Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen12408.04.202412
Stadsfullmäktige5115.04.202410

2632-2024 (02 08 00, 10 03 02)

Tillfälliga lokaler för daghemmet Uittamon päiväkotis enhet på Vargängsgatan, Hyrning av flyttbara tillfälliga lokaler

Sammandrag:

Det föreslås att tillfälliga hyreslokaler hyrs akut för fem år för daghemmet Uittamon päiväkotis enhet på Vargängsgatan. De tillfälliga lokalerna föreslås placeras på Nagelpojksplan i daghemmets omedelbara närhet. De nuvarande lokalerna har haft problem med inneluften och byggnaden har nått slutet av sin tekniska livslängd.

Ssn § 124

Lokalchef Pauliina Karjalainen och byggherreingenjör Niklas Lilja 28.3.2024:

Stadsstyrelsen beslutade 31.1.2022 § 33 som principbeslut att akuta processer kring anskaffning av tillfälliga lokaler i fortsättningen inleds genom lokalservicedirektörens beslutsprotokoll.

Lokalservicedirektören beslutade 20.12.2023 att anbudsförfarandet gällande hyrning av tillfälliga lokaler för Uittamo daghems enhet på Vargängsgatan kan inledas så att tomten Nagelpojksplan-Nitplan-Spikfabriksparken i detaljplanen fastställs som placeringsplats och anbudsförfarandet utgår från att skaffa ett hyresobjekt.

Bakgrund

Daghemmet Uittamon päiväkotis enhet på Vargängsgatan har nått slutet av sin tekniska livslängd. En RS15 konditionsbedömning har gjorts av byggnaden 14.8.2018 enligt vilken byggnaden som helhet är i nöjaktigt skick vad gäller byggnads-, VVSA- och eltekniken.

I daghemmets enhet på Vargängsgatan ryms fyra grupper och maximalt 69 platser. I daghemmet verkar för tillfället en grupp med 12 platser för barn under 3 år, en grupp med 21 platser för barn över 3 år, en grupp med 14 platser för barn över 3 år vars antal barn har minskats på grund av barnens särskilda behov och en specialgrupp med 8 platser för multihandikappade barn.

Daghemmet Uittamon päiväkoti har ett vårdplatstryck i synnerhet när det gäller barn som är under 3 år gamla, behovet av en ny grupp är betydande. Daghemmet betjänar utöver barnfamiljerna i Uittamo även barnfamiljerna i Martinsbacken och Fyrstranden. Därför utökas de tillfälliga lokalerna med lokaler för en grupp med högst 21 platser.

För daghemmets fyra basgrupper och gruppen för multihandikappade barn samt de tillhörande utrymmena behövs enligt lokalprogrammet cirka 1.150 m2 nyttoarea.

Inga färdiga ersättande lokaler har hittats. Daghemmet vid Vargängsgatan behöver tillfälliga lokaler.

Lokalitetstjänsterna bereder för tillfället ett omfattande nybyggnadsprojekt för daghem, där ersättande nya daghemslokaler byggs som en projekthelhet för de valda objekten med hjälp av livscykel- och hyresprojektmodellen. Denna helhet omfattar i framtiden också ersättande lokaler för daghemmet Uittamon päiväkotis enhet på Vargängsgatan.

Lokalitetstjänsterna har utrett huruvida områdena i närheten av daghemsbyggnaden är lämpliga för den tillfälliga daghemsbyggnaden. Utredningen har lyft fram tomten Nagelpojksplan-Nitplan-Spikfabriksparken som ligger sydväst om den nuvarande daghemsbyggnaden. Tomten gränsar i nordost till Nagelfabriksparken mellan tomten och Spikstrandsgränden, i sydost till två radhustomter, i sydväst till Nagelfabriksparken och dess lekplats och i nordväst till Nagelfabriksparken mellan tomten och Bultgatan. Tomten Nagelpojksplan-Nitplan-Spikfabriksparken har i detaljplanen beteckningen område för idrotts- och rekreationstjänster (VU) och park (VP). För att kunna använda området som placeringsplats för daghemmets rumselement krävs ett undantagstillstånd.

Med beaktande av planläggningen av området samt principerna för beviljande av bygglov för en tillfällig byggnad enligt markanvändnings- och bygglagen kan ett bygglov sökas för daghemmet för fem år. Tomtens totala areal är 7.330 m2 och dess byggbara andel uppgår till cirka 2.000 m2.

När det gäller byggnadens placering på tomten måste också daghemmets lekgård tas i beaktande. Tomtens södra del med Spikfabriksparken och Nitplan kan reserveras för detta ändamål. I området finns dessutom en lekpark som är planerad med särskild hänsyn till tillgänglighet. Lekparken ligger delvis på tomten Nagelpojksplan-Nitplan-Spikfabriksparken.

Bild 1: Nagelpojksplan där den tillfälliga daghemsbyggnaden ska placeras.

Möjligheten att använda tomten som plats för daghemmets tillfälliga lokaler har utretts multiprofessionellt inom staden och enligt utredningarna är det möjligt att placera daghemmets tillfälliga lokaler på tomten för en tidsbegränsad period på fem år med beaktande av ramvillkoren för fastigheten och dess läge.

Hur konkurrensutsättningen av rumselementet framskrider

Tomten Nagelpojksplan-Nitplan-Spikfabriksparken har i detaljplanen beteckningen område för idrotts- och rekreationstjänster (VU) och park (VP). Den som inleder byggprojektet ska låta göra markundersökningar på fastighet 853–46–9908–0 som föreslås som placeringsplats, där markens struktur och markytans former undersöks. Utifrån dessa resultat fås en uppfattning av grundläggningsförhållandena samt markbyggnadsarbetenas omfattning. Samtidigt tas prover av eventuell förorenad mark på hela fastigheten. Beroende på resultatet behandlas de eventuellt förorenade marksubstanserna på ett behörigt sätt. Eventuella pima-markområden kan höja byggkostnaderna. Ett preliminärt utlåtande om grundläggningssättet fås i det skede då anbud begärs.

Konkurrensutsättningen av rumselementet genomförs enligt tidigare riktlinjer och stadsstyrelsens beslut av 20.11.2023 § 422 och 31.1.2022 § 33.

Anbudsförfarande

Konkurrensutsättningen av rumselementet genomförs i enlighet med de beslut som fattats. Stadsstyrelsen beslutade 20.11.2023 § 422 att man i fortsättningen i första hand kommer att tillämpa hyresmodellen vid anskaffning av tillfälliga lokaler på grund av det nuvarande marknads- och finansläget. Leasingmodellen kan från fall till fall övervägas som ett andrahandsalternativ.

Servicehelheten för stadsmiljö, stadsbyggande, byggherreverksamhet för lokaler publicerade 23.2.2023 en upphandlingsannons om hyrning av tillfälliga lokaler för daghemmet Uittamon päiväkotis enhet på Vargängsgatan, hyrning av flyttbara tillfälliga lokaler, i Haahtelas projektbank PRIS och anmälningskanalen Hilma. De färdiga lokalerna hyrs för fem år. I anbudet ingår även underhåll av lokalerna under hela hyresperioden.

Vid upphandlingen användes öppet förfarande och urvalsgrunden var det lägsta priset.

För att kunna delta i jämförelsen måste anbudsgivaren uppfylla de minimikriterier som anges i anbudsbegäran samt de krav som föreskrivs i beställaransvarslagen.

Dokumenten kunde fritt hämtas från Haahtelas PRIS-projektbank. Sammanlagt 11 registrerade sig i projektbanken för att hämta dokument för anbudsbegäran.

Inom den bestämda tidsfristen 22.3.2024 kl. 12.00 lämnades två anbud in, vilka båda mötte kriterierna i anbudsbegäran och båda inkluderades därmed i prisjämförelsen.

Parmaco Oy​

47.550 €/mån​

570.600 €/år (moms 0 %)​

Adapteo Oy​

52.073 €/mån​

624.881 €/år (moms 0 %)​

Parmaco Finland Oy lämnade det lägsta anbudet som motsvarade anbudsbegäran.

Beslutsförslag

Flyttbara tillfälliga lokaler för daghemmet Uittamon päiväkotis enhet på Vargängsgatan hyrs av Parmaco Oy som lämnade det anbud som har det lägsta priset och är förenligt med anbudsbegäran. Priset uppgår till 47.550 €/månad (moms 0 %).

Kostnaden för den femåriga hyresperioden kommer att vara 2.853.000 € (moms 0 %).

Lägenhetsytan i de tillfälliga lokalerna uppgår till 1.394 m² och våningsytan till 1.585 m².

Byggkostnaderna uppgår till ca 1.800 €/m².

Hyreskostnaderna (hyra som ska betalas) uppgår till 30 €/m²/mån.

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att

Avtalet ingås inte genom detta beslut utan senare genom ett avtal som kan ingås tidigast 14 dagar efter att avtalsparten har fått eller anses ha fått del av beslutet och besvärsanvisningen. Beslutet kan ändras till följd av ett besvär eller begäran om upphandlingsrättelse.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 51

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att

Avtalet ingås inte genom detta beslut utan senare genom ett avtal som kan ingås tidigast 14 dagar efter att avtalsparten har fått eller anses ha fått del av beslutet och besvärsanvisningen. Beslutet kan ändras till följd av ett besvär eller begäran om upphandlingsrättelse.

BeslutFörslaget godkändes.