Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen6426.02.202414
Stadsfullmäktige3811.03.202412

7345-2023 (00 01 02, 08 00 00, 09.07)

Svar på fullmäktigeledamot Timo Furuholms m.fl. motion om att förbättra säkerheten och tillgängligheten för ett övergångsställe på Aningaisgatan

Sammandrag:

Fullmäktigeledamot Timo Furuholms m.fl. har 23.10.2023 lämnat en motion om att för-bättra säkerheten och tillgängligheten för ett övergångsställe på Aningaisgatan. Det föreslås för stadsfullmäktige att den antecknar svaret på motionen för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

Ssn § 64

Servicehelheten för stadsmiljö, stadsplanering och markegendom, trafikplaneringsingenjör Toni Jokela 8.2.2024:

I motionen föreslås att säkerheten vid övergångsstället på Aningaisgatan och Eriksgatan förbättras genom att göra övergångsställets målningar tydligare och förnya skyltarna.

I motionen nämndes att området är otryggt eftersom gatan samtidigt korsas av fotgängare, cyklister och elsparkcyklar. För att åthjälpa situationen föreslogs ny målning och nya skyltar. De som använder gatan tar sig fram med olika hastigheter och korsar inte alltid gatan rakt. Överraskande rörelser åt sidan kan leda till farliga situationer.

I Åbo stads trafiksäkerhetsprogram som stadsstyrelsen godkände 22.6.2023 § 269 utgör fotgängare, cyklister och de som åker elsparkcyklar en huvudsaklig målgrupp. För målgruppens del eftersträvas i allmänhet bättre säkerhet, ökad attraktivitet och större känsla av säkerhet.

En av åtgärdshelheterna i trafiksäkerhetsprogrammet handlar om en förbättring av trafikmiljön. Åtgärderna omfattar bl.a. klassificering av gatunätet samt fotgängarnas och cyklisternas säkerhet vid övergångsstället och dess förbättring. I klassificeringen av gatunätet fastställs rollerna, funktionerna och planeringsmålen för olika typer av gator. I samband med klassificeringen av gator prioriteras behoven av att förbättra övergångsställena.

Övergångsställena i Aningaisgatans och Eriksgatans korsning kommer att ingå i granskningen. Ett slutligt beslut fattas i takt med att planeringen framskrider.

Ett förbättringsförslag skulle kunna vara att färdformerna tydligare skiljs åt, mittpelaren byggs om och målningarna förnyas vid övergångsstället. Arrangemang med kantstenar undersöks för att skilja åt färdformerna och göra övergångsstället tydligare.

Kantstenarna kommer att mätas och repareras vid behov för att motsvara tillgänglighetskraven.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Timo Furuholms m.fl. motion om att förbättra säkerheten och tillgängligheten för ett övergångsställe på Aningaisgatan (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 38

Tilläggsmaterial 1Fullm. Timo Furuholms m.fl. motion om att förbättra säkerheten och tillgängligheten för ett övergångsställe på Aningaisgatan (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Dessutom beslutade man underrätta stadsstyrelsen i enlighet med 169 § i förvaltningsstadgan om den kläm som Furuholm understödd av Holopainen lämnade under diskussionen.​

Framlagd kläm

Furuholm lämnade understödd av Holopainen följande kläm:​

"På grund av det centrala läget och den livliga trafiken ska förnyelsen av Aningaisgatans övergångsställe prioriteras så snart som möjligt."