Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen12508.04.202413
Stadsfullmäktige5015.04.20249

1570-2024 (02 08 00)

Ersättande lokaler för daghemmet Lausteen päiväkoti, Svartågatan 24, Hyrning av flyttbara ersättande lokaler

Sammandrag:

Ett akut lokalprojekt föreslås för att skaffa tillfälliga lokaler för daghemmet Lausteen päiväkotis enhet på Magistratsstigen genom att hyra lokalerna för 5 år. De tillfälliga lokalerna föreslås placeras på tomten på adressen Svartågatan 24. De nuvarande lokalerna har haft problem med inneluften och byggnaden har nått slutet av sin tekniska livslängd.

Ssn § 125

Lokalchef Pauliina Karjalainen och byggherreingenjör Soili Oksanen 25.3.2024:

Bakgrund

Lokalservicedirektören beslutade 20.12.2023 § 34 att en upphandling av en akut anskaffning av tillfälliga lokaler för Lausteen päiväkoti inleds.

Lausteen päiväkoti (Magistratsstigen) har nått slutet av sin tekniska livslängd. På objektet har gjorts flera inneluftsanmälningar under 2018–2023. I daghemsbyggnaden gjordes en fukt- och inneluftsteknisk konditionsundersökning år 2020. Utifrån utredningarna genomfördes service- och reparationsåtgärder. I november 2021 uppstod ett behov av nya fuktmätningar och utifrån dem behovet av ytterligare reparationsbehov som färdigställdes under 2023. Personerna som vistades i daghemmet hade fortfarande symptom. I oktober 2023 kom man överens om åtgärder som tryggade användningen och dessa säkerställde att verksamheten kan fortsätta till slutet av 2024. De tillfälliga lokalerna ska vara färdiga att tas i bruk i december 2024.

I Lausteen päiväkoti finns för tillfället lokaler för högst 126 barn i sex grupper. Enligt lokalprogrammet uppgår behovet av lokaler till ca 1 250 m2 nyttoarea. Inga färdiga ersättande lokaler hittades för objektet i de utredningar som gjordes. Lausteen päiväkoti behöver ersättande lokaler tills en ersättande nybyggnad har blivit klar.

Lokalitetstjänsterna bereder för tillfället ett omfattande nybyggnadsprojekt för daghem, där ersättande nya daghemslokaler byggs som en projekthelhet för de valda objekten med hjälp av livscykel- och hyresprojektmodellen. Denna helhet omfattar i framtiden också ersättande lokaler för daghemmet Lausteen päiväkoti i Laustis.

Placering av tillfälligt rumselement

De tillfälliga lokalerna föreslogs placeras på tomt 853-26-10-15 (Svartågatan 24), som ligger på ca 1,5 kilometers avstånd från det nuvarande daghemmet mot väst. I detaljplanen (853 23/2012) är tomten märkt som ett kvartersområde för bostadshus (A-1/s.), men på området får placeras bostadshus, internat, kontorsbyggnader och verksamhetsbyggnader samt verkstads- och lagerbyggnader som inte orsakar miljöstörningar. Tomtens totala yta är 6.538 m2 och för att kunna använda området som placeringsplats för daghemmets rumselement krävs ett undantagstillstånd.

Användningen av tomten som plats för daghemmets tillfälliga lokaler har utretts multiprofessionellt inom staden och enligt utredningarna är det möjligt att placera daghemmets tillfälliga lokaler på tomten för en tidsbegränsad period på fem år med beaktande av ramvillkoren för fastigheten och dess läge. I planeringen ska trafiken till tomten beaktas, då barnen lämnas på och hämtas från daghemmet. Gång- och cykelförbindelserna till tomten ska även tas i beaktande.

Daghemmet kan tas i bruk cirka 7–8 månader efter att anbudet har godkänts. I bedömningen av tidpunkten för byggnadens färdigställande utgick man från att tillståndsprocessen tar högst 60 dagar.

Anbudsförfarande

Servicehelheten för stadsmiljö, stadsbyggande, byggherreverksamhet för lokaler publicerade 23.2.2024 en upphandlingsannons om hyrning av flyttbara tillfälliga lokaler för daghemmet Lausteen päiväkoti i Haahtelas projektbank PRIS och anmälningskanalen Hilma.

De färdiga lokalerna, deras grundkonstruktion och flyttning, anläggningen av lekparken och parkeringsområdena samt underhållet av lokalerna hyrs för fem år.

Vid upphandlingen användes öppet förfarande och urvalsgrunden var det lägsta priset.

För att kunna delta i jämförelsen måste anbudsgivaren uppfylla de minimikriterier som anges i anbudsbegäran samt de krav som föreskrivs i beställaransvarslagen.

Dokumenten kunde fritt hämtas från Haahtelas PRIS-projektbank. Sammanlagt 14 registrerade sig i projektbanken för att hämta dokument för anbudsbegäran.

Före tidsfristen 22.3.2024 kl. 12 inlämnades två anbud i enlighet med anbudsbegäran som uppfyller ovan nämnda krav.

Adapteo Finland Oy​

52 762 €/mån​

633 144 €/år (moms 0 %)​

Parmaco Oy​

52 700 €/mån​

632 400 €/år (moms 0 %)​

Parmaco Oy lämnade det lägsta anbudet som motsvarade anbudsbegäran.

Beslutsförslag

Flyttbara tillfälliga lokaler för daghemmet Lausteen päiväkoti hyrs av Parmaco Oy som lämnade det anbud som har det lägsta priset och är förenligt med anbudsbegäran. Priset uppgår till 52 700 €/månad (moms 0 %) och i priset ingår underhåll av lokalerna.

Kostnaden för den femåriga hyresperioden kommer att vara 3 162 000 € (moms 0 %).

Våningsytan i anbudet är 1 700 m2 + uteförråd 20 m2 dvs. sammanlagt 1 720 m2.

Byggkostnaderna är ca 1 838 €/m2.

Hyreskostnaderna (hyra som ska betalas) uppgår till 30,7 €/m²/mån.

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att

Avtalet ingås inte genom detta beslut utan senare genom ett avtal som kan ingås tidigast 14 dagar efter att avtalsparten har fått eller anses ha fått del av beslutet och besvärsanvisningen. Beslutet kan ändras till följd av ett besvär eller begäran om upphandlingsrättelse.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 50

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att

Avtalet ingås inte genom detta beslut utan senare genom ett avtal som kan ingås tidigast 14 dagar efter att avtalsparten har fått eller anses ha fått del av beslutet och besvärsanvisningen. Beslutet kan ändras till följd av ett besvär eller begäran om upphandlingsrättelse.

BeslutFörslaget godkändes.