Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen11808.04.20246
Stadsfullmäktige4915.04.20248

996-2024 (00 01 05, 10 03 02)

Projektplan för Slottsstadens allaktivitetshus

Sammandrag:

Lokalerna i allaktivitetshuset i Slottsstaden planeras för att användas av högstadieskolan Topeliuksen koulu, högstadieskolan Luolavuoren yläkoulu samt den tillfälliga skolan. Dessutom placeras ett daghem samt morgon- och eftermiddagsverksamhet i allaktivitetshuset. Man satsar på områdets idrottsförhållanden genom att i anslutning till skolan bygga omfattande och mångsidiga idrottslokaler för alla både inomhus och utomhus. Helheten beräknas vara klart 2028.

Ssn § 118

Lokalchef Pauliina Karjalainen och byggherreingenjör Iiro Tainio 3.4.2024:

Projektplanen för Slottsstadens allaktivitetshus grundar sig på en lokalbehovsutredning som Åbo stadsstyrelses stadsutvecklingssektion godkände 1.2.2021 § 3 och 9. I projektplanen ingår ett lokalprogram som grundar sig på lokalbehovsutredningen och som har uppdaterats under processen. Lokalprogrammet har också specificerats så att det motsvarar den pedagogiska plan som upprättades under projektplaneringen. Utlåtanden om projektplanen begärs av användarparternas nämnder (nämnden för fostran och undervisning och idrottsnämnden). Efter att nämnderna kommit med utlåtanden föreläggs projektplanen för behandling i stadsstyrelsen.

Projektplanen utarbetades av företrädare för Åbo stads lokalitetstjänster och husteknikexperter, en planläggningsarkitekt, trafikplanerare inom stadsplanering och markegendom, rektorer inom fostran och undervisning samt en planerare inom servicehelheten, företrädare för Åbo stads småbarnspedagogik samt morgon- och eftermiddagsverksamhet, en företrädare för Egentliga Finlands välfärdsområde och företrädare för servicehelheten för idrott. Konsulter i projektet var Schaumann Arkkitehdit (projektarkitekt) och Sitowise Oy (livscykelkonsult).

Det nya allaktivitetshuset i Slottsstaden inhyser elever från skolan Topeliuksen koulu 8450), elever från skolan Luolavuoren koulu (100) samt elever vid den tillfälliga skolan efter varierande behov (300–400 beroende på om det är fråga om en lågstadieskola eller högstadieskola). Antalet daghemsbarn i allaktivetshuset är 126. I morgon- och eftermiddagsverksamheten deltar 25–30 barn. För ovan nämnda använadre planeras mat-, köks- och entréutrymmen i allaktivitetshuset. Allaktivetshuset kommer också att inhysa Egentliga Finlands välfärdsområdes hälsovårdstjänster och elevvård.

Skolan Topeliuksen koulu är en enhetlig grundskola för årskurserna 1–9. Lågstadieleverna bor i närheten av skolan, till högstadieskolan kommer elever förutom lågstadieskolan även från skolan Vähä-Heikkilän koulu (franskspråkiga klasser) samt från skolorna Pansion koulu och Aunelan koulu. I skolan finns också högstadieskolans småklasser. Eleverna från högstadiet vid Topeliuksen koulu flyttar till nybygganden i Slottsstaden.

Vid behov ska den tillfälliga skolans lokaler anpassas för användning av både lågstadie- och högstadieskolor och specialundervisning. Detta kräver särskild flexibilitet och anpassningsförmåga från undervisningslokalerna.

Nuförtiden är skolan Luolavuoren koulu en närskola för barn i lågstadieåldern (klasser 1–6) samt en skola med centrerade tjänster (klasser 1–9) som erbjuder undervisning för elever i behov av krävande särskilt stöd runt om i Åbo. Högstadieeleverna har inte haft en åldersenlig grupp i skolan Luolavuoren koulu. Av den anledningen har man beslutat att flytta klasserna i högstadieskolan med centrerade tjänster vid Luolavuoren koulu till högstadieskolan i Slottsstaden.

Byggnaden ska också inrymma två idrottssalar på 1 056 m2 och 200 m2. På gårdsplanen planeras skolans och daghemmets friluftslokaler med förråd och skärmtak samt en utomhusidrottsplan med konstgräs. Utöver idrottsplanen byggs en aktiv lekplats på gården för att uppmuntra alla kommuninvånare till aktiv verksamhet och en rörlig livsstil. En del av rastgården/lekplatsen ska ligga på den takgård som planerats för byggnaden. På skolgårdsområdet finns det ett omfattande utbud av aktiverande utomhusidrottsförhållanden för alla åldrar som också betjänar klubbar och föreningar och fritidsanvändare. Befintliga träd kommer att bevaras på tomten.

Projektet svarar på flera olika behov och säkerställer kvaliteten och kvantiteten på de tjänster som staden producerar inom den grundläggande utbildningen, småbarnspedagogiken och idrotten i hela västra stadskärnan.

Slottsstadens allaktivitetshus placeras i området där det gamla vattenreningsverket ligger. Det pågår en detaljplaneändring för Vasaparken i området. Adressen är Runsalavägen 14, 20200 Åbo. Avsikten är att detaljplaneändringen för Vasaparken ska godkännas 2024.

Bruksarean i lokalprogrammet ökade med cirka 836.5 m² jämfört med behovsutredningsfasen. Behoven av funktionella utrymmen har specificerats genom pedagogisk planering. Dessa har beskrivits närmare i den pedagogiska planen. Utöver diskussioner med användargrupper har mindre kvadratmetertillägg gjorts i elevvårds-, idrotts- och städlokalerna. Lokalprogrammet innehåller lokaler och stödlokaler som behövs för den grundläggande utbildningen, småbarnspedagogiken, morgon- och eftermiddagsverksamheten, hälsovårdstjänsterna, elevvården och fritidssektorn.

I samband med projektplaneringen av skolprojektet utreddes Slottsstadens befolkningsprognoser, som visar en klar ökning av antalet 1–6-, 7–12- och 13–15-åringar i området. I ljuset av dessa prognoser kommer den tillfälliga skolan som ska byggas under de kommande decennierna att fyllas med barn som bor i området.

Beaktande av verksamheten i planeringen

Lokalerna planeras med beaktande av olika elever och flexibla undervisningsarrangemang. Mångsidiga och omvandlingsbara lokaler möjliggör olika och olika stora gruppers arbete. I planen beaktas tillgängligheten också ur sinnestillgänglighetens synvinkel (belysning, ljudisolering och akustik). I skolan planeras lokaler för undervisning och skolhälsovård, ett eget tillredningskök i enlighet med stadens kökskoncept samt undervisningslokaler för handarbete, musik, bildkonst, hushållslära och naturvetenskapsämnen. Särskild uppmärksamhet fästs också vid tillgängligheten i ämnesundervisningslokalerna. Konceptualiseringen av idrottslokaler beaktas vid planeringen av idrottslokaler.

Lokalprogrammet som genomförs

Lokalområdet som genomförs bestäms utifrån den omfattning som man fattar beslut om. Lokalprogrammet som presenteras i omfattningarna presenteras tillsammans med de ersättande lokalerna. Om man beslutar att genomföra projektet utan ersättande lokaler bör lokalprogrammet ses över på nytt. Möjligheterna till mångsidighet har beaktats i de ersättande skollokalernas kvadratmeter, vilket innebär att alla kvadratmeter i de lokaler som angetts som ersättande lokaler inte kan tas bort. I kostnadsjämförelsen har kostnadseffekterna av de kvadratmeter som ska tas bort separerats och uppskattats.

Lokalprogrammet sammanlagt: 9.658 m2 nyttoarea

Bedömning av bruttoyta: 13.521–14.486 brm2

Tekniska mål

I projektet ansöks om miljöklassning RT för byggnaden, fyra stjärnor som säkerställer att byggnadens mål för ansvarsfullhet uppfylls.

Kvalitetsnivån på den tekniska planeringen har definierats mycket noggrant i projektplanen med beaktande av riktlinjerna i Åbo stads klimatplan 2029, åtgärderna för ett klimatneutralt Åbo 2029, energieffektiviteten och iakttagandet av EU:s taxonomi.

Modell för genomförande och kontroll

Projektet genomförs i balansräkningen för stadens dotterbolag (Kiinteistö Oy Turun Monitoimitilat).

Projektets genomförande inklusive planering och byggande under byggtiden, genomförs som en samverkansentreprenad.

Byggnadskostnader

Lokalkostnaderna enligt lokalprogrammet har beräknats med två beräkningsmetoder, en med en koldioxidsnål trästomme och en med en betongstomme.

Det gjordes jämförande kalkyler över projektets kostnader med olika sammansättningar.

Kostnadskalkylen för en koldioxidsnål lösning med trästomme är 57,1–63,1 miljoner euro.

Kostnadseffekten på en konventionell stomlösning är cirka +4 miljoner euro.

Kostnadskalkylen med grundstomme är 53,4–59,4 miljoner euro.

Kostnadskalkylen om den tillfälliga skolan utelämnas från helheten är 50,7–52,7 miljoner euro.

Kostnaderna har beräknats med hjälp av Haahtela-indexet 109,0/1/2023 och enligt prisnivån 107/4.2023.

Projektet kommer att använda indexjustering för att uppdatera projektkostnaderna till en aktuell prisnivå. I utvecklingsfasen används Haahtela-indexet (anbudsprisindex) och i genomförandefasen byggnadskostnadsindexet.

Hyreskostnader

Enligt uppskattningen av byggkostnaderna som nämnts ovan är uppskattningarna av hyreskostnaderna per sektor följande:

Fostran och undervisning​

386.462–420.593 €/mån​

4.637.545–5.047.116 €/år​

Hälsovårdstjänster​

9.833–10.701 €/mån​

117.996–128.417 €/år​

Hyreskostnaderna beräknade utifrån byggkostnaderna för en koldioxidsnål stomme.

Övriga kostnader

Kostnadskalkylerna för projektet innehåller inte användarens anskaffningar såsom lösa möbler och utrustning.

Kostnaderna omfattar inte heller kostnaderna för den omgivande infrastrukturen eller kostnaderna för förorenad mark. Den maximala kostnaden för förorenad mark beräknas uppgå till 3,5 miljoner euro.

Egentliga Finlands välfärdsområdes engagemang i lokalerna

Ansvaret för elevvården i Åbo stads skolor har övergått till Egentliga Finlands välfärdsområde och enligt stadens och Varhas samarbete betalar Varha hyra till staden för de lokaler som den använder.

För varje elevvårdslokal i det kommande hyresprojektet ska ett hyresförslag upprättas och godkännas av Varha innan projektplanen godkänns.

Beslutsförslag

Det föreslås en lösning med koldioxidsnål trästomme som beräknas kosta 57,1–63,1 miljoner euro.

Lösningen följer riktlinjerna i Åbo stads klimatplan 2029, åtgärderna för ett klimatneutralt Åbo 2029, energieffektivitetsmål, RT-miljöklassificeringen, fyra stjärnor och genomförandet i enlighet med EU:s taxonomi. Dessutom svarar lösningen på befolkningsprognoserna i området.

Måltidtabell

Utlåtanden

Nämnden för fostran och undervisning 13.2.2024 § 19

Barnkonsekvensaspekten

Den nya allaktivitetsbyggnaden kommer att inrymma ett daghem. Daghemmet är i första hand en nyinvestering, vars syfte är att erbjuda dagvårdsplatser till familjer som flyttar till området. Vid plaeringen av daghemmet har man beaktat daghemskonceptet som tar hänsyn till de aktuella behoven inom barnomsorgen både ur barnens egna och personalens perspektiv. Särskild uppmärksamhet har också fästs vid utformningen av gårdsområdet.

I huvudsak är det högstadieelever som kommer till grundskolan. För närvarande går högstadieeleverna i området för skolan Topeliuksen koulu, Pansion koulu och Aunelan koulu i skola i ersättande lokaler för Topeliuksen koulu som ligger mindre än en kilometer från den nya skolan. Trafikförbindelserna blir flexiblare och tryggare på det nya objektet.

Högstadieeleverna i skolan Luolavuoren koulu är i huvudsak beroende av taxitransporter. För närvarande arbetar eleverna i ersättande lokaler på Råggatans campusområde. Från dessa lokaler kan man avstå efter att den nya skolan har blivit färdig. Framför allt är det viktigt att notera att det nya arrangemanget kommer att ge eleverna möjlighet att gå i skolan med elever i samma ålder.

Den nya grundskolan kommer med andra ord i första hand att användas av högstadieelever i området. I övrigt fortsätter lågstadieeleverna, om de inte går i skola i Pansio eller Aunela, i skolan Topeliuksen koulu. Avsikten är att skolbyggnaderna till Topeliuksen koulu ska renoveras efter att Slottsstadens allaktivitetshus har färdigställts.

Avsikten är att en del av skolan Luolavuoren koulu (årskurs 7–9) och skolan Topeliuksen koulu ska slås samman till en enhetlig grundskola, som förutom Slottsstadens allaktivietshus verkar i lokalerna vid Packaregatan som för närvarande används av skolan Topeliuksen koulu.

Slottsstadens allaktivitetshus ska också användas som ersättande skollokaler. I detta fall ska särskild uppmärksamhet fästas vid lämplig och säker rörlighet. Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har förutsatt att att en särskild barnkonsekvensbedömning ska göras i sådana fall. I detta sammanhang är det bra att förstå att flytten av grundskolorna till erättande lokaler i Slottsstadens allaktivitetshus under flera år sannolikt kommer att orsaka mycket offentlig diskussion och respons från invånarna.

Byggandet av Slottsstaden pågår fortfarande och den fortsatta utvecklingen av området kommer sannolikt att sträcka sig fram till 2030-talet. För tillfället är det osäkert om skolan kan användas som en permanent ersättande lokal under renoveringen av andra skolor om antalet barn i området ökar som förutspått.

Med tanke på konsekvenserna för barn är det också viktigt att barn och unga i den mer detaljerade planeringen har en verklig möjlighet att delta i planeringen av byggnaden och dess gårdsområden, och eftersom det också är fråga om mycket små barn ska också personalen som arbetar med barn delta i genomförandet av allaktivitetshuset.

Annat att beakta

Skolan Topeliuksen koulu var för sin del tvungen att flytta till ersättande lokaler våren 2020 på grund av problem med inomhusluften som upptäcktes i Juhana Herttuas skolhus. För närvarande är skolan tvungen att verka i bristfälliga skollokaler som delvis är avsedda för näridrottslokaler, och i Trädgårdshagens lokaler som ursprungligen inte planerats för skoländamål. Om de nya lokalerna blir tillgängliga tidigast 2028 ska väntetiden anses vara betydande.

Det är positivt att notera att man har fäst exceptionell uppmärksamhet vid beredskapen på platsen. Avsikten är att placera ett reservkraftaggregat i byggnaden, och solenergi kan också utnyttjas. Detta ger möjligheter att ordna småbarnspedagogik och undervisning även i situationer där det finns omfattande störningar i tillgången på el.

Nämnden för fostran och undervisning beslutar för sin del att godkänna de ekonomiska och operativa mål som lyfts fram i projektplanen för byggandet av Slottsuddens allaktivitetshus."

Idrottsnämnden 27.2.2024 § 20

Idrottsnämnden stöder projektplanen och genomförandemodellen i enlighet med idrottssalskonceptet, där Slottsstadens allaktivitetshus genomförs som en nybyggnad, inklusive en högklassig, fullstor (1056 m2) välutrustad inomhusidrottssal uppdelad i minst tre delar, som lämpar sig inte bara för skol- och fritidsidrott utan också för tävlingsförhållanden. Att dela upp utrymmet i sektioner gör det också möjligt att använda lokalerna utanför skolan under dagen. Förutom den fullstora inomhusidrottssalen kommer en separat mindre idrottslokal på 200 m2 att byggas.

Målet är också att bygga en högklassig och ordentlig knatteplan i konstgräs (60 x 40 + 2 m säkerhetsområden) på gården till Slottsstadens allaktivitetshus för att tillgodose skolidrottens behov och för att fylla luckan i områdets konstgräsnät. Dessutom ska man vid genomförandet av de aktiverande förhållandena beakta riktlinjerna för utveckling av idrottsplatsnätet. Idrottstjänsterna ska även i fortsättningen vara delaktiga i skolprojektets planerings- och byggnadsfas. Utöver en tillräcklig investeringsbudget förutsätter de idrottsförhållanden som föreslagits i projektplanen dessutom resurser för underhåll i idrottstjänsternas budget så att förhållandena kan upprätthållas och erbjudas kommuninvånarna med hög användningsgrad året runt.

Dessutom beslutade idrottsnämnden enhälligt att man för att säkerställa en jämlik utveckling av idrottsförhållandena i områdena ska överväga att genomföra idrottslokalerna i Slottsstadens allaktivitetshus på samma sätt som de idrottsanläggningar som uppförts i anslutning till andra motsvarande skolor för att utveckla nätverket av idrottsanläggningar.​

I anslutning till allaktivitetshuset bör man överväga genomförandet av ett gym som bör vara tekniskt utformat så att det inte bara betjänar skolan utan även fritidsanvändarna.

Bilaga 1Projektplan för Slottsstadens allaktivitetshus 7.7.2023

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 49

Bilaga 1Projektplan för Slottsstadens allaktivitetshus 7.7.2023

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 49
Bilaga 1:Linnakaupungin monitoimitalon hankesuunnitelma 7.7.2023 / Projektplan för Slottsstadens allaktivitetshus 7.7.2023