte genomförandet av klimatmålen systematiskt i stadskoncernen som en del av den årliga ledningen av verksamheten och ekonomin.

Vid sidan av klimatstadsavtalet förstärktes också Åboregionens företags och sammanslutningars deltagande i det gemensamma klimatarbetet avsevärt i Åbos klimatteam där antalet klimatåtgärder ökade betydligt och ökningen har fortsatt även i början av 2024. Det finns redan mer än 130 deltagande företag och de effektiva klimatåtgärder som de har vidtagit.

Utöver åtgärderna för att dämpa klimatförändringen framskred även anpassningsarbetet kraftigt under 2023. Dess betydelse kommer att fortsätta att öka i framtiden för att vi ska kunna hantera de risker och effekter som klimatförändringen orsakar och klara oss dem med möjligast små skadeeffekter på naturens ekosystem i regionen, människors välbefinnande och ekonomi. År 2023 gav Europeiska kommissionen också utvärderings- och utvecklingsstöd för anpassningshelheten.

Utgångspunkten för Åbos klimatarbete är att skapa och kontinuerligt uppdatera den bästa möjliga kunskapsbasen med hjälp av bästa möjliga expertis. Åbohögskolornas betydelse i klimatarbetet ökade ytterligare under 2023 både genom direkt deltagande i koordineringsgruppen för Åbo stads klimatplan och i synnerhet genom kraftiga satsningar på forskning, undervisning och utvecklingsprojekt med anknytning till klimatarbetet.

I stadens roll ingår också att skapa förutsättningar för en hållbar vardag och uppmuntra invånarna till hållbara val. Detta påskyndades tillsammans med Åbo universitet i projektet 1,5-gradersstaden där man använder forskningsdata från psykologi och utvecklar nya digitala lösningar för delning av klimatinformation och klimatkommunikation.

Åbo fortsatte det aktiva klimatsamarbetet både inom städernas egna utvecklingsnätverk och på internationell nivå. Vid FN:s klimatkonferens i Dubai rapporterade vi om hur Parisavtalets mål framskrider i vår region. Borgmästaren deltog i FN:s klimatkonferens och det första klimattoppmötet för städerna som ordnades som en del av den, samt i flera andra stora internationella klimatevenemang och evenemang för hållbar utveckling. Aktiv påverkan och aktivt nätverkande förstärker också verksamhetsmöjligheterna för internationella företag och högskolor i vår region.

Det som var särskilt glädjande under 2023 var högskolornas, företagens och sammanslutningarnas samt medborgarnas starkare engagemang för klimatåtgärder – både i små steg i deras vardag och genom ambitiösa åtgärder för att göra hela företag och till och med världens största fartyg klimatneutrala. Aktörerna i Åboregionen har i allt högre grad gått in för att skapa en koldioxidsnål och hållbar värld och lösningar som betjänar den.

Klimatrapporten 2023 som nu är den sjätte i ordningen föreläggs stadsfullmäktige årligen. Rapporten fokuserar på de viktigaste framstegen under 2023 och förutser även framtida utveckling och utmaningar Rapporten omfattar alltså inte alla delområden i klimatplanen detaljerat.

Tilläggsmaterial 1Åbo stads klimatrapport 2023 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar Åbo stads klimatrapport 2023 med bilagor för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 69

Tilläggsmaterial 1Åbo stads klimatrapport 2023 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar Åbo stads klimatrapport 2023 med bilagor för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.