Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen8718.03.20245
Stadsfullmäktige4715.04.20246

597-2024 (05 10 00, 10 03 02)

Åbo stads plan för småbarnspedagogikens nätverk, centrumområdet

Sammandrag:

Utredningen "Utvecklingsplan för småbarnspedagogikens nätverk i Åbo" gjordes i samarbete med småbarnspedagogiken, svenskspråkig fostran och undervisning samt koncernförvaltningens integrationsfunktion. Utredningen blev färdig 22.12.2023 och efter remissrundan föreläggs den för beslut.

Ssn § 87

Direktör för serviceområdet Vesa Kulmala, direktör för serviceområdet Liliane Kjellman och direktör för servicenätverket Minna Juselius 17.1.2024:

Målet med utredningen av småbarnspedagogikens servicenätverk är att skapa en förståelse för hur stort behovet är av att öka eller ersätta daghemsgrupper är under de följande 10 åren i både den finskspråkiga småbarnspedagogiken på centrumområdet och den svenskspråkiga småbarnspedagogiken, så att staden kan svara på servicebehovet. Målet med planen för sevicenätverket är även att hitta lösningar till utmaningarna med det nuvarande servicenätverket, skapa en plan för placeringen av eventuella nya daghem, utvärdera servicenätverket för den finsk- och svenskspråkiga småbarnspedagogiken som en helhet samt skapa en tillräcklig kunskapsbas för de beslutsfattande organen inför uppgörandet av riktlinjerna för servicenätverket.

Bakgrund och nuläge

Utredningen av småbarnspedagogikens servicenätverk 2019–2022 godkändes av stadsfullmäktige 23.9.2019. Utredningen omfattade stadens servicenätverk för småbarnspedagogiken som helhet. Efter utredningen kom det fram att enligt befolkningsprognosen kommer antalet barn i centrumområdet kommer att öka betydligt i framtiden. Därtill kommer det att finnas behov av att göra ändringar i både den finskspråkiga och svenskspråkiga småbarnspedagogikens servicenätverk i framtiden. Av dessa orsaker inleddes arbetet med utredningen av servicenätverket för både den finsk- och svenskspråkiga småbarnspedagogiken i centrumområdet.

På centrumområdet finns åtta kommunala finskspråkiga daghem och tolv privata daghem, av vilka en del är bl.a. språkdaghem. Vid den tidpunkt som utvärderingen gjordes (4/23) omfattar den kommunala småbarnspedagogiken 63 % av den totala småbarnspedagogiken och i kommunal småbarnspedagogik deltar ca 950 barn. Den privata sidan täcker 37 % och ca. 560 barn deltar i privat småbarnspedagogik. Åbo har fyra svenskspråkiga kommunala daghem och sex svenskspråkiga privata daghem. Den kommunala servicen omfattar 69 % av all småbarnspedagogik och inom dess krets är ca. 450 barn. Den privata sidan står för 31 % av småbarnspedagogiken och inom dess krets är ca. 200 barn. I småbarnspedagogiken deltar i nuläget 81–87 % av barnen i åldern 1–6 år.

I det nuvarande lokalnätverket rör utmaningarna främst Sirkkala daghem (Observatoriegatan 4), Asemanseudun päiväkoti, Hantverkaregatans enhet (Hantverkaregatan 20) samt Braheskolans daghem och förskola, Villebrådsgatans enhet (Villebrådsgatan 10). Både Sirkkala daghem och enheten på Hantverkaregatan kräver en sanering. Fastigheterna är strikt skyddade och man anser att lokalerna och gårdsområdena inte ens genom saneringar kan uppnå de för daghemmen uppställda kraven gällande bl.a. lokalernas tillgänglighet och funktioner. Villebrådsgatans enhet är liten och sårbar. Dessutom upplevs lokalerna vara trånga och labyrintiska. Daghemmen på Skolgatan 10 och 12 ligger på området för Rosenkvarterets utvecklingsprojekt och dessa kommer att rivas. I framtiden kommer ett daghem att byggas i Rosenkvarteret men det kommer att vara mindre än de nuvarande objekten.

Ändringsförslagen gällande service- och lokalnätverket

Utifrån utredningen föreslås följande ändringar genomföras i småbarnspedagogikens servicenätverk:

​Planen för småbarnspedagogikens servicenätverk omfattar totalt sju nya daghem. I och med ändringen uppstår preliminärt 25 nya kommunala grupper (platser för ca 450 barn), ifall ändringsförslaget i planen i sin helhet genomförs. Detta uppfyller inte helt målet med en ökning på 30 grupper. Därtill finns det ett behov av privat småbarnspedagogisk service. I samband med byggprojekten är det också skäl att för varje objekt separat bedöma vem som i slutändan producerar tjänsten.

I planen för småbarnspedagogikens servicenätverk föreslås att de projekt som redan är i processfasen förs vidare och därtill inleds flera nya lokalprojekt.

Projekt som inletts och som är viktiga med tanke på genomförandet av målen för servicenätverket, ska slutföras:

Med tanke på genomförandet av servicenätverkets mål ska följande nya projekt föreslås i investeringsplanerna:

Utöver de ovannämnda byggs som bäst Oxvägens daghem/Härkätien päiväkoti, som kommer att bli färdigt under sommaren 2025. Daghemmet är i början enbart svenskspråkigt men blir ett finsk- och svenskspråkigt daghem i ett senare skede, då de andra lokalprojekten färdigställs och möjliggör detta.

Samtidigt kommer tre daghemsobjekt i lokalnätverket att tas ur bruk:

Daghemsgrupperna från de daghem som läggs ned placeras i framtiden i de nya daghemmen så fort de blir färdiga. Målet är att ersättande lösningar inte behövs för de daghem som kommer att läggas ned, utan att de nuvarande lokalerna kan användas tills de nya lokalerna (nybyggnadsobjekten) är färdiga. Eventuella akuta behov av ersättande lokaler behandlas dock objektvis separat enligt behov.

De projekt som föreslås infaller huvudsakligen under perioden 2025–2030 men för att kunna genomföras krävs att de genomgår de olika skeden som hör till lokalprojektens process. Därtill krävs beslut på olika nivåer i de beslutsfattande organen i anknytning till de olika skedena i processen. Ifall ett ändringsförslag enligt planen för servicenätverket i sin helhet genomförs är den preliminära kostnadsprognosen för förslaget för lokalinvesteringarnas del ca 64–94 M€. Personalen uppskattas öka med 90–100 personer och kostnadseffekten som en följd av detta uppskattas bli 3,5–4 M€ på årsnivå (enligt prisnivån 10/2023).

Behov av ersättande lokaler kommer att finnas till en viss grad. Daghemmen i Rosenkvarteret (Skolgatan 10–12) behöver snabbt ersättande lokaler eftersom utvecklingen av kvarteret inleds. Flytterna till de ersättande lokalerna sker under 2024. Det finskspråkiga daghemmet flyttar till Hertighörnet och Cygnaeus förskola flyttar in med Cygnaeus daghem till lokalerna på Gregorius IX:s väg 12. Kaskenmäen päiväkoti (Kaskisgatan 7) flyttar till ersättande lokaler på Axelsvägen 11 under 2024–2025. Under projektet för Mars-kvarteret utvärderas närmare huruvida grupperna på Lasarettsgatan 1 kunde flytta internt inom Mars-kvarteret eller om en separat ersättande lokal kommer att behövas.

Planen för småbarnspedagogikens servicenätverk utarbetades under våren 2023 enligt den befolkningsprognos som var tillgänglig och planen justerades 10/2023. Situationsbilden för befolkningsprognosen och behoven kommer att följas upp regelbundet så att staden kan reagera på eventuella förändringar i servicebehovet. Dessa uppdateringar kan påverka det lokalnätverk som nu föreslås.

Delaktiggörande och bedömning av förhandsverkningar under nätverksarbetet

Under arbetet har man ordnat en delaktighetsrunda och bedömt förhandsverkningarna.

Sammanfattning

Planen för småbarnspedagogikens servicenätverk innehåller ett förslag om nya daghemsinvesteringar för den finsk- och svenkspråkiga småbarnspedagogiken i centrumområdet under de kommande tio åren.

Som riktlinjer för servicenätverket ska följande stärkas

Enligt stadens förvaltningsstadga beslutar stadsfullmäktige om betydande ändringar som rör servicenätverket.

Direktör för servicenätverk Minna Juselius 12.3.2024:

Stadsstyrelsen beslutade 29.2.2024 § 27 teckna planen för småbarnspedagogikens servicenätverk för kännedom och be nämnden för fostran och undervisning om utlåtande gällande den.

Nämnden för fostran och undervisning beslutade 5.3.2024 § 40 ge stadsstyrelsen ett utlåtande som grundade sig på sektionernas ställningstaganden.

Nämnden för fostran och undervisning konstaterar i sitt utlåtande att en del av personalen inom servicehelheten för fostran och undervisning deltog i utarbetandet av planen för servicenätverket och en del av personalen gjordes delaktig i utarbetandet av planen. Med tanke på bedömningen av konsekvenserna för barn, konstaterade nämnden att nätverket är tätt på centrumområdet och resorna till daghemmet är rimliga. Som en observation i utlåtandet konstateras att vid planeringen av lokalerna och gården ska personalen för de enskilda objekten höras så att barnen kan få fungerande, hälsofrämjande och trygga lokaler och så att gårdsområden och trafikarrangemangen kan genomföras på ett tryggt sätt.

Enligt nämndens utlåtande: ”Det nya servicenätverket möjliggör övergången till allt modernare lokaler, och detta möjliggör en bättre verksamhetsmiljö för barnen både inomhus i byggnaden och på gårdsområdet. En måttlig ökning av enhetsstorlekarna främjar ekonomisk och funktionell effektivitet och förbättrar lönsamheten för båda språkgruppernas del. Samtidigt är det möjligt att lägga ned de äldsta verksamhetsmiljöerna som är i dåligt skick och inte betjänar sitt användningssyfte. Därtill främjar utvecklingen av daghemsnätverket för sin del centrumboendets attraktionskraft.”

Nämnden för fostran och undervisning lyfter i sitt utlåtande fram tvåspråkiga daghem, som har både finsk- och svenskspråkiga grupper som arbetar separat på sitt eget språk. Vidare konstateras i utlåtandet att tvåspråkiga daghem möjliggör att särskilt den svenskspråkiga servicen sprids ut mer och familjernas möjlighet att nå tjänsterna förbättras. Därtill konstaterar nämnden i sitt utlåtande att språkgränsen flexibelt kan ändras inom daghemmet enligt hur stor efterfrågan av tjänsten är för vardera språkgrupp.

Planen som föreslås i utlåtandet av nämnden för fostran och undervisning kan genomföras, förbättrar förutsättningarna för småbarnspedagogikens verksamhet och effektiviserar användningen av resurser, och är därför på alla sätt värd att understödas och dessutom är projektet sansat med tanke på båda språkgrupperna och främjandet av deras samarbete med varandra.

Bilaga 1Utvecklingsplan för småbarnspedagogikens nätverk i Åbo

Tilläggsmaterial 1Nämnden för fostran och undervisning 5.3.2024 § 40 (på finska)

Tilläggsmaterial 2Resultaten från enkäten i Säg din åsikt gällande utvecklingsplanerna för Åbos småbarnspedagogik (på finska)

Tilläggsmaterial 3Omfattande bedömning av förhandsverkningar för utvecklingsplanerna för Åbos småbarnspedagogik (på finska)​

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna utvecklingsplanen för småbarnspedagogikens nätverk i Åbo i bilaga 1 och att

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 47

Bilaga 1​Utvecklingsplan för småbarnspedagogikens nätverk i Åbo

Tilläggsmaterial 1​Nämnden för fostran och undervisning 5.3.2024 § 40 (på finska)

Tilläggsmaterial 2​Resultaten från enkäten i Säg din åsikt gällande utvecklingsplanerna för Åbos småbarnspedagogik (på finska)

Tilläggsmaterial 3​Omfattande bedömning av förhandsverkningar för utvecklingsplanerna för Åbos småbarnspedagogik (på finska)​

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna utvecklingsplanen för småbarnspedagogikens nätverk i Åbo i bilaga 1 och att

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 47
Bilaga 1:Turun varhaiskasvatusverkko -kehityssuunnitelma / Utvecklingsplan för småbarnspedagogikens nätverk i Åbo