Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen6326.02.202413
Stadsfullmäktige3611.03.202410

7346-2023 (00 01 02, 09.07, 10 03 01)

Svar på fullmäktigeledamot Sofia Engbloms m.fl. motion om placering av tillgängliga rastplatser längs Auraåstranden

Sammandrag:

Fullmäktigeledamot Sofia Engblom m.fl. har 23.10.2023 lämnat en motion om tillgängliga rastplatser längs Aura ås strand. Det föreslås för stadsfullmäktige att den antecknar svaret på motionen för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

Ssn § 63

Servicehelheten för stadsmiljö, stadsplanering och markegendom, planläggning, landskapsarkitekt Marie Nyman, genomförandeplanering, miljöplanerare Tomi Hangisto, spetsprojektet Utvecklandet av centrumområdet, projektchef Mervi Lehto, integrationsverksamhet och tillgänglighetskoordinator Jyri Kuparinen 16.2.2024:

I motionen föreslås att tillgängliga rastplatser ska finnas på regelbundna avstånd längs åstranden, gällande vilka man fäst uppmärksamhet vid såväl tillgänglig åtkomst som tillgängliga bänkmodeller och avfallskärl. Genom bättre uppmärksamhet vid tillgängligheten ges allt fler stadsbor möjlighet till aktivitet. I motionen förutsätts att tillgängligheten hos rastplatserna längs åstranden kartläggs vid behov med hjälp av erfarenhetsexperter och påverkansgrupper. Med hjälp av kartläggningen identifieras vilka tillgänglighetsfrämjande åtgärder som kan vidtas i samband med iståndsättandet och vilka större tillgänglighetsreparationer som behövs.

Tillgänglighetskartläggningar genomförs genom att mäta, observera och delvis bedöma nuläget för tillgängligheten i omgivningen. Vi har gått igenom anvisningarna för planering, byggande och underhåll av tillgängliga offentliga områden i handboken för gator, grönområden och gårdsområden (anvisningarna SuRaKu) vad gäller frågor och problem kring bl.a. kartläggningen och bedömningen av tillgängligheten hos bänkarna på rastplatsen. SuRaKu-anvisningskorten t.ex. för parkgångar och rastplatser ger allmän information om planering, byggande och underhåll av offentliga utomhusområden. I arbetet tillämpas vid behov också stadens tillgänglighetsanvisningar och Sujuva-anvisningarna för planering av en tillgänglig stationsmiljö. Åbo stad har ett koncept för skyltning som också ska tas upp då frågan granskas.

Åbo stad har utarbetat en likabehandlings- och jämställdhetsplan från och med 2015 och planen utvärderas och uppdateras med två års mellanrum. I planen för 2022–23 anges åtgärder för bl.a. utveckling av samarbetet kring tillgänglighet på olika sätt samt införandet av tillgänglighetsanvisningar, tillgänglighetsutredning och tillgänglighetsplan i offentliga byggobjekt. Inom TYMI-projektet som genomfördes 2022 uppdaterades tillgänglighetsanvisningarna för byggarbetsplatsarrangemang bl.a. utifrån tillgänglighetspromenader i byggarbetsplatserna. Till åtgärderna som ingår i stadens utvecklingsprogram för gång och vistelse (ssn 20.3.2023 § 101) hör bl.a. förbättring av belysningen av och tillgängligheten vid övergångsställen, fler tillgängliga bänkar och regelbundna tillgänglighetsutbildningar och tillgänglighetspromenader i planeringsobjekten. Åbo stad har en egen tillgänglighetskoordinator som handleder och ger råd i tillgänglighetsfrågor i såväl Åbo som andra kommuner i Egentliga Finland. Med tanke på det breda uppgiftsfältet är resurserna knappa.

Aura å med sin strand är en värdefull historisk miljö där de stadsbildsmässiga lösningarna måste hålla en hög nivå och vara väl genomtänkta för helhetens del. Åstranden hör dessutom till de viktigaste fritidsmiljöerna i Åbo som används året runt och det är viktigt att beakta och anpassa flera olika användargruppers behov. Utrymmet i den färdigt bebyggda omgivningen är begränsat och de nuvarande lösningarna med olika höjdnivåer försvårar tillgängligheten.

Utredningsplanen för Östra Strandgatan (mellan Rettigsbrinken och Purserparken) godkändes i stadsstyrelsen 2021 (ssn 23.8.2021 § 203). En av utgångspunkterna för utredningsplanen är bättre tillgänglighet längs Östra Strandgatan. Avsikten är att anvisa ett eget promenadområde längs stranden och att öka antalet vistelseområden, grönområden och konst. Förnyelsen bidrar till bättre tillgänglighet då lutningarna minskas både på längden och tvären, mindre nivåskillnader jämnas ut och ytbeläggningar harmoniseras. För tillfället är byggplanerna för cykelvägar längs sträckan mellan Rettigbrinken och Sotalaisgatan färdiga och sträckan byggs. Planeringen av följande sträcka mellan Sotalaisgatan och Purserparken längs Östra Strandgatan inleds 2024 och avsikten är att börja planera byggandet av strandområdena 2025. Till dessa förknippas väsentligt också en förbättring av tillgängligheten i området med Föris bryggor och åtgärder som förbättrar tillgängligheten i anslutning till Kulturflotten.

​Avsikten är att också utarbeta en utvecklingsplan för sträckan mellan Kvarnbron och Forum Marinum på Västra Strandgatan (ingår i ssn 13.11.2023 § 220 Bilaga 1: Åtgärdsplan för spetsprojektet Utvecklandet av centrumområdet 2024). Därmed skulle tillgänglighetskartläggningen bättre kunna betjäna den kommande planeringen och mindre reparationer på Västra Strandgatan.

I samband med utarbetandet av utvecklingsplanen kartläggs i samarbete med arbetsgruppen för Aura å rastplatserna längs åstranden samt behoven kring tillgängligheten i dessa inklusive eventuella åtgärder tillsammans med tillgänglighetskoordinatorn, tillgänglighetsrådet och rådet för personer med funktionsnedsättning.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Sofia Engbloms m.fl. motion: Placering av tillgängliga rastplatser längs Auraåstranden (på finska) ​

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 36

Tilläggsmaterial 1Fullm. Sofia Engbloms m.fl. motion: Placering av tillgängliga rastplatser längs Auraåstranden (på finska) ​

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.